Gearing sınıfı muhrip, II. Dünya Savaşı sonrasında ve kısa bir sürede ABD Deniz Kuvvetleri için yapılan 98 gemilik muhrip grubudur. Gearing tasarımı, önceki Allen M. Sumner sınıfının küçük bir modifikasyonu ile olmuştur. Gövdede daha uzun menzile yer verilerek yakıt için daha fazla depolama alanı yaratıldı, böylece gemilerin gövdesi Allen M. Sumnerslardan 14 ft daha uzatılmış oldu.
TCG Anıttepe (D-347), ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Gearing sınıfı bir denizaltı savunma harbi muhribi olan USS Carpenter (DD-825) gemisi II. Dünya Savaşı sonunda, Teksas eyaletindeki Orange kentinde kurulu Consolidated Steel tersanesi tarafından 30 Temmuz 1945'te kızağa kondu. 28 Aralık 1945 tarihinde denize indirilen tekne 15 Aralık 1949’da ABD Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. USS Carpenter gemisinin tanımlaması 28 Ocak 1948 tarihinde inşa halinde iken hunter-killer muhrip (DDK-825) olarak değiştirildi. Böylece USS Carpenter kendi adı ile anılacak ve sadece iki tekneden oluşan Carpenter sınıfı’nın lider gemisi oldu. Kore Savaşı sırasında 1950-53 yılları arası Kore kıyılarında görev aldı. 4 Mart 1950’de bir refakat muhribi (DDE-825) olarak sınıflandırılan gemi daha sonra, 30 Haziran 1962’de kızağa konduğunda verilen tanımlama olan denizaltı savunma harbi muhribi (DD-825) şekline geri döndü.
River sınıfı refakat muhribi, Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş olan refakat muhribi.
Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.
Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.
RIM-66 Standart Missile 1 (SM1) ABD'de yapımı Gemi Konuşlu Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir
Dikey fırlatma sistemi (VLS), yüzey gemileri ve denizaltılar gibi hareketli deniz platformlarında füzeleri tutmak ve ateşlemek için gelişmiş bir sistemdir. Her dikey fırlatma sistemi, bir veya daha çok füzeyi ateşlemeye hazır tutabilen bir dizi hücreden oluşur. Tipik olarak, her hücre bir çok farklı füze türünü tutabilir ve bu da gemiye herhangi bir görev için en iyi seti yükleme esnekliği sağlar. Ayrıca, yeni füzeler geliştirildiğinde, genellikle o ülkenin mevcut dikey fırlatma sistemlerine takılır ve mevcut gemilerin pahalı bir yeniden işleme gerek kalmadan yeni füze türlerini kullanmasına olanak tanır. Komut verildiğinde, füze hücreyi ve gemiyi temizleyecek kadar uzağa doğru uçar ve ardından istenen rotaya döner.
Deniz Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Kaijō Bakuryō Kanbu 海上幕僚監部 / Deniz Kurmay Müfettişliği, 1952'de kurulan Japonya'nın de facto Deniz Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.
Refakat Filosu , Japonya'nın Deniz Öz Sasvunma Kuvvetleri'nin Öz Savunma Filosu'na bağlı refakat gemileriyle oluşturulan filo. Kumandanlğı Kanagawa ilinin Yokosuka kentinde bulunmaktadır.
- Öz Savunma Filosu Kumandanlığı (護衛艦隊司令部)
- Öz Savunma Filosu Bayrak Gemisi (護衛艦隊旗艦) Sawakaze (DDG-170)
- Mobil Uygulama Birliği (機動運用部隊)
- 1. Refakat Birliği Grubu (第1護衛隊群) Kumandanlığı: Nagaura, Yokosuka
- 1. Refakat Birliği (第1護衛隊)
- Bayrak gemisi: Shirane (DDH-143), Shimakaze (DDG-172), Murasame (DD-101), Akebono (DD-108)
- 5. Refakat Birliği (第5護衛隊)
- Kongō (DDG-173), Ikazuchi (DD-107), Suzunami (DD-114), Sawagiri (DD-157)
- 2. Refakat Birliği Grubu (第2護衛隊群) Kumandanlığı: Sasebo
- 2. Refakat Birliği (第2護衛隊)
- Bayrak gemisi: Kurama (DDH-144), Ashigara (DDG-178), Yūgiri (DD-153), Amagiri (DD-154)
- 6. Refakat Birliği (第6護衛隊)
- Chōkai (DDG-176), Harusame (DD-102), Takanami (DD-110), Ōnami (DD-111)
- 3. Refakat Birliği Grubu (第3護衛隊群) Kumandanlığı: Maizuru
- 3. Refakat Birliği (第3護衛隊)
- Bayrak gemisi: Haruna (DDH-141), Atago (DDG-177), Masanami (DD-112), Setogiri (DD-156)
- 7. Refakat Birliği (第7護衛隊)
- Myōkū (DDG-175), Yūdachi (DD-103), Kirisame (DD-104), Ariake (DD-109)
- 4. Refakat Birliği Grubu (第4護衛隊群) Kumandanlığı: Kure
- 4. Refakat Birliği (第4護衛隊)
- Bayrak gemisi: Hiei (DDH-142), Hatakaze (DDG-171), Hamagiri (DD-155), Umigiri (DD-158)
- 8. Refakat Birliği (第8護衛隊)
- Kirishima (DDG-174), Inazuma (DD-105), Sazanami (DD-106), Sazanami (DD-113)
- Bölge Konuşlu Birlikleri (地方配備部隊)
- 11. Refakat Birliği (第11護衛隊) Yokosuka
- Hatsuyuki (DD-122), Shirayuki (DD-123), Sawayuki (DD-125)
- 12. Refakat Birliği (第12護衛隊) Kure
- Yamayuki (DD-129), Matsuyuki (DD-130), Setoyuki (DD-131)
- 13. Refakat Birliği (第13護衛隊) Sasebo
- Isoyuki (DD-127), Haruyuki (DD-128), Asayuki (DD-132)
- 14. Refakat Birliği (第14護衛隊) Maizuru
- Mineyuki (DD-124), Hamayuki (DD-126), Abukuma (DE-229)
- 15. Refakat Birliği (第15護衛隊)
- Yūbari (DE-227), Yūbetsu (DE-228), Jintsū (DE-230), Chikuma (DE-233)
- 16. Refakat Birliği (第16護衛隊) Sasebo
- Ōyodo (DE-221), Sendai (DE-232), Tone (DE-234)
- Deniz Alıştırma Eğitim Birliği Grubu (海上訓練指導隊群)
- 1. Deniz Lojistik Birliği (第1海上補給隊)
- 1. Nakliye Birliği (第1輸送隊)
- 1. Deniz Alıştırma Destek Birliği (第1海上訓練支援隊)
- Kurobe (ATS-4202), Tenryū (ATS-4203)
Hyūga sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.
Atago sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Aegis Silah Sistemi donanımlı füze güdümlü refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standart sınıflandırmasına göre DDG.
Ōsumi sınıfı nakliye gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait nakliye gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre LST.
Takanami sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait genel amaçlı refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DD (Destroyer).
Murasame sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait genel amaçlı refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DD (Destroyer).
Haruna sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.
Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.
Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ndeki Maya sınıfı güdümlü füze muhripleri, güncellenmiş Aegis Savaş Sistemi ve elektrikli tahrik sistemi ile Atago sınıfının değiştirilmiş bir versiyonudur. Maya, 19 Mart 2020'de hizmete girmiştir. Haguro, 19 Mart 2021'de hizmete girdi.