İçeriğe atla

Konut

Konut bireyler, hanehalkı veya birkaç aile için kalıcı veya yarı kalıcı ev olarak kullanılan bir yaşam alanıdır. Genellikle bir ev, apartman, başka bir bina olabilir. Alternatif olarak mobil ev, tekne evi, yurt veya başka bir taşınabilir barınaklar da bulunur.[1] İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 12. maddesindeki anayasa hukuku ilkesi, mahremiyet hakkı ve bireyin yaşama ve sığınma yeri olarak evinin dokunulmazlığıdır.[2]

Konutlar genellikle uyumak, yemek hazırlamak, yemek yemek ve hijyen için alanlar ve olanaklar sunar. Daha büyük gruplar huzurevi, yetimhane, manastır veya benzer bir kurumda yaşayabilir.[3] Çiftlik evi ayrıca lojman arazisini ve evcil hayvanlar için tesisleri de içerir. Daha güvenli konutların bulunmadığı yerlerde, insanlar gecekondu mahallelerinde ve gecekondu kasabalarında bulunan gayri resmi ve bazen yasadışı kulübelerde yaşayabilirler. Daha genel olarak, "konut" bir kasaba, mahalle, köy, banliyö, şehir veya ülke gibi bir coğrafi alan olarak düşünülebilir.

Konut kooperatifi bir veya daha fazla konuttan oluşan, bir tür konut kullanım hakkıdır. Konut kooperatifleri, birçok özelliği olan farklı bir ev sahipliği biçimidir. Müstakil ev sahipliği, kondominyum ve diğer konut düzenlemelerinden farklıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 17 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mutfak</span> yemek yapılan yer (oda)

Mutfak ya da ocaklık, yemek hazırlamak için kullanılan alandır. Modern mutfak tipik olarak; set üstü ocak, fırın, mikrodalga fırın gibi pişirme aletlerine sahiptir. Bulaşık yıkamak gibi işleri yapabilmek için bir evyesi vardır. Modern mutfaklarda genellikle bulaşık makinesi de bulunur. Yemek depolamak için kullanılan kiler, mutfak dolabı ya da buzdolabı gibi ekler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Madrid</span> İspanyanın Madrid ilinde belediye

Madrid, İspanya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehrin yaklaşık 3,4 milyon nüfusu ve yaklaşık 6,7 milyon metropoliten alan nüfusu vardır. Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ikinci şehridir ve tek merkezli metropoliten alanı AB'nin en büyük ikinci alanıdır. Şehir 604,3 kilometrekarelik coğrafi alanı kapsamaktadır. Madrid, İber Yarımadası'nın orta kesiminde Manzanares Nehri üzerinde yer almaktadır. Hem İspanya'nın hem de çevresindeki Madrid Özerk Topluluğu'nun başkenti olan şehir, aynı zamanda ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezidir. Şehir, en yakın deniz kıyısından yaklaşık 300 km uzaklıkta yüksek bir düzlükte yer almaktadır. Madrid'in ikliminde yazlar sıcak, kışlar ise serin geçer.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Orman Çiftliği</span> Ankarada bir çiftlik

Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara'nın batısında Yenimahalle'de bulunan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliktir.

<span class="mw-page-title-main">Rio de Janeiro</span> Brezilyanın ikinci büyük şehri ve Rio de Janeiro eyaletinin başkenti

Rio de Janeiro, bulunduğu eyaletin başkenti ve Brezilya'nın en büyük ikinci kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Etiler, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Etiler, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde yer alan bir mahalle. Levent'in doğusunda, Nispetiye Caddesi'nin Bebek sırtlarına rastlayan kesiminin iki yanında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Beylikdüzü</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beylikdüzü, İstanbul ilinin batıdaki ilçelerinden biridir. Güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Avcılar, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde ise Esenyurt ilçeleri vardır. Yüzölçümü 36 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ev</span> İçinde bir insanların oturabileceği biçimde yapılmış yapı

Ev, içinde insanların yaşadığı, çevresi duvarlarla çevrili, odalara bölünmüş, kendine ait çatısı ve bazen de bahçesi olan ahşap, toprak veya betonarme yapı. Etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere müstakil ev denir. Ev kavramı mimari bir terimdir ve apartman dairesi gibi diğer barınak türlerinden farklı bir kavramı ifade eder. Bununla birlikte gündelik kullanımda türüne bakılmaksızın her türlü barınak için de kullanılır. Günümüzde tipik bir evde salon, odalar, mutfak, banyo ve tuvalet bulunur.

