İçeriğe atla

Konstandina Kuneva

Konstantina Kouneva
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Avrupa Parlamentosu üyeliği
Görevde
Makama geliş
25 Mayıs 2014
Kişisel bilgiler
Doğum Kostadinka Kuneva
28 Eylül 1964 (60 yaşında)
Silistre, Bulgaristan
Milliyeti Bulgar
Partisi SYRIZA
Çocuk(lar) 1
Yaşadığı yer Petralona, Yunanistan
Bitirdiği okul Veliko Tarnovo University

Konstantina Kouneva (YunancaΚωνσταντίνα Κούνεβα, (d. 28 Eylül 1964 Silistre) ya da Kostadinka Kuneva (BulgarcaКостадинка Кунева), Bulgar asıllı Yunan sendikacı ve politikacı. Yunanistan Hizmetçiler ve Temizlikçiler Sendikası sekreteridir.[1] 2014 yılında Yunanistan'dan Avrupa Parlamentosu üyeliğine seçilmiştir.

Saldırı ve tepkiler

Kouneva 22 Aralık 2008 tarihinde taşeron olarak hizmet sunan Oikomet şirketi bünyesinde temizlikçi olarak çalışırken sülfürik asit (vitriol) atılması suretiyle saldırıya uğramıştır.[2] Bu saldırı bir kıvılcım olarak tepkilere yol açmış,[3] protestolar esnasında birçok defa sivil halk ve polis karşı karşıya gelmiştir.[4]

Konstandinka, yalnız değilsin yazılı afişlerle meydanlara çıkan protestocuların sayısı 22 Ocak 2009 tarihinde 3000'i bulmuştur. Poli göstericilere göz yaşartıcı gaz kullanılarak müdahale etmiştir.[5]

Bu saldırı, Yunanistan'da son elli yılda bir sendikacıya karşı yapılan en şiddetli saldırı olarak nitelendirilmiştir.[1]

Eğitimi

Kouneva, Veliko Tarnovo Üniversitesi tarih bölümünden mezun olmuştur.[6]

Politics

Yüzüne çalışırken sülfürik asit (vitriol) atılmasının ardından; Konstantina Kouneva protestolarda sesini duyurmakta. (2014)

Konstantina Kouneva, 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerine sol görüşlü Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) partisinin adayı olarak katılmış ve 25 Mayıs 2014 tarihinde seçilmiştir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Kuneva case – the most severe assault on trade unionist in Greece for 50 years". FOCUS Information Agency. []
  2. ^ "IHT". 23 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2017. 
  3. ^ "Konstantina Kouneva more soli acts + Galeano & Einstein - Industrial Workers of the World". iww.org.au. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2017. 
  4. ^ "Protesters clash with riot police over acid attack on syndicalist cleaner in Athens". libcom.org. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2017. 
  5. ^ Nick Squires (23 Ocak 2009). "Athens erupts in violence after acid attack on immigrant". Telegraph.co.uk. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2017. 
  6. ^ "Τα βιογραφικά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ" (Yunanca). Αυγή. 29 Nisan 2014. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2015. 
  7. ^ "Ποια είναι η Κωνσταντίνα Κούνεβα" (Yunanca). επτά ημέρες. 27 Mayıs 2014. 3 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dedeağaç</span> Batı Trakyada bir şehir

Dedeağaç, Yunanistan'ın Ege Trakyası'ndaki Meriç vilâyetinin merkezi olan bir liman şehridir.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları</span> 1896da Atinada düzenlenen çok sporlu etkinlik

1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Demokrasi (Yunanistan)</span>

Yeni Demokrasi, merkez sağ Yunan siyasi partisi. 1974'te kurulduktan sonra Yunan siyasetinde etkili olan parti, günümüzde iktidar partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksis Çipras</span> Yunanistan eski başbakanı

Aleksis Çipras, Yunan siyasetçi. 2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Radikal Sol Koalisyon</span>

Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak, kısaltılmış adıyla SYRİZA, Yunanistan'da kurulmuş sosyalist bir partidir. Çok farklı çevrelerden ılımlı veya uç çeşitli sol hareketlerin Synaspismos hareketi önderliğinde birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doyran Muharebesi</span>

