İçeriğe atla

Kolombiya cumhurbaşkanı

Kolombiya cumhurbaşkanı, Latin Amerika ülkesi Kolombiya'nın en üst düzey devlet başkanıdır. Kolombiya, bir başkanlık sistemi ile yönetilir ve cumhurbaşkanı, hem devletin başı hem de hükümetin başıdır. Cumhurbaşkanı, Kolombiya Anayasası'na göre dört yıllık bir dönem için seçilir ve bir kişi en fazla iki dönem görev yapabilir.

Görev ve Yetkiler

Kolombiya Cumhurbaşkanı, yürütme organının başıdır ve ülkenin iç ve dış politikasını belirler. Cumhurbaşkanı, hükümetin bakanlar kurulunu atar ve hükümet politikalarını yönlendirir. Ayrıca, Kolombiya Silahlı Kuvvetleri'nin en yüksek komutanıdır.

Seçim Süreci

Kolombiya Cumhurbaşkanı, doğrudan halk oylamasıyla seçilir. Seçimler genellikle iki turda yapılır. Birinci turda, hiçbir aday salt çoğunluğu elde edemezse, en yüksek oyu alan iki aday ikinci tura kalır ve ikinci turda salt çoğunluğu elde eden aday cumhurbaşkanı seçilir.

Mevcut Cumhurbaşkanı

2022 yılı itibarıyla Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'dur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Gustavo Petro is the new president of Colombia". 24 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Askerî Yargıtay</span>

Askerî Yargıtay, askerî adli mahkemeler tarafından verilen karar ve hükümlerin son inceleme merciiydi. 16 Nisan 2017'de yapılan Anayasa değişikliği referandumu'nun kabul edilmesi ile kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM başkanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan beşinci halk oylaması

2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye'de, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasıdır. Türkiye'de yapılan beşinci halk oylamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler, Anayasa ve kanunlarda belirtilmiş şekli ile yapılmakta olup seçim türleri Cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçimleri ve yerel yönetim seçimleri olmak üzere üç çeşitli türde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya cumhurbaşkanı</span> Almanyanın devlet başkanı

Almanya cumhurbaşkanı ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti federal cumhurbaşkanı, Almanya Federal Cumhuriyeti devletinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 12. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">1993 Fransa yasama seçimleri</span>

1993 Fransa yasama seçimleri, Birinci turu 21 Mart ve ikinci turu 28 Mart 1993 tarihlerinde yapılan Fransa Ulusal Meclisi seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı</span> Kuzey Kıbrısın devlet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, 1983 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en yüksek siyasi makamıdır. Şu ana kadar 5 farklı cumhurbaşkanı görev yaptı. Ülkenin şu anki cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dır. Cumhurbaşkanı Kuzey Lefkoşa'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikamet etmektedir. 23 Ekim 2020 tarihinden beri Ersin Tatar görevdedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna devlet başkanı</span> Ukraynanın devlet başkanı

Ukrayna devlet başkanı, Ukrayna'nın en üst siyasi makamıdır. Devlet başkanı, uluslararası ilişkilerde milletini temsil eder, devletin dış politik faaliyeti yönetir, müzakereleri yürüten ve uluslararası anlaşmalar yapar.

<span class="mw-page-title-main">Iván Duque</span>

Iván Duque Márquez, Kolombiyalı avukat ve siyasetçi. Güney Amerika'da yer alan Kolombiya'da 7 Ağustos 2018 ile 7 Ağustos 2022 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan cumhurbaşkanı</span> Macaristanın devlet başkanı

Macaristan cumhurbaşkanı, resmi olarak cumhuriyet başkanı, Macaristan'ın devlet başkanıdır. Makamın büyük ölçüde törensel bir rolü vardır, ancak aynı zamanda yasaları veto edebilir veya yasayı gözden geçirilmek üzere Anayasa Mahkemesine gönderebilir. Hükûmet bakanlarını seçmek ve yasama girişimlerine öncülük etmek gibi diğer yürütme yetkilerinin çoğu, onun yerine başbakanlık makamına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya cumhurbaşkanı</span> Slovakyanın devlet başkanı

Slovakya cumhurbaşkanı, Slovakya devletinin başı ve Silahlı Kuvvetler'in başkomutanı. Cumhurbaşkanı, beş yıl boyunca doğrudan halk tarafından seçilir ve art arda iki dönem için seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde sembolik görev görüyor, ancak cumhurbaşkanı mutlak takdir yetkisi ile belirli sınırlı yetkileri kullanıyor. Cumhurbaşkanının resmi ikametgâhı Bratislava'daki Grassalkovich Sarayı'dır. 15 Haziran 2024'ten bu yana görevdeki başkan Peter Pellegrini'dir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya cumhurbaşkanı</span> Litvanyanın devlet başkanı

Litvanya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Litvanya'nın devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan cumhurbaşkanı</span> Hırvatistanın devlet başkanı

Hırvatistan cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'ın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'daki en yüksek makamın sahibi olmasına karşın Hırvatistan'ın başbakanlık makamı ülkenin anayasal çerçevesi ve günlük siyaseti içinde en güçlü kişi olduğu bir parlamenter sisteme sahip olması nedeniyle, cumhurbaşkanı yürütme organının başı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya cumhurbaşkanı</span> Slovenyanın devlet başkanı

Slovenya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Slovenya'nın devlet başkanıdır. Anayasaya göre cumhurbaşkanı devletin en yüksek temsilcisi olup uygulamada çoğunlukla törenseldir. Cumhurbaşkanı aynı zamanda Slovenya Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gustavo Petro</span> Kolombiya devlet başkanı

Gustavo Francisco Petro Urrego, Kolombiyalı siyasetçi ve ekonomist. Petro, 7 Ağustos 2022 tarihinden bu yana cumhurbaşkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Kolombiya başkanlık seçimleri</span>

2022 Kolombiya başkanlık seçimleri, Kolombiya'da ilk turu 19 Mayıs 2022 tarihinde, ikinci turu 19 Haziran 2022 tarihinde yapılan ve devlet başkanının belirlendiği seçim. 2018'de başkanlığa seçilen Iván Duque Anayasa'ya göre tekrar aday olamadı. Seçimlerin ikinci turunda, iş insanı ve Bucaramanga eski belediye başkanı Rodolfo Hernández'i yenilgiye uğratan senatör ve Bogotá eski belediye başkanı Gustavo Petro seçimlerin galibi oldu. Bu sonuçla Gustavo Petro Kolombiya'nın ilk solcu devlet başkanı oldu.

Fransa'da 12 ve 19 Haziran 2022 tarihlerinde yasama organı Ulusal Meclis temsilcilerini seçmek için düzenlenen seçimlerdir. Beşinci Cumhuriyet olarak bilinen 1958 sonrasındaki Fransa'nın 16. Ulusal Meclisi'nin 577 üyesini seçmek üzere gerçekleştirilmiştir.