İçeriğe atla

Konishi Yukinaga

Konishi Yukinaga
小西行長
Konishi Yukinaga'nın portresi
Güney Higo daimyōsu
Görev süresi
1588-1600
Yerine geldiğiSassa Narimasa
Yerine gelenKatō Kiyomasa
Kişisel bilgiler
Doğum Yakuro
1558
Kyoto, Japonya
Ölüm 6 Kasım 1600
Kyoto, Japonya
Askerî hizmeti
Bağlılığı Ukita boyu
Toyotomi boyu
Batı Ordusu
Çatışma/savaşları Takamatsu Kuşatması
Ōta Kalesi Kuşatması
Shikoku'nun işgali
Kyūshū Harekâtı
Imjin Savaşı
Sekigahara Muharebesi

Konishi Yukinaga (Japonca小西行長; 1558-6 Kasım 1600) veya vaftiz adı ile Agostinho, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Kirishitan daimyō olarak bilinmekte olup Toyotomi Hideyoshi'ye hizmet etti ve Japonların Kore'yi işgalinin öncüsü rolüyle dikkat çekmektedir. Bu dönemde Julia adında Koreli bir Hristiyan kızı evlat edindi.[1]

Biyografi

1587'de Kyūshū Harekâtı sırasında Higo vilayetindeki ayaklanmaya öncülük etti ve daha sonra burayı bir derebeylik olarak kazandı. Yukinaga, Japonların Kore'yi işgali sırasında Toyotomi Hideyoshi'nin öncüsüne liderlik etti. Busan ve Seul'ü ele geçirdi ve Kore'nin karşı saldırısı sırasında Pyongyang'ı savundu. Daha sonra, kendisi de vaftiz edilmiş bir samuray olan hizmetlisi Yukuyasu Naitō ile birlikte Ming elçileriyle barış müzakerelerine öncülük etti.

İki tarafta eşit müzakereciler olmasına rağmen, ateşkes uğruna Çin ile sahte teslim müzakerelerine girişti. Daha sonra Ming, Hideyoshi'yi şogun konumuna yükseltmek isteyen Japonya'ya müzakereciler gönderdi. Bu hareket Hideyoshi'yi çileden çıkardı ve Yukinaga'nın önceki diplomatik hamlelerinin amacını anladı. Sadakatsizliğine rağmen Yukinaga, Kore'nin ikinci işgali sırasında daimyo Katō Kiyomasa tarafından bir kez daha ordu komutanı olarak atandı. Noryang Muharebesi sırasında Shimazu filosunun kaybı nedeniyle erzak ve takviye olmadan kalmasına rağmen Suncheon'daki Japon kalesini 14.000 Japon askeriyle savundu. Ming ve Joseon'un müttefik kuvvetleri arasındaki başarılı deniz savaşının ardından tüm Japon kuvvetleri yarımadadan çekildi.

Hideyoshi'nin ölümünden sonra Konishi Yukinaga, Sekigahara Muharebesi sırasında Ishida Mitsunari'nin tarafına katıldı, ancak Tokugawa Ieyasu'nun güçleri tarafından mağlup edildiler. Ibuki Dağı'na kaçtı ama Takenaka Shigekado'nun güçleri tarafından yakalandı. Bir Hristiyan daimyō olarak seppuku yapmayı reddetti ve 6 Kasım 1600'de Ishida Mitsunari ve Ankokuji Ekei ile birlikte başı kesilerek idam edildi.

Kaynakça

  1. ^ Daniel Tudor (2012). "4 Christianity". Korea: The Impossible Country. Tuttle Publishing. ISBN 978-1462910229. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sekigahara Muharebesi</span>

Sekigahara Meydan Muharebesi (21 Ekim 1600)

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Osaka Seferi</span>

Osaka Seferi, 1614 - 1615 yılları arasından Osaka Kalesi ve civarında Toyotomi Hideyori'nin ordusu ile Tokugawa Ieyasu'nun ordusu arasında gerçekleştirilen kuşatma ve muharebeler. Başlıca Osaka Kış Seferi ile Osaka Yaz Seferi olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Nanban Ticareti Dönemi</span>

Nanban ticareti veya Nanban ticareti dönemi, Japonya tarihinde bir dönemdir. 1543'te Portekizlilerin Tanegashima Adası'na çıkmasından itibaren, 1614'te Sakoku "İnziva Fermanı" ilan edilinceye kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Aki (vilayet)</span>

