İçeriğe atla

Kongōbu-ji

Kongōbu-ci (金剛峯寺) Şingon Budizminin Kōyasan mezhebinin ana tapınağıdır ve Wakayama Prefektörlüğü'ne bağlı olan Kōya Dağı'nda bulunur. Adı, Elmas Dağ Zirvesinin Tapınağı anlamına gelir. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan "Kii Dağları'ndaki Kutsal Yerler ve Hac Yolları"nın bir parçasıdır.

Tapınak ilk olarak 1593 yılında Toyotomi Hideyoshi tarafından annesinin ölümü üzerine Seigan-ci Tapınağı olarak inşa edilmiştir. 1861 yılında yeniden inşa edilen tapınak 1869 yılında bugünkü adını almıştır. Kanō Tanyū (1602-1674) ve Kyoto Kanō okulunun diğer üyeleri tarafından boyanmış birçok sürgülü kapı içerir.

Tapınağın, Japonya'nın en büyüğü (2340 metrekare) olan modern Banryūtei (蟠龍庭 kaya bahçesi), tapınağı korumak için bulutların arasından çıkan bir çift ejderhayı andıracak şekilde düzenlenmiş 140 granit taşla kaplıdır.

Kongōbu-ci'nin 414. baş keşişi, aynı zamanda tüm Kōyasan Şingon okulunun baş keşişi olarak da görev yapan Kogi Kasai'dir.

Tapınakta ziyaretçiler keşişlerin verdiği vaazları dinleyebilir ve ajikan meditasyon seanslarına katılabilirler. Ajikan terimi, Şingon Budizminin temel nefes alma ve meditasyon yöntemini ifade eder. Bu yöntem Siddhaṃ alfabesi kullanılarak yazılan A harfi üzerinde meditasyon yapmayı içerir.[1][2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "About Kongobuji Temple - Mount Koya Travel Guide | Planetyze". Planetyze (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  2. ^ A page on the Ajikan 8 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. with references.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Judo</span>

Judo silahsız bir modern Japon dövüş sanatı ve 1964'ten beri Olimpiyat sporudur. Judo 1882'de Kanō Jigorō tarafından melez bir dövüş sanatı olarak geliştirilmiştir. "Kata" yerine "randori"ye önem vermesi, saldırı ve silahlı dövüş öğelerinden arındırılması yönleriyle öncülerinden ayrılır. Judo, Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatının ev sahipliği yaptığı turnuvalarda ünlü jujutsu okullarını alt etmesi sayesinde bilinirlik kazandı ve böylece teşkilatın öncelikli dövüş sanatı haline geldi. Judo dövüşçülerine "judoka" ve judo üniformasında "judogi" denir.

<span class="mw-page-title-main">Pergamon</span> Günümüzdeki İzmir, Bergama ilçe merkezinin yerinde kurulmuş, UNESCO dünya mirası listesinde yer alan antik kent. (Pergamon)

Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan gelir. Pergamos'un, Teuthrania kralını öldürdükten sonra kenti ele geçirdiği ve kendi adını verdiği sanılır. Başka bir söylenceye göre de Teuthrania Kralı Grynos savaşta Pergamos'tan yardım istemiş, zaferden sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna Pergamon, ötekine de Gryneion adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet Budizmi</span> Budizmin Vajrayana kolundan Budist inanış

Tibet Budizmi. Tibet, Moğolistan ve Bhutan başlıca olmak üzere Nepal, Hindistan, Çin, Rusya ve bazı Orta Asya Türklerinde takip edilen Budizm koludur. Kimi yerlerde Lamacılık olarak da adlandırılmaktadır. Tibetçe Lama den doğan bu kelime, aynı zamanda bir unvan olarak da kullanılmaktadır. Budizmin Vajrayana koluna aittir.

<span class="mw-page-title-main">Zen</span> aydınlanmacı bir yaşam felsefesi

Zen, kökeni Hindistan'daki Dhyana (ध्यान) okuluna kadar uzanan bir Mahāyāna Budist okulunun Japoncadaki ismidir. Hindistan'dan Çin'e geçen okul, burada Ch'an (禪) olarak ismini duyurmuştur. Tang Hanedanlığı döneminde Çin'de belli başlı Budist okullar arasına giren Ch'an, Çin'den Kore, Vietnam ve Japonya'ya yayılmıştır. 20. yüzyılda Batı'da tanınmaya başlanan bu okul, İngilizce ve diğer Batı dillerine Zen ya da Zen Budizm ismiyle girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zen bahçesi</span>

Zen bahçesi bir çeşit Japon kayalık bahçedir. Kum, çakıl, kaya ve bazen çimen veya diğer doğal unsurlar içeren sığ bir kum bahçesidir. Yaygın bir inanca göre Japon Zen rahipleri tarafından meditasyon amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gotama Buda</span> Budizmin kurucusu olan dinî öğretmen

Sidarta Gotama, yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı. "Buda" bir lakap olup kendisine ölümünden yüzyıllar sonra atfedilmiştir. Sanskritçede "uyanmış kişi" anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Sidarta Gotama'da oluşan ruhani aydınlanmayı anlatmak için kullanılan bir ünvandır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Mabedi</span> antik Yeruşalimdeki bir mabet

