İçeriğe atla

Komi (go)

Komi (go)
Yaygın ismi:komi
Kanji:コミ出し
Japonca:komidaşi
Hangul:
Korece:Deom
Çince:贴目 (tiē mù)

Komi, goda oyuna sonradan başlayan beyaz taşlara sahip oyuncuya verilen ek puana verilen addır. Japoncada Komi (コミ) veya Komidaşi (コミ出し), Korecede Deom (덤), Çincede (贴目) Tiē-mù olarak bilinmektedir.

Yarım Puanın Anlamı

Japon kurallarında komi 6.5 olarak belirlenmiştir. Bu, beyaz taşları alan tarafa oyun sonunda 6.5 puan eklenmesi anlamına geliyor. Goda en az puan 1 olmasına karşın, kominin 6 yerine 6.5 olarak belirlenmesinin sebebi jigoyu, yani berebarliği, engellemek içindir. Başka deyişle beyaza oyun sonunda 6 puan ek olarak verilir ve eşitlik durumunda oyunu beyaz kazanır. Ing kural setine göreyse komi 8 puandır. Ancak, bu kural setinde beraberlik durumunda siyah oyunu kazanır. Başka deyişle bu kural setinde komi 7.5'tur.

Kominin Tarihçesi

Go ortaya çıktığından beri ilk hamleyi siyah yaptığı için siyahın üstün olduğu biliniyordu. Bu yüzden güçsüz oyuncu her zaman siyah taşları alır. Ancak iki oyuncunun eşitliği durumunda adil bir oyun oynama şansı, arasında seviye farkı olan 2 oyuncununkinden daha azdı. Bu yüzden komi ilk kez 1930 da gündeme geldi. Deneme yanılma yöntemiyle komi defalarca hesaplandı. İlk olarak 2.5 olarak belirlendi Daha sonra sırasıyla 4.5 ve 5.5'a yükseltidi. 5.5 komi uzun yıllar kullanıldı. Ancak istatistikler 5.5 komi ile siyahın yenme oranının %53 olduğunu gösterdi. Bu yüzden 2002 yılında, Masao Kato'nun Nihon-Kiin başkanıyken, komi 6.5'a yükseltildi. Handikaplı oyunlardaysa, zaten seviye farkı varolduğu için komi 0.5 olarak kullanılır. Başka deyişle eşit biten bir oyunu, handikap taşları veren taraf kazanmış olur.

Kominin Oyunun Akışına Etkisi

Komi puanındaki 1 puanlık değişiklikler tüm oyuncuların oyunlarını kapsayan için bir değişiklik olsa da, bundan gerçek anlamda etkilenenler yüksek seviyeli oyuncular olmuştur. Kominin ortaya çıkmasıyla siyah taşları alan oyuncu daha agresif oynama gereği duymuştur. Örneğin önceden siyah, hemen her oyun, ilk 2 hamlede 4-3 noktalarını alırken artık 4-4 noktaları oldukça yaygındır. Ayrıca, gene açılışta, beyaz için küçük olarak düşünülen 3-3 noktaları da kominin verdiği güvenceyle kullanılabilir hale gelmiştir.

Farklı Ülkerde Komi

6.5 komi yaygın olarak kullanuılıyor olsa da, her federasyon, dernek ya da turnuva kendi komisini belirleyebiliyor. Örneğin:

  • Japonya'da 2002'den beri 6.5 komi kullanılmaktadır.
  • Kore'de de aynı şekilde eskiden 5.5 iken şu anda 6.5 komi kullanılmaktadır.
  • Çin'de 7.5 şu sıralar standart bir hale geldi.
  • ABD'de ise, AGA (Amerikan Go Derneği) 5.5 komiyi benimsemişti ancak daha sonra denenmesi 8.5'i önerdiler. 2005'te ise kominin 7.5 olmasına karar verildi.
  • Yeni Zelanda'da 7 komi kullanılmaktadır.
  • Ing Turnuvalarında kullanılan Ing kurallarına göreyse komi 8 puandır. Japon kural setiyle karşılaştırdığında, bu komi 7.5 olarak da düşünülebilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tenis</span> raket ile oynanan bir spor

