İçeriğe atla

Konsolos

Konsolos, bir ülkenin vatandaşlarının farklı ülkelerdeki nüfus, vatandaşlık ve ticari işlemlerine bakan ve bu yöndeki işlemleri yapacak olan memurlardan sorumlu olan kişidir. Bu görevin yerine getirildiği kuruma Konsolosluk adı verilir.

Kavramın Osmanlıcadaki eski karşılığı olan Şehbender sözcüğü günümüzde Türkçede kullanılmaz.

Başkonsolos

En üst dereceli konsolosa Başkonsolos denir. Bir devletin yabancı ülkelerde bulunan yurttaşlarının haklarını koruyan, bağlı bulunduğu hükümete siyasal ve ticari bilgileri veren dış işleri görevlisidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Tarih ve Hukuk Açısından Konsolosluk, Rona Aybay, Literatür Yayınevi, 2020
  • Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi 25 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (24 Nisan 1963), T.C. Adalet :Bakanlığı, İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı - Veritabanı
  • Garrett Mattingly, (1963), Renaissance Diplomacy, The Bedford Historical Series, London: Cape, OCLC 270845938 (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konsolosluk</span> diplomatik temsilcilik

Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim. Bu görevi yerine getiren kişiye Konsolos adı verilir. Konsolosluk idarecilerinin unvanları ülkeden ülkeye değişir.

Büyükelçi veya sefir, başka bir ülkede siyasî ve hukukî olarak ülkesini temsil eden kişidir. Büyükelçiler, görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

Başkonsolos bir ülkede görev yapan başkonsolosluktaki en yetkili memura verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki uluslararası ilişkilerdir. İki ülke arasındaki resmî ilişkiler 1991 yılında konsolosluk düzeyinde kuruldu. Bu yılda İstanbul ve Johannesburg'da konsolosluklar açıldı. 1992 yılında ilişkilerin büyükelçilik düzeyine yükseltilmesiyle iki konsolosluk da kapatıldı. Şu anda Türkiye'nin Pretoria'da, Güney Afrika'nın da Ankara'da büyükelçilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Türkiye ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Türkiye-Arjantin ilişkileri, iki ülke elçiliklerince imzalanan 1909 tarihli bir anlaşma ile başlar. İki ülke arasında büyükelçilik düzeyinde ilişki vardır. Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliği Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Uruguay ile ilişkilerden sorumlu iken Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'la ilişkilerden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Türkiye ilişkileri</span>

Estonya-Türkiye ilişkileri maddesi, Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Büyükşehir Belediyesi</span>

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun il sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşudur. Belediye başkanı Halit Doğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır-Türkiye ilişkileri</span> Mısır ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler

Türkiye-Mısır ilişkileri, Mısır ile Türkiye arasında 1925'te kurulan diplomatik ve ticari ilişkilerdir. Günümüzde her iki ülkenin başkentlerinde büyükelçilikler ve büyük şehirlerinde konsoloslukları bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye ve Mısır Akdeniz için Birlik'e tam üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya-Türkiye ilişkileri</span> Finlandiya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Finlandiya–Türkiye ilişkileri, Finlandiya ve Türkiye arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda Avrupalı Konsoloslar Tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda Avrupalı konsoloslar ilk olarak imparatorlukta ikamet eden tüccarların Padişah ile olan gayriresmî ilişkileriyle başladı. Bu ilişkiler Sultan tarafından verilen, dini özgürlükleri ve gayimüslimlerin ödemeleri gereken vergilerden muafiyeti garantileyen ahidnâmeler ile düzenleniyordu. Bu ilişkilerin dini içeriği zamanla azalmış ticari yönleri ön plana çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosluğu</span> Kuzey Kıbrısın diplomatik temsilciliği

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İstanbul'da bulunan diplomatik temsilciliğidir. Başkonsolosluk 1981 yılından bu yana hizmet vermektedir. Başkonsolosluk görevini şu an Fahri Yönlüer yapmaktadır.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

Osmanlı İmparatorluğu–Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri 1780'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Suriye ilişkileri</span>

Şu anda Suriye ve ABD arasında diplomatik ilişki yoktur. Suriye İç Savaşı nedeniyle 2012'de ilişkiler kesilmiştir. İki ülke arasında tartışılan başlıca konular Arap-İsrail sorunları, Golan Tepeleri işgali ve Irak Savaşı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Surinam-Türkiye ilişkileri</span>

Surinam-Türkiye ilişkileri, Surinam ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Port of Spain büyükelçisi Surinam'a akredite edilmiştir. Türkiye'nin Paramaribo'da fahri konsolosluğu, Surinam'ın ise Ankara ve İstanbul'da fahri konsoloslukları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Monako-Türkiye ilişkileri</span>

Monako ile Türkiye arasındaki konsolosluk ilişkileri 1954, diplomatik ilişkiler ise 2008 yılına dayanır. Paris Büyükelçiliği Monako'ya akreditedir. Monako ile konsolosluk ilişkileri karşılıklı atanmış Fahri Konsoloslar ve Marsilya Başkonsolosluğu aracılığıyla yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri</span>

Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki ilişkiler yakın geçmişe kadar oldukça sınırlı düzeyde kalmıştır. Küçük bir ada ülkesi olan Trinidad ve Tobago’nun coğrafi ve kültürel açıdan Türkiye’ye uzak oluşu bu durumda etkili olmuştur. Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasında bugüne kadar başkanlık düzeyinde bir ziyaret gerçekleşmemiştir. İki ülkenin büyükelçilik düzeyinde diplomatik misyonu da bulunmamaktadır. Buna mukabil Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki resmî süreçler İstanbul’daki fahri konsolosluk aracılığıyla yürütülmektedir.

İmtiyâzât, Müslüman hükûmetler tarafından Hristiyan güçlere tanınan kapitülasyonlar veya ticari ayrıcalıklardır. "Ayrıcalık", "üstünlük" anlamına gelen imtiyâz kelimesinden türemiştir. Tüccarlar için genel güvenlik, ölüme bağlı haklar, örf ve adetlere göre ibadet ve cenaze törenleri, çanak çömlek tamir etme hakkı, erzak tedarik etme, korsanlara karşı yardım, Müslüman cemaatinin liderine şikayet etme hakları vardı. Sınır dışı olmaları durumunda konsolosluk yargı yetkisini, çeşitli muafiyetleri ve toplu sorumluluğun kaldırılmasını kapsıyordu.