İçeriğe atla

Konstantin Hierl

Konstantin Hierl
Reichsarbeitsführer
Reich İşçi Servisi
Reichsleiter
Görev süresi
10 Eylül 1936 - 8 Mayıs 1945
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Şubat 1875(1875-02-24)
Parsberg, Bavyera, Alman İmparatorluğu
Ölüm 23 Eylül 1955 (80 yaşında)
Heidelberg, Batı Almanya
Partisi Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
Mesleği Nazi memuru ve bakan
Ödülleri Alman Nişanı
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Almanya
Weimar Republic
 Almanya
Rütbesi Oberst
Generalmajor (Honor rank)
Çatışma/savaşları I. Dünya Savaşı

Konstantin Hierl (d. 24 Şubat 1875, Parsberg - ö. 23 Eylül 1955, Heidelberg), Nazi Almanyası'nın memuru ve bakanı. Nazi Partisi'nin bir Reichsleiter'ı olarak, Reich İşçi Servisi'nin (Reichsarbeitsdienst; RAD) başkanıydı ve Adolf Hitler'in iktidara gelmeden önce bir arkadaşıydı.

Hayatı

Hierl, Bavyera'nın Yukarı Pfalz bölgesindeki Neumarkt yakınlarındaki Parsberg'de doğdu ve Burghausen ve Regensburg'da ortaokula (Gymnasium) devam etti. 1893'te Harbiyeli olarak Bavyera Ordusu'na katıldı.[1] 1895'te Teğmen rütbesini aldı ve 1902'de harp okulundan mezun oldu. 1909'da Yüzbaşı rütbesine terfi etti. Bavyera piyadesinde bölük komutanı olarak görev yaptı. Birinci Dünya Savaşı'nda, Batı Cephesinde savaşan Alman 6. Ordusunun bir parçası olan I Kraliyet Bavyera Yedek Kolordusu'nun genelkurmay üyesi olarak görev yaptı. Burada üst teğmen rütbesine ulaştı ve 1. ve 2. sınıf Demir Haç ve diğer nişanlarla ödüllendirildi.

Alman yenilgisi ve 1918 Kasım Devrimi üzerine, paramiliter Freikorps biriminin başına geçti. Hierl, Weimar Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Kara Reichswehr paramiliter güçlerinin örgütlenmesinde rol oynadı. Kısmen General Erich Ludendorff'un Birahane Darbesi'ne katılımına verdiği destek nedeniyle Eylül 1924'te Albay rütbesiyle ordudan terhis edildi. 1925'te, Hierl'in iki yıl sonra ayrıldığı Ludendorff'un aşırı sağcı Tannenbergbund siyasi topluluğuna katıldı.

Nazi Partisi

Nisan 1929'da Nazi Partisi'ne (NSDAP) katıldı ve aynı yıl II. Organizasyon Departmanı'nın başına geçti ve Gregor Strasser'in yardımcısı olarak görev yaptı.[1] 1930 federal seçimlerinde Reichstag parlamentosuna üye oldu. 5 Haziran 1931'de, Nazi Partisi'nin iktidara gelmesinden iki yıl önce, Hierl, sivil ve tarımsal inşaat projelerine hizmet sağlayan, devlet destekli bir gönüllü çalışma örgütü olan FAD'ın (Freiwilliger Arbeitsdienst) başına geçti. O zamanlar Avrupa'da, Büyük Buhran sırasında çok ihtiyaç duyulan istihdamı sağlamak için kurulmuş bu tür birçok kuruluş vardı.

