İçeriğe atla

Kolomenskoye

İsa'nın Göğe Çıkışı Kilisesi, Kolomenskoye
UNESCO Dünya Mirası
Konum Rusya
KriterKültürel: ii
Referans634
Tescil1994 (18. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Kolomenskoye (Rusça: Коломенское), Rusya'da, Moskova şehir merkezinin güneydoğusunda, Kolomna kasabasına giden antik yol üzerinde bulunan eski bir kraliyet mülküdür. 390 hektarlık doğal alan, Moskova nehri'nin dik kıyalarına bakmaktadır. 1960'lı yıllarda Moskova'nın bir parçası olmuştur. 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moskova</span> Rusyanın başkenti

Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir merkezinde 13.204.177'lik nüfusa sahiptir. Banliyöler de eklendiğinde 18 milyona yaklaşan bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veliki Novgorod</span> Rusyada şehir

Veliki Novgorod, Rusya içerisinde yer alan önemli şehirlerden biridir. Rusça büyük yeni şehir demektir.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">PFK CSKA (Rusya)</span> Rus futbol kulübü

PFK CSKA, tam adıyla Prafessionalniy futbolniy klub Tsentralnıy sportivnıy klub Armii ya da bilinen adıyla CSKA Moskova, Rusya'nın Moskova şehrinde kurulmuş bir profesyonel futbol kulübü. 1911 yılında Kızıl Ordu tarafından CSKA Moskova adıyla kurulan kulüp, 1951'de adını CDSA Moskova, 1957'de CSK Mo Moskova olarak değiştirdikten sonra 1960 yılında bugünkü ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">FK Lokomotiv Moskva</span>

Lokomotiv Moskova, Rusya futbol kulüplerinden birisidir. 1923 yılında demiryolu işçileri tarafından kurulan kulüp maçlarını Moskova'daki 28.800 kişilik Lokomotiv Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İgor Akinfeyev</span> Rus Futbolcu (1986 doğumlu)

İgor Vladimiroviç Akinfeyev, CSKA Moskova'da kaptan ve kaleci olarak görev yapan Rus futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Saati</span>

Moskova Saati (UTC+3), Moskova Coğrafik konumuyla 4 saat diliminde bulunur, yani 37,5 meridyenin doğusunda. Halk Komiserleri Kurulu kararıyla 16 Haziran 1930 yılından itibarıyla Rusya toprakların üzerinde kararlaştırılmış zaman uygulaması uygulanarak saat ibreleri 1 saat ileri alındı. Moskova zamanı Rusya için standart, bütün yerel Rusya'nın zaman dilimleri Moskova Saat Diliminden sayılır. Moskova Zamanı ayrıca bütün ülkenin tren tarifesi saatinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">George Koval</span> Sovyet-Amerikalı istihbaratçı (1913 – 2006)

George Abramovich Koval, Sovyet atom bombası projesi için Sovyetler Birliği adına istihbarat görevlisi olarak görev yapan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı casus, bilim insanı, kandidat. Sovyet kaynaklarına göre Koval'ın Sovyet İstihbarat İdaresi (GRU) ajanı olarak Manhattan Projesi'ne sızıp bilgi aktarması, Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için gereken süreyi büyük ölçüde azalttı.

<span class="mw-page-title-main">Dimitris İtudis</span> Yunan basketbol koçu

Dimitris İtudis, Yunan basketbol antrenörü.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu Avrupa Saati</span>

Uzak Doğu Avrupa Saati (UDAS), Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın üç saat ilerisinde olan zaman dilimi. Belarus, Rusya'nın batısı ve Türkiye yaz saati uygulamasını kaldırarak tüm yıl boyunca bu zaman diliminde bulunduğundan ötürü üç ülkenin başkentinin adları ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">2018 FIFA Dünya Kupası finali</span>

2018 FIFA Dünya Kupası finali, 15 Temmuz 2018 tarihinde Rusya'nın Moskova şehrinde bulunan Lujniki Stadyumu'nda oynanan 2018 FIFA Dünya Kupası final maçı. Maç Fransa ve Hırvatistan arasında oynanmıştır ve Fransa, Hırvatistan'ı 4-2 yenerek kupanın sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov</span>

Andrey Karlov tam adı ile Andrey Gennadiyeviç Karlov,, Rus diplomat. 2013-2016 yılları arasında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev aldı. 19 Aralık 2016'da Ankara'da Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Kremlini</span> Moskova, Rusyada müstahkem kompleks

Moskova Kremlini, Moskova'nın merkezinde yer alan, 1495 yılında inşası tamamlanan özel kompleks. Kompleks Rusya devlet başkanının resmî ikametgâhıdır. Adı "şehir içinde bir kale" anlamına gelir. Sovyetler Birliği döneminde genel sekreterler, başbakanlar, cumhurbaşkanları, bakanlar ve komiserler gibi üst düzey görevlileri ağırlamakta kullanılıyordu. 1990 yılında Kızıl Meydan ile birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Türk-Sovyet politik ve askeri ilişkileri

Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Sovyetler Birliği ve Türkiye hükûmetleri arasındaki politik ve askerî ilişkilerdir. 1917'deki Ekim Devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği dünyadaki tüm komünist ayaklanmalara destek vermiş, bununla birlikte sömürgeci ve emperyalist müdahalelere karşı da mücadele etmiştir. Ekim Devrimi'nin ardından Sovyetlerde Rus İç Savaşı (1918-1922) sürerken aynı yıllarda Anadolu'da Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1922) devam etmekteydi. Bu dönemde yeni kurulan Sovyetler, kendi gibi İtilaf Devletlerinin önde gelenleriyle savaşan Türkiye heyeti ile diplomatik ilişkiler geliştirdi ve Türkiye'ye para, silah ve mühimmat yardımı gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Novodeviçi Manastırı</span>

Novodeviçi Manastırı, Bogoroditse-Smolensky Manastırı olarak da bilinir, Moskova'nın en ünlü manastırlarından biridir. Adı bazen Yeni Bakireler Manastırı olarak telaffuz edilen manastır, Moskova Kremlini'ndeki diğer kız öğrenci manastırlarından farklı olarak tasarlandı. Diğer Moskova manastırlarından farklı olarak, 17. yüzyıldan beri neredeyse sağlam kaldı. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yaroslavl</span>

Yaroslavl, Rusya'nın Yaroslavl Oblastı'nın yönetim merkezi olup Moskova'nın 250 kilometre doğusunda yer alır. Şehrin tarihi bölümü olan Dünya Mirası Alanı, Volga ve Kotorosl nehirlerinin birleştiği noktada bulunmaktadır. Moskova'nın kuzeydoğusunda yer alan ve Rus tarihinde önemli bir rol oynayan bir grup Altın Halka kentinden biridir. 2010 nüfus sayımına göre nüfusu 591,486'dır.

<span class="mw-page-title-main">III. Fyodor</span> Rus hükümdar (1661-1682; çar 1676-1682)

III. Fyodor (Teodor) Alekseyeviç Romanov ; 9 Haziran 1661 – 7 Mayıs 1682), 1676 ve 1682 yılları arasında hüküm sürmüş, Romanov hanedanına mensup Rus çarıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Vasili</span> Moskova Büyük Prensi (1371-1425; hd. 1372-1425)

I. Vasili veya Vasili Dmitriyeviç,, 1389-1425 arasında Moskova Büyük Prensi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da turizm</span>

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.