Tenis, raket ve topla iki kişi arasında ya da ikişer kişilik iki takım arasında oynanan olimpik bir spor. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik bir tenis topunu ağ (file) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar. Kort toprak kort, çim kort ve sert kort türlerinde olur. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

<span class="mw-page-title-main">Go</span> iki kişilik strateji ve masa oyunu

Go, tahta üzerinde oynanan iki kişilik çok eski bir strateji oyunudur. Çin kökenli bir oyun olmakla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır. Oyuna siyah taşlar başlar. Siyah taşların kimde olacağına karar vermek içinse önce beyaz oyuncu eline sayısını bilmeden birkaç taş alır. Siyah oyuncu ise, beyaz oyuncunun elinde bulunan taşların sayısının tek mi yoksa çift mi olduğunu tahmin etmeye çalışır. Eğer doğru tahmin ederse siyah oyuncu siyah oyuncu olarak kalır. Eğer tahmini yanlış çıkarsa beyaz oyuncu, siyah oyuncu olur ve siyah oyuna başlar. Sırası gelen oyuncunun kendi taşını oyun tahtasındaki mümkün olan bir yere yerleştirmesiyle oyun devam eder. Tahtaya konulan taşlar, esir alınmadığı müddetçe oyun sonuna kadar hareket edemezler. Tüm taşlar aynı değere sahiptir ancak birbirleri arasındaki stratejik konum oyunun yapısını belirler. Oyun sonunda en çok alana sahip olan oyuncu oyunu kazanmış olur.

İki At Savunması

1. e4 e5
2. Af3 Ac6
3. Fc4 Af6
<span class="mw-page-title-main">Okey</span> Türk yapımı bir oyun

Okey, dikdörtgen taşları dizmek için ıstakalar ile oynanan bir şans, mantık ve hafıza oyunu. Okey sözcüğü, aynı zamanda oyundaki joker taşının adıdır. Oyunda her oyuncu elinde bulunan taşları oyun kurallarına göre dizerek belirli setleri tamamlamaya çalışır. Elini en hızlı şekilde bitiren oyuncu o eli kazanmış olur. Kökleri dominoya dayanan okey, Türkiye'de ve yurt dışındaki Türk toplulukları arasında oldukça popüler olan bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Şogi</span> oyun

Japon satrancı veya Kumandanlar Oyunu olarak da bilinen Şogi ya da Shōgi, Japonya kökenli, satrançla akraba iki kişilik soyut kombinatoryal ve eksiksiz enformasyonlu bir strateji oyunudur. Satranç ailesi içinde Japonya’da en yaygın oynanan çeşit olup 17 Kasım’da bayramı kutlanır. Shōgi, Japoncada kumandanın masa oyunu anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Senet (oyun)</span>

Senet, Antik Mısır döneminde oynanan ve geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına dayanan, bilinen en eski masa oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Snooker</span> bilardo varyantı

Snooker, 22 topla oynanan, Britanya'da popüler olan bir bilardo türüdür. Oyunun amacı çuha kaplı masadaki topları isteka kullanarak masanın her köşesinde dört tane ve uzun kenarın ortasında iki tane olmak üzere 6 tane deliğe belli kurallara ve sıralamaya bağlı kalarak sokmaktır. Oyunun açılışında; bir adet "isteka topu" olarak anılan beyaz top, 15 tane kırmızı top ve bunlara ilaveten birer tane 6 farklı renkte top vardır.

