İçeriğe atla

Konya-Yenice yüksek standartlı demiryolu

Konya – Ulukışla – Yenice YSD
Genel bilgiler
Durumİşletmede
(Konya – Karaman)

İnşa hâlinde
(Karaman – Ulukışla)

Plan aşamasında
(Ulukışla – Yenice)
SahibiTCDD
YerYHT (8.) Bölge
İlk - Son durak
Hizmet
TürüYüksek standartlı demiryolu
SistemTCDD
İşletmeci(ler)TCDD Taşımacılık
Tarihçe
Açılış8 Ocak 2022 (Konya – Karaman)
2025 (Planlanan) (Karaman – Ulukışla)
2026 (Planlanan) (Ulukışla – Yenice)
Teknik bilgiler
Hat açıklığıStandart (1.435 mm)
Elektrikleme25 kV AA
Çalışma Hızı200 km/sa (120 mph)
Güzergâh haritası

Eskişehir, Ankara yönüne
0,000 kilometre (0 mi)
Konya Garı
44,232 kilometre (27,484 mi)
Çumra
102,295 kilometre (63,563 mi)
Karaman Garı
191,084 kilometre (118,734 mi)
Ereğli
236.850 kilometre (147.170 mi)
Ulukışla
280,977 kilometre (174,591 mi)
Pozantı
344,114 kilometre (213,823 mi)
Yenice
Mersin, Adana yönüne

Konya – Ulukışla – Yenice yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Konya – Ulukışla – Yenice YSD, KonyaYenice arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Proje kapsamında Konya - Karaman - Ulukışla kesiminde mevcut konvansiyonel Konya – Yenice demiryolu'na 2. hat eklenecek, gerekli görülen yerlerde kestirme amaçlı tüneller açılacak, hemzemin geçitler kaldırılarak yerlerine üst ve alt geçitler yapılacak, istasyonlar ve peronlar düzenlenecek, sinyalizasyon ve elektrifikasyon altyapısı kurulacaktır. Böylece mevcut hat, Yüksek Hızlı Tren işletimine uygun hale getirilmiş olacaktır.

YSD hattının ilk etabı olan KonyaKaraman arası 8 Ocak 2022'de hizmete girmiştir.[1] KaramanUlukışla arası inşa hâlinde olup, UlukışlaYenice arası ise henüz proje aşamasındadır. Hat tamamlandığında Polatlı – Konya yüksek hızlı demiryolu ve Mersin – Adana – Gaziantep yüksek standartlı demiryolu ile entegre olacak ve Mersin, Adana Gaziantep'i Konya, Ankara ve İstanbul'a bağlayacaktır.

İstasyonlar

No İstasyon İlçe İl
1 Konya GarıMeramKonya
2 Çumra Tren İstasyonuÇumra
3 Karaman GarıKaramanKaraman
İnşa hâlinde
4 Ereğli Tren İstasyonuEreğliKonya
5 Ulukışla Tren İstasyonuUlukışlaNiğde
6 Pozantı Tren İstasyonuPozantıAdana
7 Yenice Tren İstasyonuTarsusMersin

Proje kısımları

Proje, Konya'dan başlayarak 3 kısım halinde ilerlemektedir.

Konya – Yenice yüksek standartlı demiryolu inşaatı
Hat bölümü Uzunluk (km) Azami hız Resmi açılış Durum
Konya – Karaman 102 kilometre (63 mi) 200 kilometre/saat (120 mph) 8 Ocak 2022[1]işletmede
Karaman – Ulukışla 135 kilometre (84 mi) ~2025[2]inşa halinde
Ulukışla – Yenice 106 kilometre (66 mi)[3]~belirsiz yatırım programına alındı[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "YHT'de yeni hat: Konya-Karaman arası 40 dakikaya iniyor". TRT Haber. 8 Ocak 2022. 8 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2022. 
  2. ^ "Karaman-Ulukışla Hattı". Kamu Sözü. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2023. 
  3. ^ "Ulukışla – Yenice Demiryolu Etüt, Proje ve Mühendislik Hizmetleri". Su Yapı. 19 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  4. ^ "2024 Yılı Yatırım Programı" (PDF). T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı. 19 Mart 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-Konya yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Polatlı – Konya yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – Konya YHD, Polatlı YHT – Konya arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 300 kilometre/saat (190 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin-Adana Bölgesel Treni</span> TCDD Taşımacılık Bölgesel Treni

