İçeriğe atla

Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanlar

Koordinatlar: 41°42′8.2″K 41°57′4.32″D / 41.702278°K 41.9512000°D / 41.702278; 41.9512000
Kolşik Yağmur Ormanları
IUCN kategori II (millî park)
Bölge Batum ve Poti yakınları
Koordinatları 41°42′8.2″K 41°57′4.32″D / 41.702278°K 41.9512000°D / 41.702278; 41.9512000
Kapladığı alan 312.53 km²
Kuruluş tarihi 2021
Yönetici Gürcistan Korunan Alanlar Ajansı
Dünya Mirası Doğa: (ix)(x)

Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanlar, Gürcistan'ın Karadeniz kıyı şeridinin yaklaşık 80 kilometrelik kısmı ve Kolhis Ovası'nın bazı kesimlerini içeren, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yağmur ormanlarıdır. 26 Temmuz 2021 tarihinde Dünya Mirası listesine eklenen ormanlar, Gürcistan'da UNESCO'nun listeye dahil ettiği ilk doğal yapılardır.[1]

Bölge, deniz seviyesinden 2.500 metre yükseklikte yer alan yaprak döken yağmur ormanları, sulak alanlar ve turbalıklardan oluşan bir dizi ekosistemi içerir. Son derece nemli, geniş yapraklı yağmur ormanları, bazıları Tersiyer Buzul Çağı'ndan günümüze ulaşmış birçok endemik ve relikt bitki türünün de dahil olduğu zengin bir flora ve faunaya ev sahipliği yapar. Bölge, 44 tehdit altındaki tür ve yaklaşık 500 omurgalı türü de dahil olmak üzere, yaklaşık 1.100 vasküler ve vasküler olmayan bitki türünün yuvasıdır. Ayrıca, nesli kritik tehlike altında olan Kolşik mersin balığı da dahil olmak üzere 19 tehdit altındaki hayvan türünü barındırır. Bölge, Batum darboğazından göç eden, küresel tehdit altındaki birçok kuş için önemli bir durak noktasıdır.[2][3] Bölgenin toplam alanı 31.253 hektar, tampon bölgenin alanı ise 26.850 hektardır.[2]

Kolşik yağmur ormanları 7 bölgeden oluşur: Acara'daki Kintrişi-Mtirala ve İspani; Guria'daki Grigoleti ve Imnati ve Samegrelo-Zemo Svaneti'deki Pitşora, Nabada ve Çuria bölgeleri.[2] Kolheti Milli Parkı, Kintrishi Mutlak Koruma Alanı, Kobuleti Tabiatı Koruma Alanları ve Mtirala Millî Parkı Kolşik yağmur ormanlarının parçasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Georgia's Colchic Rainforests, Wetlands Granted World Heritage Status". Civil Georgia. 27 Temmuz 2021. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "civ" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ a b c "Colchic Rainforests and Wetlands" (İngilizce). UNESCO World Heritage Centre. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "UNESCO" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ "UNESCO announced Georgian Colchic Rainforests and Wetlands as world heritage". Caucasus Nature Fund. 27 Temmuz 2021. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sulak alan</span> Sürekli veya mevsimsel olarak suya doymuş arazi alanı

Sulak alanlar, yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturmaktadır. Bu alanlar yöre insanlarına ve ülkenin geneline geniş yelpazede hizmet veren oldukça karmaşık doğal sistemlerdir ve yeryüzündeki başka hiçbir ekosistemle karşılaştırılmayacak ölçüde işlev ve değerlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Niokolo-Koba Ulusal Parkı</span>

Niokolo-Koba Ulusal Parkı, Dünya Mirası listesinde yer alan bir ulusal parktır. Park, Senegal'de, Gambiya Nehri'nin üzerindeki geniş ormanlık alanda bulunmaktadır. 1 Ocak 1954 tarihinde Senegal'in ulusal parkları arasında yer alan park, 1969'da genişletildi ve 1981'de Dünya Mirası listesine alındı. Son olarak park, 2007'de Tehlike Altında Olan Alanlar listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Retiro Parkı</span>

Retiro Parkı İspanya’nın Madrid şehrinde yer alan en büyük parklardan birisidir. 19. yüzyılın sonlarına kadar İspanyol monarşisine ait olan park, bu tarihten sonra halka açık bir parka dönüştürülmüştür. 1.4 kilometrekarelik bir alana yayılan Retiro Parkı şehir merkezinin hemen ucunda ve Puerta de Alcalá ile Prado Müzesi’nin çok yakınındadır. Birçok heykelin, anıtın, galerilerin ve bir göletin yer aldığı parkta periyodik olarak pek çok etkinlik düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atsinanana'daki Yağmur Ormanları</span>

Atsinanana'daki Yağmur Ormanları, Madagaskar'ın doğusundaki altı millî parkta yer alan 13 özel bölgeden oluşan bir Dünya Mirasıdır. Yağmur ormanları, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Dünya Mirası'nı oluşturan alanlar:

  1. Marojejy Ulusal Parkı
  2. Masoala Ulusal Parkı
  3. Zahamena Milli Parkı
  4. Ranomafana Ulusal Parkı
  5. Andringitra Milli Parkı
  6. Andohahela Ulusal Parkı
<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tubbataha Resifi</span> Koruma altındaki bölge

Tubbataha Resifleri Tabiat Parkı Filipinler'de, Sulu Denizi'nin ortasında bulunan bir korunan alandır. Deniz ve kuş koruma alanı, Kuzey Atol ve Güney Atolü olarak adlandırılan iki büyük atolden ve toplam 97.030 hektar alan kaplayan daha küçük Jessie Beazley Resifi'nden oluşmaktadır. Palawan ilinin başkenti olan Puerto Princesa ilçesinin 150 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Issız adalar ve resifler, resifin yaklaşık 130 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Cagayancillo Adası belediyesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keoladeo Millî Parkı</span>

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mana Havuzları Millî Parkı</span>

Mana Havuzları Milli Parkı Kuzey Zimbabve'deki 219.600 hektarlık bir yaban hayatı koruma alanı ve ulusal parktır. Zimbabve'nin Zambezi Nehri'nin alçaklarında bir bölge olup, her yağışlı mevsimden sonra sel sularının geniş bir göl alanına dönüştüğü bir bölgedir. Sular geri şekilde göller kurur ve Afrika'daki su arayan hayvanların en önemli toplanma arazilerden biri haline gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gondvana Yağmur Ormanları</span>

Eskiden Orta Doğu Yağmur Ormanı Koruma Alanları olarak bilinen Avustralya'nın Gondvana Yağmur Ormanları, dünyadaki en zengin subtropikal yağmur ormanı alanıdır. Dünya Mirası alanı yağmur ormanları, Newcastle'dan Brisbane'e elli ayrı koruma alanı içerir ve koruma alanlarının toplam alanı 366,500 hektardır.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka'nın Orta Yaylaları</span> Sri Lankada yer alan bir Dünya Mirası alanı

Sri Lanka'nın Orta Yaylaları, Sri Lanka'da yer alan bir Dünya Mirası sitesidir. 31 Temmuz 2010'da, 34. oturumunu Brasilia'da gerçekleştiren Dünya Miras Komitesi, Sri Lanka Orta Yaylalarını Dünya Mirası olarak listeledi. Site, "Sri Pada" Zirvesi Vahşi Yaşamı Koruma Alanı, Horton Plains Ulusal Parkı ve Knuckles Korunan Ormanı'ndan oluşmaktadır. Bun yağmur ormanlarının yükseklik deniz seviyesinden 2.500 metreye (8.200 ft) kadar ulaşmaktadır. Bölge, ayı maymunu, Trachypithecus vetulus monticola ve Horton Plains ince loris, Loris tardigradus nycticeboides de dahil olmak üzere çeşitli memeli türlerini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek</span>

Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek, ABD ve Kanada'da, Yukon, Alaska ve Britanya Kolumbiyası sınırında yer alan bir uluslararası park sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Arnavutluk'un, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 10 Temmuz 1989'da onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uzunbocak</span>

Uzunbozhak, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Istranca Tabiat Parkı'ndaki beş doğa koruma alanından biri olan bir UNESCO Biyosfer Rezervidir. Koruma alanı bazen Lopushna. olarak da adlandırılır. Uzunbozhak 13 Aralık 1956'da kurulmuş ve Mart 1977'de UNESCO biyosfer rezervleri ağına dahil edilmiştir. 2529.6 hektar veya 25.296 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Koruma alanı topraklarında tüm ekonomik faaliyetler yasaktır.

UNESCO Dünya Mirasları, 1972 UNESCO Dünya Mirası Anlaşması'nda belirtildiği üzere, kültürel ve doğal olarak önemi olan yerlerdir. Madagaskar'daki doğal ve kültürel miraslar listeye girmeye hak kazandı. 19 Temmuz 1983'te devlet anlaşmayı imzaladıktan sonra Madagaskar'daki doğal ve kültürel miraslar listeye dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Euxine-Kolşik yaprak döken ormanlar</span>

Euxine-Kolşik yaprak döken ormanlar, Karadeniz'in güney kıyısında yer alan ılıman geniş yapraklı ve karma ormanlar ekolojik bölgesidir. Ekolojik bölge, batıda Bulgaristan'ın güneydoğu köşesinden Türkiye'nin kuzey kıyısına, doğuda Karadeniz'in doğu ucunu saran Gürcistan'a kadar uzanan ince kıyı şeridi boyunca uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Mutlak Koruma Alanı</span>

Kintrişi Mutlak Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesine bağlı olan Kobuleti bölgesindeki bir sit alanıdır. Kintrişi Nehri'nin kuzeyinde, Tshemvani (Tshemlovana) köyü ve Hino Dağları'nın arasındadır. Deniz seviyesinden 300 ila 2.500 metre yükseklikte konumlanmıştır. Bölgedeki soyu tükenmek üzere olan canlıları ve endemik türleri korumak için 1959 yılında kurulmuştur. Koruma Alanı, Kintrişi Millî Parkı'na ev sahipliği yapar. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanları'nın parçasıdır.