İçeriğe atla

Konfesyonizm

Konfesyonizm (Arapçaمحاصصة طائفية, romanizemuḥāṣaṣah ṭā'ifīyah), din ve siyasetin de jure karışımı olan bir hükümet sistemidir. Tipik olarak siyasi ve kurumsal gücün konfesyonist topluluklar arasında orantılı olarak dağıtılmasını gerektirir.

Tartışma

Konfesyonizmin savunucuları[] konfesyonizmi, çeşitli dini ve etnik toplulukların bölgedeki "ağırlığına" göre her birini güçlendirerek, bu toplulukların barış içinde bir arada yaşamasını güvence altına almanın etkili bir yolu olduğunu belirtir. Ancak eleştirmenler, böyle bir sistemin etnik gruplar arasındaki çatışmayı gerçekten derinleştirebileceğine dikkat çekmektedirler. En fazla siyasi güce sahip olan grubun, hükûmeti kendi lehine çevirmek ve hatta rakip grupları ezmek için kullanabileceğini savunurlar. Ayrıca demografi değiştikçe, belirli bir grubun sahip olduğu konumlar ve güç, artık o grubun büyüklüğünü uygun şekilde yansıtmayabilir.

Konfesyonizm üzerine yapılan tartışmalar, konfesyonizmin bir türü olan eştoplumlaştırmacılıkla karşı karşıya kalanlara benzer sorunları gündeme getirir.

Irak

2003 yılında Irak'ın istilasını takiben işgalci yönetim, gücün üç ana etnik-dini grup arasında paylaşıldığı bir sistem getirdi: Şii Müslüman Araplar, Sünni Müslüman Araplar ve Kürtler.

Irak Anayasası, parlamenter sistem ve cumhurbaşkanını seçmek için bir süper çoğunluğa sahip olma şartı nedeniyle bu tür bir güç paylaşımını teşvik etti. Anayasada açıkça belirtilmemesine rağmen, cumhurbaşkanının Kürt, meclis başkanının Sünni Müslüman Arap ve başbakanın Şii Müslüman Arap olması siyasi gelenek olarak bugüne kadar devam etmiştir.[1]

Lübnan

Orta Doğu'da meclis koltuklarının mezhep temelinde yeniden bölünmesi Osmanlı İmparatorluğu (örneğin Osmanlı Parlamentosu'nda) tarafından icat edildi ve Müslüman olmayan - yani Hristiyanlar - azınlıklar (Suriye, Ürdün, Irak) veya Müslüman alt gruplar ve Hristiyan kiliseleri (Lübnan) dahil olmak üzere tüm dini topluluklar için ayrılmış koltuklarla birkaç Osmanlı sonrası ülkede devam etti. Benzer bir sistem İran'da Ermeni, Süryani, Yahudi ve Zerdüşt azınlıklar için geçerlidir.

"Meclis, yeni seçim yasalarını konfesyonist olmayan bir temelde kabul edene kadar"[2] geçici bir çözüm olması amaçlanmış olsa da, seksen yıldan fazla bir süre sonra, mezhepçilik Lübnan'da uygulanan hükûmet sistemi olmaya devam etmektedir. Hükûmetteki tüm görevler ve yasama meclisindeki koltuklar, siyasi bir anlaşmaya göre farklı dini gruplar arasında paylaştırılır, çünkü bu grupların göreceli demografik ağırlığı bilinmez.[3] 1990 Taif Antlaşması ve 2008 Doha Antlaşması'ndan sonra değiştirilen 1926 Anayasası - uygulamada 64'er milletvekili olmasına rağmen - 54 Hristiyan ve 54 Müslüman milletvekili olması gerektiğini belirtti.[4] Ayrıca bu iki grup içinde koltuklar her topluluğun demografik ağırlığına göre paylaşılmalıdır.[5]

Lübnan Anayasası ayrıca eğitim gibi alanlarda ülkede tanınan 18 topluluğa parçalı özerkliği garanti eder.[6] Lübnan ayrıca konfesyonizmin diğer özelliklerini de sunar. 2005'ten bu yana Lübnan siyaseti, çoğunluğu hiçbir zaman tek başına yönetemeyecek olan iki din-ötesi koalisyon etrafında kutuplaştı.[7] Bununla birlikte, anayasanın halk desteğiyle temsil edilmeyen dış partilerin gelişimini ele alan başka bir bölümü daha vardır.

