İçeriğe atla

Kongre Kütüphanesi

Koordinatlar: 38°53′19″K 77°00′17″B / 38.88861°K 77.00472°B / 38.88861; -77.00472
ABD Kongre Kütüphanesi
Harita
Kuruluş1800
MerkezWashington
Bütçe600.417.000 ABD Doları[1]
Personel3691[1]
Resmî sitewww.loc.gov
Kongre Kütüphanesi iç görünüm

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi (Library of Congress), ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

Koleksiyonunda 470 dilde, 38 milyondan fazla kitap ve diğer yayınlar, 70 milyon el yazması, içlerinde Gutenberg Kutsal Kitabı'nın da bulunduğu Kuzey Amerika'nın en büyük nadir kitap koleksiyonu, bir milyonun üzerinde hükûmet belgesi, son üç yüzyılda, dünyada yayımlanmış bir milyon gazete sayısı, 33.000 ciltlenmiş gazete sayıları, 500.000 mikrofilm, 6.000'in üzerinde karikatür dergisi, dünyanın en büyük hukuki belgeler koleksiyonu, filmler, 5,5 milyon harita, müzik notaları ve 8,1 milyon işitsel kayıt bulunur. Toplamda 167 milyondan fazla materyal bulunmaktadır.[2]

Tarihçe

ABD'nin başkenti Washington'da üç farklı binada yer alan kütüphane, kitap sayısı ve kitap rafı bağlamında dünyanın en büyük kütüphanesidir. 1800 yılında ABD Kongresi tarafından oluşturulan kütüphane 1812 Savaşı'nda tamamen harap oldu ve tüm kitap koleksiyonunu kaybetti. Savaştan hemen sonra, 1815 yılında, Thomas Jefferson kütüphanesinden yer alan tüm kitapları yani 6.487 adet kitabı, bu kütüphaneye bağışladı. Amerikan İç Savaşı'na kadar pek büyümeyen bu kütüphane, bu savaştan sonra gerek kapasite, gerek de bina bağlamında genişlemiştir.

Yapılar

Kütüphaneyi oluşturan binalar şunlardır:

Thomas Jefferson Binası

Thomas Jefferson Binası (İngilizce: Thomas Jefferson Building), Birinci Cadde GD (First Street SE) üzerinde ve Independence Caddesi (Independence Avenue) ile Doğu Başkent Caddesi (East Capitol Street) arasında yer almaktadır. Kütüphanenin en eski binasıdır. Orijinal ismi Kongre Binası Kütüphanesi veya Ana Bina'dır. Mevcut ismini 13 Haziran 1980 yılında almıştır.

John Adams Binası

John Adams Binası (İngilizce: John Adams Building), 2. Cadde GD (2nd Street SE) üzerinde ve Independence Caddesi (Independence Avenue) ile Doğu Başkent Caddesi (East Capitol Street) arasında yer almaktadır. 1938 yılında Ana Bina'ya destek amacıyla inşa edilmiştir. Mevcut ismini 13 Haziran 1980 yılında almıştır.

James Madison Anıt Binası

James Madison Anıt Binası (İngilizce: James Madison Memorial Building), Independence Caddesi GD (Independence Avenue SE) üzerinde ve Birinci Cadde ile İkinci Caddeler arasında yer almaktadır. 28 Mayıs 1980 tarihinde kütüphanenin yeni müdürlük binası olarak açılmıştır. Bu yapı aynı zamanda James Madison'un anısına adanmış bir yapıdır. Bu yapıda Kongre'nin Hukuk Kütüphanesi de yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "purplemotes.net". 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2009. 
  2. ^ "Kütüphane Broşürü". 26 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kongresi</span> Amerika Birleşik Devletlerinin yasama organı

Birleşik Devletler Kongresi, Birleşik Devletler federal hükûmetinin iki meclisli yasama organıdır ve iki bölümden oluşur: Temsilciler Meclisi ve Senato. 435 temsilci ve 100 senatör olmak üzere toplam 535 üyeden oluşur. Toplam sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi üyeleri dar bölge sistemiyle iki yıllığına seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Dijital Kütüphanesi</span>

Dünya Dijital Kütüphanesi (İngilizce: World Digital Library (WDL)), ABD Kongre Kütüphanesi, UNESCO ve Cornell Üniversitesi tarafından işletilen uluslararası dijital kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">42. Cadde (Manhattan)</span>

42. Cadde New York şehrinin Manhattan bölgesinde yer alan bir ana cadde olup, özellikle Broadway ile Times Square bölgeleri arasında yer alan tiyatro ve müzikalleri ile tanınmıştır. Aynı zamanda tiyatroların bulunduğu bölgenin de ismidir. 20. yüzyılın başından beri New Yorklular için özel bir öneme sahip olan bu bölge şehrin en önemli binalarının birçoğuna da ev sahipliği yapmaktadır. Bunların başında Chrysler Binası, Grand Central Terminali, Times Square ve de Port Authority Otobüs Terminali gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Kongre Binası</span>

Amerikan Kongre Binası Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetimini yürüten ABD Kongresi'nin ikamet yeridir. Bina ABD'nin başkenti Washington, DC'deki Capitol Hill bölgesinde ve de National Mall bölgesinin doğu ucunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Jefferson Binası</span>

Thomas Jefferson Binası, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal kütüphanesi. Bu yapı ülkedeki en eski federal kültür yapısı olarak kabul edilmekte ve Kongre Kütüphanesi'nin en eski binası konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">John Adams Binası</span>

John Adams Binası, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal kütüphanesi olan ve en eski federal kültür yapısı olarak kabul edilen Kongre Kütüphanesi'nin binalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">James Madison Anıt Binası</span>

James Madison Anıt Binası, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal kütüphanesi olan ve en eski federal kültür yapısı olarak kabul edilen Kongre Kütüphanesi'nin binalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan Kütüphanesi</span> Vatikanda bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir

Vatikan Apostolik Kütüphanesi daha yaygın olarak sadece Vatikan Kütüphanesi denilir, Vatikan'da Kutsal Makam'da bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir ve tarihi metinlerin en önemli koleksiyonlarından birini içerir. 1475 yılında kurulan kütüphanede 75.000'den fazla tarihi elyazması kitap bulunur. Temmuz 2007'de yenileme çalışmaları nedeniyle halkın kullanımına kapatılan kütüphane 2010 yılı Eylül ayında yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Millî Kütüphanesi</span>

Avustralya Ulusal Kütüphanesi, Avustralya'nın en büyük kütüphanesidir. Canberra'da bulunan yapı 9 milyonu aşkın kitap barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası</span>

Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası, Amerika Birleşik Devletlerinin Kongre Kütüphanesindeki kayıtları seri numaraları ile kataloglandığı sistem.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Park Avenue</span>

Park Avenue, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin Manhattan semtinde bulunan bir caddedir. Cadde, batıda Madison Caddesi'nden doğuda Lexington Caddesi'ne kadar devam etmektedir. Adını Madison Meydanı'ndan almaktadır.

İsrail Milli Kütüphanesi, eski adı Yahudi Milli ve Üniversite Kütüphanesi olan, kendisini İsrail ve Yahudi miraslarını toplamaya adayan kütüphanedir. 5 milyondan fazla kitabı içinde bulundurur. Kudüs İbrani Üniversitesi’sinin Givat Ram kampüsünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.