İçeriğe atla

Kombat (fotoğraf)

Kombat

Kombat (Rusça: Комбат, bire bir karşılığı tabur komutanı ), Sovyet fotoğrafçı Max Alpert'in çektiği siyah-beyaz II. Dünya Savaşı fotoğrafıdır . Bu fotoğraf II. Dünya Savaşı sırasında bir saldırı için birimini hareketlendirmek için TT tabancasıyla donanmış bir Sovyet askeri subayını tasvir ediyor. Bu görsel, II. Dünya Savaşında Sovyetlerin en ikonik fotoğraflarından birisi olarak kabul ediliyor, ancak ne tarihi ne de konusu kesin olarak bilinmiyor. En yaygın kabul gören versiyona göre, bu fotoğraf siyasi komiser Aleksei Yeryomenko [ru], 12 Temmuz 1942'de Ukrayna'nın Voroshilovgrad Oblastı'ndaki ölümünden birkaç dakika önce çekildi .

Tarihçesi

Yıllar boyunca, Alpert olayın çeşitli çelişkili versiyonlarını verdi, tarihler 1941 sonbaharından 1943'e kadar uzanıyordu. Ancak, omuz panolu M43 tunik giyilmediği ve yaka M43'tekinden farklı olduğu için 1943 fotoğrafı olması pek olası değildir. Alpert, subayın adını bilmediği ve fotoğrafın Kombat ('bir tabur komutanı') başlığının muhtemelen yanlış olduğu konusunda tutarlıydı - onu çektikten sonra, "kombat öldürüldü" ifadesini duydu ve geçici olarak bu mesajı fotoğrafın konusu olarak ilişkilendirdi. . Savaştan sonra Alpert, subayın kimliğini iddia eden çok sayıda mektup aldı, ancak yalnızca bir tanesi Komsomolskaya Pravda ve Lugansk Oblast idaresinin 1970'lerde üstlendiği ortak bir soruşturmayla doğrulandı. Bu yeniden yapılandırılmış versiyona göre, Yeryomenko kendi birimindeki siyasi komiserdi. Komutan yaralandığında, komutayı aldı ve Alman saldırısına karşı bir karşı saldırı için birliğini harekete geçirdi. Ve bu olaydan sonra dakikalar içinde öldü.

Miras

Fotoğraf, hem Sovyetler Birliği'nde hem de yurtdışında çok sayıda yayında, heykelde, sanat eserinde ve ticari üründe yeniden kullanıldı.

  • Ünlü fotoğrafa dayanarak oluşturulan Zaporozhye'deki Askeri Zafer Sokağı'ndaki kabartma.
  • Bu fotoğrafa dayanan bir siyasi eğitmenin görüntüsü, Donetsk Yüksek Askeri-Politik Mühendislik ve Sinyal Kolordu Okulu ve Sovyetler Birliği'nin diğer askeri ve siyasi okullarının amblemiydi.
  • Görüntü, Zafer Bayramı'nın 40. yıldönümüne ithafen 1985'te Kongo Cumhuriyeti'nin bir posta pulunda kullanıldı
  • Chelyabinsk'te görüntü, Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndaki zaferin anısına metal kısma oluşturmak için kullanıldı. Kısma, Molodogvardeytsev Caddesi, 48 numaralı evdeki dokuz katlı bir konut binasının sonunda yer almaktadır; Molodogvardeytsev ve Zafer Caddesi'nin kesiştiği noktada. 1990'ların sonlarında komplekse ek binaların inşası sırasında, baza sökülmüş ve yerine yeni, biraz farklı bir yapı yerleştirilmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Jukov</span> Sovyet mareşal

Georgi Jukov, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun başlıca komutanlarından biri, Sovyet Mareşal (1943), Savunma Bakanı (1955-1957). Stalingrad Muharebesi'nin kaderini değiştiren en önemli komutan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Tugaylar</span>

Uluslararası Tugaylar 1936-1939 yılları arasında meydana gelen İspanya İç Savaşı’nda Cumhuriyetçi güçlerin tarafında savaşmak üzere, farklı ülkelerden İspanya’ya gelen gönüllülerden oluşturulan cumhuriyetçi askeri birliklerdir. Tahminlere göre 53 ülkeden 32.000 gönüllü bu birliklere katılmıştır. Uluslararası Tugaylar ayaklanan İspanyol milliyetçi güçlerine ve bu isyancıları destekleyen Nazi Almanyası ile Faşist İtalya’ya karşı savaşa katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde askerî rütbe ve işaretler</span>

