İçeriğe atla

Konfluens sinuum

Konfluens sinuum
Dural venöz sinusler şematik olarak gösterilmektedir. Konfluens sinuum oksipital kemik uç noktasında sağ tarafta görülmektedir
dural sinuslerin şematik gösterimi. Konfluens sinuum solda en arkada görülmektedir.
Latince isimconfluens sinuum
Boşalttığı vensuperior sagittal sinus, sinüs rektus, oksipital sinus
Boşaldığı ventransvers sinus
Tanımlayıcılar
Microsoft Academic2910742992
TA4852
FMA50784

Konfluens sinuum aynı zamanda torcular Herophili olarak da bilinir, kafatası arka kısmında dural venöz sinuslerden superior sagittal sinus, sinus rektus ve oksipital sinusun birleşmesi ile oluşan kavşak noktasıdır.

Kafa tasında, oksipital kemik iç yüzeyindeki internal oksipital protuberens içerisine gömülmüş şekildedir. Her iki taraftan transvers sinusler buraya boşalır fakat çoğu zaman superior sagittal sinus sağ transvers sinus olarak devam ederken, sinus rektus ise sol transvers sinus olarak devam eder.

Eski bir terim olan torcular Herophili eski Yunan anatomistlerinden Herophilos tarafından yapılan kadavra diseksiyonları sonrasında verilmiştir.

Ek resimler

Kaynakça

  • Tubbs, R.S. Neuroanatomy, 2002:1, 14

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eklem</span> İki ya da daha fazla kemiğin birleştiği nokta

Eklem, iki veya daha fazla kemiğin, vücut bölümlerinin hareket edebilmesini sağlamak maksadıyla birleştiği kısıma verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Os frontale</span>

Os frontale, bu tek kemik kafanın ön kısmını meydana getirir. Alın kemiği bir yandan kafa boşluğunun ön bölümünün büyük bir kısmını ve göz çukurunun üst kısmını meydana getirir.Kemik iki ana parçadan oluşmaktadır: Dikey sedef parça ve göz-çukuru burun parçası

<span class="mw-page-title-main">Paryetal kemik</span>

Paryetal kemik kafatası'nın kenarlarının ve çatısının birleştiği kemiktir. Her kemik düzensiz dörtgen biçimindedir ve iki yüzeyi, dört kenarı ve dört açısı vardır. İsmi Latince pariet-(duvar)'dan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Atlas (anatomi)</span>

Atlas, anatomide omurganın en üstündeki (ilk) boyun omurudur.

<span class="mw-page-title-main">Suboksipital kaslar</span> Kas grubu

Suboksipital kaslar, oksiputa göre olan yerleşimlerine göre tanımlanmış bir grup kastır. Suboksipital kaslar oksipital kemiğin alt tarafında yer alır. Bu oksipital kemiğin altındaki, diğer yanda birer çifti bulunan dört kasın, ikisi düz yerleşimli (rectus) ve diğer ikisi de oblik (eğik) yerleşimli kaslardır (obliquus).

<span class="mw-page-title-main">Anatomik terminoloji</span> Vikimedya liste maddesi

Anatomik terminoloji, uluslararası alanda anatomist, zoolog ve sağlık uzmanlarınca kullanılması amacıyla hazırlanmış bilimsel bir anatomi terminoloji standardıdır. Anatomik terimler Antik Yunan dönemine ve Latince'ye ait kelimeler, ön ek ve son ekler barındırırlar. Bu terimler uzmanlar arasında anlaşma açısından bir standard sağlar ve anlam karmaşasını ortadan kaldırır. Örneğin, el bileğinde oluşan bir yarayı tarif ederken kullanılan anatomik terimler yaranın tam olarak nerede olduğunu, konunun uzmanlarına kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tarif eder. Her uzmanlık alanının kendine has terimleri olur. 1998 yılında hazırlanan standardın adı Terminologia Anatomica yani Anatomik Terminoloji dir. Öte yandan 2017'de yayınlanan makalesinde Strezelec bu standardın içerdiği hataları nedeniyle eleştirilerini sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Serebral dolaşım</span> beynin kan dolaşımı

Serebral dolaşım kalpten pompalanan kanın beyin içerisindeki damar ağında dolaşımını ifade etmektedir. Bu dolaşım miktarı dakikada ortalama 750 ml'dir ve kardiyak çıkışın % 15'tir. Kalpten çıkan oksijenlenmiş kan, arterler ile beyne gelir, bu esnada glikoz ve diğer metabolitlerde beyne taşınır. Metabolizma ürünleri ve oksijeni azalmış kan ise venler ile toplanarak kalbin sağ kulakçığına getirilir. Beyne gelen kan miktarı bazı faktörler ile değişir ve bu değişimleri hızlı şekilde dengelemek için beynin otoregülasyon mekanizmaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Superior sagittal sinus</span> beyin toplardamarlarından biri

