İçeriğe atla

Kolombangara

Kolombangara Adası

Kolombangara (bazen Kulambangara olarak da yazılır), Pasifik Okyanusu'nun güneybatısındaki Solomon Adaları ulus devletinin Yeni Georgia Adaları grubunda yer alan bir adadır. Adı yerel bir dilden alınmıştır, anlamının kabaca çevirisi "Su Lordu"dur ve yanlarından aşağı doğru akan yaklaşık 80 nehir ve dere vardır.

Coğrafya

Neredeyse mükemmel şekilde yuvarlak ve yaklaşık 30 km (19 mil) çapında olan ada stratovolkandır, en yüksek noktası ise 1,770 metre (6 ft) yüksekliğe ulaşan Veve Dağı'dır. Ada, New Georgia Sound'un güney sınırının bir parçasını oluşturur; Kuzeybatıda Vella Körfezi onu Vella Lavella ve Gizo'dan ayırırken, güneydoğuda Yeni Georgia Adaları Kula Körfezi'nin karşısında yer alır. Kolombangara'nın batı-güneybatısı, üzerinde Batı Bölgesi'nin başkenti Gizo'nun bulunduğu Ghizo Adası'dır. Ada yoğun ormanlarla kaplıdır ve nüfusu azdır. Adanın iki önemli yerleşim yeri bulunur;bunlar Ringgi ve Mongga olup, Ringgi daha büyük olanıdır. Adadaki en önemli endüstri, esas olarak Poitete'de bulunan ağaç kesimidir.

Tarihçe

Kolombangara'nın batılı kaşifler tarafından kaydedilen ilk görüşü, 1568'de İspanyol kaşif Álvaro de Mendaña de Neira tarafından olmuştur. 15 Mart 1893'te Kolombangara, Britanya Solomon Adaları himayesinin bir parçası ilan edildi. Ada, Pasifik Savaşı'nın ilk aşamalarında Japonya İmparatorluğu tarafından işgal edildi.

II. Dünya Savaşı

İkinci Dünya Savaşı sırasında ada ve çevresindeki sular birçok çatışmaya sahne oldu. Japon İmparatorluk Ordusu, adanın güney kıyısındaki Vila'da düz bir arazide bir uçak pisti kullandı ve Mayıs 1943'te, Tümgeneral Minoru Sasaki'nin komutası altında merkezi Solomonlar aracılığıyla bir savunma hattı kurmak amacıyla adanın güneydoğu tarafında on binden fazla askerin konuşlandırıldığı birkaç askerî birlik kurdu. Yakındaki deniz savaşları arasında Kula Körfezi Muharebesi ve Kolombangara Muharebesi vardı.

En ünlü ve kanlı savaş, John F. Kennedy ve mürettebatının kullandığı ABD torpido botu PT-109'un çarpması ve patlamasıyla sonuçlanan " Tokyo Ekspresi " tedarik konvoyunun yolunu kesme göreviydi. Adanın Veve Dağı yanardağının tepesinde gizli bir gözlem noktasında görev yapan Avustralyalı sahil gözlemcisi Teğmen Arthur Reginald Evans patlamayı fark etti. Tanık olduğu patlamanın muhtemelen kayıp PT-109'dan kaynaklandığına dair haberi çözdükten sonra, hayatta kalanları aramak için Solomon Adalı yerel halktan Biuku Gasa ve Eroni Kumana'yı sığınaklı bir kanoyla gönderdi. Onların çabaları, daha sonra John F. Kennedy ve hayatta kalan mürettebatın keşfedilip kurtarılmasına yol açtı.

Muhripler üç gece sonra ikmal gemilerini batırmayı ve oradaki 12.400 kişilik garnizonu izole etmeyi başardıktan sonra, ABD kuvvetleri Kolombangara'yı batıdaki Vella Lavella'ya çıkarmak için "atlama"yı başardı. Japonlar, 23 Eylül ile 4 Ekim 1943 arasında Kolombangara'yı tahliye etti.

Ocak 1944'te, Munda'da konuşlanmış 350. Mühendis Genel Hizmet Alayı'ndan 1 subay ve 6 askerden oluşan bir müfreze, Vila'daki terk edilmiş Japon uçak pistinde bir sebze çiftliği kurdu. Britanya hükûmeti projeye yardımcı olmaları için 16 yerli erkek sağladı. Uluslararası Kızılhaç aracılığıyla elde edilen tohumlarla, iyileşmekte olan gazilere sunulan susuz öğünleri desteklemek için birçok sebze ana hastaneye geri gönderildi. Ana ürün karpuzdu .

