İçeriğe atla

Konak Vapur İskelesi

Koordinatlar: 38°25′07″K 27°07′32″D / 38.41861°K 27.12556°D / 38.41861; 27.12556
Konak Vapur İskelesi
İskeleden bir görünüm, Haziran 2024
Harita
Koordinatlar38°25′07″K 27°07′32″D / 38.41861°K 27.12556°D / 38.41861; 27.12556
Sahipİzmir Büyükşehir Belediyesi
BağlantılarM1 (İzmir Metrosu) (Konak)T2 (İzmir Tramvayı) T2 (Konak İskele)ESHOTİZULAŞ

Konak Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım sağlayan körfez vapurları için hizmete açılmış bir vapur iskelesidir. İskele İzmir'de kent içi deniz ulaşımından sorumlu belediye kuruluşu İZDENİZ tarafından işletilmektedir. İskele Konak Meydanı'nın kuzeybatısında yer alır. İlk olarak 1884'te açılmıştır.[1] Mimar Zeki Sayar'ın (1905-2001) tasarladığı yeni iskele binası 14 Nisan 1938 tarihinde hizmete girmiş,[2] ancak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı için yapılan sahil dolgu işleminden sonra 1988'de yeniden inşa edilmiştir.[3]

İskeleden her gün karşı kıyıdaki Karşıyaka ve Bostanlı vapur iskelelerine seferler yapılır. Mesai günlerinde Karşıyaka'ya 55, Bostanlı'ya 36 karşılıklı sefer vardır. Bunun dışında Güzelbahçe, Üçkuyular, Göztepe, Pasaport ve Alsancak'a da seferler vardır.[4] İskele konumu itibarıyla İzmir Metrosu, İzmir Tramvayı ve ESHOT otobüslerine aktarma noktasındadır.

Kaynakça

  1. ^ Vapur Donatanları ve Acenteleri Tarihi (PDF). İMEAK Deniz Ticaret Odası Yayınları. Aralık 2013. s. 100. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Şubat 2021. 
  2. ^ Cengizkan, Ali; İnan, Derin; Cengizkan, N. Müge, (Ed.) (2015). Zeki Sayar ve Arkitekt. TMMOB Mimarlar Odası Yayınları. s. 56. ISBN 9786050107777. 
  3. ^ İzdeniz A.Ş. [@izdenizmir] (26 Şubat 2020). "Konak İskelesi 1938 yılında Mimar Zeki Sayar'ın tasarımı olarak inşa edilmiştir. Gelişen İzmir'in sahil düzenlemelerinden sonra Konak İskelesi 1988 yılında yenilenmiştir. t.co/qS2RPrFcb7" (X gönderisi). Erişim tarihi: 28 Şubat 2021X vasıtasıyla. 
  4. ^ İzdeniz sayfası

Dış bağlantılar

Commons logo
Commons logo
Wikimedia Commons'ta şu çoklu ortam kategorileri bulunmaktadır:


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bostanlı, Karşıyaka</span>

Bostanlı, İzmir ilinin Karşıyaka ilçesine bağlı bir mahalledir. Karşıyaka sahili ile Mavişehir sahili arasında yer almaktadır. Mahallede Bostanlı Pazarı yani nam-ı değer Bospa olarak bilinen bir pazar her çarşamba düzenli olarak kurulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

Zeki Sayar, Türk mimardır. Türkiye döneminde basılmış ilk mimarlık dergisi olan Arkitekt'in kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tramvay hatları</span> İzmir, Türkiyedeki tramvay ağları

İzmir tramvay hatları, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan İskelesi</span>

Eyüpsultan İskelesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Haliç üzerinde bir iskeledir. Pierre Loti Tepesi'nin güneyinde yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Üsküdar, Kadıköy, Kabataş ve Beşiktaş'a seferler düzenlenmektedir. İlçedeki tek faal vapur iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar İskelesi</span>

Üsküdar İskelesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan bir iskeledir.

<span class="mw-page-title-main">Pasaport Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Pasaport Vapur İskelesi, İzmir kent içinde ulaşımı sağlayan körfez vapurları için hizmete açılmış bir vapur iskelesidir.

İzmir Körfezi'nde İZDENİZ tarafından sürekli olarak işletilen dokuz iskele vardır. Ayrıca yaz mevsiminde hafta sonları beş iskeleye daha seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Karşıyaka Vapur İskelesi İzmir'de kent içi ulaşımın sağlandığı önemli bir terminalidir.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Alsancak Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım amacıyla kullanılan vapur iskelelerinden biridir. İskele Konak ilçesinin Alsancak Mahallesi'nde ve Kordon üzerindedir. Konak Vapur İskelesi ve Pasaport Vapur İskelesi'nin kuzey doğusunda yer alır. Kent içi deniz ulaşımından sorumlu belediye kuruluşu İzdeniz tarafından işletilmektedir. Alsancak iskelesi ile karşı kıyıda yer alan Karşıyaka Vapur İskelesi arasında yoğun yolcu trafiği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Eminönü İskelesi</span> Fatih, Eminönünde bir iskele

Eminönü İskelesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Bağcılar-Kabataş tramvayına ve Eminönü peronlarına yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Bostanlı Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Bostanlı Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşımının sağlandığı yolcu ve araba vapur iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Göztepe Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Göztepe Vapur İskelesi, İzmir'de yer alan vapur iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karantina Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Karantina Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım amacıyla kullanılan vapur iskelelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Güzelbahçe Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Güzelbahçe Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım amacıyla kullanılan Güzelbahçe'de bulunan vapur iskelesidir. Kent içi deniz ulaşımından sorumlu belediye kuruluşu İzdeniz tarafından işletilen iskele, 2 Mayıs 2003'te hizmete girmiştir. İskele 2018 yılında yapılan yenilemeler sonrasında yenilenmiş olarak 18 Mayıs 2018'de tekrar hizmete girmiştir. İskeleden gerçekleştirilen seferler Eylül 2020'den itibaren kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı istasyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'nin İzmir ilinde hizmet veren İzmir Tramvayı'nın kırk yedi istasyonu vardır. İstasyonların tamamı engelli erişimine uygundur. Alaybey, Alsancak Gar, Halkapınar, Karşıyaka İskele ve Semra Aksu istasyonlarından İZBAN'a; Fahrettin Altay, Konak İskele, Gazi Bulvarı ve Halkapınar istasyonlarından İzmir Metrosu'na; Bostanlı İskele, Göztepe, Karantina, Karşıyaka İskele, Konak İskele ve Üçkuyular istasyonlarından İZDENİZ vapur ve feribotlarına aktarma imkânı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konak İskele (İzmir Tramvayı)</span> İzmir tramvayı istasyonu

Konak İskele Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T2 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 24 Mart 2018'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Konak'ın Konak Mahallesi'nde adını aldığı Konak Vapur İskelesi'nin yakınında İzmir Kent Tarihi Parkı'nın içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bostanlı İskele (İzmir Tramvayı)</span> tramvay durağı

Bostanlı İskele Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 11 Nisan 2017'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Karşıyaka'nın Bostanlı Mahallesi'nde, platformlar bulvarın kara ve deniz tarafında ayrı ayrı konumlanacak şekilde, yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moda İskelesi</span> Kadıköyde bir iskele

Moda İskelesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, Kadıköy ilçesine bağlı Moda semtinin tarihi iskelesidir. Haydarpaşa İskelesi, eski Kadıköy İskelesi gibi mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır.