İçeriğe atla

Konstantin Ulu Camii

Koordinatlar: 36°21′57″K 6°36′46″D / 36.36583°K 6.61278°D / 36.36583; 6.61278
Konstantin Ulu Camii
مسجد الجامع الكبير قسنطينة
Konstantin Ulu Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKonstantin, Cezayir
Koordinatlar36°21′57″K 6°36′46″D / 36.36583°K 6.61278°D / 36.36583; 6.61278
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslam mimarisi
Osmanlı mimarisi
Tamamlanma1163
Özellikler
Minare sayısı1

Konstantin Ulu Camii (Arapçaمسجد الجامع الكبير قسنطينة, romanizeMescidü'l-Camiü'l-Kebir Kunstantiniye), Cezayir'in Konstantin kentinde bulunan bir camidir.[1] Cami, 1163 yılında Hammûdiler döneminde inşa edilmiştir.[2]

Cami, Osmanlı ve Fransız dönemleri de dahil olmak üzere uzun tarihi boyunca birçok değişiklik, genişletme ve onarım geçirmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Davies, Ethel. North Africa: The Roman Coast. s. 215. 
  2. ^ Abdulaziz Saoud Awaid (10 Eylül 2013). "Great Mosque of Constantine". aathaar.net. Constantine, Algeria: Aathaar. 15 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  3. ^ Abdulmnam Samakie (8 Mayıs 2017). "Great Mosque of Constantine". archiqoo.com. Constantine, Algeria: Archiqoo. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Mengücekliler</span> Erzincan civarında 11. - 13. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Anadolu beyliği

Mengüçlü Beyliği ya da Mengücekliler, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'da Erzincan merkez olmak üzere, Kemah, Divriği, Şebinkarahisar, Tunceli, Elazığ yöresinde kurulmuş bir beyliktir. Kurucusu Malazgirt Savaşı'na Selçuklu Sultanı Alp Arslan'ın komutanı olarak katılmış Mengücek Gazi'dir. Mengücek (Mengücük) ismi ebedi manasına gelen Türkçe Mengü ve -cek (-cük) küçültme ya da sevgi ekinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Halep Ulu Cami</span> Suriyede bir cami

Halep Ulu Cami ya da Halep Emevi Camii, Kuzey Suriye'nin Halep şehrindeki en büyük ve en eski camilerinden biridir. El-Medine Sûk (çarşısı) girişine yakın, Dünya Mirası listesinde olan Halep Antik Şehri'n el-Callum mıntıkasındadır. Caminin içinde Yahya'nın babası olan Zekeriya'nın türbesi mevcuttur. Cami 8. yy.'ın başında inşa edilmiş; ancak şimdiki bina 11. ila 14. yy.'a dayanmaktadır. Minare 1090 yılında inşa edilmiş, Nisan 2013'te Suriye İç Savaşı çatışmaları esnasında içine yerleştirilen mühimmattan veya bir tank topundan dolayı patlayıp yıkılmıştır. 2017 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Sivrihisar Ulu Camii</span>

Sivrihisar Ulu Camii, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan bir cami. 1232'de inşa edien cami, 1274'te yapılan restorasyonla bugünkü hâlini aldı. 1440'ta camiye minare eklendi. Dört girişi bulunan caminin çatısını altmış yedi ahşap sütun taşımaktadır. UNESCO, 2016'da camiyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil etti.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Ulu Camii</span>

Antakya Ulu Camii, Hatay'ın Antakya ilçesinde yer alan bir camiydi. Selçuklu mimari özellikleri gösteren cami, Memlüklüler tarafından 1268-1271 yılları arasında inşa edilmiş 18. yüzyılda kapsamlı bir onarımdan geçmiştir. Minarede bulunan kitabede Hicrî 1117 tarihi bulunmaktadır. Cami, Hatay'daki en eski ve en büyük cami olarak kabul edilmekteydi. 2023 Kahramanmaraş depreminde tamamen yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edincik Ulu Camii</span>

Edincik Ulu Camii, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı Edincik beldesinde yer alan bir ulu camidir. Kitabesine göre Hicri 784 tarihinde İldutan Bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır. 1888 yılında Edincikli Nuri Usta tarafından harim duvarları uzatılmış ve cami şu anki görünümü almıştır. Şadırvan ise 1900 yılında yapıya eklenmiştir. Caminin haziresinde eski selvi ve zeytin ağaçları ve Osmanlı döneminden kalma mezarlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Ulu Camii</span>

Djamaa el Djazair, Cezayir'in başkenti Cezayir'de bir camidir. Dünyanın en yüksek minaresine sahiptir ve Suudi Arabistan'daki Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'den sonra dünyanın üçüncü büyük camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Abdülkadir Camii</span>

Emir Abdülkadir Camii, Cezayir'ın Konstantin kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1994 yılında tamamlanmış olup Cezayir Ulu Camii'den sonra ülkenin ikinci büyük camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Testur Ulu Camii</span>

Testur Ulu Camii, Tunus'un Testur kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1631 yılında tamamlanmış olup şehir merkezinde yer almaktadır ve Endülüs mimarisini, özellikle Endülüs tarzı yazıtları ve mimari unsurları içeren minaresini bünyesinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan Ulu Camii</span>

Kayrevan Ulu Camii veya Ukbe Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 670 yılında Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Cami özellikle Kuzey Afrika'daki en etkileyici ve en büyük İslami yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdiye Ulu Camii</span> Tunusta Bir Cami

Mehdiye Ulu Camii, Tunus'un Mehdiye kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 916 yılında Fâtımî halifesi Ubeydullâh el-Mehdî tarafından inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Mevcut cami, korunmuş giriş cephesi dışında, 1960'larda arkeologlar tarafından büyük ölçüde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Safakes Ulu Camii</span> Tunus, Safakeste tarihi cami

Safakes Ulu Camii, Tunus'un Safakes kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 849 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Susa Ulu Camii</span>

Susa Ulu Camii, Tunus'un Susa kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 851 yılında I. Muhammed bin el-Ağleb tarafından Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Erken İslam döneminde Ağlebîler mimarisinin önemli bir anıtıdır. Cami yenilenmiş ve ibadethanesi sonraki yüzyıllarda birçok kez genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeytune Camii</span>

Zeytune Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, MS 864 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasbah Camii</span>

Kasbah Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1233 yılında Hafsîler döneminde Ebu Zekeriya Yahya tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sela Ulu Camii</span>

Sela Ulu Camii, Fas'ın Sela kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1029 yılında Murâbıtlar döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidiü'l-Ahdar Camii</span>

Sidiü'l-Ahdar Camii, Cezayir'in Konstantin kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1743 yılında Bey Hüseyin bin Hüseyin tarafından Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Keçiova Camii</span>

Keçiova Camii, Cezayir'in başkenti Cezayir'de bulunan bir camidir. Cami, 1612 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Cezayir Kasbahı'nda yer almaktadır. Cami, Mağrip ve Bizans mimarisinin eşsiz birleşimi ile dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Huhhot Ulu Camii</span>

Huhhot Ulu Camii, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin merkezi Huhhot'ta bulunan bir camidir. Cami, 1693 yılında inşa edilmiş olup İç Moğolistan'ın en büyük ve en eski camisidir.