Doyran Muharebesi Bulgar ve Yunan kuvvetleri arasında 22-23 Haziran 1913'te Balkan Savaşları sırasında yapılan muharebedir. Muharebe sonucunda Doyran şehri Yunanların eline geçmiş ve Strumica yönüne Yunan ordusu yönelince Bulgar Ordusu Sırplar üzerindeki baskısını hafifletip zaruri olarak kuvvetlerini geri çekip Sırp cephesinden gerilemek zorunda kalmış, bunun neticesi Sırplara karşı Vardar ve Bregalnica Nehri ovalarında savaşmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prokopis Pavlopulos</span> 7. Yunanistan cumhurbaşkanı

Prokopis Pavlopulos,, Yunan avukat, üniversite profesörü ve siyasetçi. 2015 yılından 2020 yılına kadar Yunanistan'ın 7. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2004-2009 yılları arası Yunanistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Karatodori</span> Yunan matematikçi (1873-1950)

Konstantin Karatodori, Rum asıllı Alman matematikçi.

Yorgos Atanasiadis–Novas 1965'te bir ay süreyle 65. Başbakanlık yapan bir Yunan şairi, avukat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Zahariadis</span>

Nikos Zachariadis, 1931-1956 yılları arasında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri ve Yunan İç Savaşı'ndaki en önemli kişiliklerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Temistoklis Sofulis</span> Yunanistan başbakanı (1860-1949; hd. 1924)

Temistoklis Sofulis, Liberal Parti'nin merkez sol kanadında olan ve Sisam Adası'ndan önemli bir merkezci Yunan politikacı. Uzun yıllar parti liderliğini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Panayotis Puliças</span> Yunan siyasetçi, yargıç ve arkeolog (1881-1968)

Panayotis Puliças bir Yunan hakimi ve arkeologdu. 1881'de Laconia'da Geraki'de dünyaya geldi.

Yunanistan'ın 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları'na katılımı, Yunan devletinin büyüklüğünü neredeyse iki katına çıkarmasını ve bugünkü toprak büyüklüğünün çoğuna ulaşmasını sağladığı için modern Yunan tarihinin en önemli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda, ilişkilerin sonraki on yıla hükmedeceği ve Yunanistan için uzun süren yankı uyandıran iki kişiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte siyasi gelişmelerin bir katalizörü olarak da hizmet etti: Başbakan Elefterios Venizelos ve ordu komutanı, prens ve daha sonra kral olan I. Konstantin.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Pangalos</span> Yunan komutan ve siyasetçi (1878-1952)

Teodoros Pangalos, Yunan asker ve siyasetçi. Seçkin bir personel memuru ve ateşli bir Venizelist ve antimonarşist olan Pangalos, Eylül 1922 isyanında Kral I. Konstantin'in tahtından indirilmesinde ve İkinci Yunan Cumhuriyeti'nin kurulmasında başrol oynamıştır. Haziran 1925'te Pangalos kan dökülmeksizin bir darbe yaptı ve iktidar varsayımı kendisine Başbakan adını veren Ulusal Meclis tarafından tanındı. Yunanistan'ı Ağustos 1926'da devrilmesine dek yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frederika (Hanover)</span> Yunanistan Kraliçesi

Yunanistan Kraliçesi Frederika veya Hannover Prensesi Frederika, 1947'den 1964'e kadar hüküm süren Yunanistan Kralı I. Paulos'un eşidir. Eski Yunanistan Kralı II. Konstantin'in ve İspanya Kraliçesi Sofía'nın annesi ve İspanya Kralı VI. Felipe'in ise büyükannesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Bakoyannis</span>

Kostas Bakoyannis Yunan siyasetçi. 1 Eylül 2019'dan beri Atina Belediye Başkanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış-Langaza Muharebesi</span>

Kılkış-Langaza Muharebesi Yunanistan Krallığı ile Bulgaristan Krallığı arasında İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılmış muharebedir. İki ordu da Orta Makedonya'nın Kılkış yerleşim biriminde karşılaşmış ve 19-21 Haziran 1913'te yapılan bu muharebeden Yunanlar galip ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgos Kaminis</span> Yunan siyasetçi

Georgios Kaminis Yunan Amerikan parlamenter ve anayasa hukuku profesörüdür. Nisan 2003'ten Eylül 2010'a kadar Yunan Ombudsmanı ve 2011'den 2019'a kadar Atina belediye başkanıydı.