Superior sagittal sinüs beynin orta kısmında, falks serebrinin üst kısmında, duranın iki yaprağı arasında kalan, median fissür boyunca uzanan en büyük toplar damarlardan biridir. Beyin yüzeyinden aldığı venöz kanın ve beyin omurilik sıvısının sistemik dolaşıma geçmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sinus rektus</span>

Sinus rektus beynin oksipital lobun altında, orta hatta, duranın iki yaprağı arasında venöz kan taşıyan bir yapıdır. Rozental'in bazal veni ve inferior sagittal sinus birleşerek sinus rektusu oluşturur. Sinus rektus daha sonra konfluens sinuumda superior sagittal sinus ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Transvers sinus</span>

Transvers sinus insan kafatasında, oksipital kemiğin alt kısmında, her iki tarafta kendine ait oluk içerisinde seyreden, tentoriyum serebellinin iki yaprağı arasındaki boşluktan oluşan, konfluens sinuumdan aldığı kanı sigmoid sinuse aktaran venöz bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sigmoid sinus</span>

Sigmoid sinus ismini şekli nedeniyle Sigma harfinden almaktadır. İnsan beyninin posterior dural venöz sinüslerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Oksipital sinus</span>

Oksipital sinus dural venöz sinuslerin en küçüğüdür. Foramen magnum çevresindeki venöz pleksus ile konfluens sinuum arasında bağlantı halindedir. Bu venöz pleksus aynı zamanda sigmoid sinus ve posterior vertebral venöz pleksus ile bağlantı halindedir.

<span class="mw-page-title-main">İnferior sagittal sinus</span> Beynin anatomik yapısı

Inferior sagittal sinus Beyin orta ve alt kısmında, falks serebrinin alt sınırı boyunca önden arkaya doğru uzanarak, beynin derin yapılarından aldığı venöz kanı taşır. Derin yapılardan alınan venöz kan, arkada sinus rektus ile birleşir ve buradan kan konfluens sinuuma taşınır. falks serebrinin alt sınırı ve korpus kallozum üst sınırı boyunca ilerler.

<span class="mw-page-title-main">Superior petrozal sinus</span>

Superior petrozal sinus kafa tabanı dural venöz sinuslerindendir. Kavernöz sinusten aldığı venöz kanı arkaya ve yana doğru uzanarak transvers sinüse taşır. Bu sinus kavernöz sinusten başlar ve tentoryum serebrinin sabit parçası boyunca, yine kendisinin temporal kemik petröz parçası üzerinde oluşturduğu superior petrozal sulkus boyunca arkaya ve dışa doğru seyreder. Burada transvers sinuse bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kavernöz sinus</span>

Kavernöz sinus dural venöz sinuslerden biridir. Sella turcicanın yanında, sfenoid kemik ve temporal kemik arasında, lateral sellar kompartman olarak tanımlanan alan içerisinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Galen veni</span>

Galen veni ya da diğer adıyla Vena serebri magna insan beyninin en büyük toplar damarlarından biridir. Bu veni ilk tanımlayan kişi Yunan doktor Galen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Orta serebral ven</span> Yüzeyel serebral toplardamarlardan biri

Orta serebral venler yüzeyel orta serebral ven ve derin orta serebral ven olarak ikiye ayrılır

<span class="mw-page-title-main">Vortikoz venler</span>

Vortikoz venler, aynı zamanda Vorteks venleri olarak da bilinirler ve gözün koroid tabakasında venöz drenaj sağlarlar. İnsanda ortalama sayısı 4-8 adet arasında değişir. İnsanların % 65'inde 4 veya 5 tane bulunur. Hemen hemen her kadrana bir tane vorteks veni düşer. Fundoskopik muayenede venin koroidi delip çıktığı nokta izlenebilir. Bu sayede gözün ekvatoru belirlenebilir. Venler koroidden çıktıktan sonra sklera içerisinde arkaya doğru uzanırlar ve göz küresini arka taraftan terke ederler.

<span class="mw-page-title-main">Fasiyal ven</span>

Anterior fasiyal ven yüzün yüzeyel ve büyük toplar damarlarından biridir. Burun kökünden Angular ven olarak başlar. Aynı gövde ile aşağı ilerler, nazal küçük venler bu seyirde fasiyal vene katılır. Seyri fasiyal arter ile birliktedir fakat arter gibi kıvrımlı seyir izlemez.

<span class="mw-page-title-main">Oksipital ven</span>

Oksipital ven kafatasının arka kısmından venöz pleksus olarak başlar. Eksternal oksipital protuberens ve Süperior nukal çizgi seviyesinden aşağı doğru drene olur. Tek bir dal halini aldıktan sonra trapezius kasını deler, burada bulunan suboksipital üçgen içerisinden geçer ve derin servikal venler ve vertebral ven ile bağlantı kurar.