Hierl, Parti Ocak 1933'te iktidara geldiğinde zaten NSDAP'nin üst düzey bir üyesiydi. Artık Nationalsozialistischer Arbeitsdienst veya NSAD olarak adlandırılan işçi örgütünün başı olarak kaldı. Adolf Hitler, güçlü bir emek hizmeti teşkilatı kurma emriyle onu, Franz Seldte yönetimindeki Reich Çalışma Bakanlığı'nda Devlet Sekreteri olarak atadı.[1] Bakan Seldte'nin direnişiyle karşı karşıya kalan Hierl, 1934'te Reichskommissar rütbesinde Wilhelm Frick yönetimindeki Reich İçişleri Bakanlığına geçti. Hierl ayrıca Hans Frank'ın Alman Hukuku Akademisi'nin bir üyesi olarak seçildi.[2] 11 Temmuz 1934'te NSAD, Reichsarbeitsdienst veya RAD (Reich İşçi Servisi) olarak yeniden adlandırıldı ve Hierl, II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar şefi olarak bu örgütü kontrol edecekti. Reich İşçi Servisi, biri erkekler (Reichsarbeitsdienst Männer - RAD/M) ve biri kadınlar için (Reichsarbeitdienst der weiblichen Jugend - RAD/wJ) olmak üzere iki ana bölüme ayrıldı. RAD, 40 Gau bölümünden (Arbeitsgau) oluşuyordu. 1936'da Reich İşçi Servisi, Hierl'in adını taşıyan model Hierlshagen köyünü (bugünkü Polonya'da Ostaszów) inşa etti. 1935'te Reich İşçi Lideri (Reichsarbeitsführer) ve 10 Eylül 1936'da Nazi Partisi'nin en yüksek ikinci siyasi rütbesi olan Reichsleiter'a terfi etti.[1][3] Ayrıca 1936'da Altın Parti Rozeti ile ödüllendirildi. Hierl ayrıca 1943'te Portföysüz Bakan olarak atandı.

II. Dünya Savaşı sırasında, yüzlerce RAD birimi, ön cephedeki birliklere yiyecek, mühimmat sağlamak, hasarlı yolları onarmak ve uçak pistleri inşa etmek ve onarmak için uğraştı. RAD birimleri kıyı tahkimatları inşa etti (birçok RAD işçisi Atlantik Duvarı'nda çalıştı), mayın tarlaları döşedi, insanlı tahkimatlar yaptı ve hatta hayati bölgelerin ve savaş esiri kamplarının korunmasına yardım etti. Reich Çalışma Servisi'nin rolü, savaş destek işlevleriyle sınırlı değildi. Yüzlerce RAD birimi, uçaksavar birimleri olarak eğitim aldı ve Flak bataryaları olarak konuşlandırıldı.[4]

24 Şubat 1945'te Hierl, Nazi Partisinin bir bireye verebileceği en yüksek nişan olan Alman Nişanı ile ödüllendirildi.[5] Savaştan sonra yargılandı ve "büyük suçlardan" suçlu bulundu.[1] Hierl, bir çalışma kampında beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Erken tahliyesinin ardından 23 Eylül 1955'teki ölümüne kadar Heidelberg'de yaşadı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Hamilton 1984, s. 227.
  2. ^ Klee 2007, s. 254.
  3. ^ Studt 2002, s. 64.
  4. ^ McNab 2009, s. 55.
  5. ^ Angolia 1989, ss. 223, 224.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erich Ludendorff</span>

Erich Friedrich Wilhelm Ludendorff, Alman general ve siyasetçi. Liège Muharebesi'nın galibi ve Paul von Hindenburg'la birlikte Tannenberg Muharebesi zaferinin mimarlarından biridir. Alman savaş ve siyaset üzerindeki belirleyici etkisi vardı. 22 Ağustos 1914 tarihinde Kaiser II. Wilhelm tarafından Almanya'nın en yüksek askeri madalyası Pour le Mérite ile taltif edildi.

