İçeriğe atla

Konrad von Jungingen

Konrad von Jungingen
Hochmeister
Konrad'ın 17.yüzyıl tasviri
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi30 Kasım 1393 - 30 Mart 1407
Önce gelenKonrad von Wallenrode
Sonra gelenUlrich von Jungingen
Doğumy. 1355
Muhtemelen Hohenfels Kalesi
Ölüm30 Mart 1407
Malbork Kalesi
DefinMalbork Kalesi'ndeki Büyük Üstatlar türbesi
HanedanJungingen

Konrad von Jungingen (y. 1355 - 30 Mart 1407), 1393'ten 1407'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 25. Büyük Üstadıydı. Onun yönetimi altında, Töton Tarikatı Devleti en geniş sınırlarına ulaşacaktı.

Konrad von Jungingen, Svabya Birliği'nde Jungingen'den geliyordu. Konrad, küçük kardeşi Ulrich von Jungingen ile beraber 1380 civarında Töton Şövalyeleri'ne katıldı. Konrad İlk başta Osterode kalesinin Komturu (Komutanı) idi. 1391'de Marienburg Haznedarı'na terfi etti.

Konrad'ın Büyük Üstat seçilmesi dolaylı bir şekilde gerçekleşmişti. Tarikatın Üstatlık politikası onu değerlendirme dışı bırakıyordu, fakat Tarikat'ın kardeşlerinden biri olan Wolf von Zolnhart, Konrad'ı büyük Üstatlık görevine aday gösterilmesini önerdi. Zolnhart'ın teklifine itiraz edilmedi ve Konrad, 30 Kasım 1393'te oybirliğiyle Büyük Üstat seçildi.

Konrad, seleflerinin uyguladığı politikaların çoğunu korumayı seçmişti. Ancak onlardan farklı olarak savaş yerine diplomasi yolunu tercih etti. Bir zaman Vytautas'ı ve başka bir zaman Skirgaila'yı destekleyerek Litvanya İç Savaşı'na müdahale ediyordu. Ayrıca Polonya-Litvanya'yı ve Jogaila'nın Litvanya Büyük Dükalığı üzerindeki haklarını zayıflatmayı da amaçlıyordu.

Akıllıca yürüttüğü politikalar sayesinde Tarikat adına Samogitya'yı ele geçirdi. 1402'de Kutsal Roma İmparatoru Sigismund'un mali sorunlarından yararlanarak Neumark'ı satın aldı. Fakat, bölgesel satın alımlar ona faydadan çok sorun getirmişti. Neumark'taki yerel Şövalyeler, Tarikat'ın diktatörlük gücüne itiraz ettiler. Ayrıca Samogitya'da Jogaila'nın kışkırttığı bir köylü ayaklanması çıktı.

1398'de İsveç kralı Albrekt, Vitalienbrüder'in Baltık Denizi boyunca deniz taşımacılığına yönelik saldırılarını azaltmak amacıyla Tötonlardan yardım istedi. Albert, Eğer Tarikat İsveç'e yardım ederse Gotland adasını Tarikata bağlayacağını bildirmişti. O yılın ilerleyen günlerinde, Konrad başarılı bir saldırıya liderlik etti ve Visby'yi yerle bir etti. Tötonlar Gotland'dan ayrılmayı reddettiğinde, Konrad'ı Danimarka Kraliçesi I. Margaret altında yeni kurulan Kalmar Birliği ile çatışmaya sürükleyecekti.

Her taraftaki savaş tehlikesi, Konrad'ı rakiplerinden biriyle anlaşma aramaya zorladı. Bu durumda, Kraków'a diplomatik tekliflerde bulunmaya karar verdi. 1404'te Raciążek'daki Kuyavia piskoposluğunda Ladislaus ile tanıştı. Dobrzyń Arazisi'ni Polonya'ya bırakması karşılığında Polonya-Litvanya ile barışı garantiledi.

Konrad, Uzun bir hastalık sürecinden sonra 30 Mart 1407'de Marienburg'da öldü. Naaşı, Kaledeki Aziz Anne şapelinin altındaki büyük Üstat'lar türbesine gömüldü. Gdańsk Kronikleri'ne göre, ölüm döşeğinde olan Büyük Üstat Konrad, Töton Şövalyeleri'nin ileri gelenlerini kardeşi Ulrich'i halefi olarak seçmemeleri konusunda uyarmıştı ve ayrıca ona aptal demişti.

