İçeriğe atla

Kongre Krallığı Ordusu

1. Jaeger Alayı (Polonya Kongre Ordusu)
Kasım Ayaklanması sırasında Polonyalı süvariler (Uhlan)

Kongre Krallığı Ordusu, Polonya Krallığı'nın 1815-1831 döneminde var olan askerî güçlerini ifade eder.[1]

Geçmiş

Ordu, 1814'te Kongre Polonyası'ndan önce kurulmuştu. Ordu, Varşova Dükalığı Ordusu'na dayanıyordu. Oluşturulması, Kongre Krallığı Anayasası tarafından onaylandı.[2] Ruslara karşı Kasım Ayaklanması'na katıldı. Ayaklanma, bir grup genç subayın başarısızlıkla Büyük Dük Konstantin'e suikast düzenlemeye teşebbüs etmesiyle başladı.[3] 1831'deki ayaklanmanın yenilgisi, neredeyse bir yüzyıl boyunca düzenli bir Polonya ordusunun varlığının sonunu işaret etti. Orduyu Rus Ordusu'na dahil eden Polonya Krallığı'nın Organik Tüzüğü olan 1832'deki yeni anayasa ile kaldırıldı.[4]

Kültür ve eğitim

Ordu, Polonya üniformalarını korudu. Piyade ve süvari tümenleri, topçu tugayları ve bataryaları ve bir mühendislik birliği ile bir Rus ordusu modeline göre yeniden düzenlendi. Bir el bombası ve süvari tüfeği alayı da oluşturuldu.[5]

Zorunlu askerlik süresi 10 yıl olarak belirlendi. Ancak askerlik hizmetini satın alma seçeneği de sunulmuştu. Ordu, Kalisz'de yeni bir harbiye okulu, bir dizi podchorąży eğitim okulu ve Varşova'da bir yüksek askeri okul ile iyi eğitiliyordu.[6]

Orduyu korumanın maliyeti, Krallık bütçesinin %50'sine yakındı.[2]

Boyut

Ordunun önemli Polonyalı komutanları arasında Ignacy Prądzyński ve Józef Bem ve General Jan Henryk Dąbrowski vardı. Başkomutan ise Rusya'nın Rus Büyük Dükü Konstantin Pavloviç'ti, ancak çoğu amaç için Ordu bir Askeri Konsey tarafından yönetiliyordu.[7]

Barış zamanı ordusu 28.000-30.000 kişiydi (kaynaklar değişiklik gösterir). Kasım Ayaklanması sırasında 100.000'e çıkarıldı. Bunun yaklaşık 57.000'i kalifiye, birinci hat birlikleri olarak görevlendirilmişti.[7]

Ayaklanmadan önce Ordu, her biri üç tugaydan oluşan iki piyade tümeni, ikişer tugayı olan iki süvari tümeni ve iki topçu tümeninden (bir süvari ve bir piyade) oluşuyordu. Her piyade tugayı yaklaşık 3.600 kişiydi, her süvari tugayı bunun yaklaşık yarısı kadardı.[8]

Hizmet

1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında I. Nikolay, Polonya birliklerini Türkiye'ye taşıma arzusunu dile getirdi, veliaht prensin ısrarlı muhalefeti nedeniyle bu niyetinden vazgeçti.

18 Kasım 1830 gecesi Varşova'da bir ayaklanma çıktı ve Polonyalı birliklerin bir kısmı genç subaylarla birlikte isyancılara katıldı. Üst düzey komutanlar Rusya'ya sadık kaldı ve düzeni yeniden sağlamaya çalışan Polonyalıların çoğu öldürüldü.

18 Kasım'da, Verzhbna kasabası yakınlarındaki bir Bivakta, Varşova'dan gelen Tsesarevich komutasındaki bir Rus muhafız müfrezesi ve 4 bin kişiye kadar bir kuvvete sahip Polonyalı birlik yemine sadık kaldılar ve isyanı bastırmak için hazırlandılar.[9] Bu birlikler arasında şunlar vardı: tam güçte Muhafız Süvari Alayı, bir bölük Muhafız Grenadiye, 1. ve 3. Hafif Piyade Alaylarındaki Jandrma taburu, 6. Hat Alayının 1. bölüğü ve süvari filosu okulu ve 4 topçu okulundan birlikler vardı. Ancak bu birlikler arasında bile, kısa sürede dalgalanmalar başladı ve yalnızca bir Muhafız Süvari Alayı, Tsarevich'e sarsılmaz bir bağlılık ifade etti.[10]

21 Kasım'da Polonya heyetini aldıktan sonra Tsesarevich, Verzhbna kasabasında konuşlanmış Polonyalı birliklerin Varşova'ya dönmesine izin verdi ve kendisi de bir Rus muhafız müfrezesiyle Rusya'ya doğru yola çıktı. İstisnasız tüm birimler Tsarevich'in dönmesinden yararlandı ve ondan ayrıldıktan sonra Varşova'ya döndü isyancılara katıldı.[11]

