Yumurtalık, dölyatağının iki tarafında, geniş bağlar içinde bulunan simetrik iki bezin her biri. Kadın sağlığı'nda önemli role sahiptir. Yumurtalık, dişi üreme hücrelerini yani yumurtaları bulunduran bir dişi üreme organıdır. Ergenlik dönemine kadar içindeki yumurtalar olgunlaşmaz. Ergenlik döneminden sonra olgunlaşan yumurtalar teker teker rahime gider. Eğer yumurtalığın ağzı tıkanmışsa, buna Kısırlık denir.
Saç, insanda, baş üzerinde kafa derisi ya da saç derisi denen kısımda bulunan kıl kümesine verilen genel ad. Saç, deride bulunan saç foliküllerinden büyüyen bir protein lifidir. Saç, memelilerin tanımlayıcı özelliklerinden biridir. İnsan vücudu, tüysüz deri bölgeleri dışında, kalın terminal saçı ve ince vellus saçı üreten foliküllerle kaplıdır. Saça en yaygın ilgi, saç büyümesi, saç tipleri ve saç bakımı üzerine odaklanır, ancak saç aynı zamanda esas olarak proteinden, özellikle alfa-keratinden oluşan önemli bir biyomateryaldir. Vücut kılları, yüz kılları, kulak kılları, burun kılları, kaş, kirpik, kol altı kılları, göğüs kılları, karın kılları, kasık kılı, bacak kılları vücutta bulunan diğer saç tipleridir.
Hayatta kalmak, büyümek ve çoğalmak için, insan dahil çok hücreli bir organizmanın, fizyolojik talepleri ve çevresel zorlukları karşılamak için dokular, organlar ve organ sistemleri arasında etkili bir uyuma sahip olması gerekmektedir. Endokrin sistem, iç ve dış koşullara yanıt vermektedir. Ayrıca kanalsız organ ve dokulardaki salgı hücreleri tarafından üretilen hormonlar aracılığıyla iletişim kurmaktadır.
Organ, biyolojide belirli bir görevi veya görevler bütününü yapan doku grubudur. Bazı organlar kendilerini farklı yollarda yenileyebilir. Birlikte çalışan organlar sistemleri oluşturur. Organ Latince organum sözcüğünden türemiştir. Organın Türkçe eş anlamlısı olarak örgen ve kılgan sözcükleri bulunmaktadır.
Karanfilgiller (Caryophyllaceae), bir yıllık ve çok yıllık otsu, çalımsı bitkileri kapsayan bir çiçekli bitkiler familyası.
Östrojenler, kadınların adet döngüsünde ve diğer memeli hayvanların dişilerinde estrus döngüsünde önemli rol oynayan bir grup steroid hormondur. Hormon tüm omurgalılarda ve bazı böceklerde de bulunur.
Menopoz, kadınlarda âdet kanamalarının (menstrüasyon) ve dolayısıyla üremenin sona ermesi. Menopoz zaman zaman "hayatın değişimi" olarak algılansa da bu tarif, negatif bir anlam taşır ve yerinde değildir. Zira menopoz esnasında fiziksel, zihinsel ve cinsel değişiklikler olduğu doğrudur ancak bunlar "kötüye gidiş" olarak nitelenemezler.
Kıl, bitkilerin kökleri ile yapraklarında bulunan ince-uzun yapılara ve hayvanların, özellikle de memelilerin bedenlerini kaplayan, "kıl kesecikleri" adı verilen hücrelerden çıkan tüylere verilen ortak ad.
Yağ bezi, insanda el ayası ve ayak tabanı hariç bütün vücut yüzeyinde bulunan yapılardır.
FSH, Folikül Uyarıcı Hormon ya da Follicle-Stimulating Hormone), Hipotalamusdan salınan GnRH ile hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun erkekte ve dişide moleküler yapısı benzerdir. Lütein yapıcı hormonla beraber yumurtalığın ve testislerin işlevlerine katkıda bulunur. Dişilerde yumurtalık foliküllerinin olgunlaşmasını, erkeklerde spermatozoonların üretimine ve olgunlaşmasına yarar.
Folikül, tek bir yumurta hücresini sarmalayan ve onu besleyip koruyan yapıdır. Her yumurtlama döneminde bir folikül olgunlaşarak yumurta hücresini serbest bırakır. Folikül aynı zamanda da östrojen salgılar. Yumurta hücresi yumurtlama (ovulasyon) adı verilen süreçle folikülden atılır. Geriye kalan folikül dokusu yumurtalık içinde büyüyerek korpus luteum denilen yapıyı oluşturur. Korpus luteum gebelikte rahim iç yüzeyini koruyan progesteron ve östrojen hormonu salgılar. Yumurta döllenmezse korpus luteum parçalanır. Corpus hemorrhagicum, corpus luteum, corpus albicans'dan oluşur.
Sitotoksik maddeler, hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddelerdir. Kemoterapi başarılı olduğunda etkisi en çabuk, önceden hızla bölünen hücrelerin bulunduğu kanserlerde ortaya çıkar. Aynı şekilde yan etkileri de en çok, genellikle çok çabuk bölünen normal hücrelerin bulunduğu doku ve organlarda belirgindir. Bunlar arasında kan hücrelerinin yapım yeri olan kemik iliği, saç kökleri (folikül) ve bağırsağın iç çeperi bulunur.