Hollanda

Hollanda siyasetinde "konfesyonizm" terimi, dine dayalı herhangi bir siyasi ideolojiyi ifade eder. Sütunlaşma olarak adlandırılan, kültürel yaşamın birçok yönüne uzanan toplumdaki geleneksel bir normdur.

Genellikle konfesyonist olarak etiketlenen Hollandalı partiler, her ikisi de yalnızca Protestan olan Hristiyan Birliği ve Reformcu Siyasi Parti'dir. Daha az sıklıkla konfesyonist olarak görülen, seçilmiş yetkilileri arasında birkaç Müslüman'ın da bulunduğu ve belirtilen temel ilkelerinde[8] veya 2012 seçim platformlarında[9] Tanrı'dan bahsetmeyen, yalnızca Hristiyan köklerinden bahseden Hristiyan Demokratik Temyizdir.

Hristiyan Birliği[10] ve yerel İslam Demokratları[11] partisi ile programatik olarak birçok ortak amacı olan Hollanda Müslüman Partisi[12] gibi Hollandalı küçük Müslüman partiler de vardır. Ocak 2008'de İslami Demokrat Parti (FelemenkçeIslamitische Democratische Partij') duyuruldu, ancak birkaç gün sonra bunun bir aldatmaca olduğu ortaya çıktı, programı aslında Protestan köktendinci Reformcu Siyasi Parti'nin programının uyarlanmış bir kopyasıydı.[13][14][15] Hollanda'da siyasi temsili olan tek Müslüman parti, Rotterdam'da 2 ve Lahey'de 1 sandalye ile NIDA'dır. Diğer Müslüman partiler, her biri Lahey belediye meclisinde bir meclis üyesi bulunan İslam Demokratları ve onun bölünmüş grubu Birlik Partisi'dir.

Yasaklanması

Bulgaristan

Bulgaristan Anayasası dini siyasi partileri yasaklar. 11. maddenin 4. fıkrası şöyle der: "Etnik, ırksal veya dinsel açıdan kurulmuş hiçbir siyasi parti ya da devlet iktidarını şiddet yoluyla ele geçirmeyi amaçlayan partiler olamaz."[16][17]

Portekiz

Portekiz'de mezhepçi siyasi partiler anayasa tarafından yasaklanmıştır. Anayasanın 51. maddesinin 3. fıkrasında, "Siyasi partiler, manifestolarının altında yatan felsefe veya ideolojiye halel gelmeksizin, herhangi bir din veya kilise ile doğrudan ilgili ifadeler içeren adlar veya bunlarla karıştırılabilecek ulusal veya dini semboller kullanamazlar.”[16][18]

