İçeriğe atla

Konağı bakteri olan virüslerin listesi

Bu liste, konağı bakteri olan virüsleri, yani bakteriyofajları sıralamaktadır. Sıralama, Baltimore ve Uluslararası Virüs Taksonomi Komitesi sınıflandırmalarına uygun bir şekilde sunulmuştur.

Listede dikkati çekeceği üzere, Baltimore sınıflandırmasının V, VI ve VII nolu grupları bakteriyofaj içermez.

Grup I: dsDNA virüsleri

TakımFamilyaCinsTipik tür
CaudoviralesMyoviridaeT4 benzeri virüslerEnterobacteria phage T4
P1 benzeri virüslerEnterobacteria phage P1
P2 benzeri virüslerEnterobacteria phage P2
Mu benzeri virüslerEnterobacteria phage Mu
SP01 benzeri virüslerBacillus phage SP01
φH benzeri virüslerHalobacterium virus φH
PodoviridaeT7 benzeri virüslerEnterobacteria phage T7
P22 benzeri virüslerEnterobacteria phage P22
φ29 benzeri virüslerBacillus phage φ29
N4 benzeri virüslerEnterobacteria phage N4
Siphoviridaeλ benzeri virüslerEnterobacteria phage λ
T1 benzeri virüslerEnterobacteria phage T1
T5 benzeri virüslerEnterobacteria phage T5
L5 benzeri virüslerMycobacterium phage L5
c2 benzeri virüslerLactococcus phage c2
ψM1 benzeri virüslerMethanobacterium virus ψM1
φC31 benzeri virüslerStreptomyces phage φC31
N15 benzeri virüslerEnterobacteria phage N15
Henüz atanmamış CorticoviridaeCorticovirusAlteromonas phage PM2
Henüz atanmamışMimivirusAcanthamoeba polyphaga mimivirus
TectiviridaeTectivirusEnterobacteria phage PRD1

Grup II: ssDNA virüsleri

TakımFamilyaCinsTipik tür
Henüz atanmamış InoviridaeInovirusEnterobacteria phage M13
PlectrovirusAcholeplasma phage MV-L51
MicroviridaeMicrovirusEnterobacteria phage ØX174
BdellomicrovirusEnterobacteria phage MAC1
ChlamydiamicrovirusChlamydia phage 1

Grup III: dsRNA virüsleri

TakımFamilyaCinsTipik tür
Henüz atanmamışCystoviridaeCystovirusPseudomonas phage Ø6

Grup IV: + polariteli ssRNA virüsleri

TakımFamilyaCinsTipik tür
Henüz atanmamış LeviviridaeLevivirusEnterobacteria phage MS2
Henüz atanmamışAllolevivirusEnterobacteria phage Qβ

Kaynakça

  • Virus Taxonomy. Microbiology @ Leicester (2005). (Erişim: 20 Mart 2007)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikrobiyoloji</span> mikroskobik organizmaların incelenmesi

Mikrobiyoloji, mikrorganizmaları inceleyen bilim dalıdır. Bakteriler, archaea, virüsler, protistler, mayalar ve küfler gibi mikroorganizmalar mikrobiyolojinin konu alanını oluştururlar. Mikrobiyoloji bilim dalının aktif olarak kullanıldığı uygulama alanları tıp, tarım ve endüstridir.

Virüs sınıflandırması, virüslerin taksonomik bir sistem içinde adlandırılma ve gruplandırılmalarını içerir. Hücresel canlıların görece oturmuş sınıflandırma sistemlerinde olduğu gibi, virüs sınıflandırması da süregiden tartışma ve önerilerin konusudur. Bu, büyük ölçüde, virüslerin henüz kesin bir şekilde "canlı" ya da "canlı olmayan" varlıklar olarak tanımlanamamış olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla da virüsler, bitkiler ve hayvanlar gibi hücresel canlıları konu edinen biyolojik sınıflandırma sistemleri içine çeşitli nedenlerle sorunsuz bir şekilde yerleştirilememektedir.

<span class="mw-page-title-main">Virüs</span> canlı ve ya cansız arası mikroskobik enfeksiyon etkeni

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Bakteriyofaj</span> Bakteri enfekte eden virüs

Bakteriyofaj, bakterileri enfekte eden bir virüstür. Terim genelde kısaltılmış hali olan faj olarak kullanılır.

Bu liste, konağı arke olan virüsleri sıralamaktadır. Sıralama, Baltimore ve Uluslararası Virüs Taksonomi Komitesi sınıflandırmalarına uygun bir şekilde sunulmuştur.

Bu liste, konağı ökaryot olan virüsleri sıralamaktadır. Sıralama, Baltimore ve Uluslararası Virüs Taksonomi Komitesi sınıflandırmalarına uygun bir şekilde sunulmuştur.

Moleküler biyolojideki ilk gelişmeler, hızlı çoğalan ve kullanışlı bakteri ve virüslerin incelenmeleriyle elde edilmiştir. İlerideki birçok çalışma, öncelikle prokaryotlarda, sonrasında ökaryotlara uyarlanarak sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salvador Edward Luria</span> İtalyan-Amerikalı mikrobiyolog (1912-1991)

Salvador Edward Luria, İtalyan asıllı Amerikalı mikrobiyolog.

