İçeriğe atla

Konserve açacağı

Dönen bir kesme tekerleği ve dişli bir tekerlek kombinasyonuna sahip modern bir açıcı. Bu özel kutu açacağı solak kullanım içindir.
Konserve açacağının kullanılışı

Konserve açacağı, teneke kutuları açmak için kullanılan bir cihazdır. Hollanda'da en az 1772'den beri gıdaların korunması teneke kutular kullanılarak sağlanmış olsa da, ilk konserve açacakları 1855'te İngiltere'de ve 1858'de ABD'de patentlenmesine kadar ortada bir patent durumu bulunmuyordu. Bu ilk açıcılar temelde bir bıçak çeşidiydi, buna karşın 1855 tasarımı günümüzde üretilmeye devam edilmektedir. Bilinen ilk keskin döner kesme diskinden oluşan konserve açacağı 1870'te icat edildi, ancak normal tüketici için kullanımı çok zordu. 1925 yılında çığır açan, kesme çarkını kutunun halkası üzerinde tutmak için ikinci bir tırtıklı tekerleğin eklendiği bir tasarım ortaya çıktı. Bu kullanımı kolay tasarım, en popüler konserve açacağı modellerinden biri haline gelmiştir.

II. Dünya Savaşı sırasında, Amerikan P-38 ve P-51 gibi askeri kullanım için birkaç konserve açacağı geliştirilmiştir. Bunlar, katlanabilir kesme bıçağı olan ve kulpsuz sağlam ve kompakt bir tasarıma sahipti. Elektrikli konserve açacakları 1950'lerin sonlarında tanıtıldı ve başarıyla karşılandı.

Konservelerin icadı

Bir konserve açacağının gerçekleştirdiği eylem
Sigvard Bernadotte tarafından tasarlanan konserve açacağı, Röda Clara (Kırmızı Clara).

Teneke kutularda muhafaza edilen yiyecekler en az 1772'den itibaren Hollanda Donanması tarafından kullanılıyordu.[1] 1800'den önce, Hollanda'da zaten küçük de olsa bir konserve somon endüstrisi vardı. Yeni yakalanan somonlar temizlenirdi, tuzlu suyla kaynatılırdı, tütsülenirdi ve kalay kaplı demir kutulara yerleştirilirdi. Bu konserve somon üretimi Hollanda dışında biliniyordu ve 1797'de bir İngiliz şirket müşterilerinden birine 13 teneke kutu tedarik etti.

Gıdaların teneke kutularda saklanması, 1810'da Peter Durand tarafından patent altına alınmıştır. Patent 1812'de, daha sonra 1813'te Londra'da dünyanın ilk konserve fabrikasını kuracak olan Bryan Donkin tarafından satın alındı. 1820'de, konserve yiyecekler İngiltere ve Fransa'da ve 1822'de Amerika Birleşik Devletleri'nde tanınan bir madde idi.[1] İlk teneke kutular, içerdikleri yiyecekten daha fazla ağırlığa sahip olan ve açmak için kullanılan araçlar için ustalık gerektiren sağlam tenekelerdi. Bu kutularda "Kutunun üst kenarını bir keski ve çekiçle kesin." talimatı bulunuyordu.[2][3]

Kol tipi açıcılar

1855 yılında Robert Yeates tarafından yapılan kol tipi konserve açacağı tasarımı
1858 yılında Ezra Warner tarafından yapılan kol tipi konserve açacağı
1865 yılından boğa başlı kol tipi konserve açacağı

Özel kutu açacakları 1850'lerde ortaya çıktı ve ilkel pençe şeklinde ya da "kol tipi" bir tasarıma sahipti. 1855 yılında Robert Yeates, Hackney Road, Middlesex, İngiltere’de bulunan bir çatal bıçak takımı ve cerrahi alet üreticisi Trafalgar Place West’in ilk pençe uçlu konserve açıcısını, metal kutuların tepesinde dolanan elle çalıştırılan bir alet olarak tasarladı.[4]

1858'de, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Waterbury, Connecticut'ta Ezra Warner tarafından daha karmaşık bir şekle sahip başka bir kol tipi açıcısının patenti alındı. Teneke kutuyu iten ve kenarını kesilen keskin bir oraktan oluşuyordu. Aleti tutan kişi orağın teneke kutuya çok fazla girmesini engellerdi. Açıcı, yıpranması durumunda değiştirilebilecek birkaç parçadan, özellikle de oraktan oluşuyordu.[5] Bu açıcı, Amerikan İç Savaşı (1861–1865) sırasında Birleşik Devletler Ordusu tarafından kullanıldı; Bununla birlikte, korunmasız bıçak benzeri orak ev içi kullanım için çok tehlikeliydi. "Bull's head opener" adlı bir evde kullanılan açıcı "Bully beef" adında bir paketlenmiş sığır eti tenekesi kutusu ile, 1865'te tasarlandı. Açıcı dökme demirden yapılmış ve Yeates açacağı ile çok benzer bir yapıya sahipti, ancak daha sanatsal bir şekle sahipti ve bu durum konserve açacağının görünümünü iyileştirmeye yönelik ilk hareketti. Boğa başlı tasarım, 1930'lara kadar üretildi ve aynı zamanda balık kafası şekli ile sunuldu.[2]

