İçeriğe atla

Kolombiya Bağımsızlık Savaşı

Kolombiya Bağımsızlık Savaşı, (İspanyolca: Independencia de Colombia) 1810-1819 yılları arasında yapılmış bağımsızlık savaşıdır.

İspanya'daki Yarımada Savaşı sırasında İspanya Kralı VII. Ferdinand'ın tahttan indirilmesi ile beraber, Kolombiya'da Bogota'da bulunan kasaba konseyi, krala sadakatini bildirdi ancak 1810 itibarıyla konsey resmî görevlileri görevlerinden aldı ve eyaletsel bir cunta kurdu.[1]

Çeşitli cuntalar, Kralcılara karşı ortak savunma için birleşmek yerine, kendi aralarında savaşlar gerçekleştirerek devrimci hareketi zayıflatıyorlardı.

Simon Bolivar komutasındaki asiler bazı başarılar elde ettiler ancak, 1815'te Pablo Morillo yönetimindeki İspanyol birlikleri tarafından, Santa Maria'da mağlup edildiler. Kral yanlıları, Kolombiya'da komutayı tekrar ele aldılar. Bolivar önce Jamaika'ya sonra da Haiti'ye kaçtı.

1816 yılında Bolivar, Angostura'da bir üs kurduktan sonra cüretkar bir plan uygulamaya koyarak eksikleri olan ancak iyi silahlandırılmış 3.500 kişilik bir orduyu Venezuela, yedi nehir ve yüksek Andes üzerinden Bogota'ya saldırmak için komuta etti.

Bu çetin yürüyüş sırasında asilerin ordusuna Avrupalı bazı gönüllüler de katıldılar.

7 Ağustos 1819'da gerçekleşen Boyaca Savaşı'na gelene kadar 1.000 kayıp vermişlerdi bile. Savaşta İspanyolları mağlup ettiler ve Bogota'yı ele geçirdiler.

Savaştan sonra

Bolivar, yeni cumhuriyetin başkanı oldu. Daha sonra Angosturya, Venezuela, Ekvator gibi ülkelere destek asker gönderdiler ve İspanyollarla mücadeleye devam ettiler.

24 Mayıs 1822'de Pichincia volkanı yakınlarında bulunan Sucre'de kesin bir zafer alana kadar savaşlar devam etti. Zaferden sonra İspanyol hakimiyeti, Kolombiya, Panama ve Venezuela gibi yerlerden kalkmış oldu. böylece hem savaş kazanılmış hem de toprak geri alınmış .

Ayrıca bakınız

  • Boyaca Savaşı
  • Sucre Savaşı

Notlar

  1. ^ Savaş Sözlüğü, George Childs Kohn, sf:386

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika</span> kıta

Güney Amerika, Amerika'nın güneyinde bulunan bir kıta. Güney Yarımküre'de bulunmasına rağmen topraklarının küçük bir kısmı Kuzey Yarımküre'de yer almaktadır. Büyük Okyanus'un doğusunda, Atlas Okyanusu'nun batısında, Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunur. Güney Amerika, 17.840.000 km karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %3,5'ini kaplamaktadır. 2005 yılına göre nüfusu 371.000.000'dan fazladır. Güney Amerika kıtalar arası yüzölçümü sıralamasında dördüncü ve nüfusta beşincidir.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya</span> Güney Amerikada bir ülke

Kolombiya veya resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. Yüz ölçümüne göre Güney Amerika'nın 4., dünyanın ise 26. en geniş ülkesidir. Ülke 32 departman ve aynı zamanda en büyük şehir olan Bogotá Başkent Bölgesi'ne ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar</span> Büyük Kolombiyanın kurucusu

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kolombiya</span>

Büyük Kolombiya Cumhuriyeti, bugünkü Venezuela, Kolombiya, Panama ve Ekvador'u da içine alan geniş bir cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Río de la Plata Kral Vekilliği</span>

Río de la Plata Kral Vekilliği, bir zamanlar İspanya'nın Latin Amerika'daki genel valiliklerinden biriydi. Diğerleri Yeni İspanya, Yeni Granada ve Peru Kral Vekilliği'ydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Felipe</span> İspanya Kralı

II. Felipe, 2. İspanya Kralı. Ayrıca Hollanda, Belçika, Napoli Kralı, Sicilya Kralı, İspanyol Amerikası ve sömürgeleri kralı, Portekiz Kralı, Malta ve Güney İtalya Dükü unvanlarını taşıdı. 1554-1558 yılları arasında İngiltere ve İrlanda Kraliçesi I. Mary'nin kocası olarak İngiltere Kralı oldu. Bu dönemde İspanya gücünün zirvesine ulaştı. Filipinler, Orta ve Güney Amerika İspanyolların eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">José de San Martín</span> Arjantinli asker (1776-1850)

