İçeriğe atla

Konformasyonel izomeri

Konformasyonel izomeri ya da konformasyonel izomerizm, izomerlerin serbest dönmeleri sonucu, birbirlerine dönüşebilmesiyle meydana gelen bir stereoizomeri biçimidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Moss, GP (1996). "Basic terminology of stereochemistry (IUPAC Recommendations 1996)". Pure and Applied Chemistry (İngilizce). 68 (12): 2193-2222. doi:10.1351/pac199668122193. ISSN 1365-3075. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Oktan bir alkandır. Kimyasal formülü CH3(CH2)6CH3dür. 18 adet izomeri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Glukoz</span> izomer grubu

Basit bir şeker (monosakkarit) olan glukoz yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir. Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar. Glukoz fotosentezin ana ürünlerinden biridir ve hücresel solunum onunla başlar.

<span class="mw-page-title-main">İzomer</span>

İzomer aynı kimyasal bileşime sahip olup, atomları arasındaki bağlantı yapıları farklı olan moleküller. Sözcük, Eski Yunan dilinde eşit anlamındaki isos ve parça anlamındaki meros sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir. İzomerlerin kullanıldığı enzimlere ise izomeraz denmektedir.

Sistein proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde içinde kükürt bulunan bir tiyol grubu içerir.

<span class="mw-page-title-main">Büten</span> doymamış bir hidrokarbon

Büten alken sınıfından C4H8 formüllü doymamış bir hidrokarbondur.

<span class="mw-page-title-main">Eter</span> Organik bir fonksiyonel grup

Eterler, iki organik kısmın bir oksijen atomu üzerinden birbirine bağ yapmış organik moleküllerdir. Eterlerin genel formülü R-O-R' şeklindedir. Buradaki R ve R' aynı olabileceği gibi farklı organik kısımlar da olabilirler.

Nükleer izomer, nükleonlarından birinin veya daha fazlasının uyarılması sonucu yarı kararlı duruma geçen atom çekirdeğidir. Bir nükleer izomer uyarılmamış çekirdeğe göre daha yüksek enerji seviyesi işgal eder. Nükleer izomer sonunda sahip olduğu ekstra enerjiyi serbest bırakarak tekrar temel enerji seviyesine geri döner

<span class="mw-page-title-main">Pentoz</span>

Pentoz beş karbon atomlu bir monosakkarittir.

Eritroz, C4H8O4 formülüne sahip bir tetrozdur. Bu bileşiğin her molekülünde bir aldehit grubu bulunmaktadır. Bu nedenle eritroz bir aldozdur. Maddenin doğal izomerinin adı D-eritroz'dur.

<span class="mw-page-title-main">Cis-trans izomer</span>

Organik kimyada stereoizomerin dalı olan cis-trans izomer, geometrik izomer, yapısal izomer ya da E-Z izomer gibi isimlerle ifade edilen durum, bir moleküldeki fonksiyonel grupların oryantasyonunu tanımlar. Genelde, çift bağ içeren izomerler dönemezler. Cis ve trans izomerler hem inorganik koordinasyon komplekslerinde hem organik moleküllerde meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Moleküler makine</span>

Moleküler makine veya nano makine, belirli uyaranlara (input/girdi) yanıt olarak yarı-mekanik hareketler (output/çıktı) üreten moleküler bileşenlerinin herhangi ayrık bir sayısıdır. Moleküler makine ifadesi çoğunlukla, daha genel olarak sadece makroskobik seviyede meydana gelen işlevleri taklit eden moleküller için kullanılır. Bunun yanında moleküler makineler terimi, moleküler çevirici inşa etme amacı güden ve son derece karmaşık bir dizi moleküler makinelerin mevcut olduğunun ileri sürüldüğü nanoteknoloji biliminde de yaygın olarak kullanılır. Moleküler makineler, sentetik ve biyolojik olarak iki geniş kategoriye ayrılabilir.