Mersin - Adana Bölgesel Treni, Mersin - Adana arasındaki 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün toplam 8+8 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Garı</span> Meram, Konyada bir tren istasyonu

Konya Garı, Konya'nın Meram ilçesi Konevi Mahallesi'nde Ferit Paşa Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Konya - Yenice demiryolu, Konya - Karaman - Ulukışla - Pozantı - Yenice arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır. Hat Konya'dan Mersin ve Adana'ya giden ana konvansiyonel yük ve yolcu treni rotasıdır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD 6. Bölge</span> Demiryolu bölge müdürlüğü

TCDD 6. Bölge Müdürlüğü, merkezi Adana'daki Adana Garı olan TCDD müdürlüğüdür.

Adana – Mersin demiryolu, Adana – Mersin arasında bulunan TCDD'ye ait 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğunda çift hatlı demiryolu hattıdır.

Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – İzmir YSD, Polatlı YHT – İzmir-Basmane arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenecektir. Yolculuk süresinin 210 dakika olması beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam maliyetinin ₺64,5 milyar olması planlanan hattın tamamının 2027 yılında açılması hedeflenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaman Garı</span> Karaman, Türkiyede bir tren istasyonu

Karaman Garı, Karaman'nın il merkezinde Nefise Sultan Mahallesi'nde Atatürk Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Mersin - İskenderun Bölgesel Treni, Mersin - İskenderun arasındaki 205,633 kilometre (127,774 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından günde toplam 4 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

Konya - Karaman Bölgesel Treni, Konya Garı ile Karaman Garı arasındaki 102,295 kilometre (63,563 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün karşılıklı olarak 4 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

Mersin - İslahiye Bölgesel Treni, Mersin - İslahiye arasındaki 219,165 km (136,2 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün toplam 2 sefer işletilen Bölgesel Tren'iydi.

<span class="mw-page-title-main">TCDD YHT Bölge Müdürlüğü</span> Demiryolu bölge müdürlüğü

TCDD YHT (8.) Bölge Müdürlüğü, merkezi Ankara'daki Ankara YHT Garı olan TCDD müdürlüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu</span> Türkiyedeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu, 2003'te TCDD tarafından Ankara – İstanbul arasındaki illeri kapsayan 250 kilometre/saat (160 mph) azami hıza uygun Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu'nun inşasına başlanmıştır. Etütler yapıldıktan sonra ilk somut adım 2004'te atılmış ve yüksek hızlı demiryolu için yer açma işlerine başlanmıştır. 23 Nisan 2007'de hattın ilk etabı olan 245 kilometre (152 mi) uzunluğundaki Ankara – Eskişehir etabında deneme seferlerine başlanmış, 13 Mart 2009'da da 1 saat 25 dakika süren ilk yolculu ticari işletim yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul-Kapıkule yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

İstanbul – Edirne – Kapıkule yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca İstanbul – Edirne – Kapıkule YSD, Halkalı – Kapıkule arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir.

İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Karaman YHT, 741,543 kilometre (460,773 mi) uzunluğundaki Halkalı - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

Ankara - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca Ankara - Karaman YHT, 419,562 kilometre (260,704 mi) uzunluğundaki Ankara - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çumra Tren İstasyonu</span> Konya, Türkiyede bir tren istasyonu

Çumra Tren İstasyonu, Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan TCDD'ye ait tren istasyonudur. İstasyondan ilk tren 1913 yılında geçmiştir. İstasyon, Ankara - Karaman ve İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Trenleri'ne, Toros Ekspresi Anahat Trenleri'ne ve Konya - Karaman Bölgesel Trenleri'ne hizmet vermektedir.

Mersin – Adana – Gaziantep yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Mersin – Adana – Gaziantep YSD, Mersin – Gaziantep arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalede 6 milyar 749 milyon 818 bin liralık teklifle 5 firma davet edildi, REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Tic. A.Ş. ihaleyi kazandı.