İçeriğe atla

Konveyör sistemleri

Konveyör sistemleri, nesneleri bir konumdan diğerine taşıyan, özellikle üretim merkezlerinde sıklıkla kullanılan, mekanik taşıma araçlarıdır. Konveyörler, özellikle ağır veya hacimli nesnelerin taşınmasını içeren uygulamalarda kullanışlıdır. Konveyör sistemlerinin çok çeşitli malzemeleri hızlı ve verimli bir şekilde taşınmasını sağlaması, onları malzeme taşıma ve ambalaj endüstrilerinde çok popüler kılar. Ayrıca, ürün / çanta teslimatları için süpermarketler ve havalimanlarında sıklıkla bulunurlar. Birçok tür taşıma sistemi mevcuttur ve farklı endüstrilerin çeşitli ihtiyaçlarına göre kullanılmaktadır.

Kullanıldığı sektörler

Konveyör sistemleri, sağladıkları avantajlar nedeniyle birçok endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • Konveyörler, malzemeleri bir seviyeden diğerine güvenli bir şekilde taşıyabilir; bu, insan emeği ile yapıldığında yorucu ve pahalı olacaktır.
  • Neredeyse her yere kurulabilirler ve malzemeleri taşımak için forklift veya başka bir makine kullanmaktan çok daha güvenlidirler.
  • Her şekil, boyut ve ağırlıktaki yükleri hareket ettirebilirler. Ayrıca, birçoğunun kazaları önlemeye yardımcı olan gelişmiş güvenlik özellikleri vardır.
  • Bireysel ihtiyaçlara uyacak şekilde donatılmış hidrolik, mekanik ve tam otomatik sistemler dahil olmak üzere taşıma sistemlerini çalıştırmak için çeşitli seçenekler mevcuttur.

Konveyör sistemleri, madencilik, otomotiv, tarım, bilgisayar, elektronik, gıda işleme, havacılık, ilaç, kimya, şişeleme ve konserve, son baskı ve paketleme dahil olmak üzere birçok endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok çeşitli malzemeler taşınabilse de, en yaygın olanlardan bazıları fasulye ve kuruyemiş, şişeler ve teneke kutular, otomotiv bileşenleri, hurda metal, haplar ve tozlar, ahşap ve mobilya, tahıl ve hayvan yemi gibi gıda ürünleridir. Bir konveyör sisteminin doğru seçiminde birçok faktör önemlidir. Konveyör sisteminin nasıl kullanılacağını önceden bilmek önemlidir.

Bakım ve onarım

Bir konveyör sistemi, genellikle bir şirketin ürününü tam zamanında hedefe ulaştırmasından dolayı önemlidir. Bir şirket, konveyör sistemlerinin en yüksek kapasitede çalışmasını sağlamak için, düzenli incelemeler yapıp sistem denetimlerini aksatmaması, motorlarını yakından izlemesi, önemli parçalarını stokta tutması ve personelini uygun bir şekilde eğitmesi gerekir.

Bir konveyör sisteminin hizmet ömrünü uzatmak için, doğru konveyör tipinin seçilmesi, doğru sistem tasarımının yapılması ve düzenli bakım uygulamalarına dikkat edilmesi gerekir.

Doğru tasarlanmış bir konveyör sistemi, uygun bakım ile uzun süre dayanabilir.

Çeşitli sektörlerde büyüme

Otomotiv, ilaç, paketleme ve farklı üretim tesislerinin büyümesi söz konusu olduğunda, malzeme taşıma ve konveyör sistemi üreticileri, büyük bir önem arz etmektedir. Benzer şekilde inşaat sektöründe de taşınabilir konveyörlerin kullanılması hızla artıyor ve 2014 yılına gelindiğinde Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'daki konveyör sistemlerinin satın alma oranlarının daha da artması muhtemel. En çok satın alınan konveyör türleri, paketleme fabrikalarında ve genellikle son ürün işlemenin ve izlemenin yapıldığı endüstriyel tesislerdeki hat şaftlı makaralı konveyörler, zincirli konveyörler ve konveyör bantlarıdır. Ticari ve sivil sektörler, havalimanlarında, alışveriş merkezlerinde vb. giderek daha fazla konveyör kullanılıyor.