José de San Martín, Güney Amerikalı devrimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kolombiya-Peru Savaşı</span>

Büyük Kolombiya - Peru Savaşı, 1828 - 1829 yılları arasında gerçekleşmiştir. Peru Cumhuriyeti'nin ilk ulusal savaşıydı ve Büyük Kolombiya Cumhuriyeti'nin de dağılmasına yol açmıştır. Büyük Kolombiya, günümüz Kolombiya, Venezuela, Ekvador topraklarını kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya bayrağı</span> Ulusal Bayrak

Kolombiya bayrağı, Kolombiya tarafından 26 Kasım 1861 tarihinde kabul edilen resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela bayrağı</span> Ulusal bayrak

Venezuela bayrağı günümüzdeki bayrağa benzer şekilde ilk olarak 1806 yılında göndere çekilmiş, zaman içerisinde ülkenin konumu nedeniyle de birçok kez değişikliğe uğramış, yapılan son değişiklik ile günümüzde kullanılan hâli ile 12 Mart 2006 tarihinde resmî olarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antonio José de Sucre</span>

Antonio José de Sucre, Ayacucha'nın Büyük Mareşali olarak bilinen Güney Amerikalı devrimci önderdir. Simón Bolívar'ın generallerinden birisidir ve Bolivya'nın ikinci devlet başkanıdır.

1820 Devrimleri, Avrupa'da gerçekleşen devrimci bir dalga sonucunda meydana gelen ayaklanmalardır. Ayaklanmaların amacı anayasal monarşiler kurmaktır. İspanya, Portekiz, Rusya, İtalya bu devrimci dalgalanmadan etkilendi. Yunanistan da Osmanlıdan bağımsızlığını ilan etmek için devrimci harekete dahil oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Panteon, Venezuela</span>

Ulusal Panteon Venezuela'nın ulusal kahramanların mezarlarının bulunduğu anıt mezardır. Panteon 1870larda Venezuela'nın Caracas'ın eski şehir kısmının kuzey ucundaki yıkık bir tarihi kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1810'lar</span> onyıl

1810'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1810'da başlayıp 31 Aralık 1819'da sona eren onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Urdaneta</span> Venezuelalı general

Rafael José Urdaneta y Farías, Venezuelalı general ve İspanyol Amerikan bağımsızlık savaşlarının kahramanıdır. 1830'dan 1831'e kadar Gran Colombia Başkanı olarak görev yapmıştır. Simón Bolívar'ın ateşli bir destekçisi ve onun en güvenilir ve sadık müttefiklerinden biridir.

<i>Labirentindeki General</i>

Labirentindeki General, Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1989 yılında yayımlanan romanıdır. Kitap, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru ve Bolivya dahil olmak üzere bölgedeki birçok ülkenin bağımsızlığında kilit rol oynayan Güney Amerikalı bir askeri ve siyasi lider olan Simón Bolívar'ın hikâyesini anlatıyor. Roman, Bolívar'ın hayatının son günlerinde, Kolombiya'daki Magdalena Nehri'nde hayatını ve başarılarını düşündüğü bir yolculuğa çıktığı sırada geçiyor.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela arması</span>

Venezuela arması Venezuela'nın 18 Nisan 1836'da Kongre tarafından onaylanan ve tarih boyunca küçük değişiklikler geçirerek 2006 yılında mevcut versiyona ulaşan armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Granada Birleşik Eyaletleri</span> 1810dan 1816ya kadar Kolombiya devleti dönemi

Yeni Granada Birleşik Eyaletleri, Kolombiya tarihinde la Patria Boba olarak bilinen bir dönem olan 1810 yılından 1816 yılına kadar Güney Amerika'da bir ülkeydi. Kabaca günümüz Kolombiya topraklarına karşılık gelen Yeni Granada Krallığı bölgelerinden oluşmuştur. Hükûmet, zayıf bir yürütme ve güçlü bir kongreden oluşan parlamenter sisteme sahip bir federasyondu. Ülke 1816 yılında İspanya tarafından yeniden fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">Guayana ili</span> İspanyol Sömürge Venezuela ve bağımsız Venezuelanın eski ili

Guayana ili (1585-1864), Güney Amerika'nın kuzeydoğusundaki Guyana bölgesinde bulunan İspanyol Sömürge Venezuela ve bağımsız Venezuela'nın eski bir iliydi.