İçeriğe atla

Konrad Zöllner von Rotenstein

Konrad Zollner von Rotenstein
Hochmeister
17. yüzyıl tasviri, Christoph Hartknoch
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi5 Ekim 1382 - 20 Ağustos 1390
Önce gelenWinrich von Kniprode
Sonra gelenKonrad von Wallenrode
Doğumy. 1325
Muhtemelen Birkenfeld, Maroldsweisach, Haßberge
Ölüm20 Ağustos 1395
Christburg
DefinMalbork Kalesi'ndeki Aziz Anne Şapeli'nin altı, Marienburg
HanedanZollner von Rottenstein

Konrad Zöllner von Rotenstein (y. 1325 - 20 Ağustos 1390), 5 Ekim 1382'den 20 Ağustos 1390'daki ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 23. Büyük Üstadıydı.[1]

Hayatı

Rotenstein muhtemelen Birkenfeld, Maroldsweisach, Haßberge'de doğdu.

Rotenstein, 1353'te Preußisch Mark'ın vekili ve 1368'de Danzig'in Komturluğunu yaptı. 1372'de Christburg'un baş tuzakçısı ve komturu olarak görev yaptı.

Winrich von Kniprode'un ölümünün ardından Rotenstein, 5 Ekim 1382'de Töton Şövalyeleri'nin Büyük Üstadı seçildi. Manastır tarikatının lideri olarak, dış politikayı Tarikat'ın Mareşali ve Königsberg Komtur'u olarak atanan Konrad von Wallenrode'ye bırakarak büyük ölçüde iç meselelere odaklandı. Töton Prusya'nın idari yapısını yeniden düzenledi, Alman yerleşimini destekledi ve teşvik etti, ayrıca Kulm şehrinde bir üniversite kurmaya çalıştı, ancak bu girişim hiçbir zaman meyve vermedi. Ayrıca, selefi gibi, azami faiz oranını %10'dan %8,33'e düşürerek, ihlal edenlerin sermayelerine el konulmasıyla kullanıcıya mücadele etti. Passenheim şehrine 1386'da şehir haklarını verdi.

Rotenstein'in hükümdarlığı sırasında Töton Tarikatı Devleti ile Litvanya Büyük Dükalığı arasındaki gerilim sürekli arttı. 1383'te (Avrupa'da pagan kalan birkaç bölgeden biri olan) Litvanya'yı Hıristiyanlaştırma girişimleri başarısız oldu ve Litvanya 1386'da Hristiyanlığı kabul etmesine rağmen, ilişkiler yalnızca Büyük Dük II. Władysław Jagiełło'nun vaftizinin Polonya Kraliçesi Jadwiga ile evliliğini kolaylaştırmak için yapıldığı için daha da kötüye gitti. Bu, Töton Tarikatı Devleti'nin en büyük ve güçlü rakibi olan Litvanya ile Polonya'nın kişisel bir birliğe girdiği anlamına geliyordu. Rotenstein'in hükümdarlığının sonraki yıllarında, Tarikat çok sayıda iç sorunla kuşatılmıştı; 1383'te bir veba salgını çıktı ve daha sonraki yıllarda hasat kıtlıkları ile azalan balıkçılık ve ticaret üretimi devleti derinden etkiledi.

Rotenstein, 20 Ağustos 1390'da Christburg'da öldü. Cesedi, Malbork Kalesi'ndeki Aziz Anne şapelinin altındaki Büyük Üstat'lar mozolesine gömüldü.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ Friedrich Borchert: The Grand Masters of the Teutonic Order in Prussia appeared in the "Preussische Allgemeine Zeitung" on November 24, 2001
  2. ^ Bernhard Jähnig [de] :  Konrad Zöllner von Rotenstein 21 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In: New German Biography (NDB). Volume 12, Duncker & Humblot, Berlin 1980, 3-428-00193-1, p. 516 ( digitized ).
  3. ^ Karl Lohmeyer [de] :  Konrad Zöllner von Rotenstein 18 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . In: General German Biography (ADB). Volume 45, Duncker & Humblot, Leipzig 1900, pp. 429-431.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Büyük Dükalığı</span> 1236dan 1795e kadar var olmuş bir Avrupa devleti

Litvanya Büyük Düklüğü, Avrupa'da 13. yüzyıl ile 1795 arasında varlığını sürdürmüş bir devlettir. Aukštaitija bölgesindeki çok tanrılı Baltık kabilelerinden biri olan Litvanlar tarafından kuruldu. Daha sonra Kiev Knezliği'nin büyük bir kısmını ve diğer Slav topraklarını ele geçirdi. Böylece bugünkü Belarus, Letonya, Litvanya'nın tamamı ile Moldova, Polonya, Rusya ve Ukrayna'nın bir kısmını kapsar hâle gelmişti. 15. yüzyılda en geniş sınırlara ulaştığında Avrupa'daki en geniş sınırlara sahip ülke konumundaydı. Etnisite ve din açısından çeşitliliğin var olduğu ülkede, kültür unsurları oldukça geniş bir yelpaze oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vytautas</span>

Vytautas Orta Çağ Litvanyası'nın en ünlü hükümdârlarından biri. Vytautas;(1392–1430) döneminde, Litvanya ve Rutenya'yı kapsayan Litvanya Büyük Dükalığı'nı yönetmiştir. Ayrıca Hrodna (1370–1382) ve Lutsk (1387–1389) prensliği yapmıştır. Hussites Krallığı döneminde ön plana çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Livonya</span> Baltık Denizinin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge

Livonya, Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge. Adını günümüz Letonya kıyılarında yaşayan Livonyalılardan almıştır.

