İçeriğe atla

Komana Pontiki

Komana Pontiki
Komaneon
Κόμανα Ποντική
Diğer adıPontik Komana, Komana
KonumGümenek, Tokat, Karadeniz Bölgesi, Türkiye
BölgePontus Bölgesi
Koordinatlar40°21′26″K 36°38′18″D / 40.35722°K 36.63833°D / 40.35722; 36.63833
TürArkeolojik sit
ParçasıPontus Krallığı
Tarihçe
KuruluşMÖ 4. yüzyıl
Devir(ler)Geç Kalkolitik, Tunç Çağı,[1]
Kültür(ler)Helenistik Dönem
Bağlı olduğuPontus - Komana Tapınak Devleti[2]
Sit ayrıntıları
Kazı tarihleri2004-günümüz
ArkeologlarBurcu Erciyas[3]
DurumKazı çalışmaları devam ediyor
MülkiyetKültür ve Turizm Bakanlığı

Komana Pontiki, Pontik Komana veya kısaca Komana (Pontus RumcasıΚόμανα Ποντική), Türkiye'nin Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı Gümenek köyündeki Yeşilırmak Nehri kıyısında bulunan antik Pontus şehri.

Yeşilırmak yanında kurulmuştur, merkezi konumu onu tercih edilen bir ticaret merkezi haline getirmişti. Şehirde, Ay Tanrıçası'na tapınılırdı. Bu tapınakta hizmet gören köle sayısı 6000 kişiden az değildi. İoannis Hrisostomos, Konstantinopolis'ten sürgüne Aladağlar'da bulunan Cocysus şehrine giderken burada ölmüştür. Komana'dan kalanlar, Tokatın yedi kilometre uzağındaki Gümenek mevkiindedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Tatbul, Mustafa; Erciyas, D. Burcu (2017). Komana’da 2016 Yılı Arkeolojık Araştırmaları (Bursa Büyükşehir Belediyesi Matbaa Tesisleri bas.). Bursa: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. ss. 255-268. ISSN 1017-7663. 4 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Komana Antik Kenti - Tokat". Türkiye Kültür Portalı. 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Türkoğlu, Ekber (28 Temmuz 2020). "Komana Antik Kenti'nde Bizans dönemine ait 'kilise' için kazı çalışmaları sürüyor". www.aa.com.tr. Tokat: Anadolu Ajansı. 23 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sinop (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Sinop, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Tokat, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.

<span class="mw-page-title-main">Tokat (şehir)</span> Tokat ilinin merkezi olan şehir

Tokat, Tokat ilinin merkezi olan şehirdir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Tokat, kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güney ve güneydoğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında Amasya ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Düzce</span> Düzce ilinin merkezi olan şehir

Düzce, Türkiye'nin Düzce ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bitinya</span> Günümüzde Kocaeli ilinin İzmit ilçesinin eski adı

Bitinya Krallığı veya Bitinya, M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında Nikomedia (İzmit) başkentli, İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bursa arasında kalan bölgede hüküm sürmüş, Trakya kökenli Bitinler tarafından kurulmuş devlet. Aynı zamanda ülke toprakları coğrafî bir tâbir olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bölge de içerisinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Faselis</span> Likyada bulunan antik Yunan ve Roma kenti

Faselis ya da Phaselis , Likya'da bulunan antik Yunan ve Roma kentidir. Günümüzde Antalya'nın Kemer ilçesi yakınlarındadır. Faselis, tarihî özelliklerinin yanında plajlarıyla da bir deniz turizmi alanı işlevi görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa</span> Bursa ilinin merkezi olan şehir

Bursa, tarihî olarak Prusa, Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ağlasun</span> Burdur ilçesi

Ağlasun, Burdur iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar, Tokat</span> Tokatın ilçesi

Pazar, Tokat ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Turhal</span> Tokatın ilçesi

Turhal, Tokat ilinin il merkezine 46 km uzaklıkta olan ve Şubat 2021'de yayınlanan 2020 ADNKS kayıtlarına göre ilçe merkez nüfusu 63.133, köylerle birlikte ise nüfusu 79.776 olan bir ilçesidir. Turhal, hem ilçe merkez hem de köylerle birlikte toplam nüfus bakımından Erbaa'dan sonra Tokat'ın ikinci büyük ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilırmak</span> Karadeniz Bölgesinde nehir

Yeşilırmak, eskiden İris, Sivas'ın kuzeydoğusundaki Suşehri ilçesi sınırları içindeki Kösedağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Çarşamba ilçesinden Karadeniz'e dökülen nehir. Hititler döneminde önemli bir nehir olan Yeşilırmak, Kumeşmaha olarak isimlendirilmiştir. Daha sonrasında, antik dönemde kendisine verilen ad ise İris'ti.

Karadeniz Ereğli Müzesi, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesinde yer alan müze.

<span class="mw-page-title-main">Paflagonya</span> Anadolunun Orta Karadeniz kıyılarında yer alan tarihî-coğrafî bölge.

Paflagonya, Anadolu'nun, Karadeniz'in kıyısında, Pontus ve Bitinya arasında kalan eski bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Gümenek</span>

Gümenek, Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hasanbaba, Tokat</span> Tokat Merkeze bağlı özgün kültürü ve insanları ile eski Ermeni,  günümüz Kosova göçmeni Arnavut köyü

Hasanbaba, Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Akbelen, Tokat</span> Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köy

Akbelen, Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Kazova, Tokat il merkezinin batısından başlayıp Turhal ve Zile ovalarına doğru giderek genişleyen ve doğu-batı yönünde uzanan bir çöküntü ovasıdır. Karadeniz'in 115 km güneyinde yer almaktadır. Kazova'nın denizden yüksekliği ortalama 550 m civarındadır. Yaklaşık 30.000 hektarlık arazisiyle Tokat'ın en büyük ovasıdır. Kuzeyinde Yaylacık Dağları, güneyinde ise Deveci Dağlarının Kuzey uzantısı olan Akdağlar yer almaktadır. Kazova'nın doğu-batı yönünde uzunluğu yaklaşık 50 km, kuzey-güney yönünde genişliği ise 10 km civarındadır; fakat bu genişlik ovanın doğusunda yer alan Tokat civarında yaklaşık 1 km'ye kadar düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

<span class="mw-page-title-main">Amasya Kalesi</span> Great Amesia Walls

Amasya Kalesi, Türkiye'nin kuzeyindeki Amasya şehrinde yer alan tarihi bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Apamea Myrlea</span> insan yerleşimi

Myrleia, Türkiye'nin Bursa ilinin Mudanya ilçesinde bulunan antik kent. Mudanya'nın 1 km güneydoğusunda bulunur. Hisarlık adıyla anılır ve Yayvan Tepe üzerinde MÖ 7. yüzyılda İyonya'dan gelen Kolofonlular tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Daha kuzeyde liman kalıntılarına da rastlanır. 2012 yılında bir inşaat kazısında bulunmuş ve sit alanı ilan edilmiştir.