İçeriğe atla

Komsomolets Adası

Komsomolets
Harita
Coğrafya
BölgeKrasnoyarsk Krayı, Rusya
Koordinatlar80°29′03″K 94°59′47″D / 80.48417°K 94.99639°D / 80.48417; 94.99639
TakımadasıSevernaya Zemlya, Rusya
Yüzölçümü&0000000000009006.0000009.006 km2
Zirve 935
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
  • Rusya
Severnaya Zemlya'daki Komsomolets Adası

Komsomolets Adası (Rusça: остров Комсомолец), Rusya Kuzey Kutbu'ndaki Severnaya Zemlya grubunun en kuzeydeki adası ve grubun üçüncü büyük adasıdır. Dünyanın 82. büyük adasıdır. Adanın yaklaşık %65'i, Rusya'nın en büyük buzulu olan Bilimler Akademisi Buzulu da dahil olmak üzere buzullarla kaplıdır.

Coğrafya

Komsomolets Adası, güneydeki Ekim Devrimi Adası'ndan Kızıl Ordu Boğazı ile, güneybatıdaki Pioneer Adası'ndan ise Yuny Boğazı ile ayrılmaktadır.[1] Adanın en kuzey noktası, birçok Arktik keşif çalışmasının başlangıç noktası olan Arktik Burnu'dur.

Adanın orta ve güney bölümünün neredeyse tamamı, doğudaki Krenkel Körfezi ile batıdaki Zhuravlev Körfezi arasındaki devasa Bilimler Akademisi Buzulu ile kaplıdır.[2] Kuzey kesim büyük oranda buzulsuzdur. Bu adanın alanının 9.006 km2 olduğu tahmin ediliyor. Ada, 780 m yüksekliğe kadar yükselir. Komsomolets Adası, Rusya'nın en büyük buzul başlığı olan Bilimler Akademisi Buz Başlığına ev sahipliği yapıyor.[3]

Jeoloji

Adanın toprağı çoğunlukla gevşek kil ve kumlardan oluşuyor; yosun ve likenlerle dolu bir tundra çölü uzanır.[4]

Tarih

Ada, 1913'te Boris Vilkitsky tarafından keşfedildi, ancak adanın ayrıklığı, Georgiy Uşakov ve Nikolay Urvantsev'in 1930-32 seferleri sırasında takımadaların haritasını çıkardığı 1931 yılına kadar kanıtlanamadı.[5] Aynı zamanda adayı adlandırdılar. Adalara Rus Devrimi olay ve hareketlerinin adını verme geleneğine uygun olarak, bu adaya "Komünist Gençlik Birliği" Komsomol üyelerinin onuruna isim verilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Proliv Yunyy". Mapcarta. 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016. 
  2. ^ "Lednik Akademii Nauk". Mapcarta. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  3. ^ "Severnaya Zemlya 1999-2000". Ecoshelf. 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2012.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ https://web.archive.org/web/20101223015139/http://www.oceandots.com/arctic/severnaya-zemlya Russian Arctic - Severnaya Zemlya[]
  5. ^ Barr, William (1975). "Severnaya Zemlya: the last major discovery". Geographical Journal. 141 (1): 59-71. doi:10.2307/1796946. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grönland</span> Danimarka Krallığına bağlı federe özerk bölge

Grönland, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölgedir. Kanada Arktik Adaları'nın doğusunda, Arktik ve Atlantik okyanusları arasında yer alan dünyanın en büyük adasıdır. Grönland, jeopolitik olarak Avrupa'nın bir parçasıdır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuuk'tur. Fizyografik olarak Kuzey Amerika kıtasının bir parçası olmasına rağmen Grönland, 986'dan başlayarak bin yıldan fazla bir süredir siyâsî ve kültürel olarak Avrupa ile ilişkilendirilmiştir. Sakinlerinin çoğunun ataları Alaska'dan Kuzey Kanada'ya göç eden ve 13. yüzyılda yavaş yavaş adaya yerleşmeye başlayan İnuitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Svalbard</span> Norveçe bağlı takımada

Svalbard, Arktik Okyanusu'nda Norveç'e bağlı takımadadır. İdarî merkezi olan Longyearbyen, Dünya üzerinde bulunan en kuzeydeki idarî merkez olma özelliğini taşır. 1900'lü yılların başlarında yapılan bir antlaşma ile 40 kadar ülkenin adada yerleşim kurmasına hak tanınmıştır. Günümüzde bu hakkı sadece Norveç ve Rusya kullanmaktadır. İnsan cesedinin Dünya üzerinde hemen hemen hiç bozulmadan kaldığı nadir yerlerdendir. Bundan dolayı Svalbard'da ölmek ilginç bir şekilde yasa dışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bering Boğazı</span> Rusya ile ABD arasında bulunan boğaz

Bering Boğazı, Asya'nın en doğu noktası ile Amerika'nın en batı noktası arasında bir boğazdır. Günümüzde Rusya ile ABD (Alaska) arasında coğrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bering Denizi</span> deniz

Bering veya İmarpik Denizi, Kuzey Büyük Okyanus'undan, Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları'nın ayırdığı büyük su kütlesi. İki milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Alaska, batısında Sibirya ve Kamçatka Yarımadası, güneyinde Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları ile çevrilidir. Kuzeyindeki Bering Boğazı vasıtasıyla, Arktik Okyanusu'ndaki Çukçi Denizi'nden ayrılır. İsmini, kâşifi Danimarkalı seyrüseferci Vitus Bering'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Körfezi</span>

Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bolşevik Adası</span>

Bolşevik Adası, Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki Severnaya Zemlya adalar grubunun en güneydeki adasıdır. Gruptaki en büyük ikinci ada olan Bolşevik'in yüzölçümü 11,312 km²'dir. Ada, yükseklikleri yer yer 935 metreye varabilen dağlara ev sahiplği yapar. Adanın kıyı bölümlerinde birçok yosun ve liken türü yetişirken yaklaşık %30'u buzullar ile kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Novaya Zemlya</span>

Novaya Zemlya, Avrupa'nın en kuzey uçlarında, Rusya'ya bağlı takımadalar. Rusçada Yeni Toprak anlamına gelir. Arktik Okyanusu'nda bulunan Novaya Zemlya, Rusya'nın Arhangelsk Oblast'ına bağlıdır. 2002 yılı verilerine göre adanın 2.716 sâkini vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vaygaç Adası</span>

Vaygaç Adası, Arktik Okyanusu'nda, Rusya'ya ait Kara Denizi ve Barents Denizi sınırları arasında, Novaya Zemlya adasının hemen güneyinde yer alan bir adadır. Yugorskiy Boğazı ile anakaradan, Kara Boğazı ile Novaya Zemlya'dan ayrılır. Fakat yılın büyük bölümü, deniz donduğu için bu alanlar ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Denizi</span> deniz

Kara Denizi, Sibirya'nın kuzeyinde, Arktik Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Batıda, Kara Boğazı ve Novaya Zemlya ile Barents Denizi'nden, doğuda, Severnaya Zemlya Adaları ile Laptev Denizi'nden ayrılır. Maksimum uzunluğu 1450 km ve maksimum genişliği 970 km olan denizin yüzölçümü yaklaşık 880,000 km² dir. Denizin ortalama derinliği 110 metredir. Deniz Obi, Yenisey, Pyasina, Pur ve Taz nehirlerinden fazla miktarda tatlı su alır bu nedenle tuzluluk oranı pek fazla değildir. Yılın iki ayı tamamı buzlar ile kaplı olan denizde balıkçılığın yanı sıra petrol ve doğalgaz tesisleri de kurulmuş fakat henüz gelişmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Boğazı</span>

Kara Boğazı, Rusya'nın kuzeyinde, Barents Denizi ve Kara Denizi'ni birbirine bağlayan dar bir su kanalıdır. Novaya Zemlya ve Vaygaç Adası arasında yer alır. Uzunluğu 33 km, genişliği 45 km ve en sığ yeri 52 metre olup, yılın büyük bölümü buzlar ile kaplıdır. Önceki çağlarda ulaşımda önemli bir su yoluydu.

<span class="mw-page-title-main">Banks Adası</span> Kanadada bulunan ada

Banks Adası, Kuzey Amerika ülkesi Kanada'nın kuzeyinde yer alan bir adadır. Komşu adalara göre orta büyüklükte bir adadır. Kanada'nın dördüncü, Kuzey Amerika kıtasının da beşinci büyük adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Severnaya Zemlya</span>

Severnaya Zemlya Türkçesi Yaklaşık 79° 29, 79912 N 97 19,0137 E / 79,496652 paralel ve meridyenleri arasındadır. Burası Sibirya'nın Taymyr Yarımadası ve Vilkitsky boğazı arasında yer alır. Bu adalar Arktik Okyanusu ve iki marjinal denizi ayıran Kara Denizi ve doğuda Laptev Denizi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Peçora Denizi</span> deniz

Peçora Denizi, Avrupa Rusyasının kuzeyinde yer alan, Barent Denizi'nin güneydoğu bölümünü oluşturan deniz. Batı sınırı Kolguyev Adası, doğu sınırı Vaygaç Adası ve Yugorskiy Yarımadası, kuzey sınırı ise Novaya Zemlya adasının güneyidir.

<span class="mw-page-title-main">Davis Boğazı</span>

Davis Boğazı, Grönland ile Kanada arasında, Atlas Okyanusu ve Labrador Denizini Baffin Körfezi'ne bağlayan boğazdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya adaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya adalarının bir listesi olan bu liste Rusya'da 3.000 kilometrekare (1.158 sq mi) büyük bir alana sahip tüm adaları ve önemli bazı küçük adaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Samoyloviç</span> Sovyet kutup kâşifi

Rudolf (Ruvim) Lazarevich Samoylovich, bir Sovyet kutup kâşifi, profesör ve coğrafya bilimleri doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Prens Patrick Adası</span> Kanadada bulunan ada

Prens Patrick Adası, Kanada Arktik Adaları'nın bir üyesi olarak Melville Adası'nın kuzeybatısında yer alan Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'ndaki Kraliçe Elizabet Adaları'nın en batısındaki ada konumundadır. Prens Patrick Adası'nın alanı 15.848 km2 (6.119 sq mi), onu dünyanın 55. en büyük adası ve Kanada'nın 14. en büyük adası yapmakta. Tarihsel olarak tüm yıl boyunca buzla kaplı olan ada, onu Kanada'nın en az erişilebilir bölgelerinden biri hâline getirmektedir. McClure Boğazı'nın girişinde bulunan Prens Patrick Adası ıssız bir adadır.

Bu liste Avrupa kıtasının iç denizlerinde ve sınırı olan okyanuslarda yer alan adaları göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Schmidt</span>

Otto Yulyeviç Shmidt, daha çok Otto Schmidt olarak tanınan, Sovyet bilim insanı, matematikçi, astronom, jeofizikçi, devlet adamı ve akademisyen.