Konveyör tipleri

Esnek Akordiyon Konveyör
  • Aero-mekanik konveyör
  • Asetal bantlı konveyör
  • Avare rulolu konveyör
  • Dönüşlü konveyör
  • Esnek akordiyon konveyör
  • Kauçuk bantlı konveyör
  • Kayışla çalışan aktif makaralı konveyör
  • Makaralı akordiyon konveyör
  • Modüler bantlı konveyör
  • Motorlu rulolu konveyör
  • Plastik bantlı konveyör
  • Pnömatik konveyör
  • PVC bantlı konveyör
  • Spiral konveyör
  • Sürüklemeli konveyör
  • Teleskopik konveyör
  • Tahrik rulolu konveyör
  • Tır yükleme konveyörü
  • Toz geçirmez konveyör
  • Yerçekimi konveyörü
  • Zincir konveyör

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Seramik</span> ısı etkisiyle hazırlanan inorganik, metalik olmayan katı

Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.

Metalurji ve malzeme mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda metalurji ve malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak metalurjik proseslerin optimizasyonu, sayısal simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek,, demetalize edilmiş çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su demetalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı gibi konular öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik enjeksiyon</span>

Plastik enjeksiyon, temelde kapalı bir kalıbın içine plastik malzemenin eriyik sıcaklığının üstündeki bir sıcaklık aralığında yüksek hızda yolluk girişinden kalıp gözüne hızlı bir şekilde enjekte edilmesi sonrası, ütüleme fazı ve tutma fazı ile parçanın boyut ve görsel toleranslarının kabul edilebilir seviyeye getirdikten sonra plastiğin kalıptan çıkma sıcaklığının altına getirilerek kalıptan çıkarılması prensibine dayanan bir plastik parça imalat yöntemidir. Seri üretime uygun olması sebebiyle, birçok sektörde oldukça fazla kullanılan bir üretim yöntemidir. Bu metot ile en küçük komponentlerden, otomotiv, savunma sanayi ürünlerine kadar çok çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parçalar imal edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tuğla</span> yapı malzemesi

Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir. Çoğunlukla dikdörtgenler prizması şeklinde yapılmaktadır. Ev ve iş yeri yapımında, birden fazla alanda kullanılır. Örnek: Duvar oluşturma, havalandırma, soba ve ocak bacaları.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme bilimi</span> yeni malzemelerin keşfi ve tasarımı ile ilgilenen disiplinlerarası alan; öncelikli olarak katıların fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ilgilidir

Malzeme bilimi, malzemelerin yapı ve özelliklerini inceleyen, yeni malzemelerin üretilmesini veya sentezlenmesini de içine alan disiplinlerarası bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Termoplastik</span>

Termoplastik veya ısıyla yumuşayan plastik belirli sıcaklıkta bükülebilir veya kalıplanabilir hale gelen ve soğuduktan sonra katılaşan bir plastik polimer malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Kontrplak</span>

Kontrplak, yoğun olarak inşaat sektöründe kullanilan bir orman ürünüdür. Suya dayanıklılığı ve yüksek mukavemeti bu sektör için önemlidir. Özellikle beton kalıplarının hazırlanmasında kullanılır. Brüt kalıp olarak da nitelendirilen sıvasız kalıp sistemleri için çok uygun bir malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda işleme</span>

Gıda işleme, tarımsal veya hayvani besin hammaddelerinin gıdaya ya da daha evvel tüketilebilir gıda haline getirilmiş maddelerin başka bir gıda maddesine dönüştürülmesidir. Gıda işleme; tahılın öğütülmesinden un yapımına, evde yemek pişirmekten hazır yemek yapmak için kullanılan karmaşık sanayi yöntemlerine kadar gıda işlemesinin pek çok şeklini kapsar. Gıda işlemesiyle hasat edilmiş ekinler ya da kesilmiş hayvansal ürünlerden pazarlanabilir ve görece uzun raf ömrüne sahip yiyecekler yapılır. Hayvan yemi üretiminde de benzer yöntemler uygulanır. Birincil gıda işleme çoğu gıdaları yenilebilir yapmak için gereklidir. İkincil işleme malzemeleri ekmek gibi bilinen gıdalara dönüştürür. Üçüncül gıda işleme, çok şeker ve tuz içerdiği, çok az lifli olduğu, beslenme ihtiyaçları açısından sağlıksız olduğu, beslenmeyi ve obeziteyi artırdığı için eleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Katı yakıtlı roket motoru</span>

Katı yakıtlı roket motoru yakıt ve oksitleyicisi katı fazda olan bir roket motoru türüdür. Askerî füze sistemlerinde, uydu fırlatma sistemlerinde ve hava yastıklarında kullanılmaktadır. Çinliler tarafından geliştirilmiştir ve 13. yüzyılın başlarından itibaren Çinliler, Persler, Moğollar ve Hintler tarafından savaşlarda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme elleçleme</span>

Malzeme elleçleme,, doğru malzemeyi, doğru yere, doğru miktarda, doğru koşullarda, doğru sıklıkla, doğru yönlendirerek, doğru zamanda doğru yöntem kullanımı ile doğru maliyette sağlayan bilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Baryum sülfat</span> inorganik bileşik

Baryum sülfat BaSO4 formüllü inorganik bileşik. Bu beyaz kristal katı renksizdir ve suda çözünmez. Barit halinde bulunur.

