İçeriğe atla

Konstantin Rıbnikov

Konstantin Alekseyeviç Rıbnikov (Rusça :Константи́н Алексе́евич Ры́бников; d. 18 Ağustos 1913 (Stanytsia Luhanska)- ö. 20 Ağustos 2004 (Moskova)) Sovyet-Rus matematikçi ve matematik tarihçisi.

Babası ve annesi ilkokul öğretmeni olan Aleksey Fedoroviç ve Vera Konstantinovna Rıbnikov'du. Baba tarafında ataları Kazaklardı, anne tarafında ise din adamları vardı. Bir ağabeyi (babasının ilk evliliğinden olan üvey erkek kardeşi) ve iki küçük erkek kardeşi (Fyodor, Svyatoslav) ve bir kız kardeşi (Olga) vardı.

1929 yılında lise eğitimini tamamladıktan sonra Rostov Devlet Üniversitesi'nde okumak istedi ancak başvurusu reddedildi. Daha sonra ilkokulda öğretmenlik yaptı. 1933 yılında Moskova Devlet Üniversitesi'nin önce Mekanik ve Mathematik Fakültesinde öncü eğitimine başladı,[1] ardından da ilk bölümü başarıyla tamamladıktan sonra tam zamanlı çalışmaya kabul edilmeyi başardı. Moskova'ya gittikten sonra da 1936'da mezun oldu ve 25 Haziran 1941'de doktora tezini savundu.[2]

II. İkinci Dünya Savaşı sırasında mesleki eğitiminin ardından kuşatma altındaki Leningrad da dahil olmak üzere savaşlara katıldı. 1945 yılında Moskova Üniversitesi'nde doçent olarak sivil hayatına devam etti. 1954 yılında Dr. Sci derecesini K. Marx'ın matemtikteki çalışmaları üzerine başlıklı çalıması ile aldı. 1959 yılında üniversitede matematik ve mekanik tarih-metodoloji bölümünü kurdu ve hayatının sonuna kadar başkanlığını yaptı. Rıbnikov tarafından yazılan Matematik Tarihi ders kitabı birkaç baskıdan geçti ve birçok dile çevrildi.

Notlar

  1. ^ Kabula alıp eğitimine başladığında bu fakülte halen faal değildi. Fakültenin resmi kurulum tarihi 1 Mayıs 1933'tür.
  2. ^ https://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=195252 16 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Süher Pekinel</span> Türk piyanist

Süher Pekinel, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Buharin</span> Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi

Nikolay İvanoviç Buharin, Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Pafnuti Çebışov</span>

Pafnuti Lvoviç Çebışov Rus matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Sobolev</span> Rus matematikçi

Sergey Lvoviç Sobolev, Rus matematikçidir. Matematiksel analiz ve kısmi türevli diferansiyel denklemler üzerine çalışmalarıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Arkadi ve Boris Strugatski</span> Sovyet yazar kardeşler

Strugatski kardeşler, Arkadi Natanoviç Strugatski ve Boris Natanoviç Strugatski Sovyet yazar kardeşler.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Erim</span> Türk matematikçi (1894-1952)

Kerim Erim, Türk ordinaryüs profesör doktor matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yegorov</span> Rus matematikçi (1869 – 1931)

Dmitri Fedoroviç Yegorov Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Faik İzer</span>

Zeki Faik İzer, Türk ressam.

Ahmet Malik Sayar, Türk jeolog ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Güher Pekinel</span> Türk piyanist

Güher Pekinel, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">George Thomson (fizikçi)</span>

George Paget Thomson,, Britanyalı fizikçi. Elektron kırınımının özelliklerini keşfetmesi ve dolayısıyla maddenin dalga özelliğini kanıtlaması sonucu 1937'de Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

İsmail Ali oğlu Feyzullabeyli — Azerbaycanlı yazar, ekonomi bilimler doktoru ve profesör. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı'nın Bilimsel Konseyi başkanının yardımcılığını yapmıştır.