İçeriğe atla

Kolumbiya Nehri

Kolumbiya Nehri ve drenaj sahası
Columbia River Gorge

Kolumbiya Nehri ya da Columbia Nehri (İngilizce Columbia River), Kuzey Amerika'da Pasifik Kuzeybatısı'nın en büyük nehridir[1] ve uzunluğu 2,000 km'dir. ABD'nin dördüncü en büyük nehridir. Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Rocky Dağlarında doğan nehir, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletine geçer ve Oregon eyaletiyle sınır oluşturduktan sonra Büyük Okyanus'a dökülür. Drenaj havzası kabaca Fransa büyüklüğündedir ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yedi eyaletine ve bir Kanada eyaletine kadar uzanır. Hacim bakımından Amerika Birleşik Devletleri'nin dördüncü büyük nehri olan Kolumbiya, Pasifik'e dökülen Kuzey Amerika nehirleri arasında en büyük debiye sahip olanıdır. Kolumbiya, dünyadaki nehirler arasında 36. en büyük debiye sahiptir.

Kolumbiya Nehri ve kolları binlerce yıldır bölgenin kültür ve ekonomisinin merkezinde yer almaktadır. Antik çağlardan beri ulaşım için kullanılmış ve bölgenin birçok kültürel grubunu birbirine bağlamıştır. Nehir sistemi, tatlı su habitatları ile Büyük Okyanus'un tuzlu suları arasında göç eden birçok anadrom balık türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu balıklar -özellikle de somon türleri- yerli halkların temel geçim kaynağını oluşturmuştur.

Kolumbiya Nehri'nin Avrupalılar tarafından belgelenen ilk keşfi, Bruno de Heceta'nın 1775 yılında nehrin ağzını görmesiyle gerçekleşmiştir. 11 Mayıs 1792'de Boston'dan Kaptan Robert Gray yönetimindeki "Kolumbiya Rediviva" adlı özel bir Amerikan gemisi nehre giren ilk yerli olmayan gemi oldu. Daha sonra 1792'de İngiliz Kraliyet Donanması'ndan William Robert Broughton, Vancouver Keşif Gezisi'nin bir parçası olarak HMS Chatham'a komuta etti ve Oregon Sahil Sıradağları'nı geçerek nehrin 100 mil yukarısına, şimdiki Vancouver, Washington'a ulaştı. Sonraki yıllarda kürk ticareti yapan şirketler, Kolumbiya'yı önemli bir ulaşım yolu olarak kullandılar. 19. yüzyılın sonlarında nehir boyunca uzanan demiryolları sayesinde bağlantı sağlandı ve ulaşım kolaylaştı.

19. yüzyılın sonlarından bu yana, kamu ve özel sektör nehri kapsamlı bir şekilde geliştirmiştir. Gemi ve mavna seyrüseferine yardımcı olmak için aşağı Kolumbiya ve kolları boyunca kilitler inşa edilmiş ve tarama çalışmaları nakliye kanallarını açmış, bakımını yapmış ve genişletmiştir. 20. yüzyılın başlarından bu yana nehir boyunca enerji üretimi, navigasyon, sulama ve taşkın kontrolü için barajlar inşa edilmiştir.

Adlandırma

Güney Amerika'daki Kolombiya (Colombia) adı doğrudan Kristof Kolomb'un adına dayanırken, Kuzey Amerika'daki Kolumbiya (Columbia) adı gemi kaptanı Robert Gray'in (1755 – 1806) deniz kürk ticaretinde kullanılan gemisinin (Columbia Rediviva) adından gelir. North West Company ile Hudson's Bay Company dönemlerinde kürk ticareti ilçesi olan Kolumbiya İlçesi (Columbia District) adını bu nehirden alır. Bu ilçe daha sonra ikiye bölünmüş, kuzey kısmı Britanya Kolumbiyası (British Columbia) adıyla Büyük Britanya'ya (sonra da Kanada'ya), güney kısmı ise Oregon Toprakları ya da Amerikan Kolumbiyası (American Columbia) veya Güney Kolumbiyası (Southern Columbia) adlarıyla Amerika'ya bırakılmış ve sonradan burası Oregon, Montana, Washington, Idaho, Wyoming eyaletlerine bölünmüştür.

