İçeriğe atla

Konstantinos Nider

Konstantinos Nider
Konstantinos Nider
Doğum1865
Mesalongi, Yunanistan Krallığı
Ölüm1942
Atina,Yunanistan Krallığı
Bağlılığı Yunanistan Krallığı Yunan Ordusu
BranşıRütbeli Asker
Hizmet yılları1884–1923
Rütbesi Korgeneral
Çatışma/savaşlarıBalkan Savaşları, Makedonya Cephesi, Güney Rusya müdahalesi, Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi

Konstantinos Nider (1865-1942), Korgeneral rütbesine yükselen ve Birinci Dünya Savaşı ve daha sonraki Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi sırasında ön planda yer almış bir Yunan subayıydı.

Biyografi

Nider 1865'te Mesalongi'de doğdu, askeri doktor Franz Xavier Nider'in oğlu,[1],[2] Kral Otto ile Yunanistan'a gelen birçok Bavyeralıdan biri idi. Gençliğinde Yunan Ordusu Akademisi'ne girdi ve 12 Ağustos 1887'de Mühendislerin ikinci teğmenlerinden biri olarak mezun oldu.[1] Daha sonra Nider, Yunan Ordusu'nun kendi Coğrafi Hizmetinin temellerini atan Avusturya-Macaristan Jeodezik Misyonunda sekiz yıl görev yaptı.[1] 1890'da teğmen ve 1898'de yüzbaşı olarak terfi etti , 1897 Yunan-Türk Savaşı'ndan sonra Yunan-Osmanlı sınır komisyonunun üyesi olmuş ve 1903'te daha fazla çalışma sürdürebilmek için Fransa'ya gönderilmiştir.[1] Fransa görevinden döndükten sonra majörlüğe yükseltilmiş ve yeni kurulan Genelkurmay'lığa daha sonra 3. Piyade Tümeni personelliğine yerleştirilmiştir.[1] 1910–14'te, Ordu Personel Ofisi başkanı ve Birinci Balkan Savaşı sırasında arka cephenini personel ve destek birliklerinin şefi olarak görev yaptı. 1911'de yarbaylığa yükseldi.[1][3] 1914'te albaylığa terfi etti ve I. Ordu Kolordusu genelkurmay başkanı oldu.[1]

Ulusal Şizm sırasında Kral I. Konstantin'e sadık kaldı. Ancak ateşli bir kraliyetçi olarak işaretlenmediğinden, kralın sürgünü ve kralın rakibi Başbakan Elefterios Venizelos'un Haziran 1917'de iktidarı almasının ardından orduda kalmaya devam etti. Venizelos'un zaferi, tüm ülkenin İtilaf Devletleri tarafında I. Dünya Savaşı'na girmesine yol açtı.

Haziran 1917'de, Nider'e 1. Piyade Tümeni komutanlığı verildi.[1] Aralık 1918'de, kısa bir süre sonra Güney Rusya'daki Müttefik müdahalesine katılan, Kırım ve Odessa'daki Bolşeviklerle savaşan I. Ordu Kolordusu komutanlığı görevini aldı.[1] 2 Haziran 1919'da İzmir çevresindeki Yunan İşgal Ordusu başkanı olarak atandı. Nider bu pozisyonda kaldığı sürece, Şubat 1922'de göreve başkası getirilene kadar 1919-22 Yunan-Türk Savaşı'nın içerisinde yer aldı.[1]

Yerine farklı birinin atanmasının ardından Nider istifasını vermiş, ancak Ağustos 1922'de Anadolu'daki Yunan yenilgisinden ve Venizelist subayların kraliyet hükûmetini devirmesinden sonra, 21 Eylül'de aktif hizmete geri çağrılarak Trakya Ordusu'nun başına getirilmiştir.[1] 1925'te Askeri İşler Bakan Yardımcısı ve Nisan ayından Ağustos 1926'ya kadar Yunanistan Cumhurbaşkanı Askeri Cuntasının (1925'te diktatör olan eski genel müdürü Theodoros Pangalos) başkanı oldu. Nisan-Ağustos 1926 arasında aktif hizmet ve kamu yaşamından emekli olarak[1] 1942 yılında ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Συνοπτική Ιστορία του ΓΕΣ, 2001.
  2. ^ Συνοπτική Ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού 1901–2001 [A Concise History of the Hellenic Army General Staff 1901–2001] (in Greek). Athens: Hellenic Army History Directorate. 2001. ISBN:960-7897-44-7
  3. ^ Greek Military Personnel of the Balkan Wars, General Books LLC, 2010, ISBN:1155449576

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Trikupis</span> Yunan asker ve siyasetçi

Nikolaos Trikupis, Yunan asker. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan Ordusu'nda 1. Kolordu Komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Hacıanestis</span> Yunan general

Yeoryos Hacıanestis, Yunan general.