5 Aralık 1830'da İmparator I. Nikolay, Polonya birliklerine özel bir çağrıda bulundu ve yemin görevini hatırlatarak Polotsk'a konsantre olmalarını emretti. Ancak bu çağrı cevapsız kaldı ve isyancılara katılan Polonya ordusu kendini yıkıma mahkûm etti. Ayaklanmanın yatıştırılmasından sonra Polonya ordusu sona erdi. İmparator I. Aleksandr ve I. Nikolay tarafından verilen sancaklar, Moskova'ya gönderilerek Cephaneliğe nakledildi.[12]

Kaynakça

  1. ^ Davies, Norman. God's Playground: A History of Poland (İngilizce). Columbia University Press. ISBN 978-0-231-51479-8. 
  2. ^ a b Orgelbrand, Samuel (1898). S. Orgelbranda Encyklopedja powszechna z ilustracjami i mapami. Harvard University. Warszawa, S. Orgelbranda synów. 
  3. ^ Davies, Norman. God's Playground: A History of Poland (İngilizce). Columbia University Press. ISBN 978-0-231-51479-8. 
  4. ^ Jezierski, Andrzej; Leszczyńska, Cecylia (2010). Historia gospodarcza Polski (Lehçe). Key Text Wydawnictwo. ISBN 978-83-87251-71-0. 
  5. ^ "USTAWA KONSTYTUCYJNA KRÓLESTWA POLSKIEGO Z DNIA 27 XI 1815 R". 18 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  6. ^ Uliusz Bardach, Boguslaw Lesnodorski, and Michal Pietrzak, Historia panstwa i prawa polskiego (Warsaw: Paristwowe Wydawnictwo Naukowe, 1987, p.369
  7. ^ a b Kozłowski, W. M. (Władysław Mieczysław) (1907). Autonomia Królestwa Polskiego, 1815-1831. Harvard University. Warszawa : Główny Skład w Księg. E. Wende i Ska. 
  8. ^ Lerski, Halina (19 Ocak 1996). Historical Dictionary of Poland, 966-1945 (İngilizce). ABC-CLIO. ISBN 978-0-313-03456-5. 
  9. ^ Ostapowicz, Dariusz (2010). Boreml 1831 (Lehçe). Bellona. 
  10. ^ Tokarz, Wacław (1917). Armja Królestwa Polskiego : 1815-1830 (Lehçe). Nakł. Departamentu Wojskowego Naczelnego Komitetu Narodowego. 
  11. ^ Chojnacki, Mieczysław (1961). Wojsko Krolestwa Polskiego, 1815-1831 (Lehçe). Państwowe zaklady wydawn. szkolnych. 
  12. ^ "ВЭ/ВТ/Польские войска в русской армии — Викитека". ru.wikisource.org (Rusça). 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Rokossovski</span> Polonyalı kumandan ve siyasetçi (1896-1968)

Konstantin Rokossovski Sovyet askeri komutanı ve Polonya Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı. Jukov ve Vasilevski ile birlikte en çok öne çıkan Sovyet stratejistleri arasında sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya Muharebesi</span>

Galiçya Muharebesi veya Lemberg Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında meydana gelen çatışma. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ele geçirmiş ve Doğu Galiçya'nın denetimini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Polonya Bayrağı, Polonya Cumhuriyeti devletinin resmi ulusal bayrağı.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Ayaklanması</span>

Varşova Ayaklanması, Polonya'daki Armia Krajowa birliklerinin Varşova'yı Alman işgalinden kurtarmak için gerçekleştirdiği, II. Dünya Savaşı'nın önemli operasyonlarından birisidir.

1830 Devrimleri, Avrupa'da 1830'da gerçekleşen devrimci bir dalgaydı. İki “ romantik milliyetçi ” devrimi içeriyordu : Hollanda Birleşik Krallığı'ndaki Belçika Devrimi ve Fransa'daki Temmuz Devrimi ile birlikte Polonya, İtalyan devletleri Kongresi'ndeki devrimler. Portekiz ve İsviçre bunu on sekiz yıl sonra, 1848 Devrimleri olarak bilinen çok daha güçlü bir başka devrim dalgası izledi.

<span class="mw-page-title-main">1806 Polonya Ayaklanması</span> Ayaklanma, İsyan, Savaş

1806 Polonya Ayaklanması, Polonya'nın Wielkopolska bölgesini işgal altında tutulan Prusya'ya karşı başlatılan ayaklanmadır. edilen Jan Henryk Dąbrowski komutasında başlayan ayaklanma Napolyon'na bağlı Fransız ordularının Polonya'ya yaklaşması ile başlamış ve ülkeye sevinç gösterileri ile karşılanan Fransızlar ile birlikte Polonya'yı özgürleşmiştir. Polonya özgürleştikten sonra burada Varşova Düklüğü kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">1905 Polonya Krallığı Devrimi</span>

1905 Polonya Krallığı Devrimi, Polonyalıların sanayileşmiş Lodz kentinde başladıkları Rus devriminden etkilenerek hem işçi hem de ulusal haklarını istemesiyle meydana gelen ayaklanmadır. Bazı Polonyalı tarihçiler bu ayaklanmayı Rus İmparatorluğuna karşı meydana gelmiş dördüncü Polonya ayaklanması olarak kabul eder.