<i>The Sims 2: University</i> The Sims 2 oyununun ilk ek paketi

The Sims 2: University, yaşam simülasyonu oyunu olan The Sims 2'nin ilk genişleme paketidir. Maxis tarafından Redwood Shores'da geliştirildi ve Electronic Arts tarafından 1 Mart 2005'te piyasaya sürüldü. Genişleme paketi, ana oyuna yeni yaş aşaması ekler ve Sim'ler gençlik ve yetişkinlik arasında genç yetişkin yaş aşamasına girer, bu esnada üniversiteye gidebilir, derece ile mezun olabilir, bu sayede kariyerlerini şekillendirebilirler. The Sims 2: University, genel olarak yayıncılardan karışık yorumlar topladı ve iki adet Editör'ün Seçimi ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Bayraktar</span> 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı (2011 - 2013)

Erdoğan Bayraktar, Türk mühendis, bürokrat ve siyasetçi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin eski Çevre ve Şehircilik Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal tabakalaşma</span> bir toplumda benzer özelliklere sahip nüfus

Toplum biliminde ve diğer sosyal bilimlerde, toplumsal tabakalaşma kavramı hiyerarşik bir düzene ve toplum içerisindeki güç ve refahın bölümlenmesine, bireylerin bu bölümlenmedeki konumlarına atıfta bulunur. Kavram, sosyo-ekonomik bir içerik taşıyan sınıf kavramıyla ilişkilidir ve ekonomik, toplumsal, siyasi ve ideolojik eşitsizlikler ya da farklılıklar temelindeki sosyo-ekonomik koşulların farklı görüngüleri üzerine kuruludur.

Esenkent, İstanbul ilinin Esenyurt ilçesine bağlı bir mahallesidir. Bahçeşehir'den bir cadde ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Bina</span> tipik olarak bir çatısı ve duvarları olan, tek bir yerde az çok kalıcı olarak duran yapı

Bina; içinde barınmak veya başka amaçlarla kullanmak üzere dayanıklı malzemelerden inşa edilen, kapalı ve genellikle çok bölmeli yapı. Genellikle duvarları, çatısı, giriş-çıkış ve bölmeler arası geçişi sağlayan kapıları ve güneş ışığından yararlanmak için pencereleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ağıl, Sivas</span>

Sivas Karayün'e bağlı terkedilmiş bir köy.

<span class="mw-page-title-main">Çok katlı bina</span>

Çok katlı bir bina, düşük katlı binanın aksine yüksek bir binadır ve yetki alanına bağlı olarak yükseklik açısından farklı olarak tanımlanır. Apartman, ev, konut, konak, rezidans, ofis binası veya otel, perakende veya çok amaçlı işlevler olarak kullanılır. Yüksek katlı binalar aynı zamanda Kule blokları olarak da bilinir ve "çok daireli birim" anlamına gelen "MDU" olarak adlandırılabilir. Çok yüksek bir yüksek bina gökdelen olarak adlandırılır. Emporis Standards yüksek katlı yapıyı "35-100 metre boyunda çok katlı bir yapı veya 12-39 katlı yüksekliği bilinmeyen bir bina olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Hürriyet, Osmangazi</span>

Hürriyet, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">BJK Fulya Hakkı Yeten Tesisleri</span> Türkiyede bir stadyum.

Hakkı Yeten Futbol Altyapı Tesisleri, Beşiktaş JK'ye ait bir futbol stadyumu, kamp tesisi ve futbol okuludur. İstanbul, Türkiye'de Beşiktaş ilçesine bağlı Fulya mahallesinde bulunan tesistir.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

Zafertepe Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Tasarım Proje Alanı ve Zafertepe Gecekondu Çevresi Geliştirme Projesi olarak bilinen 1987 yılında başlayarak günümüze kadar uzanan bir kentsel dönüşüm projesidir.

Yaşam standardı, bir bireye değil, genellikle bir topluma veya yere uygulanan mevcut gelir, konfor ve hizmet düzeyidir.