Süleyman'ın Mabedi veya Birinci Mabet,, günümüzde Kudüs'ün Eski Şehri'deki Tapınak Dağı'nda MÖ 964'te yapımına başlanmış ve MÖ 957'de bitirilmiş devasa bir Yahudi mabediydi. Adını bizzat yapım emrini veren Yehuda ve İsrail Krallığı kralı Süleyman'dan almıştır. Fakat bu mabede Yahudiler tarafınca Süleyman'ın Mabedi değil, "Mukaddes Ev" anlamına gelen Beit HaMiqdaş denir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tapınağı</span>

Kudüs Tapınağı ya da Kutsal Tapınak, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Moria Tepesi'nde bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan tapınak. Birinci Tapınak, Kral Süleyman tarafından M.Ö. 960 dolaylarında kurulmuş ve Nabukadnesar yönetimindeki Babilliler tarafından M.Ö. 586'da yıkılmıştır. İkinci Tapınak ise, M.Ö. 520 dolaylarında açılmış ve Titus tarafından yönetilen Romalılar tarafından 70'te yıkılmıştır.

Vajrayana Budizmi, farklı kaynaklarda Tantrik Budizm, Tantrayāna, Mantrayana, Mantranaya, Gizli Mantra, Ezoterik Budizm ve Elmas Taşıt adlarıyla da tanınır. Vajrayana Mahayana Budizminin bir uzantısıdır; felsefesinden çok benimsediği uygulamalarla ayrılır. Mahayana'da uygulamalar kabaca iki yola ayrılır: iyi niteliklerin mükemmelleştirilmesi metodu olan Sutrayana ve nihai Budalık hedefini yol olarak benimseyen Vajrayāna metodu. Vajrayana tam aydınlanmaya ulaşılmadan önce Buda-doğasının mistik tecrübe ile deneyimlenmesini gerektirir. Bu tecrübelerin aktarılması için, bir ezoterik bilgi kümesinin Budist tantrik yogiler tarafından toplanmış ve nesilden nesile aktarılmış olması gerekir. Uygulayıcı öncelikle yetkin bir ruhani öğretmen ya da guru tarafından kabul edilmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Şingon Budizmi</span> Japonyada budizm ekolü

Şingon Budizmi Japonya'da önemli Budist okullardan biridir; "Japon ezoterik Budizmi" olarak da adlandırılır. Günümüzde Tibet Budizmi ile birlikte Vajrayana Budizminin önemli kollarından birini oluşturur. Şingon kelimesi oluşturan kanjiler, Çincede "zhen yan" şeklinde okunur ve mantra anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Thich Quang Duc</span> 1963te, Güney Vietnam Hükûmetinin din adamlarına uyguladığı eziyete tepki göstermek için kendisini yakan Vietnamlı Budist rahip

Thich Quang Duc, kendisini yakarak öldüren Vietnamlı Budist rahip.

<span class="mw-page-title-main">Mariazell Bazilikası</span>

Mariaze Bazilikası Avusturya'nın Mariazell şehrinde Meryem Ana’ya adanmış bir bazilika kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Kōya Dağı</span>

Kōya Dağı, Japonya'nın Wakayama prefektörlüğünde bulunan dağlardır. Aslında bir dağ olmayıp Kongōbu-ji'yi tanımlamak için kullanılan bir tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Ninna-ji</span> Kyotoda Budist tapınağı

Ninna-ji, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan ve Şingon Budizmi'nin Omuro ekolünün baş tapınağıdır. Tapınak MS 888 yılında İmparator Uda tarafından kurulmuş olup Kyoto'nun Ukyō semtinde yer almaktadır ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Budizm</span>

Çin'de Budizm, MÖ 1. yüzyılda gelmiştir. Budizm, Çin kültürünü sanat, siyaset, edebiyat, felsefe, tıp ve malzeme kültürü gibi çok çeşitli alanlarda şekillendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beopjusa</span>

Beopjusa, Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır. Güney Kore'nin Kuzey Chungcheong ilinin Boeun bölgesindeki Naesongni-myeon'da; Songnisan yamaçlarındaki Songnisan Milli Parkı içinde yer almaktadır.

Budist tapınakları Kore peyzajının önemli bir parçasıdır. Bu makalede Kore Budizmine kısa bir bakış sunulmakta, daha sonra Kore'deki önemli tapınaklardan bazılarına değinilmektedir. Kore tapınakların çoğunun, Sino-Korece'de "tapınak" anlamına gelen -sa ile biten isimleri dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Niçiren</span> Japon Niçiren Budizminin kurucu keşişi (1222–1282)

Niçiren, Kamakura döneminde yaşamış ve Niçiren Budizmi'nin kurucusu olan Japon Budist keşiş. Niçiren yaşamı boyunca tartışmalı bir figür olup ölüm cezasına çarptırıldıysa da 1271 yılında imparator tarafından affedildi ve Sado Adası'nda yaşamaya başladı. 1274 yılında Yamanaşi'de Minobu Dağı'nda kurduğu tapınak günümüzde Niçiren Budizmi'nin başlıca yerlerinden biridir.