Saç folikülleri memeli derisinde bulunan bir organdır. Derinin dermis tabakasında bulunur ve her biri farklı işlevlere sahip 20 farklı hücre tipinden oluşur. Saç folikülü, hormonlar, nöropeptitler ve akyuvar arasındaki karmaşık bir etkileşim yoluyla saç büyümesini düzenler. Bu karmaşık etkileşim, kıl folikülünün vücudun farklı bölgelerinde farklı kıl tipleri üretmesine neden olur. Örneğin, kafa derisinde terminal tüyler uzar, ayrıca rahimdeki fetüsleri ve bazı yeni doğan bebeklerde vücutlarını kaplayan lanugo tüyleri görülür.
Corpus luteum ya da korpus luteum, sarı cisim dişi memelilerde görülen geçici bir endokrinal yapıdır. Her menstrüel siklusta yeni bir corpus luteum oluşur. Görece yüksek düzeylerde progesteron ile orta düzeylerde estradiol ile inhibin A üretimi ile ilgilidir. Hamileliğin ilk 8 haftasında progesteronun en çok üretildiği yerdir. Hamileliğin 8. haftasından sonra plasentada üretilen progesteron miktarı corpus luteum'da üretilen progesteron fazladır. Beslenme kaynaklı karotenoid konsantrasyonu nedeniyle sarı renklidir ve daha fazla Gonadotropin salıcı hormonun (GnRH) salgılanmaması dolayısıyla da Lüteinleştirici hormon (LH) ve Folikül-uyarıcı hormon (FSH) salgılanmaması için mutedil miktarda östrojen de salgılar.
Proliferatif dönem ya da foliküler faz östrus siklüsünde yumurtalıkda bulunan foliküllerin olgunlaştığı dönemdir. Bu dönemin sonunda ovülasyon meydana gelir. Bu dönemi kontrol eden ana hormon estradioldür.
Yumurtalık kisti, Yumurtaların içindeki dokudan çıkan içi sıvı dolu keseciklerdir. Yumurtalıklardan çıkan urlar olarak bilinir. Halk arasında ekseri olarak miyom ile karıştırılır. Her kist kanser değildir. Genellikle genç yaşlarda, 12-40 yaş arasında görülür ve bunların çoğu da iyi huyludur. Ancak ergenlik evresinden evvel ve menopozdan sonra görülen kistlere şüpheyle yaklaşılmalıdır. Bu kistlerin habis olma olasılıkları daha fazla olduğundan kelli, daha teferruatlı ve yakın takip edilmesi icap eder. Menopoza girmiş bir kadında ve ergenliğe adım atmamış, adet görmemiş bir çocukta kist görülürse -ki bunlar çok nadirdir- ilk önce mailinite yönünden araştırılır/incelenir. Ancak üreme çağındaki kadınlarda adet görülen yaştan (12-15) menopoza kadar olan dönemde vuku bulan kistlerin %80-85'i iyi huyludur. Bunlar ekseriyetle yumurta üretimi esnasında oluşan basit yumurta; yani folikül kistleridir.
Östradiol (E2) veya estradiol, östrojenik bir steroid hormonu. İnsan ve memeliler dışında, çoğu omurgalı hayvanda ve eklembacaklılarda da bulunana hormon, dişilerin ikincil cinsiyet özellikleri geliştirmesinde rol oynar. İnsanlarda memelerin büyümesi, kalçanın genişlemesi ve kadınsal yağ dağılımı gibi olaylara neden olmasıyla beraber, meme bezi, rahim ve vajina gibi üreme organlarınıda regüle eder.
Gonadokortikoidler ve gonadal steroidler olarak da bilinen cinsiyet steroidleri, omurgalı steroid hormon reseptörleri ile etkileşime giren steroid hormonlardır. Cinsiyet steroidleri arasında androjenler, östrojenler ve progestojenler bulunur. Etkilerine, nükleer reseptörler aracılığıyla yavaş genomik mekanizmaların yanı sıra, zarla ilişkili reseptörler ve sinyal kaskadları yoluyla hızlı genomik olmayan mekanizmalar aracılık eder. Cinsiyet hormonu terimi neredeyse her zaman cinsiyet steroidi ile eş anlamlıdır. Polipeptit hormonları, luteinleştirici hormon, folikül uyarıcı hormon ve gonadotropin salgılayan hormon, cinsiyetle ilgili önemli roller oynamasına rağmen, genellikle cinsiyet hormonları olarak görülmez.
Concavenator, erken Kretase döneminde, yaklaşık 130 milyon yıl önce yaşamış bir teropod dinozor cinsidir. Tip türü C. corcovatus ; "Kamburlu Cuenca avcısı" anlamına gelir.
Yaygın olarak dağ bankası olarak bilinen Banksia canei, güneydoğu Avustralya'ya özgü bir çalı türüdür. Genellikle 3 metre kadar büyüyen, dar yapraklı ve yaz sonundan kışın başlarına kadar sarı çiçek salkımları olan çok dallı bir çalı olarak karşımıza çıkar. Eski çiçekler sivri uçlardan düşer ve 150 kadar ince tüylü folikül gelişir ve bunlar bir orman yangınında yanana kadar kapalı kalır. Her folikül iki kanatlı tohum taşır. Yangına tepkinin, tohumla yeniden oluştuğu düşünülmesine rağmen, yeterince bilinmemektedir. Sarı püsküllü kuş tüyü ve çeşitli böcekler gibi kuşlar, çiçek sivri uçları arasında yiyecek ararlar. Yetiştirmede dona dayanıklıdır, ancak kuraklık veya nem ile daha az başa çıkmaktadır ve genellikle bahçelerde kısa ömürlüdür. Banksia 'Celia Rosser' adlı bir çeşit, 1978'de tescil edildi, ancak daha sonra ortadan kayboldu.