İkinci Dünya Savaşı Sonrası

1978'den beri ada bağımsız Solomon Adaları devletinin bir parçası.

2019'dan başlayarak, Çin devletine ait China Forestry Group Corporation, bir liman ve Çin askeri varlıkları için üs olarak kullanılabilecek eski uçak pisti de dahil olmak üzere adanın çoğunu oluşturan sert ağaç ormancılığı plantasyonunu satın almakla ilgilendiğini ifade etti.[1]

Kaynakça

  1. ^ Grigg, Angus; March, Stephanie; Donaldson, Amy (31 Temmuz 2022). "Australia urged to intervene as China tries to buy a strategic Solomon Islands port". ABC News (İngilizce). Four Corners. 1 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Solomon Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Solomon Adaları, Okyanusya'da 6 büyük ve 900'den fazla küçük adadan oluşan bir ülkedir. Papua Yeni Gine'nin doğusunda ve Vanuatu'nun kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 28.400 km² ve nüfusu 650.000 civarındadır. Başkent Honiara, Guadalcanal adasındadır. Ülke ismini üzerinde bulunduğu Solomon Takımadaları'ndan alır, Melanezya'ya dâhil olan bu takımadalar Solomon Adaları ülkesinin yanı sıra Kuzey Solomon Adaları olarak adlandırılan Papua Yeni Gine'ye bağlı Bougainville'i de içerir. Ancak Solomon Adaları'na bağlı olan Santa Cruz Adaları ile Rennell ve Bellona bu takımadalara dâhil değildir.

<span class="mw-page-title-main">John F. Kennedy</span> 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1961–1963)

John Fitzgerald Kennedy veya kısaca JFK, 1961'den 1963'teki suikastına kadar 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. Başkan seçilen en genç kişiydi. Kennedy, Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu dönemde görev yaptı ve dış politikasının büyük bölümü Sovyetler Birliği ve Küba ile ilişkilerle ilgiliydi. Demokrat olan Kennedy, başkanlığından önce Birleşik Devletler Kongresi'nin her iki kanadında da Massachusetts'i temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

USS <i>Arizona</i> (BB-39)

USS Arizona (BB-39) Birleşik Devletler Donanması'nın Pennsylvania sınıfı zırhlısıdır. 48. Eyalet Arizona onuruna ismi verilen üçüncü gemidir. 1916 yılında hizmete girdi ve I. Dünya Savaşı sırasında da hizmet verdi. USS Arizona en çok 7 Aralık 1941'de gerçekleştirilen ve Birleşik Devletleri II. Dünya Savaşına sokan Pearl Harbor saldırısı sırasında 1177 kişinin öldüğü ve kendisi için felaket olan dramatik batışıyla tanınır. Enkaz temizlenmemiş ve şu anda limanın suları altındadır ve üzerinde o gün ölenlerin anısına USS Arizona Anıtı dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Isoroku Yamamoto</span> Japon Amiral

Isoroku Yamamoto , II. Dünya Savaşının ilk dört yılı boyunca Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin Birleşik Filosu'nun başkomutanı. Japon İmparatorluk Donanması Akademisi, Birleşik Devletler Donanma Savaş Koleji ve Harvard Üniversitesi'nde (1919-1921) okudu.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Muharebesi</span>

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Midway Muharebesi</span> II. Dünya Savaşında bir çatışma

Midway Muharebesi , Japon İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a saldırısından altı ay ve Mercan Denizi Muharebesi'nden bir ay sonra, 4-7 Haziran 1942'de İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik Bölgesi'nde gerçekleşen büyük bir deniz muharebesidir. Amiraller Chester W. Nimitz, Frank J. Fletcher ve Raymond A. Spruance komutasındaki ABD Donanması, Amiraller Isoroku Yamamoto, Chūichi Nagumo ve Nobutake Kondō komutasındaki Japon İmparatorluk Donanması'nın saldırgan filosunu Midway Adası'nın kuzeyinde bozguna uğratarak Japon filosuna ağır hasar verdi. Askeri tarihçi John Keegan bunu "deniz savaşları tarihindeki en çarpıcı ve belirleyici darbe" olarak nitelendirirken, deniz tarihçisi Craig Symonds ise "Salamis, Trafalgar ve Tsushima Boğazı ile birlikte hem taktiksel olarak belirleyici hem de stratejik olarak etkili olan dünya tarihindeki en önemli deniz çatışmalarından biri" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