Yapıştırıcı yapışkanlık veya kohezyon ile mekanik, kimyasal, yapışkan bir bütün oluşturmak üzere diğer malzemeleri tutan veya çeken herhangi bir malzeme veya maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel fırın</span> çeşitli endüstriyel uygulamalar için kullanılan ısıtılmış odalardır

Endüstriyel fırınlar çeşitli bileşenleri, parçaları veya nihai ürünleri kurutma, kürleme veya fırınlama dahil olmak üzere, çeşitli endüstriyel uygulamalar için kullanılan ısıtılmış odalardır. Endüstriyel fırınlar büyük veya küçük hacimli uygulamalar için, partiler halinde veya bir konveyör hattı ile sürekli olarak ve çeşitli sıcaklık aralıkları, boyutları ve konfigürasyonları için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yırtılma diski</span>

Yırtılma diski, patlama diski, patlama diyaframı veya basınç emniyet diski, çoğu kullanımda bir basınçlı kap, ekipman veya sistemi aşırı basınçtan veya potansiyel olarak zarar görmekten koruyan tekrar kapanmayan bir basınç giderme emniyet cihazı.

<span class="mw-page-title-main">Yığılma açısı</span> Dinginlik açısı tepe gibi eğik yüzeylerde gevşek (iyi tutunmamış) bir malzemenin yamaç aşağı düşmeyeceği en sarp açıdır.

Yığılma açısı, granüler malzeme yığının yanal yüz ve tabanı arasında bir açıdır. Bu açıda şev yüzündeki malzeme kaymanın eşiğindedir. Yığılma açısı 0 ° ile 90 ° arasında değişebilir. Malzemenin morfolojisi, Yığılma açısını etkiler; pürüzsüz, yuvarlak kum taneleri, kaba, birbirine kenetlenen kumlar kadar dik bir şekilde istiflenemez. Yığılma açısı, çözücülerin eklenmesinden de etkilenebilir. Küçük bir miktar su, parçacıklar arasındaki boşlukları köpürtebiliyorsa, suyun mineral yüzeylere elektrostatik çekilmesi, durma açısını ve toprak mukavemeti gibi ilgili miktarları artıracaktır.

<span class="mw-page-title-main">Çemberleme</span>

Çemberleme, bantlama olarak bilinen bir ambalaj işlemi olup ambalajlanacak veya bir arada tutulacak mal veya ambalajları plastik veya metal bandı bir arada tutmak için kullanılır. Plastik band ayrıca çemberleme olarak da adlandırılır. Çemberleme en yaygın olarak ambalaj endüstrisinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pasif soğutma</span>

Pasif soğutma doğrudan aktif bir bileşen içermeden sadece ısı transfer metodu ile sıcak yüzeyden ısıyı sistemin dışına iletmek ile görevli bileşenlerdir. Özellikle yarı silikon olarak bilinen transistörlerden oluşan işlemci ve entegrelerin yapıları gereği ısınmaları kaçınılmazdır. Bu ısınma sonucu çıkan ısı sistemin verimini düşüren ısının sistemden atılması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rulman (makine elemanı)</span>

Rulman, hareketli mekanik parçaları yataklayan(hareketlerini sınırlandıran), parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan bir makine elemanıdır. Yatağın tasarımı, örneğin, hareketli parçanın serbest doğrusal hareketini veya sabit bir eksen etrafında serbest dönümesini sağlayabilir; veya hareketli parçalara etkiyen normal kuvvetlere karşı direnç gösterir. Çoğu rulman, sürtünmeyi en aza indirerek istenen hareketi kolaylaştırır, sürtünmeden doğan doğrudan ve dolaylı enerji kayıplarını minimize eder. Rulmanlar, geometrisine, çalışma şekline, izin verilen hareketlere veya parçalara uygulanan yüklerin (kuvvetlerin) yönlerine göre geniş bir şekilde sınıflandırılır.