Türkiye

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Iraq Elects Pro-Iran Sunni As Parliament Speaker". RadioFreeEurope/RadioLiberty (İngilizce). 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2018. 
  2. ^ Lebanese constitution, article 24
  3. ^ "Lebanon's Confessionalism: Problems and Prospects". United States Institute of Peace. March 2006. 15 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2006. 
  4. ^ Lebanese constitution, article 24 subsection a
  5. ^ Lebanese constitution, article 24 subsection b
  6. ^ Lebanese constitution, articles 9 and 10
  7. ^ Confessionalism and electoral reform in Lebanon, section 3, Arda Arsenian Ekmekji, Ph.D.
  8. ^ "Uitgangspunten". CDA. 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  9. ^ "CDA verkiezingsprograma 2012" (PDF). 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  10. ^ "NMP en CU eensgezind" (Felemenkçe). De Pers. 15 Şubat 2010. 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2011. 
  11. ^ Pierre-Yves Lambert, Islam Democraten 2 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Suffrage Universel (Fransızca)
  12. ^ "Nederlandse Moslim Partij". suffrage-universel.be. 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2015. 
  13. ^ "Nederlandse Moslim Partij". suffrage-universel.be. 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2015. 
  14. ^ Robert Engel, Islamitisch Democratische Partij is hoax 18 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Lucaswashier (blog), 5 January 2008 (Felemenkçe)
  15. ^ "Oprichting IDP is een hoax met een boodschap". islamitischdemocratischepartij.org (Felemenkçe). 6 Ocak 2008. 7 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ a b "Banning Parties: Religious and Ethnic Partisanship in Multicultural Democracies". ResearchGate. January 2007. 10 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 
  17. ^ "Constitution". National Assembly of the Republic of Bulgaria. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 
  18. ^ "Constitution of the Portuguese Republic - Part I". Diário da República Eletrónico. 17 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya, birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir. Bir cumhuriyette yerel halkın etnik kökeni cumhuriyete isim veren milliyet olarak bilinir. On yıllarca süren Rusya içi göçler nedeniyle artık bu milliyet o cumhuriyetin nüfusunda çoğunluğu temsil etmeyebilir ama yine de o belirli etnik milliyetin cumhuriyeti olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu'nun kantonları</span>

Bosna-Hersek Federasyonu'nun kantonları, Bosna-Hersek Federasyonu'nu oluşturan ikinci düzey idari birimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Millet (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

Millet, Osmanlı Türkçesinde dini grupları belirtmek için kullanılan terimdir. 19. yüzyılda Tanzimat reformlarıyla, hakim sınıf olan Sünniler dışındaki, kanunen korunan dini azınlıkları ifade etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nda tüm Sünni gruplar bir millet kabul edilirken, azınlıklar yani gayrimüslimler sadece dine veya mezhebe göre değil aynı zamanda etnik gruplarına göre de ayrı milletler oluştururlardı. Örneğin Ermeniler tek bir millet olmayıp Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan milletlerine ayrılırlardı. Millet kelimesi Arapça bir kelime olan mille (ملة)'den gelmektedir. Millet kelimesi günümüzde, Osmanlı'da kullanılandan farklı olarak, dinsel bir anlam değil dilsel bir anlam ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de anayasal süreç</span> Türk anayasal sürecinin geçmişi ve bugünü

Türkiye'de anayasal süreç, 1808 tarihinde ilan edilen Sened-i İttifak ile başlayıp günümüze kadar devam etmektedir. II. Mahmud döneminde, Alemdar Mustafa Paşa tarafından hazırlanan Sened-i İttifak, merkezî otoriteyi taşrada hâkim kılmak için Rumeli ve Anadolu âyanları ile Osmanlı Devleti arasında 29 Eylül 1808’de imzalandı. Osmanlı'da Sened-i İttifak ile Türk tarihinde ilk defa devlet iktidarı sınırlandırıldığından, bu belge Türk tarihinde ilk "anayasal belge" kabul edilmektedir. Abdülmecid döneminde 3 Kasım 1839 tarihinde Mustafa Reşid Paşa tarafından hazırlanan Tanzimat Fermanı ilan edildi. Bu ferman ile padişah, fermanda ilân edilen ilkelere ve konulacak kanunlara uyacağına yemin etti. Tanzimat Fermanı'nın tamamlayıcısı ve pekiştiricisi olan Islahat Fermanı, Abdülmecid tarafından 1856 yılında "ferman" olarak ilan edildi. Tanzimat döneminde yetişen ve Genç Osmanlılar olarak bilinen aydın ve yazarlar, Avrupa'dan etkilenerek meşrutiyet yönetimini savunmaya başladılar ve meşrutiyeti ilan ettirmek için Abdülaziz’i tahttan indirerek, yerine II. Abdülhamid’i getirdiler. 23 Aralık 1876'da Mithat Paşa’nın hazırladığı Kanun-i Esasi ilan edilerek meşrutiyete geçildi. Kanun-i Esasî, şekli kritere göre bir anayasa olarak kabul edilmektedir. Türk tarihinin ilk anayasası olan ve 12 bölüm ile 119 maddeden oluşan Kanun-i Esasî'nin 113. maddesi gereğince, padişah olağanüstü durumlarda Anayasa'yı askıya alabilirdi. II. Abdülhamid, 1877 yılında Rus savaşlarını neden göstererek Anayasa'yı askıya aldı. 1908 yılındaki askeri ayaklanma sonucu II. Abdülhamid, 1876 Anayasası'nı tekrar yürürlüğe koydu ve böylece II. Meşrutiyet dönemi başladı. 1909 yılında 31 Mart Vakası'nın meydana gelmesinden sonra tahttan indirilen II. Abdülhamid'den sonra 1909 yılında Anayasa'da önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerle 1876 Anayasası, meşruti bir parlamenter monarşi Anayasası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