Bölgenin yerlisi olan Kızılderililerin verdiği adlar: Çinukça Wimahl, Sahaptince Nch’i-Wàna («büyük nehir»)

Yerli halklar

Kolumbiya Nehri havzası 15.000 yıldır insan yerleşiminde olup 3.500 yıl önce Pasifik sombalığı (Oncorhynchus) türlerine dayanan yerleşik avcılık düzenine geçildiği hesap ediliyor.[2]

Dillerine göre bölgenin yerlisi olan Kızılderililer:

Ayrıca bakınız

  • Dünyanın en uzun nehirleri

Kaynakça

  1. ^ "Largest Rivers in the United States" (PDF). USGS. 2 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2012. 
  2. ^ National Research Council (U.S.) (2004). Managing The Columbia River: Instream Flows, Water Withdrawals, and Salmon Survival. National Academies Press. s. 18. ISBN 0-309-09155-1. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008.  URL is to the Google Book Search version.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sıradağlar Zaman Dilimi</span>

Sıradağlar Zaman Dilimi, Kuzey Amerika'da kullanılan, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan sonbahar ve kış aylarında 7, yaz saati uygulamasının etkin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında ise 6 saat geride olan zaman dilimi. 105. batı boylamındaki saati temel almaktadır.

Pasifik Atabask dilleri ya da Pasifik Kıyısı Atabask dilleri, Kuzey Amerika'nın batısında Pasifik kıyılarında, Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya ve Oregon eyaletlerinde yaşayan Pasifik Atabaskları tarafından konuşulan ve 7 dilden oluşan Atabask dillerinin bir alt grubudur. Konuşanları yaklaşık 50-100 kişidir.

Kwalhioqua–Tlatskanai dili, ABD'de Washington ve Oregon eyaletlerinde Kolumbiya Nehri aşağılarında konuşulmuş Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. 1930 öncesinde soyu tükenmiştir.

Mos dilleri, Kuzey Amerika'nın Pasifik Kuzeybatısı bölgesinde Kanada'ya bağlı Britanya Kolumbiyası ile ABD'ye bağlı Washington eyaletlerinde konuşulan Saliş dilleri, Vakaş dilleri ve Çimakum dillerinden oluşan hipotetik Kızılderili dil filumu. Algonkin–Vakaş dilleri üst grubuna girer.

<span class="mw-page-title-main">Penuti dilleri</span> Kızılderili dil ailesi

Penuti dilleri, Kuzey Amerika'nın batısında Kanada'ya bağlı Britanya Kolumbiyası ile ABD'ye bağlı Washington, Oregon ve Kaliforniya eyaletlerinde konuşulan Kızılderili dil ailesi.

Sahaptin dilleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington, Oregon ve Idaho eyaletlerinin Kolumbiya Platosu denen bölgesinde konuşulan Penuti dil ailesinin Plato Penuti dilleri bölümünden Kızılderili dilleri grubu. Yalnızca iki dilden oluşur.

Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri ya da Pasifik Kuzeybatı Kıyısı Kızılderilileri, Kuzey Amerika'nın Pasifik Okyanusuna bakan kuzeybatı kısmında Pasifik Kuzeybatısı denen bölgesinde, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı güneydoğu Alaska, Washington ve Oregon eyaletleri ile Kanada'nnn Britanya Kolumbiyası eyaletinde Kuzey Amerika yerlileri kültür bölgesinden yerli kültürü oluşturan Kızılderililer. Kuzey ve kuzeydoğuda Subarktik Kızılderilileri, güneydoğuda Plato Kızılderilileri, güneyinde Kaliforniya Kızılderilileri kültür grupları yer alır.

<i>Shepherdia canadensis</i>

Shepherdia canadensis, iğdegiller familyasından, Kuzey Amerika'da yetişen, 1–4 m boyunda, azot bağlayıcı, kırmızı meyveli diğer Shepherdia türlerinin aksine sarı renkte de olabilen acı meyveli bitki türü. Genellikle çakıllı sığ topraklarda görülür.

Plato Kızılderilileri, Kuzey Amerika'nın Pasifik Okyanusuna bakan batı kısmında içbölgede, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait Dağlararası Platolar denen bölgesindeki kuzey Idaho, batı Montana, doğu Washington, doğu Oregon ve kuzeydoğu Kaliforniya eyaletlerinde ve Kanada'ya ait Batı Kanada bölgesindeki Britanya Kolumbiyası eyaletini orta ve güneyindeki İç Britanya Kolumbiyası denen kısmında Kuzey Amerika yerlileri kültür bölgesinden yerli kültürü oluşturan Kızılderililer. Kuzeyde Subarktik Kızılderilileri, doğuda Ova Kızılderilileri, güneyde Büyük Havza Kızılderilileri, güneybatıda Kaliforniya Kızılderilileri ve batıda Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri kültür grupları yer alır.

Nikola Atabaskları, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde Nicola ile Similkameen nehirleri vadisindeki Similkameen ve Nicola Country köylerinde yaşamış olan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, animist ya da şamanist Plato Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Kuzey Atabaskları içindeki Britanya Kolumbiyası Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Kendileri gibi dilleri Nikolacanın da soyu tükenmiştir. Bu dil hakkında kısmen bilgisi olan son kişi 1940 yakınlarında ölmüştür. Yalnızca Alman Amerikalı antropolog Franz Boas tarafından 1924 yılında yayımlanan dillerine ait üç sayfalık malzemeyle bilinir. Çilkotinlerden olabileceği yönündeki iddialar olsa da bu konu kesinleşmiş değildir.