<span class="mw-page-title-main">Birahane Darbesi</span> Adolf Hitler önderliğinde yapılan başarısız darbe girişimi

Birahane Darbesi, Adolf Hitler, General Erich Ludendorff ve diğer Kampfbund liderleri tarafından Bavyera eyâletinin yönetimine el koymak amacıyla 8-9 Kasım 1923 tarihinde gerçekleştirdiği başarısız bir darbe girişimidir. Yaklaşık iki bin Nazi, şehir merkezindeki Feldherrnhalle'ye yürüdü, ancak bir polis kordonuyla karşı karşıya kaldılar, bu da 16 Nazi Partisi üyesi ve 4 polis memurunun ölümüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gauleiter</span>

Gauleiter, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin yerel şube başkanı idi. Gau'nun Almanca kelime anlamı bölge, leiter'ın anlamı ise yöneticidir. Gauleiter'lar doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı ve sadece Hitler tarafından atanıyor ya da görevden alınıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Anton Drexler</span>

Anton Drexler, 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Strasser</span> Alman politikacı, Nazi Partisinde Adolf Hitlerin rakibi

Gregor Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'nde bir politikacı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Berlin'de öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Franz Seldte</span>

Franz Seldte, Alman Stahlhelm paramiliter örgütünün kurucusu, nazi politikacı ve 1933 ila 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Çalışma Bakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Lossow</span>

Otto Hermann von Lossow, bir Alman ordusu subayıydı, en son Reichswehr'in korgeneraliydi. Balkan Savaşları sırasında Osmanlı Ordusu'nda askerî eğitmenlik yaptı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'de Alman İmparatorluğu'nu temsilen askerî ataşe olarak bulunuyordu. 1921'den sonra askeri bölge VII'nin (Münih) komutanı ve Bavyera'daki Reichswehr'in devlet komutanıydı. Bavyera ordusu ve daha sonra Kasım 1923'te Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Parti tarafından teşebbüs edilen Birahane Darbesi'ni çevreleyen olaylarda önemli bir rolü olan Alman ordusu subayı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hühnlein</span>

Adolf Hühnlein bir Alman askeri ve Nazi Partisi (NSDAP) yetkilisiydi. 1933'ten 1942'deki ölümüne kadar Nasyonal Sosyalist Motor Kolordusu'nun (NSKK) Korpsführer'i idi.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich Graf</span>

Ulrich Graf Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Adolf Hitler'in yakın çevresinden biriydi. 1923'te Hitler'in koruma birliğinde görev yaptı ve Birahane Darbesi'nde yaralandı. Münih Kent Konseyi ve Yüksek Parti Mahkemesi'nin uzun süredir hizmet veren bir üyesiydi ve 1936'da Reichstag'a seçildi. Savaş bittikten sonra, beş yıl ağır çalışmaya mahkûm edildi ve 1950'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Wagner (Gauleiter)</span>

Adolf Wagner'in, Gau Münih-Yukarı Bavyera'da NSDAP Gauleiter, Bavyera Bakanı ve SA Obergruppenführer idi.

<span class="mw-page-title-main">NSDAP Sömürge Politika Bürosu</span>

NSDAP Sömürge Politika Bürosu, 1934'te kurulmuş bir Nazi Partisi ofisiydi. Belirtilen amacı, eski Alman kolonilerinin yeniden ele geçirilmesine yönelik planlar formüle etmekti. Ofis, II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra anlamını büyük ölçüde yitirdi ve 1943'te Nazi Almanyası'nın askeri zaferlerinin tersine çevrilmesinin ardından feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Fiehler</span>

Karl Fiehler Alman Nazi Partisi (NSDAP) görevlisi ve 1933'ten 1945'e kadar Münih Belediye Başkanıydı. 1920'de Nazi Partisi'ne üye oldu. 1933'te partide Reichsleiter oldu ve Reichstag'a seçildi. Mart 1933'te Münih Belediye Başkanı ɡörevine atandı ve Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar bu görevi sürdürdü. Belediye başkanı olduğu dönemde, aşırı derecede Yahudi karşıtıydı ve şehrin Yahudi nüfusunun zulüm görmesini sağladı.