Eştoplumlaştırmacılık veya Konsosyasyonizm farklı gruplaşmaların temsil edilmesini sağlayan, özellikle derin ayrılıkların yarattığı çatışmaları yönetebileceği düşünülen bir devlet yönetimi biçimi. Sık sık güç paylaşımı terimi ile aynı anlamda kullanılır. Ancak teknik olarak güç paylaşımının sadece bir biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'da laiklik</span>

Lübnan'da laikleşme süreci Fransa Mandası altında bulunduğu 1920'lerde başladı, bağımsızlığını elde ettikten sonra bugüne kadar değişik yönetimler süresince devam etti. Lübnan konfesyonizm adı verilen ve kaynağı itibarı ile dinsel ve politik organların bir karması olarak açıklanan bir hükûmet biçimi üzerinde şekillendirilmiş bir tür parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. konfesyonizm adı verilen bu değişik hükûmet biçiminde yüksek devlet organlarının bir kısmı önceden belirlenmiş bir biçimde ülkede bulunan değişik dinsel topluluklara tahsis edilmiştir.

Hristiyan sağ, Avrupa ve Amerika'daki Hristiyan nüfusun çoğunluk olduğu ülkelerde dindar sağ olarak da adlandırılan, siyasi yelpazenin sağ cenahındaki hizipleri ifade etmektedir. Bu görüşü benimsemiş siyasi hareketler toplumsal olarak muhafazakâr tercihleri ve politikaları savunurlar. Hristiyanlık içindeki öğreti ve değerleri siyasette de uygulamayı ilke edinen Hristiyan sağ, esas olarak bu öğretilerin toplumsal düzenlemeler ve hukuk kuralları oluşturulurken öncelikli olarak dikkate alınmasını savunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Hayvanlar için Parti</span> Hollanda ülkesinde siyasi bir partidir

Hayvanlar için Parti, Hollanda'da hayvan haklarının ve hayvan refahının yükseltilmesini amaçlayan bir siyasi partidir. Ancak parti, tek konulu bir parti olmadığını belirtmektedir. Parti mecliste çoğunluk elde ederek siyasi bir güç olmak için uğraşmamakta, onun yerine görüşlerini mecliste dile getirmeye çalışmaktadır. Parti Ekim 2002'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Irak cumhurbaşkanı</span> Irakın devlet başkanı

Irak cumhurbaşkanı, Irak'ın devlet başkanıdır. Irak cumhurbaşkanı "Anayasaya bağlılığı ve Irak'ın bağımsızlığını, egemenliğini, birliğini, topraklarının anayasanın hükümlerine uygun olarak korunmasını" garanti eder. Irak Anayasası'nın koyduğu hükümler gereğince; Irak cumhurbaşkanı, Irak vatandaşı olan Kürtlerin arasından, Temsilciler Meclisi tarafından üçte iki çoğunlukla seçilir ve cumhurbaşkanının görev süresi dört yıllık iki dönem ile sınırlıdır. Cumhurbaşkanı, Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen anlaşmaları ve yasaları onaylamaktan, başbakanın tavsiyesi üzerine af çıkarmaktan ve "törensel ve onursal amaçlarla Silahlı Kuvvetlerin Yüksek Komutanlığı görevini" yerine getirmekten sorumludur. 2000'lerin ortalarından bu yana cumhurbaşkanlığı, Ekim 2005'te kabul edilen anayasaya göre Irak cumhurbaşkanı, ülke içinde önemli bir güce sahip olmadığı için büyük ölçüde törensel ve sembolik bir makamdır. Parlamenter sistemin 'cumhurbaşkanlığı, devlet başkanlığı'' sınırlarına uygun bir makamdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı</span> Suriyenin devlet başkanı

