İçeriğe atla

Komor ormanları

Komor ormanları
Komor Adaları'ndaki konumu
Coğrafya
Ülke(ler)
KonumAfrika
Koordinatlar11°45′0″G 43°24′0″D / 11.75000°G 43.40000°D / -11.75000; 43.40000
Özellikler
Durumkritik, tehdit altında[1]
Koruma alanı29,4 %
BiyomTropikal ve subtropikal nemli geniş yapraklı ormanlar
Biyocoğrafik bölgeAfrotropikal bölge
Yüzölçümü2.100 km2 (810 sq mi)
Wikimedia Commons

Komor ormanları, Komor Adalarını kapsayan karasal bir ekolojik bölgedir. Komor Adaları, Madagaskar ile Doğu Afrika arasındaki Mozambik Kanalı'nda yer almaktadır. Dört ana adaya- Büyük Komor, Anjouan, Mohéli ve Mayotte - ve birkaç küçük adaya yayılmış durumdadır. Adalar siyasi olarak iki ülke arasında bölünmüştür; ana adalardan üçünü içeren bağımsız bir devlet olan Komorlar Birliği ve Fransa'nın bir bölgesi olan Mayotte.

Bu volkanik adalar, Büyük Komor'daki büyük aktif yanardağ olan Karthala Dağı'nda yaşayan nesli tükenmekte olan dört kuş türü de dahil olmak üzere endemik türler de dahil olmak üzere vahşi yaşam açısından zengindir. Adalar, ekim ve nisan ayları arasında yağışlı bir mevsime sahip nemli tropikal bir iklime sahiptir.

Flora

Komor Adaları'na özgü 500'den fazla bitki türü barındırmasına rağmen, bölgenin hem flora hem de faunası Madagaskar'a benzer. İki büyük ada Büyük Komor ve Anjouan, daha yüksek zirvelere ve kıyılar boyunca uzanan mangrovlar ile çeşitli ova ve dağ ormanlarına sahiptir.

Fauna

Yakındaki Madagaskar'da olduğu gibi, lemurlar da dahil olmak üzere herhangi bir Hint Okyanusu adasında gözlenenden daha fazla kuş, memeli ve sürüngen görülmektedir. Endemik türler arasında 21 tür kuş, 9 tür sürüngen ve iki tür meyve yarasası (Pteropus livingstonii ve Rousettus obliviosus) bulunur. Diğer memeliler arasında firavun faresi lemur (Eulemur mongoz) ve Seyşeller meyve yarasasının bir alt türü (Pteropus seychellensis comorensis) bulunur.

Tehditler ve koruma

Zirvede 1 milyondan fazla isli sumruya ev sahipliği yapan Seyşeller'deki Kuş Adası'nda bir tahtaya tüneyen isli bir sumru.

Komorlar'ın nüfusu 2020 itibarıyla 700.000'in üzerindedir ve gittikçe daha fazla orman tarım alanları oluşturma amacıyla kesilmekte, volkanik patlamalar ve siklonlar ormana daha çok zarar vermektedir ve bugibi tehditler özellikle meyve yarasası popülasyonlarını tehdit etmektedir.

Kalan en büyük bozulmamış orman, Anjouan'daki Ntingui'deki orman gibi korumasız olan Karthala Dağı da dahil olmak üzere yüksek dağ yamaçlarında bulunmaktadır. Korunan alanlar arasında Mount Company ve Mayotte'deki Saziley Milli Parkı yer alırken, Komorlar'daki tek korunan alan Moheli'deki deniz parkıdır.

