İçeriğe atla

Konstantinopolis Konsili (536)

Konstantinopolis Konsili, Mayıs-Haziran 536 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'te toplanan endemik bir konsildi. Konsil, Konstantinopolis Patriği I. Anthimos'u görevden almakla kalmadı, Konstantinopolis'te yaşayan üç tanınmış Kalkedon karşıtını da kınadı. Bütün bu olaylar İmparator I. Justinianus'un bu dört kişiyi birden başkent dışına sürmesi ile sonuçlandı. Aynı yıl Eylül ayında toplanan Kudüs Konsili de aynı dört kişiyi kafirlikle kınamak için toplanmıştır. Mahkûm edilenler arasında, görevden alınan Antakya Patriği Severus, Apamea Piskoposu Peter ve keşiş Zoora bulunmaktaydı.

Arka plan

Konsilin kökleri, Miafiz sempatisine sahip olmakla suçlanan Konstantinopolis Patriği I. Anthimos döneminde Konstantinopolis'te zirveye çıkan Kalkedon - Miafiz tartışmasına dayanıyordu. [1] Kalkedonlular patriğin görevden alınması ve kınanması için bir kampanya başlattılar. Filistinli dört keşiş, İmparator I. Justinianus'a bir dilekçe gönderdi. 96 kişi daha Papa I. Agapetus'a bir imza dilekçesi gönderdiler. Nihayet, Konstantinopolis'te ikamet eden endoumentes 47 piskopos ve din adamı da papaya bir dilekçe gönderdiler. [2]

Agapetus, Ostrogot kralı Theodahad adına diplomatik bir görev için 536 yılının Şubat veya Mart aylarında Konstantinopolis'e geldi. Anthimos'un kanonik olmayan bir şekilde seçildiğini öne sürerek, onunla görüşmeyi reddetti. Agapetus bu iddiasında haklı olsa bile, buluşmayı istememesinin asıl nedeni patriğin teolojisine dair şüpheleriydi. Mayıs ayında Konstantinopolis'te bir konsil toplanması çağrısında bulunan imparatorun desteğini alamayan Anthimos görevinden istifa etti. Onun yerine Mart'ta Agapetus tarafından kutsanan Menas getirildi.[3] Justinianus, kısa bir süre sonra bu yeni patriğe Anthimos'u araştırmak için bir sinod toplaması yönünde bir emir de vermiştir. [2]

Anthimos'un görevden alınmasının bir süredir planlanmış olması muhtemeldir. Zira Filistinli keşişler konsil için henüz Anthimos hala görevdeyken yola çıkmış, bu esnada da papa Konstantinopolis'e gelmiştir ve Anthimos istifa etmek zorunda bırakılmıştır. Ancak 22 Nisan'da beklenmedik bir biçimde Papa ölmüştür. [1]

Literatür

  • Brimioulle, Patrick (2020). Das Konzil von Konstantinopel 536. Franz Steiner Verlag.
  • Kaufhold, Hubert (2012). "Sources of Canon Law in the Eastern Churches". In Wilfried Hartmann; Kenneth Pennington (eds.). The History of Byzantine and Eastern Canon Law to 1500. Catholic University of America Press. pp. 215–342.
  • Menze, Volker L. (2008). Justinian and the Making of the Syrian Orthodox Church. Oxford University Press.
  • Millar, Fergus (2008). "Rome, Constantinople and the Near Eastern Church under Justinian: Two Synods of CE 536". The Journal of Roman Studies. 98: 62–82. JSTOR 20430666.
  • Millar, Fergus (2009). "Linguistic Co-existence in Constantinople: Greek and Latin (and Syriac) in the Acts of the Synod of 536 CE". The Journal of Roman Studies. 99: 92–103. JSTOR 40599741.
  • Speigl, Jakob [in German] (1994). "Die Synode von 536 in Konstantinopel". Ostkirchliche Studien. 43 (2): 105–153.

Dipnotlar

  1. ^ a b Potter 2015.
  2. ^ a b Millar 2008.
  3. ^ Menze 2008.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Justinianus</span> 527–565 yılları arasındaki Bizans imparatoru

I. Justinianus, ayrıca Büyük Jüstinyen olarak da bilinir, 527 ile 565 yılları arasında Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Mihail</span>

VIII. Mihail Paleologos, 1259-1282 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yönetmiştir. VIII. Mihail, 1453'te Osmanlı Devleti tarafından İstanbul'un Fethi'ne kadar, Bizans İmparatorluğu'nda hükmünü sürdüren, Paleologos Hanedanı'nın kurucusu olmuştur. 1261'de Konstantinopolis şehrini Dördüncü Haçlı Seferi sonucu kurulan Latin İmparatorluğu elinden almış ve İznik İmparatorluğu'nu değiştirerek Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (1204)</span> IV. Haçlı seferi sırasında bir muhasara

Konstantinopolis Kuşatması (1204) Haçlılarca ele geçirilen Bizans İmparatorluğu'nun başşehri Konstantinopolis'in bir kısmı tahrip edildi.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Konstantinopolis Konsili</span>

