İçeriğe atla

Komando

Türk Komandoları
ABD Rangers Komandoları
Avusturya Dağ Komandosu
İngiltere Deniz Piyade Komandoları

Komando, seçkin bir hafif piyade veya özel kuvvetler birimidir. Fiziki ve kuramsal eğitimleri ile kazandırılan yetenekleri doğrultusunda; kısa süre içerisinde hedefin ayrıntılı keşfini yapıp durum değerlendirmesini ortaya koyarak hedefi imha eden, ikmal yapılmasa dahi görevi tamamlayan askerdir.[1] Düşman derinliklerinde birlik halinde görevlerini icra ederler.[2] Deniz Komando türü deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği yetiştirilen denizciler kuvvetidir. Komando birlikleri standart piyade harekâtlarının aksine timler halinde özel operasyonlar gerçekleştirirler.[3] Ülkelerin ihtiyaçlarına göre dağ, hava indirme, çöl savaşı, derin kâr savaşı, arama-kurtarma, meskûn mahal operasyonu, pusu, sabotaj baskın, deniz operasyonu gibi konularda standart askerî personele göre uzmanlık düzeyinde eğitim alan personeldir.[4][5]

Tarihçe

İlk olarak Afrika'daki birliklerine düzensiz ve ani baskınlar yapılması nedeniyle bunları önlemek ve karşı taarruzlar yapmak üzeri 1899-1902 yıllarında İkinci Boer savaşında Güney Afrika'daki Hollandalılar tarafından "komandos" adı altında birlikler kurulmuştur.[6] Türkiye'de 1926 yılında eğitim birlikleri kurularak Türk komando eğitimine başlanmıştır.[7] Soğuk Savaş dönemi boyunca Türk ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda farklı alanlarda uzmanlaşmış komando birlikleri kurulmuş ve sayıca arttırılmıştır.

1.Dünya Savaşı'nda Avusturya-Macaristan Devleti Jagdkommandos adlı birlikler kurarak pusuya karşı koyma ve askerî keşif yapma faaliyetlerinde bulundular.[8]

1940'lı yıllarda İkinci Dünya Savaşı'nda İngilizler Almanlara karşı sızma ve gece baskını yapacak komando birlikleri 9 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. oluşturmuşlardır.[9][10] Almanlar ise birçok savaş alanında yoğun şekilde hava indirme komando birlikleri ile harekâtta bulunmuştur.[11][12] Ayrıca Finlandiya, Japonya,İtalya,Rusya, Avustralya,Yeni Zelanda,Kanada,Yunanistan, ABD ve Polonya İkinci Dünya Savaşı'nda komando birlikleri kurmuştur. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Brezilya(COMANF),Malezya(PASKAL),Pakistan(Özel Hizmet Grubu),Çin(Kar Kurdu Komandoları) ve Hindistan(MARCOS) gibi ülkeler de ordularına komando birlikleri kazandırmıştır.[13]

Komando Beresi

Avustralya,Belçika,Hollanda,Fransa ve Kraliyet Deniz Komandoları yeşil bere kullanmaktadır.

Bordo Bere kullanan İtalya Hava İndirme Komandoları

Afganistan, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika,Brezilya, Brunei, Burkina Faso, Kanada, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, İsrail, Yunanistan, Meksika, Lübnan, Norveç, Polonya, Portekiz, Rusya, Singapur, Slovak, Ukrayna ve Venezuela gibi birçok ülkede komando birlikleri bordo bere kullanır.

Suudi Arabistan, Suriye, Sri Lanka, Singapur, Kongo, Vietnam, Hırvatistan gibi ülkelerdeki komando birimleri kırmızı bere kullanırlar.

Ukrayna, Arjantin ve Türkiye'de mavi bere kullanılmaktadır.

Türkiye'de mavi bere kullanılmasının nedeni eski Osmanlı Akıncılarının renginin mavi olması, sağa yatık olmasının nedeni İslam'a göre ölen kişinin sağa dönük yatırılmasını simgeler.[14]

Silah ve Teçhizat

Komando birlikleri, özellik ve aldıkları göreve göre G3, MPT76, G41, HK33, M16, piyade tüfekleri; Browning, Colt, tabancalar,HK MP5 makineli tabanca, Colt M4A1; Colt Commando; savunma ve taarruz tipi el bombaları; Dragunov SVD, AWM ve Mc.Millan Tac .50 keskin nişancı tüfekleri; 60 mm. Komando Havanı; RPG-7 Roketatar; PKM, HK23, HK21 MG3, M60, M249 SAW, M240 hafif makinalı tüfekler; Browning M2HB ağır makinalı tüfekler ve 40 mm. Bombaatarlar kullanırlar.