Siklononen, dokuz üyeli bir halkaya sahip, sis-siklononen ve trans-siklononen ya da (Z) -siklononen ve (E) -siklononen olarak iki olası geometrik izomeri bulunan bir sikloalkendir.

<span class="mw-page-title-main">Siklookten</span> Kimyasal Bileşen

Siklookten, sekiz üyeli halkaya sahip bir sikloalkendir. Kayda değerdir, çünkü cis- veya trans- izomeri olarak var olabilecek en küçük sikloalkendir. En kararlı cis stereoizomeri, çeşitli şekillere sahip olabilir, en sağlam olanı bir şerit şeklindedir; en stabil trans- yapısı, sikloheksanın sandalye şeklinin 8-karbon eşdeğeri biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">1-Pentin</span> organik bileşik

1-Pentin bir organik bileşik ve bir terminal alkindir. Bir iç alkin olan 2-Pentinin izomeridir.

<span class="mw-page-title-main">2,2,4-Trimetilpentan</span> kimyasal bileşik

2,2,4-trimetilpentan, izooktan veya izo-oktan, (CH3)3CCH2CH(CH3)2 kimyasal formülüne sahip bir organik bileşiktir. Oktan (C8H18) izomerlerinden biridir. Bu özel izomer, oktan derecelendirme ölçeğindeki standart 100 noktadır (sıfır noktası n- heptandır ). Yakıtın vuruntu direncini artırmak için nispeten büyük oranlarda sıkça kullanılan, önemli bir benzin bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Bromik asit</span>

Hidrojen bromat olarak da bilinen bromik asit, HBrO3 moleküler formülüne sahip bir oksoasittir. Sadece sulu çözelti içinde bulunur. Broma ayrışırken oda sıcaklığında sarıya dönen renksiz bir çözeltidir. Bromik asit ve bromatlar güçlü oksitleyici ajanlardır ve Belousov-Zhabotinsky reaksiyonlarında yaygın bileşenlerdir. Belousov-Zhabotinsky reaksiyonları denge olmayan termodinamiğin klasik bir örneğidir.

Siklodeken, cis -siklodekenin ve trans - siklodekenin veya (Z) -siklodeken ve (E) -siklodeken ile belirtilen iki olası geometrik izomeri olan on üyeli bir halkalı bir sikloalkendir.

Deken, C10H20 formülüne sahip bir alkendir. Deken, bir çift bağı olan on karbon atomlu bir zincir içerir. Çift bağın konumuna ve geometrisine bağlı olarak birçok deken izomeri vardır. Dek-1-en, endüstriyel öneme sahip tek izomerdir. Bir alfa olefin olarak, kopolimerlerde bir monomer olarak kullanılır ve epoksitler, aminler, okso alkoller, sentetik yağlayıcılar, sentetik yağ asitleri ve alkillenmiş aromatiklerin üretiminde bir ara maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Hepten</span> kimyasal bileşik

Hepten bir yüksek olefin veya C7H14 formülü ile gösterilen bir alkendir. Ticari olarak, izomerlerin bir karışımı olan bir sıvı kullanılır. Yağlama maddelerinde katkı maddesi, katalizör ve Yüzey aktif madde olarak kullanılır. Bu kimyasal aynı zamanda heptilen olarak da bilinir.

Hekzen, C6H12 moleküler formülü ile gösterilen bir alkendir. "Hex" öneki, molekülde 6 karbon atomunun bulunmasından kaynaklanırken, " -en " soneki, bir alken bulunduğunu - iki karbon atomunun bir çift bağ yoluyla bağlanması - gösterir. Zincirdeki çift bağın konumuna ve geometrisine bağlı olarak birkaç hekzen izomeri vardır. Endüstriyel açıdan en yaygın izomerlerden biri, bir alfa-olefin olan 1-hekzendir. Hekzen, polietilen üretiminde komonomer olarak kullanılır.