İçeriğe atla

Koma Dengê Azadî

Koma Dengê Azadî
TarzlarRock müzik
Özgün müzik
Kürt müziği
Etkin yıllar1991 - 2000'lerin başı
Eski üyelerDilek
İbrahim Erdem
Ömer Avcı
Serhat Karakas
Nuri Erdem
Serhat Baran
Mehmet Atlı
Sema Yiğit
Ece Güner
I. Halil Yıldız
Hakan Ener

Koma Dengê Azadî (Türkçe: Grup Özgürlüğün Sesi), 1990 yılında İstanbul'da kurulan, müzik grubu.

Hakkında

Koma Dengê Azadî, 90'lardaki diğer müzik grupları gibi, eski müzik tarzlarından ayrışan bir stile sahipti. Grup, Koma Amed ile birlikte ortaya çıkan ilk "Kom" (Kürtçe: grup) kategorisinde topluluk idi.[1] Bu yeni stil geleneksel Kürt müziğinin modern sesler ve sosyalist gerçekçilik akımı ile harmanlanması ve caz-folk müzik karşımı bir türden oluşmaktaydı.[2] Ayrıca grup enternasyonal bir marş olan Çav Bella'yı Kürtçe diline çevirerek bestelemişlerdir.[3]

1991-1998 yılları arasında 4 albüm yayınlayan grubun tüm albümleri Türkiye tarafından yasaklanmıştır. Bu yasaklara rağmen albümlerin yüzbinlere varan kopya sattığı belirtilmiştir.[4] Bununla birlikte Türkiye'de konser düzenlemesi de yasak olan grup Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerde birçok konser vermiştir.[5]

Grup üyeleri:

  • Dilek
  • İbrahim Erdem
  • Ömer Avcı
  • Serhat Karakas
  • Nuri Erdem
  • Serhat Baran
  • Mehmet Atlı
  • Sema Yiğit
  • Ece Güner
  • I. Halil Yıldız
  • Hakan Ener

Albümleri

  • Hêvî (Umut), 1991
  • Em Azadîxwaz in (Biz Özgürlükçüyüz), 1993
  • Welatê min/Roj wê bê (Anavatanım), 1995
  • Fedî (Utanç), 1998 - Ses Plak

Kaynakça

  1. ^ Bates, Eliot. Digital Tradition: Arrangement and Labor in Istanbul's Recording Studio Culture 27 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Oxford Üniversitesi Yayınları, s. 92, Erişim tarihi: 24 Eylül 2016.
  2. ^ Raykoff, I., Tobin, R. D. A Song for Europe: Popular Music and Politics in the Eurovision Song Contest 27 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ashgate Publishing, Ltd., s. 151, Erişim tarihi: 24 Eylül 2016.
  3. ^ Sarıtaş, B. Siynem Ezgi. Articulation of Kurdish Identity Through Politicized Music of Koms, MA Tezi, Orta Doğu Teknik Ünie, 2010, s. 87-88.
  4. ^ Guner, H. Kom'lar ve Kürt müzigi, Esmer dergisi, Mayıs, 2007.
  5. ^ Koma Denge Azadi (Grup Özgürlüğün Sesi) ve Fedi Albümü[], Erişim tarihi: 17 Ocak 2016.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hasret Gültekin</span> Türk halk müziği sanatçısı

Hasret Şükrü Gültekin, Alevi Kürt kökenli Türk, halk ozanı, halk şairi, Türk halk müziği ses sanatçısı, müzisyen, bestekar, söz yazarı ve bağlama virtüözüydü.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Uzun</span> Kürt yazar ve edebiyatçı (1953–2007)

Mehmed Uzun, Kürt yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer Akbal</span> Kürt-Zaza şarkısıcı

Nilüfer Akbal, Türk Vatandaşı,Kürt ve Zaza kökenli ses sanatçısı. Kurmançça, Soranice, Zazaca, Türkçe ve Farsça) müzik anlayışıyla dikkat çeken bir sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aynur Doğan</span> Kürt kökenli Türk şarkıcı ve besteci

Aynur Doğan, Kürt kökenli Türk şarkıcı ve söz yazarı. Halk müziği şarkıları seslendirir. 2004 ve 2005 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığının Avrupa başkentlerinde gerçekleştirdiği kültür etkinliklerinde birçok şehirde sahneye çıktı.