Sovyetler Birliği'nde askeri rütbe ve işaretler'i, 1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra hizmete girdi. Aynı zamanda soylulukla bağlantılı olan eski Çarlık rütbeleri kaldırıldı. Bu rütbeler günümüz Rusya'sında ve Ukrayna'sında kullanılan rütbelere benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">Rodion Malinovski</span> Sovyet ordu komutanı ve siyasetçi

Rodion Yakovleviç Malinovski, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Yüksek Sovyet üyesi, Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Toropets-Holm Taarruzu</span>

Toropets-Holm Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun, 9 Ocak - 6 Şubat 1942 tarihleri arasında İlmen Gölü güneyinde yürüttüğü askeri bir harekâttır. Harekât, Holm Cebi'nin oluşmasında, Alman 2. Ordu'sunun Demyansk Cebi'nde kuşatılmasında ve Alman 189. Piyade Tugayı'nın Andreapol yakınlarında imha edilmesinde etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Haldey</span>

Yevgeni Haldey, II. Dünya Savaşı sırasında, 1945 yılında Sovyetler Birliği'nin Almanya'ya karşı zaferinin tescili anlamına gelen Sovyet bayrağını başkent Berlin'de Reichstag'ın tepesine diken Abdülhakim İsmailov isimli Sovyet askerinin fotoğrafını çeken Kızıl Ordu fotoğrafçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Berköz</span> Türk asker ve eski Jandarma Genel Komutanı

Mehmet Nuri Berköz, Türk asker. 11. Jandarma Genel Komutanı (1949-1950).

<span class="mw-page-title-main">Bogdan Hmelnitski Nişanı</span>

Bogdan Hemelnitski Nişanı SSCB tarafından verilen; adını Kazak Hetmanlığı lideri (Hetman) Bogdan Hmelnitski'den alan, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında, SSCB Prezidyum'u tarafından 10 Ekim 1943 tarihinde verilmiş madalya.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi komiser</span>

Siyasi komiser Orduda, siyasi komiser veya siyasi subay, ordunun siyasi kontrolünü sağlamak amacıyla atandıkları birimin siyasi eğitiminden (ideolojisinden) ve organizasyonundan sorumlu bir denetleyici subaydır.

<i>Donbass Kurtarıcılarına</i>

Donbass Kurtarıcılarına Donetsk, Lenin Komsomol parkı'nda bulunan, Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Donbas'ı kurtaran tüm askerî birliklerin anısına adanmış abide. Güneydoğu Ukrayna'nın en büyük abidesi olup, şehir ve çevresine adanmış ana askeri tarih anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar</span>

Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar sırasında 1941-1945 yılları arasında teslim olan veya zorla yakalanan Sovyet savaş tutsaklarına karşı kasıtlı olarak kötü muamele uygulamasıdır. Bu uygulamaların sonucunda esir alınan yaklaşık 5,7 milyon Kızıl Ordu askerinden 3,1 ila 3,5 milyon arası kişi yaşamını yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri</span>

1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri, Büyük Temizlik döneminde Kızılı Ordu ve Sovyet Deniz Kuvvetleri içerisindeki komutan ve subaylara karşı yürütülen geniş çaplı siyasi baskı ve tasfiye dönemidir. Tasfiyeler aslında 1936'nın ikinci yarısında ufak çaplı başlamıştır, ancak 1937'den Mihail Tuhaçevski'nin tutuklanmasının ardından tasfiyeler büyüdü. Mayıs-Haziran 1937'de diğer yedi üst düzey asker tutuklandı 1938'de ise tasfiyeler geniş bir kapsama büründü. 1939-1941 arasında tasfiyelerde keskin bir düşüş yaşansa da düşük yoğunlukla devam etti.

<span class="mw-page-title-main">227 No.lu Emir</span> Sovyet Basını Sloganı

227 No.lu Emir veya bilinen adıyla Geri adım yok!, devam eden Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Halk Savunma Komiseri olarak görev yapan Josef Stalin tarafından 28 Temmuz 1942 tarihinde verilen emirdir. Emiri konu alan Geri adım yok! sloganı 1942 yazında Sovyet basınının ana sloganı haline geldi.

Max Vladimirovich Alpert, daha çok II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı cephe çalışmalarıyla tanınan önde gelen bir Sovyet fotoğrafçısıydı.