Yeni Tasarımlar

Yan konserve açacağı

1980'lerde yeni bir konserve açacağı tarzı ortaya çıktı. Diğer birçok açıcı, kapağı, jantın hemen içindeki üst kısımdan aşağıya doğru keserek, üst kısmını söküp, janta takılı halde bırakarak kapağı çıkartırken, bunlar, üst kısmı ve jantı sökerek, kutunun kenarının hemen kenarını kesmek için bir silindir ve kesme tekerleği kullanır. Kutu nispeten güvenli, pürüzlü olmayan bir kenarla bırakılır. Besleme tekerleğinin dişleri, önceki tasarımlardan biraz daha ince bir yüzeye sahiptir ve hareket noktasında üç kenarı çevreleyen V biçimli oluğun dibinde bulunur.[6][7]

Kurguda

Henry Kuttner'ın 1943 tarihli kısa öyküsü "Gururlu Robot", sarhoş bir mucit tarafından yaratılan[8] "daha büyük ve daha iyi bir açacağı" olan ve inceleyen bir kişi tarafından "dünyadaki en güzel konserve açacağı" olarak tanımlanan süslü narsisistik bir robotla ilgilidir.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b Gordon L. Robertson (2006). Food packaging. CRC Press. ss. 122-123. ISBN 0-8493-3775-5. 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2019. 
  2. ^ a b "Lifting the lid on the tin can opener" (PDF). 30 October 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2009. 
  3. ^ "Can opener". 27 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2009. 
  4. ^ Encyclopedia of Kitchen History. Taylor & Francis Group. 27 Eylül 2004. ISBN 978-1-57958-380-4. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2019. 
  5. ^ Ezra J. Warner (5 January 1858) "Can opener" ABD patent 19.063
  6. ^ Paul Porucznik, Keith Longstaff, "Can Openers" ABD patent 4.782.594 5 April 1984
  7. ^ Kun-Jen Chang, "Side cutting can opener with a double grip" ABD patent 5.946.811 4 November 1997
  8. ^ p. 15
  9. ^ Marcus Pan, Off The Shelf – "The World Treasury of Science Fiction" 5 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., a book review, Legends Magazine, vol. 111, 2001

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Can openers ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

25 Ocak, Miladi takvime göre yılın 25. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 340 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schopenhauer</span> Alman karamsar filozof (1788–1860)

Arthur Schopenhauer, Alman filozof, yazar ve eğitmendir. Schopenhauer, Alman felsefe dünyasındaki ilklerdendir. Dünyanın anlaşılmaz, akılsız prensipler üzerine kurulu nedenselliklerinin olduğunu söyleyerek dikkat çekmiştir. Ayrıca Nietzsche'nin ilk akıl hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Knidliler</span>

Knidliler, Sölenterler veya Haşlamlılar (Cnidaria) ( ), hem tatlı su hem de deniz ortamlarında bulunan 11.000'den fazla tür içeren Animalia krallığı altındaki bir filumdur, Genelde biyoloji konularında Porifera şubesinden sonra bahsedilen şubedir.

<span class="mw-page-title-main">Oküler</span>

Oküler diğer adıyla göz merceği, mikroskop, teleskop vb. sistemlerde kullanılan gözün hemen önündeki genelde akromatik mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak görüntü kalitesini arttırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Suşi</span> Japon yemeği

Suşi,, genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir. Suşi stilleri ve sunumu çok çeşitli olup ana bileşeni aynı zamanda shari veya sumeshi olarak da adlandırılan suşi pirincidir. Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Konserve kutusu</span>

Bir konserve bankası, teneke, teneke kutu, çelik teneke kutu, çelik ambalaj veya kutu, ince metallerden oluşan ürünlerin dağıtımı veya depolanması için kullanılan bir konteynerdir. Birçok kutu "ucu" açarak kesmeyi gerektirir; diğerleri çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Kutular çeşitli içerikleri tutar: yiyecekler, içecekler, yağlar, kimyasallar vb. Konservelerden et konservesi, balık konservesi, deniz lahanası, rumtopf, kondense süt, tuzlu salatalık, surströmming, kokteyl kiraz, konserve bezelye, konserve mısır, konserve mantar, salatalık turşusu, konserve domates, korunmuş limon saklanır. Çelik kutular halk arasında teneke olarak adlandırılan kalaysız çelikten yapılır. Ürün çeşidine göre de kutu iç yüzeyi lak ya da benzeri kaplama malzemeleri ile kaplanarak çeliğin korozyonu önlenmiş olur. Bazı lehçelerde, alüminyum kutular bile "teneke kutular" olarak adlandırılmaktadır. 1901 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Amerikan teneke kutularının% 90'ını üreten American Can Company kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bisküvi kutusu</span> bisküvileri paketleyip satmak için kullanılan kaplar

