İçeriğe atla

Konuşma (film)

Konuşma
The Conversation
"Konuşma" (The Conversation) filminin özgün sinema afişi
YönetmenFrancis Ford Coppola
YapımcıFrancis Ford Coppola
SenaristFrancis Ford Coppola
OyuncularGene Hackman
John Cazale
Frederic Forrest
MüzikDavid Shire
Görüntü yönetmeniBill Butler
KurguRichard Chew
StüdyoAmerican Zoetrope
Paramount Pictures
The Coppola Company
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüGerilim,suç,dram
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1974
Çıkış tarih(ler)i7 Nisan 1974
Mayıs 1974 Cannes
Süre113 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe1,6 Milyon $
Diğer adlarıKonuşma (Türkiye)
Conversation secrète (Fransa)
La Conversazione (İtalya)
La Conversación (İspanya)
Der Dialog (Almanya)

Konuşma (İngilizce özgün adı: The Conversation), 1974, ABD yapımı psikolojik gerilim filmi.

Filmin yönetmeni ve yapımcısı olan Francis Ford Coppola, aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmıştır. Filmin önemli rollerinde Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield ve Frederic Forrest oynamışlardır. Aynı yıl Cannes Film Festivali'nin büyük ödülü olan Altın Palmiye bu filme verilmişti.

Konuşma, 1995 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Konusu

Harry Caul (Gene Hackman) çok gelişmiş elektronik aletler kullanarak dinleme ve izleme yapma konusunda uzman bir özel dedektiftir. Sahibi olduğu özel dedektiflik bürosuna başvuran müşterilerinin istediği kişileri izleyip seslerini banda almaktadır. Paranoid ve ketum bir kişiliğe sahip Caul'e başvuran bir iş insanı, dedektiften genç bir erkek ve kadını izlemesini ister. Caul genç çifti izlerken kaydettiği konuşmalardan etkilenir ve artık olaya sadece bir "iş" olarak bakmaz.

Oyuncu kadrosu

Gene Hackman filmin bir sahnesinde.
Oyuncu Rolü
Gene HackmanHarry Caul
John CazaleStan
Allen GarfieldWilliam P. 'Bernie' Moran
Frederic ForrestMark
Cindy WilliamsAnn
Michael HigginsPaul
Elizabeth MacRaeMeredith
Teri GarrAmy Fredericks
Harrison FordMartin Stett
Mark WheelerResepsiyon görevlisi
Robert ShieldsPandomimci
Phoebe AlexanderLurleen
Robert DuvallYönetmen

Film hakkında notlar

  • Her ne kadar filmin senaryosu 1960'ların ortalarında yazılmış da olsa, film 1972 yılında patlak veren Watergate skandalı ile tam örtüşmüştü.Bu nedenle basında Francis Ford Coppola 'nın filmi Watergate skandalından esinlenerek çektiği şeklinde yorumlar çıkmıştı.
  • 1972 yılındaki Watergate dinleme skandalı başkan Nixon 'ın istifası ve Cumhuriyetçi Parti 'nin seçimleri kaybetmesi ile sonuçlanmıştı.Bu filmdekine benzer bir şekilde rakip parti olan Demokrat Parti 'nin seçim merkezi olan "Watergate Binası"na dinleme cihazları yerleştiren beş kişinin yakalanması ile skandal patlak vermişti.Bu skandala bulaşan başsavcı dahil 25 kişi hapis cezaları alırken,skandalı ortaya çıkaran gazeteciler Pulitzer ödülü kazanmışlardı.
  • Coppola'nın Baba (The Godfather (1972)) ve Baba II (The Godfather Part II (1974)) arasında kalan boşlukta yaptığı bu film Michelangelo Antonioni 'nin klasik sanat şaheseri olan Cinayeti Gördüm (Blow-Up (1966)) 'e yaptığı bir saygı duruşudur.[1]"The Conversation"daki ses ögesi "Blow-Up"taki fotoğraf ögesinin karşılığıdır.
  • David Shire filmin özgün müziğini filmden daha önce bestelemişti.Çekimler sırasında oyuncuları filmin havasına sokabilmek için bu müzik dinletiliyordu[2]
  • Filmde Harrison Ford 'un da küçük bir rolü var.Henüz şimdiki şöhretine kavuşmamış olan Ford o zamana kadar TV dizilerinde ve sinemada küçük rollerde görünüyordu.
  • Robert Duvall 'in de filmde küçük bir rolü var.Duvall Coppola'nın tüm "Baba" filmlerinde oynamıştı.

Ödüller

  • Çeşitli yarışma ve festivallerde filme 10 ödül verilmiş,11 defa da ödüle aday gösterilmişti.