<span class="mw-page-title-main">İzzettin Çalışlar</span> Türk asker ve siyasetçi

İzzettin Çalışlar, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan İzzet Paşa</span> Türk asker

Hasan İzzet Paşa, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Metaksas</span> Yunan siyasetçi (1871-1941)

İoannis veya Yannis Metaksas, 1936'dan 1941'deki ölümüne kadar Yunanistan Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan subayı ve politikacıydı. Görev süresinin ilk dört ayı boyunca anayasal olarak ülkeyi yönetti ve daha sonra Kral II. George tarafından atanmasının ardından 4 Ağustos Rejimi'nin diktatör lideri olarak ölümüne kadar yönetimde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kenan Dalbaşar</span> Türk asker

Mehmet Kenan Dalbaşar Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Sarantaporon Muharebesi</span>

Sarantaporon Muharebesi , aynı zamanda Sarantaporo veya Sarandaporon olarak da çeşitli şekillerde tercüme edilmiştir, Eski Jülyen takvimde 9-10 Ekim 1912'de günümüz Gregoryen Takviminde 22-23 Ekim 1912'de gerçekleşti. Birinci Balkan Savaşı sırasında Veliaht Konstantin yönetimindeki Yunan kuvvetleri ile General Hasan Tahsin Paşa yönetimindeki Osmanlı kuvvetleri arasında yapılan ilk büyük muharebeydi. Muharebe, Yunan ordusunun Teselya'yı, Orta Makedonya'ya bağlayan Sarantaporo geçidinde Osmanlı savunma hattına saldırmasıyla başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Jürgen von Arnim</span>

Hans-Jürgen von Arnim, Almanya'nın süvari subayı. II. Dünya Savaşı sırasında Alman Generaloberst

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Günsav</span>

Bekir Sami Günsav Çerkes asıllı Türk asker.

Soroviç Muharebesi, kimi kaynaklarda Vevi Muharebesi olarak da geçer, eski takvime göre 21–24 Ekim 1912 (O.S.), tarihinde Birinci Balkan Savaşı esnasında yapılmış bir muharebedir. Bu muharebe 1. Balkan Savaşındaki az sayıdaki Osmanlı zaferlerinden biridir.

10. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alaâddin Koval</span>

Alâaddin Koval, Türk asker.

Yunanistan'ın 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları'na katılımı, Yunan devletinin büyüklüğünü neredeyse iki katına çıkarmasını ve bugünkü toprak büyüklüğünün çoğuna ulaşmasını sağladığı için modern Yunan tarihinin en önemli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda, ilişkilerin sonraki on yıla hükmedeceği ve Yunanistan için uzun süren yankı uyandıran iki kişiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte siyasi gelişmelerin bir katalizörü olarak da hizmet etti: Başbakan Elefterios Venizelos ve ordu komutanı, prens ve daha sonra kral olan I. Konstantin.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Pangalos</span> Yunan komutan ve siyasetçi (1878-1952)

Teodoros Pangalos, Yunan asker ve siyasetçi. Seçkin bir personel memuru ve ateşli bir Venizelist ve antimonarşist olan Pangalos, Eylül 1922 isyanında Kral I. Konstantin'in tahtından indirilmesinde ve İkinci Yunan Cumhuriyeti'nin kurulmasında başrol oynamıştır. Haziran 1925'te Pangalos kan dökülmeksizin bir darbe yaptı ve iktidar varsayımı kendisine Başbakan adını veren Ulusal Meclis tarafından tanındı. Yunanistan'ı Ağustos 1926'da devrilmesine dek yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış-Langaza Muharebesi</span>

Kılkış-Langaza Muharebesi Yunanistan Krallığı ile Bulgaristan Krallığı arasında İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılmış muharebedir. İki ordu da Orta Makedonya'nın Kılkış yerleşim biriminde karşılaşmış ve 19-21 Haziran 1913'te yapılan bu muharebeden Yunanlar galip ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Driskos Muharebesi</span>

Driskos Muharebesi, 9-11 Aralık 1912'de gerçekleşti.Ancak Konduravki köyü mevkiindeki çatışmalar nedeniyle bu muharebe Konduvraki- Driskos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe Birinci Balkan Savaşı sırasında Alexandros Romas komutasındaki Yunan kuvvetleri ile General Esad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında yapılan bir muharebedir. Muharebe, Yunan Ordusunun Hani Kamber Ağa'daki Osmanlı savunma hattına saldırmasıyla başladı.

<span class="mw-page-title-main">Nikola Jekov</span>

Nikola Todorov Jekov, I. Dünya Savaşı sırasında Bulgaristan Savaş Bakanı (1915) ve Genelkurmay Başkanı (1915-18).

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Manetas</span> Yunan siyasetçi ve komutan (1879-1960)

Konstantinos Manetas korgeneral rütbesine kadar yükselmiş ve 1931 yılında Yunan Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmış bir Yunan Ordusu subayıydı. Ayrıca dört kez bakanlık görevinde bulunmuş ve 1950 yılında parlamentoya seçilmiştir.