İçeriğe atla

Konstantīns Konstantinovs

Konstantīns Konstantinovs

Konstantīns Konstantinovs (RusçaКонстанти́н Константи́нов, d. 6 Haziran 1978 –ö. 28 Ekim 2018), Leton-Rus halterci.

Yaşamı ve kariyeri

2009 yılında standart olarak verilen 140 kg'lik sınırı egale ederek "ağırlık kaldırma" alanında Dünya rekoru kırmıştır.[1] Sporcu resmi rekabetlerinde başarılı olarak zamanında "ağırlık kaldırma" alanında en üst seviyede Dünya rekorunun sahibiydi. Sporcu 6 Haziran 1978'de Liepāja, Letonya, Sovyetler Birliği'nde doğdu.

Konstantinovs, her iki katıldığı müsabakada 125 kg'lık ağırlık kaldırma klasmanında 2002'de WPC Gençler Halter Şampiyonası ve 2003 GPC Dünya Halter Şampiyona'larını kazanmıştır.

Ölümü

Leton-Rus halter sporcusu Konstantins Konstantinovs 28 Ekim 2018'de 40 yaşında ölmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Konstantin Konstantinovs Pulls 939 Lbs Raw at powerliftingwatch.com". 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2018. 
  2. ^ "Konstantins Konstantinovs Dead: Bodybuilding Legend Dies at 40". 29 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Naim Süleymanoğlu</span> Türk millî halterci (1967–2017)

Naim Süleymanoğlu, Türk haltercidir. Birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilir. Yapıca ufak tefek ancak çok güçlü olması nedeniyle Cep Herkül'ü olarak anılan Naim Süleymanoğlu, Türk Süpermen adıyla da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Mutlu</span> Türk halterci

Halil Mutlu Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Bulgaristan göçmeni Türk haltercidir. 3 kez Olimpiyat Şampiyonu, 5 kez Dünya Şampiyonu, 10 kez Avrupa Şampiyonu olmuş, 52 kg, 54 kg ve 56 kg'da 20'den fazla dünya rekoru kırmıştır. Üst üste kırdığı rekorlar nedeniyle kendisine Dinamo lakabı takılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

Mete Binay dünya şampiyonu olmuş Tokat doğumlu Türk halterci. 69 kilo kategorisinde yarışan sporcu 2010 Dünya Halter Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

Kadınlar 48 kg 2012 Yaz Olimpiyatları'ndaki halter branşı Birleşik Krallık, Londra'da ExCeL London'da gerçekleştirilmiştir. Halter branşları 28 Temmuz ve 7 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyatları'nda halter</span>

1920'den itibaren tüm Yaz Olimpiyat Oyunları'na dahil olan halter, bu tarihten önce yalnızca 1896 ve 1904 yıllarında olimpiyatlarda yerini almıştır.

Erkekler 56 kg halter branşı 29 Temmuz'da Birleşik Krallık'ın Londra şehrindeki ExCeL London'da düzenlenmiştir. Azerbaycan'dan Valentin Hristov yarışmada bronz madalya kazandı, ancak 2019 numunesinin doping testinin pozitif çıkmasından dolayı diskalife edildi.

Kadınlar 53 kg halter branşı 29 Temmuz'da Büyük Britanya'nın Londra şehrindeki ExCeL London'da düzenlenmiştir.

Erkekler 62 kg halter branşı 30 Temmuz'da Büyük Britanya'nın Londra şehrindeki ExCeL London'da düzenlenmiştir. Türkiye'den Erol Bilgin yarışmayı sekizinci tamamladı; ancak 2012 numunesinin doping testinin pozitif çıkmasından dolayı diskalife edildi.

Erkekler 69 kg halter branşı 31 Temmuz'da Büyük Britanya'nın Londra şehrindeki ExCeL London'da düzenlenmiştir. Romanya'dan Răzvan Martin yarışmada bronz madalya kazandı, ancak 2020 numunesinin doping testinin pozitif çıkmasından dolayı diskalifye edildi. Türkiye'den Mete Binay yarışmayı altıncı, Azerbaycan'dan Serdar Hasanov yarışmayı sekizinci tamamladılar; ancak 2012 numunelerinin doping testinin pozitif çıkmasından dolayı diskalifiye edildiler.

Nazmiye Muratlı, Türk paralimpik halterci.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda halter - Erkekler tek elle kaldırma</span>

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki halter etkinlikleri kapsamındaki erkekler tek elle kaldırma yarışması 7 Nisan tarihinde Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi.

Ayşegül Çoban, Türk milli halter sporcusu.

<span class="mw-page-title-main">Ymer Pampuri</span> Arnavut halterci

Ymer Pampuri, Arnavut halterci. 1972 Dünya Halter Şampiyonası'nda omuzdan silkme disiplininde altın madalya kazanmıştır. Münih'teki 1972 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etmiş ve o yıl son kez programa dahil edilen omuzdan silkme kategorisinde Olimpiyat rekoru kırarak birinci sırada yer almışsa da madalya kazanamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lü Xiaojun</span> Çinli halterci

Lü Xiaojun, Çinli halterci. 2018 yılına kadar 77 kg kategorisinde ve Uluslararası Halter Federasyonu'nun kategorileri yeniden düzenlemesinden sonra 2018'den itibaren 81 kg kategorisinde yarışan Lü iki kez Olimpiyat şampiyonu ve beş kez dünya şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Powerlifting</span> bir güç sporu

Powerlifting, squat (çömelme), bench press ve deadlift hareketlerinden oluşan bir güç sporudur. Yarışmalarda amaç sporcuların bu üç harekette en yüksek ağırlığı kaldırmaya çalışmasıdır. Sporcunun her hareket için üç deneme hakkı vardır.

Kahi Kahiaşvili ya da Akakios Kakiasvilis, Gürcü-Yunan halterci. Olimpiyat Oyunları'nda arka arkaya üç altın madalya kazanan yalnızca dört halterciden biridir. İlkini Barselona 1992'de Birleşik Takım ile yarışarak daha sonraki iki madalyayı ise Atlanta 1996 ve Sidney 2000'de Yunanistan vatandaşı olarak kazandı. Üç kere dünya şampiyonu oldu, dünya şampiyonalarında iki kez gümüş madalya kazandı ve kariyeri boyunca ikisi koparma, dördü silkme ve biri de toplam olmak üzere yedi dünya rekoru kırdı.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Dzerbianiou</span>

Vitali Dzerbianiou ya da Derbenev, Belaruslu halterci.

Tolga Çakmak, Türk sporcu ve dünya rekortmeni.

Bu liste halterdeki dünya rekorlarıdır. Rekorlar her sıklette; koparma, silkme ve toplam olarak kaydedilir