Suriye devlet başkanı, resmi olarak Suriye Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Kendi takdirine bağlı olarak başkan yardımcılarına devredilebilecek kapsamlı yetkilere sahiptir. Devlet başkanı; başbakanı, diğer Bakanlar Kurulu (kabine) üyelerini ve askeri görevlileri atar ve görevden alır. Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır. Beşşar Esad, 29 yıl süreyle en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan eski devlet başkanı Hafız Esad'ın oğludur. Beşşar Esad, 2021'de devlet başkanlığının 21. yılını kutlayan ve 17 Temmuz 2000'de göreve başladığından, şu anda en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Hollanda genel seçimleri</span>

2021 Hollanda genel seçimleri, Hollanda Krallığı'nda 17 Mart 2021 çarşamba günü Hollanda'nın yasama organı Temsilciler Meclisi'nin 150 üyesini belirlemek amacıyla yapılacak olan genel seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Anayasası</span> Suriye Arap Cumhuriyetinin anayasası

Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası, 26 Şubat 2012'de kabul edildi ve 13 Mart 1973'te yürürlüğe girmiş olan anayasanın yerini aldı. Mevcut anayasa, Suriye Arap Cumhuriyeti devletinin temel işlevini özetlemektedir. Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak belirler. Ayrıca, Pan-Arabizm ideolojisine uygun olarak, ülkeyi Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1973 Suriye Anayasası</span> Suriyenin eski anayasası

1973 Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası 13 Mart 1973'te kabul edildi ve 27 Şubat 2012'ye kadar yürürlükte kaldı. Anayasa, Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak tanımlar. Ayrıca, pan-Arap ideolojisine uygun olarak, ülkeyi daha geniş Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırır. Anayasa, Arap Sosyalist Baas Partisinin gücünü sağlamlaştırdı. Anayasanın 8. maddesi partiyi "toplumda ve devlette önde gelen parti" olarak tanımlar, oysa Suriye - çoğu kez inanıldığı gibi - resmi anlamda tek partili bir sistem değildi.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi</span> Lübnanda bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi, yaygın adıyla Lübnan Arap Sosyalist Baas Partisi veya resmi adıyla Lübnan Bölgesel Şubesi, Lübnan'da bir siyasi partidir. Şam merkezli Arap Sosyalist Baas Partisi'nin bölgesel şubesidir. Liderlik 2015'ten beri tartışmalı; ancak Fayiz Şükrü, Asım Kanso'nun yerine geçen Seyfeddin Gazi'nin yerine geçtiği 2006'dan 2015'e kadar parti lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan devlet başkanı</span> Lübnanın devlet başkanı

Lübnan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lübnan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, parlamento tarafından altı yıllık bir süre için seçilir. Lübnan Anayasası'nın 49. maddesi uyarınca, başkan her zaman Temsilciler Meclisi adayıyla aynı şartları yerine getiren bir Maruni Hristiyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de siyaset</span> Suriyenin siyasi sistemi

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.

Ulusal Pakt, Şii, Sünni ve Maruni liderler arasındaki müzakereler sonucunda çok dinli bir devlet olarak Lübnan'ın temelini atan yazılı olmayan bir anlaşmadır. Ulusal Pakt, 1943 yazında dönemin cumhurbaşkanı Bişara Huri ve başbakan Riyad es-Sulh tarafından oluşturuldu. Temelde siyasi elitlerin çıkarları etrafında şekillenen paktta Maruni elit Lübnan'ın Hristiyan nüfusunun sesi olurken Sünni elit Müslüman nüfusun sesi oldu. Anlaşma aynı zamanda Lübnan'ın Fransa'dan bağımsızlığını da tesis etti.