Howard Martin Temin, Amerikalı biyologdur. 1975 yılında kanser araştırmasında yaptığı keşifler için David Baltimore ve Renato Dulbecco ile beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">David Baltimore</span> Amerikalı biyolog

David Baltimore, Fizyoloji veya Tıp ödülü kategorisinde Nobel sahibi Amerikalı biyolog ve üniversite idarecisi.

Uluslararası Virüs Sınıflandırma Komitesi, virüslerin isimlendirilmesi ve sınıflandırmasında yetkili bir komitedir. Virüsleri isimlendiren ve canlı organizmalardaki etkilerine göre sınıflandıran bir sistem geliştirmişlerdir. Üyeleri kabul görmüş uzman vilologlardır. Uluslararası Mikrobiyoloji Birliği'nin Viroloji Bölümü tarafından yönetilir.

Paraziter yaşamın herhangi bir türünü benimsemiş bir organizmanın parazitlik eylemini gösterebildiği konak türleri. Eklembacaklılar, akarlar, helmintler, protozoonlar, bakteriler ve virüslerin de içinde bulunduğu; parazitlik hayatının çeşitli şekillerini benimsemiş organizmaların konak türleri kendilerine özgü olabilmektedir. Konak özgüllüğü yerine konak veya konakçı spesifitesi terimi de kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baltimor sınıflandırması</span>

Baltimor sınıflandırması, David Baltimore tarafından geliştirilmiştir. Virüs ailelerini genom türlerine ve replikasyon yöntemlerine bağlı olarak gruplara bölen bir virüs sınıflandırma sistemidir.

Genetik madde olarak DNA bulunduran ve replikasyon için DNA'ya bağımlı DNA polimeraz enzimine gereksinim duyan virüslerdir. Nükleik asitleri genellikle çift iplikçikli DNA yapısındadır (çiDNA) ancak tek iplikçikli DNA yapısında olanlar da mevcuttur (tiDNA). DNA virüsleri Baltimor sınıflandırma sisteminde I. Grup ya da II. Grup üyeleridir. Tek iplikçikli DNA'lar genellikle enfekte hücrede çift iplikçikli yapıya dönüştürülür. Hepatit B virüsünü de içeren VII. Grup virüsleri DNA genomuna sahip olmalarına rağmen Baltimor sınıflandırmasında DNA virüslerinden ayrı bir sınıfta yer almışlardır, bunun nedeni bu virüslerin ters transkripsiyon yapan virüs olması ve RNA aracılı replikasyon yapmasıdır. DNA virüsleri çiçek hastalığı, herpesvirüs hastalıkları ve su çiçeği gibi önemli hastalıklara neden olabilmektedirler.

Genetik materyali RNA olan virüslere RNA virüsü denir. Nükleik asitleri genellikle tek iplikçikli RNA (tiRNA) yapısındadır ancak çift iplikçikli olanlar da mevcuttur (çiRNA). Önemli insan hastalıklarına neden olan RNA virüslerine örnekler: ebola virüsü, SARS, nezle, grip, hepatit C, batı nil virüsü, çocuk felci ve kızamık.

çiDNA-RT virüsleri Baltimor virüs sınıflandrmasının yedinci grubudur. DNA virüsleri arasında yer almazlar, çünkü replikasyon döngülerinde ters transkriptaz enzimi yardımı ile bir aracı RNA kullanırlar. Bu grupta Hepadnavirüsler ve Caulimovirüsler de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viral giriş</span>

Viral giriş, viral hayat döngüsündeki enfeksiyon aşamasının en erken evresidir, virüs konak hücre ile temasa geçer ve viral materyaller hücreye girer. Viral girişteki aşamalar şu şekillerdedir. Virüsler arasında çeşitlilik olmasına rağmen, viral girişin birkaç ortak şekli vardır.

<span class="mw-page-title-main">Virüs replikasyonu</span> Enfeksiyon süreci sırasında biyolojik virüslerin oluşumu

Viral replikasyon biyolojik virüslerin konak hücrelerde kopyalanması işlemidir. Viral replikasyon sürecinin başlaması için virüsün konak hücreye girmesi gerekmektedir. Virüs açısından viral replikasyonun amacı, kendini kopya ederek türünün üretimini ve yeni konak hücrelere girerek hayatta kalmasını sağlamaktır. Replikasyon, virüsün genom yapısına ve barındırdığı kor proteinlerine göre önemli farklılıklar gösterebilir. Birçok RNA virüsü sitoplazmada gelişirken, birçok DNA virüsü çekirdeğe bağlanır. "

Ters transkripsiyonlu virüsler: Ters transkriptaz enzimi kullanarak replike olan virüslerdir. Bu virüsler replikasyon döngüsünde aracı bir DNA veya RNA kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Actinomycetales</span>

Actinomycetales Actinobacteria' nın bir takımı. Takımın üyeleri actinomycete adını alır. Actinomyceteler oldukça çeşitlidirler ve birçok çeşit altbölümler içerirler, bunun ana sebebi cinsleri sınıflandırmada zorluk yaşanmasıdır. Cins sınıflandırmasının da yüksek derecede nişe bağlı fenotip temel alınarak yapılması sınıflandırmayı zorlaştıran faktördür. Ayrıca henüz tanımlanamamış izolatları da mevcuttur.