USS <i>Saratoga</i> (CV-3) Birleşik Devletler Donanmasının Lexington sınıfı bir uçak gemisi

USS Saratoga (CV-3), Birleşik Devletler Donanması 'nın Lexington sınıfı uçak gemilerinden birisiydi. 1917'de muharebe kruvazörü olarak tasarlanan Saratoga, Washington Denizcilik Antlaşması'na uygun olarak için yapımı sırasında Birleşik Devletler Donanmasının ilk uçak gemilerinden birine dönüştürüldü. Gemi 1928'de hizmete girdi ve tüm kariyeri boyunca parçası olacağı Pasifik Filosu'na atandı. Saratoga vekardeşi Lexington, II.Dünya Savaşı'ndan önce bir dizi tatbikatta kullanıldı. Bu tatbikatlar Pearl Harbor'a yapılan sürpriz saldırıları içermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal</span> Solomon Adalarına bağlı ada

Guadalcanal, Avustralya'nın kuzeydoğusunda, güneybatı Pasifik'te bulunan Solomon Adaları'nın Guadalcanal Eyaletindeki ana adadır. Yüzölçümü olarak Solomon Adaları'ndaki en büyük adadır ve en büyük nüfusa sahip ikinci adadır. Ada ağırlıklı olarak yoğun tropikal yağmur ormanlarıyla kaplıdır ve dağlık bir iç mekana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Georgia Adaları</span>

Yeni Georgia Adaları, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı olup, bu ülkenin Batı eyaletinin bir parçasıdır. Adalar, Guadalcanal'ın kuzeybatısında bulunurlar. Büyük adalar dağlıktır ve yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Ana adalar Yeni Georgia Adası, Vella Lavella Adası, Kolombangara, Ghizo Adası, Vangunu Adası, Rendova Adası ve Tetepare Adası'dir. Adalar, Mercan resifleriyle çevrilidirler ve Marovo Lagünü'nü içerirler.

<span class="mw-page-title-main">Kennedy Adası</span>

Kennedy Adası ya da yerel adı ile Kasolo Adası(aynı zamanda Plum Pudding Adası olarak da bilinir), Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nda bulunan ıssız bir adadır.

Olasana Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nın Batı Bölgesi'ne bağlı olan Yeni Georgia Adaları'nda yer alan 7,93 hektarlık ıssız bir adadır.

Naru Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nın Batı Bölgesi'ne bağlı Yeni Georgia Adaları'nda küçük bir adadır. Ada, yaklaşık 600 metre uzunluğuna ve 300 metreye kadar genişliğine sahiptir. Sahil şeridi yaklaşık 1,65 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kohinggo Adası</span>

Kohinggo Adası ya da Arundel Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Georgia Adası</span>

Yeni Georgia Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı bir adadır. Yeni Georgia Takımadaları'nın ana adası olan Yeni Georgia Adası, 2.037 km2 (786 sq mi) yüzölçümüne sahiptir. Ada, Batı Bölgesi'ne bağlı olup, Solomon Adaları'ndaki adaların en büyüğü ve dünyanın 224'üncü büyük adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rendova Adası</span>

Rendova Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na ait bir adadır. Ada, Papua Yeni Gine'nin doğusunda yer almakta olup, ülkenin Batı Bölgesi'nde bulunan Yeni Georgia Adaları'na dâhil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vella Lavella Adası</span>

Vella Lavella Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nın Batı Bölgesi'nde bulunan bir adadır. Ada, Yeni Georgia Adası'nın batısında yer alır ve Yeni Georgia Takımadaları'ndan biri olarak kabul edilir. Adanın batısında Hazine Adaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leyte Körfezi Muharebesi</span>

Leyte Körfezi Muharebesi 200.000'den fazla deniz personelinin katıldığı, II. Dünya Savaşı'nın en büyük deniz savaşıydı ve bazı kriterlere göre tarihteki en büyük deniz savaşıydı. Japonya'yı izole etmeyi amaçlayan Leyte işgalinin bir parçası olarak, birleşik Amerikan ve Avustralya kuvvetleri ile Japon İmparatorluk Donanması (IJN) arasında 23-26 Ekim 1944 tarihleri arasında Filipin adaları Leyte, Samar ve Luzon yakınındaki sularda savaşıldı. Bölge Japonya'nın Güneydoğu Asya'da işgal ettiği kolonilerdeki hayati bir sanayi ve petrol kaynağı kaynağı.