Aldığı Ödüller:

Adaylıklar:

Filmin Müziği

  • Filmin müziğini David Shire yapmıştır ve çekimlerden önce tamamlamıştır.
  • Filmde kullanılan diğer müzik parçaları şunlardır;
  • "Sophisticated Lady" - Beste Duke Ellington,Sözler Irving Mills ve Mitchell Parish
  • "Bill Bailey Won't You Please Come Home" - Hughie Cannon
  • "When the Red Red Robin Comes Bob Bob Bobbin' Along" - Harry M. Woods
  • "When I Take My Sugar To Tea" - Beste Sammy Fain, Sözler Irving Kahal & Pierre Norman
  • "To Each His Own" - Beste Jay Livingston, Sözler Ray Evans
  • "Out of Nowhere" - Beste Johnny Green, Sözler Edward Heyman
  • "I Remember You" - Beste Victor Schertzinger, Sözler Johnny Mercer
  • "Take Five" - Paul Desmond

Kaynakça

  1. ^ [1] Allmovie sayfası
  2. ^ [2] 16 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. IMDb trivia sayvası

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">George Lucas</span> Amerikalı film yönetmeni

George Walton Lucas Jr., Amerikalı film yapımcısı, yönetmen ve yazardır. Yıldız Savaşları ve ardından Indiana Jones serilerini yarattı. Steven Spielberg gibi dünyanın yaşayan en büyük yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">James Caan</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1940 – 2022)

James Edmund Caan, dört Altın Küre, bir Emmy ve bir Oscar da dahil olmak üzere birçok ödüle aday gösterilen Amerikalı bir aktördü. Caan, 1978'de Hollywood Walk of Fame'de bir sinema yıldızı ile ödüllendirildi.

<i>Baba II</i> Francis Ford Coppolanın 1974 tarihli filmi

Baba II, ilk filmin yapımından iki sene sonra çekilen film. Mario Puzo ve Francis Ford Coppola'nın ortak yazdığı senaryoyla kurgulanmıştır. 6 Oscar Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carmela Corleone</span> The Godfather kurgu evreninde Don Vito Corleonenin eşi

Carmela Corleone (1897–1959), Mario Puzo'nun The Godfather eserinde Don Corleone'nin eşi olan kurgusal karakter.

<i>Korkuluk</i> (film)

Scarecrow (Korkuluk), başrollerini Al Pacino ve Gene Hackman'ın paylaştığı 1973 yılı yapımı bir Jerry Schatzberg filmidir. Türkiye'de de "Korkuluk" adıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Scorsese</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Martin Luciano Scorsese, Akademi Ödülü, BAFTA ve Altın Küre sahibi Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1997 Amerikan Film Enstitüsü tarafından verilen AFİ Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2007'de Köstebek isimli filmiyle, En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gene Hackman</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Eugene Allen Hackman, iki Oscar ödüllü Amerikalı emekli oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Sofia Coppola</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

Sofia Carmina Coppola, Akademi Ödüllü Amerikalı yönetmen, oyuncu ve yapımcı. Jane Campion, Lina Wertmüller ve Kathryn Bigelow ile birlikte En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiş dört kadından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Palmiye</span> Cannes Film Festivalinin yarışmalı bölümünde verilen festivalin en büyük ödülü

Altın Palmiye, Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde verilen festivalin en büyük ödülüdür.

<i>Akbabanın Üç Günü</i>

Akbabanın Üç Günü 1975 ABD yapımı politik gerilim filmidir. Özgün adı Three Days of the Condor dur.

<i>Üç Maymun</i> 2008 yapımı Türk dram filmi

Üç Maymun, 2008 Türkiye-Fransa-İtalya ortak yapımı Nuri Bilge Ceylan filmidir. Yönetmenin Uzak ve İklimler'den sonra Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne kabul edilen üçüncü, toplamda ise beşinci uzun metrajlı filmidir.

3. Uluslararası Avrasya Film Festivali, 19 – 28 Ekim 2007 tarihleri arasında, 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali ile paralel olarak düzenlenen film festivalidir. Festivalin onur konuğu Francis Ford Coppola oldu.

1970'lerde, on yıl içinde birçok önemli filmler ortaya çıkıyor. Tüm dünyada sinema, 1970'lerde zengin sinematografi ve ayrıntılı puanları ile büyük gelişme devrinden birini yaşadı.

Carmine Coppola, Amerikalı besteci, müzik yapımcısı, söz yazarı.

27. Cannes Film Festivali 9 - 24 Mayıs 1974 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye, Francis Ford Coppola tarafından Konuşma'ya gitti.

32. Cannes Film Festivali 10 - 24 Mayıs 1979 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, devam eden bir eser olarak taranan Kıyamet ile Francis Ford Coppola ve Teneke Trampet ile Volker Schlöndorff'a verildi.

Baba, İtalyan Amerikalı yazar Mario Puzo'nun 1969 tarihli aynı adlı romanından esinlenerek Francis Ford Coppola tarafından yönetilen üç suç filminden oluşan bir Amerikan film serisidir. Filmler, patriği Vito Corleone'nin Amerikan organize suçlarında önemli bir figür haline geldiği kurgusal İtalyan Amerikan mafyası Corleone ailesinin davalarını takip ediyor. Filmler Paramount Pictures tarafından dağıtıldı ve 1972, 1974 ve 1990'da yayınlandı. Seri, gişede başarı elde etti ve filmlerin dünya çapında 430 ila 512 milyon dolar arasında hasılat elde etti. Baba ve Baba II, birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi iki filmi olarak görülüyor. Seri, toplam 28 Akademi Ödülü adaylığından 9'unu kazanarak ağır ödüller aldı.

47. Akademi Ödülleri, 8 Nisan 1975 Salı, Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da 1974'ün en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla sahiplerine sunuldu. Törene Bob Hope, Shirley MacLaine, Sammy Davis Jr. ve Frank Sinatra başkanlık etti. Bu, NBC'nin, törenleri yayınladığı son yıldı.