İç Saliş dilleri, Kuzey Amerika'da Kanada'nın güneybatısında Britanya Kolumbiyası eyaletinde ve ABD'nin kuzeybatısında Washington, Oregon, Idaho ve Montana eyaletlerinde yaşayan İç Saliş halkları tarafından konuşulan Saliş dilleri grubundan Kızılderili dilleri.

<span class="mw-page-title-main">İç Saliş halkları</span>

İç Saliş halkları ya da İç Salişleri, Saliş halklarından Kanada'nın güneybatısında Britanya Kolumbiyası eyaletinde ve ABD'nin kuzeybatısında Washington, Oregon, Idaho ve Montana eyaletlerinde yaşayan ve İç Saliş dillerini konuşan, avcı ve toplayıcı, Plato Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Diğer ABD Kızılderilileri ve Kanada Kızılderilileri gibi İç Saliş halkları da yasal olarak Kızılderili rezervasyonu (ABD) ya da Kızılderili rezervi (Kanada) adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Saliş halkları</span>

Saliş halkları ya da Salişler, Kuzey Amerika'da Kanada'nın güneybatısında Britanya Kolumbiyası eyaletinde ve ABD'nin kuzeybatısında Washington, Oregon, Idaho ve Montana eyaletlerinde ve Saliş dillerini konuşan, avcı ve toplayıcı, Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri (Kıyı) ya da Plato Kızılderilileri (İç) kültür grubundan Kızılderili halkları. Diğer ABD Kızılderilileri ve Kanada Kızılderilileri gibi Saliş halkları da yasal olarak Kızılderili rezervasyonu (ABD) ya da Kızılderili rezervi (Kanada) adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Halkomelemce</span>

Halkomelemce, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Vancouver Adası ile Fraser Nehri deltasında ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington eyaletinin kuzeyinde yaşayan Halkomelemler tarafından konuşulan Saliş dilleri ailesinin Kıyı Saliş dilleri grubundan bir Kızılderili dilidir. Kanada'da 2002 sayımına göre 225 olan etnik nüfustan anadillerinin konuşabilenlerin sayısı 200 kişi, ABD'de ise 1997 sayımına göre 5.167 etnik nüfustan ancak 25 kişi konuşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çinuk dilleri</span>

Çinuk dilleri ya da Şinuk dilleri, Kuzey Amerika'nın batısında ABD'ye bağlı Washington ileOregon eyaletlerinde Kolumbiya Nehri Vadisinde Çinuklar (Şinuklar) tarafından konuşulan üç dilden oluşan Kızılderili dil ailesi.

<span class="mw-page-title-main">Çinuklar</span>

Çinuklar ya da Şinuklar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington ile Oregon eyaletlerinde Kolumbiya Nehri Vadisinde yaşayan, Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri kültür grubundan bir Kızılderili halkı. Çinuk dilleri ailesine giren üç dili konuşurlar. Diğer ABD Kızılderilileri gibi Çinuklar da yasal olarak Kızılderili rezervasyonu adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar. Geçmişte deniz kürk ticaretinde aktif olan halklardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Atabaskları</span>

Pasifik Atabaskları, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya, Oregon ve Washington eyaletlerinde yaşayan, Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubunun 11 dilden oluşan Pasifik Atabask dilleri alt grubundan dilleri konuşan Atabasklardan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Kaliforniya Kızılderilileri kültür gruplarından Kızılderili halkları. Kimileri Washington eyaletindeki Kwalhioqua–Tlatskanai dilini konuşanları Kuzey Atabaskları arasına katarlar.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hood River, Oregon</span> Amerika, Oregonda şehir

Hood River, Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletine bağlı Hood River ilçesinin merkezi olan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 7.167'dir.

<span class="mw-page-title-main">Oregon Ülkesi</span> Kuzey Amerikanın Pasifik Kuzeybatısındaki tartışmalı bir bölge için kullanılan bir terim

Oregon Ülkesi, ağırlıklı olarak Kuzey Amerika'nın Pasifik Kuzeybatısı'ndaki tartışmalı bir bölge için kullanılan bir terimdi. Bölge, 1810'dan önce Britanyalı ve Kanadalı Fransız kürk tüccarları tarafından işgal edildi ve 1830'ların ortalarından itibaren Amerikalı yerleşimciler ve Kolumbiya Nehri'nin kıyı bölgelerinin kuzeyinde deniz kürk ticaretiyle uğraşan bütün gemilerin uğrak yeri haline geldi. 1846 tarihli Oregon Antlaşması, 1818 Antlaşması uyarınca tartışmalı ortak yönetimi sona erdirdi ve 49. paralelde Vancouver Adası hariç Britanya-Amerika sınırını kurdu.