İçeriğe atla

Koltuktaki Çıplak Kadın

Koltuktaki Çıplak Kadın
(Femme nue couchée)
Sanatçı Gustave Courbet
Yıl 1862
Tür Yağlıboya
Boyutlar 75 cm × 97 cm (30 in × 38 in)
Konum Özel Koleksiyon

Koltuktaki Çıplak Kadın (Fransızca:Femme nue couchée) Fransız gerçekçi ressam Gustave Courbet tarafından 1862 yılında çizilen tablo. Eserde, genç, uzun saçlı, sadece ayakkabı ve çorap giymiş bir kadının bir koltuğun üzerinde uzanması betimlenir. Kadının hemen arkasında kırmızı perdeler vardır ve kapalı pencerelerden gökyüzü manzarası görünür. Courbert bu çalışmasında Goya'nın Çıplak Maja isimli eserinden etkilenmiş gibidir.

Eserin ilk sahibi Alexandre Berthier idi. Daha sonra Marcell Nemes satın aldı. 1913 yılında Macar bir koleksiyoncu olan Ferenc Hatvany tarafından satın alındı. Hatvany resmin bir kopyasını çizdi ve şaka mahiyetinde Belgrad'da açılan bir sergiye orijinaliymiş gibi gönderdi.[1] II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler'in Macaristan'ı işgali sırasında bir Budapeşte bankası Hatvany'nin diğer koleksiyonu ile birlikte bu esere kanunsuz bir şekilde el koydu. Son olarak muşambaya sarılmış bir şekilde bir Sovyet askeri kamyonunun arkasında görülen resimden bir daha haber alınamadı.[1]

Resim 2000'de ve 2003'te, antika ticareti yaptığını öne süren Slovak bir adam tarafından önce Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi daha sonra ise Sanat Kurtarma Komisyonu'na satılmaya çalışıldı. Satıcının Sanat Kurtarma Komisyonu'na da mantıklı gelen bir hikâyesi vardı. Buna göre resim Sovyet askerleri tarafından Bratislava yakınlarındaki bir köyde kendilerini muayene eden doktora verilmişti.[1][2] Resmin üzerinde yapılan incelemelerde, eserin Hatvany'nin kopyası değil, orijinali olduğu anlaşıldı.

Beş senelik bir araştırmanın sonunda Interpol'ün işe karışması ve Amerika Birleşik Devletleri ile Slovenya'nın ortak girişimleri neticesinde, Sanat Kurtarma Komisyonu bulana 300.000 dolar ödül vererek resmi ele geçirdi. Son kez 1930'larda sergilenen resim 2007 yılında Paris'te Grand Palais'te yer alan bir Courbet sergisinde halkın karşısına çıktı.

Kaynakça

Kaynakça

  1. ^ a b c Akinsha (2008)
  2. ^ Lichfield (2007)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<i>Guernica</i> (tablo)

Guernica, Pablo Picasso tarafından 1937'de yapılan, İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanyası'na ait 28 bombardıman uçağının 26 Nisan 1937'de İspanya'daki Guernica şehrini bombalamasını anlatan, 7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliğinde anıtsal tablodur. Saldırı sırasında 250 ila 1600 kişi ölmüş, çok daha fazla sayıda kişi de yaralanmıştı.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Avignonlu Kızlar</span> Picassonun yağlı boya tablosu

Avignonlu Kızlar, Picasso'nun yağlı boya tablosudur. Kübizmin ve modern sanatın doğuşunu simgelemektedir. İnsan yüzünün temsili kurallarının bozulması uç noktalardadır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<i>Halka Yol Gösteren Özgürlük</i> Eugéne Delacroix tarafından çizilmiş resim

Halka Yol Gösteren Özgürlük, Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen yağlı boya tablo. Fransız romantik ressamlarından Eugene Delacroix tarafından yapılmıştır. 1830 senesinde Kral 10. Charles'in devrilişine yol açan üç günlük halk ayaklanmasının anısına yapılmıştır. Tüm dünyada Fransız Devrimi'nin simgesi kabul edilmektedir.

<i>Olympia</i> (tablo) Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Olympia, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1863 yılında tamamladığı tablosudur. Gerçekçilik akımının bir örneği olan eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesinde sergilenmektedir.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<i>Aynadaki Venüs</i> Diego Velázquez tablosu

Aynadaki Venüs, İspanyol Altın Çağı'nın önde gelen ressamlarından Diego Velázquez'in (1599–1660) tablosu. Eser Londra'daki Ulusal Galeri'de sergilenmektedir. Velázquez bu tabloyu 1647 ile 1651 yılları arasında tamamlamıştır.

<i>Çıplak Maya</i> İspanyol ressam Francisco de Goyanın 1790 ile 1800 yılları arasında tamamladığı tahmin edilen tablosu

Çıplak Maya ya da Çıplak Maja, İspanyol ressam Francisco de Goya'nın 1790 ile 1800 yılları arasında tamamladığı tahmin edilen tablosudur. Eser şu anda Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenmektedir. Ressam bu tabloyu, İspanyol engizisyonunun çıplak kadın resimlerinin yapılmasını yasakladığı bir dönemde, İspanya başbakanı Manuel de Godoy'un isteği üzerine yaptı. Resim, Godoy'un koleksiyonuna 12 Kasım 1800 tarihinde katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Mary Cassatt</span> Amerikalı ressam (1844 – 1926)

Mary Stevenson Cassatt, Amerikalı ressam.

<i>Sanatçının Stüdyosu</i>

Sanatçının Stüdyosu ya da Ressamın Stüdyosunda Gerçek bir Alegori, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1855 yılında yaptığı tablosu. Şu anda, Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Kırda Öğle Yemeği</i> Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Kırda Öğle Yemeği ya da Kırda Piknik Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862 - 1863 yılları arasında tamamladığı tablosudur. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<i>Uyku</i> (tablo)

Uyku, Fransız ressam Gustave Courbet tarafından 1866'da tuval üzerine yağlı boya ile yapılan erotik tablo. Lezbiyenliği betimleyen tablo Fransızcada Les Deux Amies ve Paresse et Luxure isimleriyle de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

<i>Günaydın Bay Courbet</i>

Günaydın Bay Courbet veya orijinal ismiyle Karşılaşma, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1854 yılında bitirdiği, tuval üzerine yağlı boya tablosudur. İçerdiği çeşitli ögelerin kullanımı bakımından simgesellik açısından da önemli olan ve aynı zamanda çok sayıda reprodüksiyona konu olması nedeniyle de ressamın en bilinen eserlerinden biri olarak, günümüzde Montpellier'deki Fabre Müzesinin koleksiyonunun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avcı Kadın Diana</span>

Diana Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir tarafından 1867'de yapılmış bir tablodur. Ressamın sevgilisi Lise Tréhot'u Roma tanrıçası Diana olarak tasvir ettiği düşünülsede resimdeki modelin kesin kimliği sanat tarihçileri tarafından tartışılıyor.

<i>La Parisienne</i> (Renoir tablosu)

La Parisienne veya La Dame en bleu, Fransız ressam Pierre Auguste Renoir'ın 1874'te tamamladığı ve şu anda Cardiff Ulusal Müzesi'nde sergilenen bir yağlı boya tablosudur. Eser, Renoir'ın 1874'teki ilk empresyonist sergide sunduğu yedi eserden biridir. Aynı zamanda eser, Ulusal Müze'nin sanat koleksiyonunun en önemli parçalarından biridir.