Kaynakça

  • Friedrich Borchert: "Die Hochmeister des Deutschen Ordens in Preußen." İçinde: Preußische Allgemeine Zeitung, 6 Ekim 2001.
  • CA Lückerath: Makale K. v. Orta Çağ Sözlüğünde Jungingen
  • Casimir Bumiller, Magdalene Wulfmeier: Konrad ve Ulrich von Jungingen, Beiträge zur Biografie der beiden Deutschordenshochmeister, Geiger-Verlag, Horb a. Neckar 1995
  • Sebastian Kubon: Die Außenpolitik des Deutschen Ordens unter Hochmeister Konrad von Jungingen (1393–1407) (= Nova mediaevalia. Avrupa Mittelalter'ı Arayın ve Eğitim Alın. Cilt 15). V&R Unipress, Göttingen 2007,3-8471-0537-X .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vytautas</span>

Vytautas Orta Çağ Litvanyası'nın en ünlü hükümdârlarından biri. Vytautas;(1392–1430) döneminde, Litvanya ve Rutenya'yı kapsayan Litvanya Büyük Dükalığı'nı yönetmiştir. Ayrıca Hrodna (1370–1382) ve Lutsk (1387–1389) prensliği yapmıştır. Hussites Krallığı döneminde ön plana çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leh-Litvan-Töton Savaşı</span> Töton Şövalyeleri ile Polonya ve Litvanya ittifakı arasındaki savaş (1409–1411)

Leh-Litvan-Töton Savaşı, Büyük Savaş olarak da bilinen, 1409-1411 yılları arasında Töton Şövalyeleri ile müttefik Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı arasında meydana geldi. Yerel Samogit ayaklanmasından tetiklenen savaş, Ağustos 1409'da Polonya'nın Töton işgali ile başladı. Her iki taraf da tam ölçekli bir savaşa hazır olmadığından, Bohemyalı IV. Wenceslaus dokuz aylık bir ateşkes sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri Devleti</span> 13. yüzyıl Kuzey Haçlı Seferleri sırasında Töton Tarikatı tarafından kurulan haçlı devleti

Töton Tarikatı Devleti, Orta Avrupa'da Baltık Denizi'nin güneydoğu kıyısında yer alan bir Orta Çağ haçlı devletidir. Prusya bölgesinde 13. yüzyıl Kuzey Haçlı Seferleri sırasında Töton Şövalyeleri tarafından kurulmuştur. Livonyalı Kılıç Kardeşleri şövalyeleri, 1237'de Prusya Töton Düzeni ile birleşti ve onun kolu olan Livonya Tarikatı olarak bilinirken, devletleri Töton Tarikatı Devleti'nin bir parçası oldu. En geniş toprak boyutunda, 15. yüzyılın başlarında, Chełmno Arazisi, Kurlandiya, Gotland, Livonya, Neumark, Pomerelia, Prusya ve Samogitya, yani günümüzde Estonya, Letonya, Litvanya, Almanya, Polonya, Rusya ve İsveç'te yer alan topraklardır.

<span class="mw-page-title-main">Marienburg Kuşatması (1410)</span> Malbork Kalesi Muharebesi

Marienburg Kuşatması, Töton Şövalyeleri'nin manastır devletinin başkenti Marienburg'daki (Malbork) kalenin iki aylık başarısız bir kuşatmasıdır. Kral II. Władysław Jagiełło ve Büyük Dük Vytautas komutasındaki ortak Leh-Litvan kuvvetleri, Grunwald Muharebesi'ndeki (Tannenberg) büyük zaferin ardından Prusya'nın tamamen fethi amacıyla 26 Temmuz ve 19 Eylül 1410 tarihleri arasında kaleyi kuşattı, fakat kale Heinrich von Plauen komutasında kuşatmaya dayandı ve Şövalyeler, 1411'de yapılan Birinci Toruń Barışı'nda yalnızca küçük toprak kayıplarını kabul ettiler. Marienburg'un savunucusu Heinrich von Plauen, Şövalyelerin tamamen yok olmaktan kurtarıcısı olarak kabul edilir.