Açlık Savaşı veya Kıtlık Savaşı, toprak anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla 1414 yazında müttefikler Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ile Töton Şövalyeleri'ni karşı kısa bir çatışmadır. Savaş, adını her iki tarafın da izlediği yıkıcı yakıp yıkma taktiği sonucu hasat alınamamasından aldı. Çatışma önemli bir siyasi sonuç alamadan sona ererken, Prusya'yı kıtlık ve veba sardı. Johann von Posilge'e göre, Töton Tarikatı'nın 86 keşişi savaştan sonra vebadan öldü. Buna karşılık, Orta Çağ Avrupa'sının en büyük savaşlarından biri olan 1410 Grunwald Muharebesi'nde yaklaşık 200 keşiş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Kerpen</span>

Otto von Kerpen, Töton Şövalyeleri'nin 2. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Jungingen</span>

Ulrich von Jungingen, 1407'den 1410'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 26. Büyük Üstadıydı.. Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya Krallığı'na karşı uyguladığı politikası Leh-Litvan-Töton Savaşını ateşleyecek, Tarikatı ve kendisi için büyük felaketlere yol açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Erlichshausen</span>

Konrad von Erlichshausen veya Ellrichshausen, 1390 ya da 1395'te Svabya'daki Satteldorf yakınlarındaki Ellrichshausen'da doğdu ve 1449'da Malbork Kalesi'nde öldü. 1441'den 1449'a kadar yönettiği Töton Şövalyeleri'nin 30. Büyük Üstadıydı. Onun yerine kuzeni Ludwig von Erlichshausen geçti.

<span class="mw-page-title-main">Günther von Wüllersleben</span>

Günther von Wüllersleben, 1249 veya 1250'den 1252'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 8. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Jungingen</span>

Konrad von Jungingen, 1393'ten 1407'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 25. Büyük Üstadıydı. Onun yönetimi altında, Töton Tarikatı Devleti en geniş sınırlarına ulaşacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Wallenrode</span>

Konrad von Wallenrode, 1391'den 1393'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 24. Büyük Üstadıydı. Modern kaynaklar, onun sıcakkanlı, gururlu ve acımasız olma eğilimleri olduğunu iddia etseler de Konrad'a karşı dostça yaklaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig von Erlichshausen</span>

Ludwig von Erlichshausen, 1449/1450'den 1467'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 31. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Hohenlohe</span> Töton Tarikının yedinci Büyük Üstadı

Heinrich von Hohenlohe, 1244 ile 1249 yılları arasında hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 7. Büyük Üstadıydı. Württemberg'deki en zengin ve en güçlü feodal lordlardan birinin oğluydu ve dört erkek ve bir kız kardeşi vardı.

<span class="mw-page-title-main">Ludolf König von Wattzau</span>

Ludolf König von Wattzau, bazen basitçe Ludolf König olarak anılır, 1342'den 1345'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 20. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Dusemer</span>

Heinrich Dusemer von Arfberg, genellikle basitçe Heinrich Dusemer olarak bilinir, Töton Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Luther von Braunschweig</span>

Luther von Braunschweig, 1331'den ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 18. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Werner von Orseln</span> Töton Tarikatı büyük üstadı (1280-1330)

Werner von Orseln, 1324'ten 1330'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 17. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Haçlı Seferi</span>

Litvanya Haçlı Seferi, Töton Şövalyeleri ve Livonya Tarikatı'nın, pagan Litvanya Büyük Dükalığı'nı zorla Hıristiyanlaştırma bahanesi altında gerçekleştirdiği bir dizi seferdir. Livonya Tarikatı 1202'de Riga'yı işgal etti ve 1230'larda Polonya'nın bir yurtluk olan Chełmno Arazisi'ne yerleştiler. İlk olarak Livonya Haçlı Seferi ve Prusya Haçlı Seferi'nde diğer komşu Baltık kabilelerini fethettiler.

<span class="mw-page-title-main">Skirgaila</span>

Skirgaila ; 1383/1384'te Casimir olarak vaftiz edildi), 1386'dan 1392'ye kadar kardeşi Jogaila adına Litvanya Büyük Dükalığı'nın naibidir. Litvanya Büyük Dükü Algirdas ve ikinci eşi Tverli Uliana'nın oğludur.