Teçhizat olarak yine birliğin ve görevin özelliğine göre; Lazer Noktalayıcı, Gece Görüş Gözlüğü, Gece Görüş Dürbünü, Termal Kamera, Nikon El Dürbünü ve çeşitli dürbünler, işaret tabancası ve işaret fişekleri, sis kutuları, silah bakım kitleri, panço-çadır, el telsizi, fener, GPS, pusula vb. teçhizat kullanırlar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  3. ^ "40 Commando | Royal Navy". www.royalnavy.mod.uk (İngilizce). 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  4. ^ "U.S. service members train for French Desert Commando Course". DVIDS (İngilizce). 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  5. ^ "VTNG Soldier completes French desert commando course". www.army.mil (İngilizce). 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  13. ^ https://www.mepanews.com/dunyanin-onde-gelen-10-ozel-askeri-birimi-18123h-p5.htm []
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Komando (Türkiye)</span> Askerî sınıf

Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Deniz Komando deniz kuvvetlerinin denizcilerine verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Piyade</span> yaya olarak savaşan askerlerin oluşturduğu sınıf

Piyade, kara ordusundaki temel muharip sınıftır. Muharebede en önde bulunan, gerektiğinde düşmanla göğüs göğüse muharebe edecek olan askerlerden oluşur. Piyadeler, timden tabura kadar müstakil kuruluş içinde görev yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">John Browning</span> Amerikalı tüfekçi (1855 – 1926)

John Moses Browning, Amerikalı silah tasarımcısı ve iş insanı.

Browning Automatic Rifle, bilinen adıyla BAR, II. Dünya Savaşı'nda ABD birliklerinde otomatik tüfek -hafif makineli sınıfında hizmet veren bir tüfek ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">M16</span> Amerikan menşeli piyade tüfeği ailesi

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">2. Komando Tugayı</span>

2. Komando Tugayı, Türk Kara Kuvvetlerindeki komando tugaylarından biridir. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Bolu'dadır. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nda görev aldı. Suriye'ye harekât için bir taburu Hatay'da konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Colt 9mm SMG</span>

Colt 9mm SMG, Colt Silah şirketi tarafından AR-15 dizaynına göre üretilen SMG(Makineli tabanca)dır. 9 mm'lik mermileri sayesinde hızlı ve sabit atış yapabilmektedir. Şarjörü İsrail yapımı olan Uzi'den kopyalanmıştır; fakat AR-15 modellerine uygun olabilmesi için şarjör bırakma düğmesi ve düzeneği değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">MKE MPT</span> Türk yapımı piyade tüfeği

MKE MPT, Türk Silahlı Kuvvetlerinin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığının oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında Türkiye merkezli Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından tasarlanan ve Kale Kalıp ile Sarsılmaz şirketleriyle beraber üretimi yapılan piyade tüfeği ailesi.

<span class="mw-page-title-main">Paletli Çıkarma Aracı</span> Amfibi Araç

Paletli çıkarma aracı. İngilizcesi 'Landing Vehicle Tracked' (LVT) olan araç II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Donanması ve Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından kullanılmıştır. Modernizasyondan geçirilmiş bazı araçların Kore Savaşı'nda kullanıldığı görülmüştür. II. Dünya Savaşı'nın neredeyse her cephesinde çıkarma harekâtlarında kullanılmış olup asıl görevini Pasifik Cephesinde yapmıştır. Guadalcanal Muharebesi'nden Iwo Jima Muharebesi'ne kadar her harekâtta kullanılmıştır. Zırhı 6–12 mm arasındadır. Sadece çıkarma harekâtlarında değil aynı zamanda karada zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi</span>

Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlı olup piyade komando subay, astsubay, uzman çavuş ve er yetiştirmekle sorumlu birliktir. Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman çavuşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Türkiye'de mavi bere kullanılmasının nedeni eski Osmanlı Akıncılarının renginin mavi olması, sağa yatık olmasının nedeni İslam'a göre ölen kişinin sağa dönük yatırılmasını simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Komando</span>

Deniz Komando ülkelerin deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği kritik operasyonlarda görev alan özenle yetiştirilen denizcilere verilen unvandır. Açık denizlerde korsanlarla mücadele harekâtı yürütürler, sualtı taraması yaparak patlayıcıları imha ederler, kritik tesisleri ve gemileri koruma görevlerini icra ederler. Savaşta yüzer platformları ele geçirme veya tahrip etme, amfibi harekâtı yapılacak kıyıya sızarak keşif yapma gibi görevleri vardır. Kara komandolarından farklı olarak eğitimleri denizde ve sığ sularda uzun süreler ve gizlice intikal etme, arazide deniz tehçizatıyla intikal etme, dalgıçlık gibi eğitimlerden geçerler. Sualtı tüfeği, dalış ekipmanları kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Commandos Marine</span>

Commandos Marine, Fransa Deniz Kuvvetleri'ne bağlı deniz komando birimidir. Yeşil Bereliler olarak da adlandırılırlar. 1942 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî bere</span> askerî üniformanın parçası olarak giyilen bere

Askerî bere, bere türüdür. 20. yüzyılın ortalarından beri dünya çapında birçok silahlı kuvvetlerin üniformalarının bir parçası olmuştur. Askerî bereler, çoğu askerde askerî tüfek veya piyade tüfeği taşıyan omzu serbest bırakmak için genellikle sağa doğru itilir, ancak çoğu Avrupa, Güney Amerika ve Asya'daki bazı ülkelerin orduları sola doğru iter.

<span class="mw-page-title-main">Mavi bere</span>

Mavi bere, mavi renginde olan askerî bere türüdür. Çeşitli askeri ve diğer kuruluşlar, Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından kullanılır.