Ekolojik bölgeyi ziyaret etmek

Bir veya iki gün içinde tırmanılabilen Karthala Dağı'nın hakim olduğu Büyük Komor, bir uluslararası havaalanına sahiptir ve bölgedeki en büyük ve en gelişmiş yerdir. Anjouan'a Büyük Komor'dan tekneyle ulaşılır, buradaki iki yer, her ikisi de Ramsar siteleri olan Ntingui Dağı ve Dzialandzé Gölü'dür. Saziley Noktası'na Mayotte'nin Dapani köyünden ulaşılmaktadır, ormanın içinden kuş gözlemi yapılan bir alana ulaşılır. Moheli, en küçük ve en sessiz adadır ve deniz kaplumbağalarına, yunuslara ve balinalara ev sahipliği yapan deniz parkına ve beş açık deniz adacığında sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ ""Comoros forests". World Wildife Fund. Accessed 8 April 2020". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aliağa</span> İzmirin ilçesi

Aliağa, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Bergama, güneyinde Foça ve Menemen ilçeleri, doğusunda Manisa ili, batısında Ege Denizi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Van Gölü</span> Türkiyenin en büyük gölü

Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ada</span> çevresi bütünüyle sularla çevrili kara parçası

Ada, çevresi bütünüyle sularla çevrili kara parçasına verilen addır. Yeryüzündeki adaların bütünü on milyon kilometrekarelik bir yer kaplar. Adalar, tek tek olabileceği gibi, gruplar halinde de olabilir. Bu şekildeki adalara “takımada” adı verilir. Yarımada ise suyla çevrili, ancak bir tarafından ana kara parçasına bağlı bulunan coğrafi şekildir. Yer bilimi açısından adalar, kıtasal adalar ve okyanus adaları olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Yüzen adalar ise yeni bir yer bilimi konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar</span> Mozambikin açıklarında, Hint Okyanusundaki bir ada devleti

Komorlar ya da resmî adıyla Komorlar Birliği, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan bir ülke. Ülkenin hak iddia ettiği ancak Fransa denizaşırı bölgesi olarak Fransa tarafından idare edilen Mayotte adası da ülkenin güneydoğu açıklarında yer almaktadır. Ülkenin başkenti Moroni'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mayotte</span> Fransada il (département)

Mayotte adası, Afrika kıtasına bağlı bir ada konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan Fransa Denizaşırı ili. 1976 yılından bu yana Fransa Cumhuriyeti'ne tamamen bağlı bir bölge olan Mayotte üzerinde Komorlar hak iddia etmektedir. Coğrafî açıdan ada, Komor Takımadaları'nın bir parçasıdır. 31 Mart 2011 tarihinde Fransa'nın denizaşırı ili haline gelmiştir. Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Makigiller</span> primat familyası

Makigiller (Lemuridae), makimsiler (Lemuriformes/Lemuroidea) grubunun en çok tanınan primat familyası. Tüm makimsiler gibi sadece Madagaskar'da bulunurlar. Eskiden bu familya'ya koyulan kedi makisigiller ve oyuncu makigiller artık ayrı familyalara ayrılmaktalar. Böylece makigiller familyası artık 20 yaşayan ve 2 soyu tükenmiş türden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Meke Krater Gölü</span> Konya ilinde bulunan krater gölü

Meke Maar Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde, volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelen ve ortasında adacıklar bulunan göl. Karapınar Düzlüğü'nde, Karapınar-Ereğli yolunun 7. km'sindeki sapaktan 2 km içeridedir. Göl ve birincil maarın uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Göl 12 metre derinliğindedir. Göl adını çevrede yaşayan meke kuşlarından alır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar</span> Hint Okyanusunda ada devleti

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Réunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo'dur.

<i>Saztavuğu</i>

Saztavuğu, yelvegiller (Rallidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Yakın zamanda nesli tükenmiş türler</span>

Dünya Koruma Birliği'nin oluşturduğu listede sadece Yakın dönemde nesli tükenen türler (EX) bulunur. Bu türlerin nesli M.S. 1500 yılından sonra tükenmiş olmalıdır. 2008 yılındaki kırmızı listeye göre 717 hayvan türü ve 16 hayvan alttürünün nesli yakın zamanda tükenmiştir. 2003 yılındaki listede 717 hayvan, 2004 yılında 734 hayvan, 2006 yılında 735 hayvan ve 2007 yılında ise 698 hayvan türü ve 37 hayvan alttürünün nesli tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makimsiler</span> Madagaskarlı gececil primatlar