<span class="mw-page-title-main">Wielkopolska Ayaklanması</span>

Wielkopolska Ayaklanması veya 1918-1919 Büyük Polonya Ayaklanması , Alman hakimiyetinde bulunan Poznań'daki Polonyalıların Weimar Cumhuriyeti'ne karşı ayaklanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Ayaklanması</span>

Kasım Ayaklanması, Polonya-Rus Savaşı 1830-31 veya Cadet Devrimi, parçalanmış Polonya'nın merkezinde Rus İmparatorluğu'na karşı gerçekleşen silahlı eylemler bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Polonya ilişkileri</span>

Macaristan-Polonya ilişkileri, Macaristan ve Polonya arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler Orta Çağ'a dayanmaktadır. İki Orta Avrupa halkı; geleneksel olarak derin bir ortak yöneticiler, kültürler ve inanç tarihine dayanan çok yakın bir dostluk, kardeşlik ve yoldaşlık yaşamıştır. Her iki ülke de kardeşlik ilişkilerini 23 Mart'ta anmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Polonyası</span> Doğu Avrupadaki eski devlet

Kongre Polonyası veyahut resmi adıyla Polonya Krallığı, ya da Rus Polonyası, 1815'te Viyana Kongresi'nde egemen bir Polonya devleti olarak oluşturulan bir yönetimdi. Polonya, Habsburg Monarşisi, Rusya ve Prusya tarafından bölündükten sonra Rus egemenliği altında kuruldu. 1831 Kasım Ayaklanması'na kadar, krallık Rus Çarları ile birlikteydi. Daha sonra devlet, 19. yüzyıl boyunca Rus İmparatorluğu'na zorla entegre edildi. 1915 yılında, I. Dünya Savaşı sırasında, Polonya, 1918'de bağımsızlığını yeniden kazanana kadar, İttifak Devletleri tarafından Polonya'nın nominal Polonya Krallığı ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Ulusal Savunma Üniversitesi</span>

Varşova Ulusal Savunma Üniversitesi, Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan en yüksek savunma akademik kurumuydu.

Prens Eustachy Erazm Sanguszko Polonyalı bir asilzade, general, ordu komutanı, diplomat ve politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Lejyonları</span>

Napolyon döneminde Polonya Lejyonları, bazı birimler 1815'e kadar hizmet vermeye devam etse de, esasen 1797'den 1803'e kadar Fransız Ordusunda hizmet veren birkaç Polonya askeri birimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jan Henryk Dąbrowski</span>

Jan Henryk Dąbrowski, Polonyalı general, Mason, Kościuszko Ayaklanmasına (1794) katılan, İtalya'daki Polonya Lejyonlarının kurucusu, 1806 Polonya Ayaklanması'nın başlatıcısı, 1813'te Polonya ordusunun başkomutanı, 1815'te senatör, Kongre Polonyası voyvodası, 1815'te Kongre Krallığı Ordusunun süvari generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">1794 Varşova Ayaklanması</span>

Varşova Ayaklanması, Kościuszko Ayaklanması sırasında Polonya- Litvanya Topluluğuna bağlı Kraliyet Ordusu ve Varşova sakinlerinin işgalci Rus garnizonuna karşı silahlı bir ayaklanmasıdır. Amaç, şehrin kontrolünü Rus İmparatorluğu'nun elinden almaktı. 17 Nisan 1794'te, Tadeusz Kościuszko'nun Racławice Savaşı'ndaki zaferinin başkente ulaşmasından kısa bir süre sonra başladı.

Doğu Planı, 1920'lerde ve 1930'larda Sovyetler Birliği'ne karşı savaş durumunda oluşturulan bir Polonya savunma askeri planıydı. Batı Planı'nın aksine, İkinci Polonya Cumhuriyeti hükûmeti Sovyetler Birliği'ni tam ölçekli bir savaş başlatabilecek en büyük potansiyel askeri tehdit olarak gördüğü için, tüm savaş arası dönemde hazırlanıyordu. Bununla birlikte, bugün orijinal plandan yalnızca birkaç tarihi belge kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına Harekatı</span>

Fırtına Harekâtı, Polonya direnişinin baskın gücü olan Polonya İç Ordusu tarafından işgalci Alman kuvvetlerine karşı II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen bir dizi ayaklanmaydı.