Aki vilayeti veya Geishū (芸州), Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Honshū adasında San'yōdō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Hiroşima prefektörlüğünün batısını kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hideyori</span> Japon samuray (1593 – 1615)

Toyotomi Hideyori, Sengoku döneminde yaşamış bir Japon samuray. Toyotomi Hideyoshi'nin oğlu ve belirlenmiş halefiydi. Osaka Seferi'nden sonra alınan yenilgi üzerine annesi ile birlikte seppuku yaparak intihar ettiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chōsokabe boyu</span>

Chōsokabe boyu, olarak da bilinen, Chōsokabe (長宗我部) Japon samuray akraba grubuydu. Zamanla Hosokawa boyuna, sonra Miyoshi boyuna ve ardından Ichijo boyuna hizmet ettikleri biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ōtani Yoshitsugu</span> Japon derebeyi/daimyō (1559 – 1600)

Ōtani Yoshitsugu Azuchi-Momoyama Dönemi ile Sengoku Dönemi sırasında yaşamış bir Japon samuraydı. Ayrıca saray unvanı Gyōbu-shōyū ile de biliniyordu. 1558'de Ōtomo Sōrin ya da Rokkaku Yoshikata'nın hizmetkarı olduğu söylenen babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Toyotomi Hideyoshi'nin takipçilerinden biri oldu. Kyūshū, Toyotomi'nin seferlerine katıldı ve Mashita Nagamori ve Ishida Mitsunari ile birlikte Üç Bürokrat'tan biri olarak Kore'ye gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Katō Kiyomasa</span> Japon derebeyi/daimyō (1562 – 1611)

Katō Kiyomasa, Azuchi-Momoyama ve Edo dönemlerinde yaşamış bir Japon daimyō. Kumamoto Beyliği'nin ilk daimyōsudur.

Ichi Muharebesi, 14 Ağustos 1592'de, Kore'nin Japon işgali sırasında Jeolla Eyaletinde gerçekleşti. Kwon Yul ve Hwang Jin'in bin kişilik ordusu, Kobayakawa Takakage'nin iki bin kişilik ordusuna karşı savaştı. Koreliler bu savaşı kazandı ve Japon ordusunun Jeolla Eyaletine ilerlemesini engelledi.

Imjin Nehri Savaşı, 1592'de Japonların Kore'yi işgali sırasında meydana gelen bir muharebedir. Gim Myeongweon'un kuzey savunması yenildi ve Japonlar Kuzey Kore'yi geçip işgal edebildiler.

Happo Muharebesi, 7 Mayıs 1592'de Koreli amiral Yi Sun-sin tarafından Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598) Toyotomi Hideyoshi'nin Japon kuvvetlerine karşı yürüttüğü üç Joseon deniz seferinden biri olan bir deniz çatışmasıydı. Bu seferler, Yi'yi Kore tarihinde efsanevi bir figür yaptı. Yi'nin seferleri, Japon işgalini durdurmak için hayati önem taşıyordu.

Japonya bayrakları listesi, Japonya tarafından tarih boyunca kullanılmış bayrakları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Ishida Mitsunari</span>

Ishida Mitsunari, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. En çok, 16. yüzyıldaki Azuchi-Momoyama Dönemi'nin ardından Sekigahara Muharebesi'nde Batı ordusunun komutanı olarak hatırlanmaktadır. Aynı zamanda saray unvanı olan Jibu-no-shō (治部少輔) ile de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kobayakawa Hideaki</span>

Kobayakawa Hideaki, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Kinoshita Iesada'nın beşinci oğlu ve Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni olup Kobayakawa boyunun lideriydi. Genpuku'da Saemon no Kami (左衛門督) veya Çin'de Shikkingo (執金吾) rütbesini kazandı ve Chūnagon (中納言) saray unvanına sahipti, Hideaki'ye Kingo Chūnagon (金吾中納言) da deniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hidetsugu</span> Japon derebeyi/daimyō (1568 – 1595)

Toyotomi Hidetsugu, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni ve hizmetlisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ukita Hideie</span> Japon derebeyi/daimyō (1572 – 1655)

Ukita Hideie, Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Ukita boyunun lideri olup Toyotomi Hideyoshi tarafından atanan Beş Büyükler Konseyi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Katō Yoshiaki</span> Japon derebeyi/daimyō (1563 – 1631)

Katō Yoshiaki, Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Katō boyunun lideri olup Toyotomi Hideyoshi'nin en güvendiği komutanlardan biriydi.