Makimsiler veya lemursular, nemli burunlu maymunların yaklaşık 100 türünü kapsayan bir infra takımı. Bu taksonun üyeleri yalnızca Madagaskar adası ve çevresinde bulunan küçük adalarda yaşarlar. Bilimsel adını Roma Mitolojisi'nde yer alan lemures adlı hayaletlerden almıştır. Bu ad, makilerin gece etkin olup, iri gözleriyle bakışları ile tüyler ürpertici çığlıklarından dolayı onlara yakıştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kedi makisigiller</span> primat familyası

Kedi makisigiller (Cheirogaleidae) makimsiler (Lemuriformes) grubundan bir primat familyası. Madagaskar adasının farklı orman türlerinde çoğu ağaçta yaşayan, gece aktif, küçük boy hayvanlardır. Şu an familyanın 30 türü tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar kerkenezi</span>

Madagaskar kerkenezi doğangiller (Falconidae) familyasından küçük bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. Bilimsel adı İngiliz ornitolog Edward Newton'dan gelmektedir. Madagaskar ve Aldabra'da yaşayan iki alt türü vardır. Aldabra'da bulunan ırkına Aldabra kerkenezi de denir. En yakın yaşayan akrabası Seyşeller kerkenezidir. Ortak atalarının yakın bir zamanda, yaklaşık bir milyon önce erken Pleistosen ve Çibanyen dönemlerinde ayrıldıkları düşünülmektedir. Mauritius kerkenezi ile daha uzak akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Akyatan Gölü</span> Çukurova delta ovasındaki Türkiyenin en büyük lagün gölü

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Pteropus</span>

Pteropus, büyük yarasalar alttakımı Megachiroptera'da yer alan bir yarasa cinsidir. Yaygın olarak diğer isimlerin yanı sıra meyve yarasası ya da uçan tilki olarak bilinirler. Asya, Avustralya, Doğu Afrika'nın tropik ve subtropiklerinde ve hem Hint hem de Pasifik okyanuslarındaki bir dizi uzak okyanus adalarında yaşarlar. Cinsin en az 60 adet mevcut türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Day Forest Millî Parkı</span>

Forêt du Day Milli Parkı olarak da bilinen Day Forest Milli Parkı, Cibuti'nin Goda Dağları ve Tadjourah Bölgesi'nde bulunan bir milli parktır.

<span class="mw-page-title-main">Mayotte'de posta pulları ve posta tarihi</span>

Bu, Afrika'nın güneydoğu tarafında bulunan Komorlar Takımadaları adalarından biri olan Hint Okyanusu adası Mayotte'nin posta pulları ve posta tarihine genel bir bakıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makimsilerin evrimi</span>

63 milyon yıldan kısa bir süre önce diğer primatlardan ayrılan Strepsirrhini alt takımına ait olan makimsiler (Lemuroidea), en az 40 milyon yıl boyunca Madagaskar adasında evrimleşmiştir. Kök pramitlerle bazı özellikleri paylaşırlar ve bu nedenle çoğu zaman modern maymunların ve insansı maymunların ataları sanılır. Bunun yerine, sadece ilkel primatlara benzedikleri söylenebilir.

<i>Varecia rubra</i> Madagaskara özgü primat

Kırmızı yakalı maki, Masoala Yarımadası ve kuzeydoğu Madagaskar'daki Antongil Körfezi'nin hemen kuzeyindeki bölgeyle sınırlı bir maki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tetepare Adası</span>

Tetepare Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı bir adadır. Ada, ülkenin Batı Bölgesi'nde yer alıyor. Tetepare, el değmemiş ova yağmur ormanlarını ve zengin bir kıyı deniz alanını destekler. Tetepare Adası biyolojik çeşitlilik ve koruma değerleri yüksek bir alan olarak tanımlanmaktadır. Ada, Güney Pasifik'teki en büyük ıssız ada konumundadır.