Birinci Konstantinopolis Konsili, 381 yılında I. Theodosius tarafından İstanbul'da toplanan konsildir. İznik Konseyi tarafından kurulan inanç sisteminin onaylanması ve Ariusçuluk ihtilafı ile ilgilenmiştir. Aya İrini Kilisesi'nde 381 yılının Mayıs ile Temmuz ayları arasında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Augustaion</span> Magnifici

Augustaion ya da (Yunanca: Augustaeum, Antik ve Orta Çağ Konstantinopolis şehrinin tören meydanı, yaklaşık olarak günümüzde Aya Sofya Meydanı olarak adlandırılan alana karşılık gelir. Başlangıçta pazar yeriydi, 6. yüzyılda revaklarla çevrelemiş kapalı bir saray avlusuna dönüştürülmüş ve Bizans İmparatorluğu başkentinin en önemli binalarının bazıları ile ilişkilenmesi sağlanmıştır. Meydan, geç Bizans dönemine kadar yaşamış, ancak harabeleri ve izleri erken 16. yüzyılda bile hala görülebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">I. İgnatius</span>

Aziz İgnatius ya da İgnatios, 4 Temmuz 858'den 23 Ekim 867'ye ve 23 Kasım 867'den öldüğü 23 Ekim 877'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Yortusu 23 Ekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Konstantinopolis Konsili (Katolik Kilisesi)</span>

Dördüncü Konstantinopolis Konsili , 5 Ekim 869 ile 28 Şubat 870 tarihleri arasında Konstantinopolis'te gerçekleşen sekizinci Katolik Kilisesi Ekümenik konsilidir. 102 kardinal, 3 papa temsilcisi ve 4 patrik katılmıştır. Konsil, Ekim 869 ile Şubat 870 arasında 10 oturum gerçekleştirmiştir ve 27 canon yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jüstinyen Sütunu</span>

Jüstinyen Sütunu, Doğu Roma imparatoru I. Justinianus'un savaş başarıları onuruna 543'te Konstantinopolis'e dikilen Roma zafer sütunu. Augustaion meydanının batı yakasında, Aya Sofya ve Büyük Saray arasında kalan sütun 16. yüzyılda Osmanlılar dönemindeki depremde yıkılıncaya kadar ayakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XIV. İoannis</span> Konstantinopolis Patriği

XIV. İoannis, soyismi Kalekas, 1334 ile 1347 yılları arasında Ortodoks Patriği. Kendisi İsihazm karşıdı ve Gregori Palamas'ın rakibidir. VI. İoannis'e karşı V. İoannis'i destekleyen naipliğin bir üyesi olarak 1341-1347 arası Bizans iç savaşının aktif liderlerindendir.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Stefanos</span> Konstantinopolis Patriği

I. Stefanos 886 ile 893 yılları arası Rum Ortodoks patriğidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail (Konstantinopolis patriği)</span> Konstantinopolis Ekümenik Patriği

I. Mihail Kirularios, Cærularius ya da Cerularius 1043'ten 1059'a kadar İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Papa IX. Leo ile karşılıklı birbirlerini aforoz etmeleri büyük ayrılmaya neden olmuştur.

İoannis Skolastikos 12 Nisan 565 ile öldüğü 577 yılına kadar 57. Konstantinopolis Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından aziz kabul edilir.

I. Athanasios 1289'dan 1293'e ve 1303'ten 1309'a kadar iki dönem Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Edirne'de doğmuş, Konstantinopolis'te ölmüştür. İmparator II. Andronikos tarafından patrik olarak seçildi, Konstantinopolis ve Roma Kiliselerinin yeniden birleşmesine karşı çıktı ve din adamları arasında muhalefeti uyandıran bir dini reform başlattı. 1293'te istifa etti ve 1303'te halkın desteğiyle yeniden göreve geldi. Birlik yanlısı dini hizip, onu 1310'un başlarında emekli olmaya zorladı.

<span class="mw-page-title-main">I. Agapetus</span> papa

Papa Aziz I. Agapetus 13 Mayıs 535 ile 22 Nisan 536 tarihleri arasında görev yapan bir papadır.

I. Anthimos 535-536 yılları arasında miafizit Konstantinopolis Patriğidir. Konstantinopolis patriği olmadan önce Trabzon piskoposu veya başpiskoposuydu. 13 Mart 536'dan önce Papa I. Agapetus tarafından Monofizitizm'e bağlı olduğu için tahttan indirildi ve daha sonra Theodora onu ölümüne kadar 12 yıl boyunca kendi dairesinde sakladı.

Zoora Amida da (Diyarbakır) doğan Roma İmparatorluğu'nda yaşayan bir Miafizit keşiş ve stilit idi. 530'ların başında Konstantinopolis'e taşındı ve 536'da Konstantinopolis Konsili'nde mahkûm edildi. Birkaç yıl sonra öldü.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

<span class="mw-page-title-main">Anatolios (Konstantinopolis patriği)</span>

Anatolios, 451 ile 3 Temmuz 458 yılları arasındaki Konstantinopolis patriğiydi. Doğu Ortodoks ve Roma Katolik Kilisesi tarafından aziz olarak kabul edilir.