Kari Rueslåtten, solo ve başka sanatçılarla beraber çalışan Norveçli vokalist.

<span class="mw-page-title-main">Ciwan Haco</span> Kürt Sanatçı

Ciwan Haco, Kürt şarkıcı ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Agirê Jiyan</span>

Agirê Jiyan, Türkiye'de faaliyet gösteren Kürt müzik grubu. İstanbul'da bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi 'nin müzik gruplarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hozan Diyar</span> Kürt Sanatçı

Diyar ya da Hozan Diyar, Kürt ozan ve pop müzik şarkıcısı

<span class="mw-page-title-main">SHINee</span> Güney Kore erkek grubu

Shinee, 2008 yılında S.M. Entertainment tarafından kurulmuş Güney Koreli erkek grubudur. 25 Mayıs'ta SBS'in Inkigayo programında "Replay" şarkısıyla çıkış yapmışlardır. Grubun şu anda dört üyesi vardır: Onew, Key, Minho ve Taemin. Grup üyesi Kim Jonghyun 18 Aralık 2017 yılında intihar etmiştir.

Mehmet Atlı Kürt müzisyen. Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Modern Kürt müziğinin önemli temsilcileri arasında sayılmaktadır.

Koma Wetan 1973'te Sovyetler Birliği'nde kurulmuş Kürt rock müzik grubu. Kürtçe rock yapan ilk müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Kürt müziği</span> Kürtlerin müziği

Kürt Müziği, Kürt dillerinde yapılan müzikleri ifade eder. Kürt müziğinin ilk çalışması, ünlü Ermeni rahip ve besteci Gomidas Vartabed tarafından 1903'te topladığı on iki Kürt melodisinden oluşan "Chansons kurdes transcrites par le pere Komitas" adlı eseridir. Etnik Ermeni Karapetê Xaço, 20. yüzyıl boyunca birçok geleneksel Kürtçe melodiyi kaydederek ve icra ederek korudu. 1909'da Bilgin İsya Joseph, Yezidilerin müzik pratiğini, müzisyen benzeri kawâl figürleri ve azınlık tarafından kullanılan enstrümanlar da dahil olmak üzere belgelediği "Yezidi çalışmaları" adlı eserini yayınladı.

Koma Amed, 1988 yılında Ankara'da Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan Kürt folk müzik grubu.

Ayşe Şan, Kürt dengbêj. Eyşana Kurd, Eyşe Xan, Eyşana Elî isimleriyle de tanınır. Bir dengbej'in kızı olarak Diyarbakır'da doğdu, daha sonra sırasıyla Gaziantep, İstanbul, Almanya, Bağdat ve İzmir'de yaşadı. Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyleyerek radyolarda çalıştı, konserler verdi ve kasetler doldurdu. Annesi dışında ailesinin tamamının müzikle ilgilenmesine karşı çıkması nedeniyle doğduğu şehre vasiyetine rağmen öldükten sonra da dönemedi. Almanya'da bir çocuğunu kaybetti, daha sonra üç çocuğu daha oldu.

Nizamettin Ariç, Kürt müzisyen ve sinemacı. Geleneksel Kürt ezgilerini yeniden yorumlayan Ariç, "dengbêjlik geleneği ile süregelmiş Kürt müziğinin Batılı bir tarzda dinlenmesini sağlamıştır". Feqiya Teyra mahlasını kullanmıştır.

Türkiye'de Kürtlere yönelik insan hakları ihlâlleri, Türkiye'de yaşayan Kürtlere karşı işlenmiş olan insan hakkı ihlallerini incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rojda</span> Kürt halk müziği ses sanatçısı

Rojda Kürt şarkıcı ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Erdem</span> Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni

Kâmil Erdem, Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni.

Hani Mojtahedy, Kürt şarkıcı-şarkı yazarıdır. Geleneksel Fars müziğini ve Kürt şarkı sözlerini, çağdaşlaştırarak, birleştirmesiyle tanınır.