Açlık Savaşı veya Kıtlık Savaşı, toprak anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla 1414 yazında müttefikler Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ile Töton Şövalyeleri'ni karşı kısa bir çatışmadır. Savaş, adını her iki tarafın da izlediği yıkıcı yakıp yıkma taktiği sonucu hasat alınamamasından aldı. Çatışma önemli bir siyasi sonuç alamadan sona ererken, Prusya'yı kıtlık ve veba sardı. Johann von Posilge'e göre, Töton Tarikatı'nın 86 keşişi savaştan sonra vebadan öldü. Buna karşılık, Orta Çağ Avrupa'sının en büyük savaşlarından biri olan 1410 Grunwald Muharebesi'nde yaklaşık 200 keşiş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Jungingen</span>

Ulrich von Jungingen, 1407'den 1410'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 26. Büyük Üstadıydı.. Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya Krallığı'na karşı uyguladığı politikası Leh-Litvan-Töton Savaşını ateşleyecek, Tarikatı ve kendisi için büyük felaketlere yol açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Erlichshausen</span>

Konrad von Erlichshausen veya Ellrichshausen, 1390 ya da 1395'te Svabya'daki Satteldorf yakınlarındaki Ellrichshausen'da doğdu ve 1449'da Malbork Kalesi'nde öldü. 1441'den 1449'a kadar yönettiği Töton Şövalyeleri'nin 30. Büyük Üstadıydı. Onun yerine kuzeni Ludwig von Erlichshausen geçti.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried von Feuchtwangen</span> Töton Tarikatı büyük üstadı (ö. 1311)

Siegfried von Feuchtwangen, 1303'ten 1311'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 15. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Wallenrode</span>

Konrad von Wallenrode, 1391'den 1393'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 24. Büyük Üstadıydı. Modern kaynaklar, onun sıcakkanlı, gururlu ve acımasız olma eğilimleri olduğunu iddia etseler de Konrad'a karşı dostça yaklaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Plauen</span>

Heinrich von Plauen, Kasım 1410'dan Ekim 1413'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 27. Büyük Üstadıydı. Grunwald Muharebesi'nin ardından Büyük Üstat olduktan sonra, Litvanya ve Polonya ile olan savaşı sert bir şekilde uzatma taraftarıydı. Ailesinin tüm erkek üyeleri Heinrich (Henry) olarak vaftiz edildiğinden, akrabası Heinrich Reuß von Plauen ile ayırt edilebilmesi için bazen kendisine Büyük Heinrich von Plauen denir.

<span class="mw-page-title-main">Winrich von Kniprode</span>

Winrich von Kniprode, Töton Şövalyeleri'nin 22. Büyük Üstadıydı. Büyük Üstadlık pozisyonunda 31 yıl (1351–1382) kalarak en uzun süre hüküm süren Büyük Üstat oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig von Erlichshausen</span>

Ludwig von Erlichshausen, 1449/1450'den 1467'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 31. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludolf König von Wattzau</span>

Ludolf König von Wattzau, bazen basitçe Ludolf König olarak anılır, 1342'den 1345'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 20. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Feuchtwangen</span>

Konrad von Feuchtwangen 1290'dan 1296'ya kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 13. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Reuß von Plauen</span>

Heinrich Reuß von Plauen, 1467'den 1470'e kadar hüküm süren 1441'den 1449'a kadar yönettiği Töton Şövalyeleri'nin 32. Büyük Üstadıydı.. Bir önceki Büyük Üstat Ludwig von Erlichshausen'in yeğeni ve 27. Büyük Üstat Heinrich von Plauen'in uzak akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Frederick von Sachsen (Töton Şövalyesi)</span>

Friedrich von Sachsen veya Friedrich von Wettin olarak da bilinen Saksonya Dükü Frederick, 1498-1510 yılları arasında hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 36. Büyük Üstadıydı. Saksonya Dükü III.Albert ve Podebrady'li George'un kızı Poděbrady'li Sidonie'nin üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Dietrich von Altenburg</span>

Dietrich von Altenburg, 1335'ten 1341'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 19. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Poppo von Osterna</span>

Poppo von Osterna, 1253'ten 1256'ya kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 8. Büyük Üstadıydı. Frankonyalı asil bir aileden gelmektedir; 1228'de tarikata katılmış ve Prusyalılara karşı bir dizi başarılı seferinin ardından Büyük Üstat olarak seçilmiştir. Onun dönemine, 16. yüzyıla kadar tarikatın merkezi haline gelen Prusya'daki Töton Şövalyeleri'ni sağlamlaştırma girişimleri damgasını vurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jungingen</span>

Jungingen, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Zollernalbkreis'de bulunan bir belediyedir. Hohenzollern Kalesi'nin hemen yanında, Hechingen'in yaklaşık 5 km doğusundadır.