Bisküvi kutuları, bisküvileri ve bazı şekerlemeleri paketlemek ve satmak için kullanılan faydacı veya dekoratif kaplardır. Bu kutular 1831'de Huntley & Palmers firması tarafından icat edildi, genellikle Büyük Britanya, İrlanda ve İngiliz Milletler Topluluğu evlerde ve aynı zamanda kıta Avrupası ve Fransız Kanada'sında bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">İçecek kutusu</span>

İçecek kutusu, karbonatlı alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, meyve suyu, çaylar, bitki çayı, enerji içeceği vb. gibi sıvıları saklamak için tasarlanmış metal bir kaptır. İçecek kutuları alüminyumdan veya kalay kaplamalı çelikten yapılmaktadır. Tüm içecek kutuları için dünya çapında üretim, dünya çapında yılda yaklaşık 370 milyar kutudur.

<span class="mw-page-title-main">Balık konservesi</span>

Konserve balıklar bir balık işleme ürünüdür. İşlenmiş, kapağı mühürlenmiş konserve kutusu ve teneke kutu gibi hava geçirmez bir kapta ısıya maruz kalmış balık etidir.

<span class="mw-page-title-main">Köpek maması</span>

Köpek maması, köpekler, yavru köpek'ler ve diğer ilgili köpekler tarafından tüketilmek üzere özel olarak formüle edilmiş ve tüketilmiş evcil hayvan maması'dır. Köpek sağlığı'nda önemli rol oynar. Çiğ et diyeti,Köpek eti, vejetaryen ve vegan köpek diyeti, köpek yavrusu beslenmesi, yaşlı köpek diyeti ve köpek bisküvisi de buna dahildir. Tüm etoburlarda olduğu gibi, köpekler de keskin, sivri dişlere sahiptir ve et tüketimine bitkisel maddelere göre daha uygun kısa gastrointestinal yollara sahiptir. Bu doğal etçil tasarıma rağmen, köpekler binlerce yıldan fazla bir süredir adapte olmayı başarmış, etin ve et olmayan artıkların ve insan varlığının artıklarının üzerinde hayatta kalmayı ve köpeklerin karbonhidratları sindirme kabiliyetini gösteren çalışmalarla çeşitli yiyeceklerde gelişmeyi başarmışlardır. Kolayca köpekler ve kurtlar arasında önemli bir fark olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rejeneratif frenleme</span> Bir enerji geri kazanım mekanizması

Rejeneratif frenleme, hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya potansiyel enerjisini anında kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar depolanabilecek gerek duyulana kadar saklanabilecek hale dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutular</span>

Teneke kutu için genel bir terim olan içecek kutusu ve konserve kutusu ifadeleri kullanılır. Her ikisi de bazen diğer malzemelerle birleştirilmiş, metalden yapılmış ince duvarlı saklama kaplarıdır. Teneke kutular sızdırmazlık, hafif koruma, düşük kütle, genellikle istiflenebilirlik ve ayrıca belirli bir mukavemet, darbe ve korozyona karşı direnç ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çemberleme</span>

Çemberleme, bantlama olarak bilinen bir ambalaj işlemi olup ambalajlanacak veya bir arada tutulacak mal veya ambalajları plastik veya metal bandı bir arada tutmak için kullanılır. Plastik band ayrıca çemberleme olarak da adlandırılır. Çemberleme en yaygın olarak ambalaj endüstrisinde kullanılır.

Cuisinart, Conair Corporation'a ait Amerikan ev aletleri markasıdır. Şirket, 1971 yılında Carl Sontheimer tarafından ABD pazarına elektrikli mutfak robotu getirmek için kuruldu. "Mutfak robotu", 1973'te Chicago'da bir yemek fuarında tanıtılan ilk modeldi. "Cuisinart" adı "mutfak robotu" ile eş anlamlı hale geldi. Aynı zamanda "mutfak" ve "sanat"ın bir portmantoudur.

<span class="mw-page-title-main">Dobson teleskobu</span>

Bir Dobson teleskobu, 1965 yılında John Dobson tarafından popüler hale getirilen ve amatör astronomlar için mevcut teleskopların boyutunu büyük ölçüde artırmasıyla tanınan, altazimut kundaklı bir Newton teleskop tasarımıdır. Dobson'ın teleskopları, büyük, taşınabilir, düşük maliyetli bir teleskop oluşturmak için hazır bileşenlerden üretilmesi kolay olan basitleştirilmiş bir mekanik tasarıma sahipti. Tasarım, bulutsular ve galaksiler gibi soluk, derin gökyüzü nesnelerini gözlemlemek için optimize edilmiştir. Bu tür bir gözlem, nispeten kısa odak uzaklığına sahip büyük bir objektif çapı ve daha az ışık kirliliği olan yerlere seyahat için taşınabilirlik gerektirir.