<span class="mw-page-title-main">Honinbo Shusaku</span> Japon go oyuncuları

Honinbo Shusaku, go oyununun altın çağı olan 19. yüzyılın orta döneminin en büyük oyuncusu olduğu birçok kişi tarafından kabul edilen profesyonel bir go oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Satranç türevi</span>

Bir satranç türevi, satranç oyunundan türetilmiş, bu oyunla ilgili ya da bu oyuna benzer bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Altıgen satranç</span>

Altıgen satranç, altıgen bir tahtanın üzerinde oynanan satranç türevlerinin ortak adıdır. En fazla bilineni 1936 yılında Władysław Gliński tarafından oluşturulmuş Gliński'nin altıgen satrancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reversi</span>

Reversi ya da Othello 8x8 karelik tek renkli bir tahtada iki oyuncuyla oynanan oyun.

Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar. Böyle bir kuralın uygulanma amacı kazanma olanağı bulunmayan bir oyuncunun oyunu boş yere uzatmasını ya da bir oyuncunun rakibinin yorgunluğundan yararlanıp avantajlı duruma geçmesini engellemektir. Tüm temel şah matlar elli hamleden kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.

İki atlı oyun sonu satrançta iki at ve şaha karşı bir ya da iki piyonla şahın oluşturduğu bir oyun sonu konumudur. Bu oyun sonu iki fil ve şah ya da fil, at ve şahlı oyun sonlarında görülebilen şah mata izin vermez. Bu konumda gerçekleştirilebilecek mat pozisyonları mevcuttur ancak bunlar basit savunma teknikleriyle etkisiz duruma getirilebilir.

Petroff Savunması ya da Rus Oyunu olarak da adlandırılan Petrov Savunması aşağıdaki hamle dizisiyle başlayan bir satranç açılışıdır.

1. e4 e5
2. Af3 Af6

İsviçre sistemi, özellikle satranç, Scrabble, squash gibi her oyuncunun birbiriyle karşılaşmasını gerektiren oyunlarda sıkça kullanılan bir turnuva düzenidir. Bu biçimde bir turnuva, ilk kez 1895 yılında İsviçre'nin Zürih kentinde uygulanmış olduğu için, bu düzenlemeye İsviçre sistemi adı verilmiştir.

Eşitlik bozma sistemleri bir satranç turnuvasında son turun ardından puanı eşit olan oyuncuların nihai sıralamasının belirlenmesi amacıyla kullanılan sistemlere verilen genel addır. Bir eşitlik bozma sisteminin oyuncular arasındaki eşitliği sona erdirememesi durumunda başka bir eşitlik bozma sistemi kullanılır ve bu yöntem, oyuncular arasındaki eşitlik bozuluncaya dek sürer. Kullanılan yöntemlerin çoğu o ana dek oynanmış oyunlara ait çözümlemeler içerirken kimi eşitlik bozma yöntemleri oyuncuların bir kez daha karşı karşıya gelmelerini gerektirebilir. Oyuncuların turnuva boyunca oynadığı oyunlardaki başarımı o oyuncunun nihai sıralamasını doğrudan etkiler.

Go oyununda pek çok özel terim vardır. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, Türkiye'de de bu terimlerin genellikle Japoncaları kullanılır.

Satrançta, özellikle oyun sonlarında, anahtar kare bir oyuncunun şahının bu kareyi işgal edebilmesi durumunda, kendi piyonunu terfi etmesi veya rakibin piyonunu kazanması gibi bir kazanç sağlamasını mümkün kılan kareye denir. Anahtar kareler genellikle sadece şahlar ve piyonlardan oluşan oyun sonlarında kullanışlıdır. Şah ve piyon, şaha karşı oyun sonunda, anahtar kareler piyonun konumuna bağlıdır ve belirlenmesi kolaydır. Bazı daha karmaşık konumlarda anahtar kareler kolayca belirlenebilirken diğer konumlarda anahtar karelerin belirlenmesi daha zor olabilir. Bazı konumlarda hem beyaz hem de siyah için anahtar kareler bulunabilir.