İçeriğe atla

Kolomb takası

Yeni Dünya bitkileri. Saat yönünde: Mısır (Zea mays), Domates (Solanum lycopersicum), Patates (Solanum tuberosum), Vanilya Bitkisi (Vanilla), Hevea brasiliensis, Kakao (Theobroma cacao), Tütün (Nicotiana rustica)
Kolomb takası'nı gösteren bir görsel

Kolomb takası veya Kolomb değişimi (İng. "Columbian exchange"), ilk defa tarihçi Alfred W. Crosby tarafından The Columbian Exchange adlı kitapında ortaya atılmış bir terimdir.[1] Cenevizli kaptan ve kaşif olan Kristof Kolomb'un ardından bu isim verilmiştir.

Terim kısaca Avrupa ve Afrikayı içeren Eski Dünya ile ilk defa Kristof Kolomb tarafından keşfedilen ve ardından kolonicilik faaliyetlerinin başladığı Yeni Dünya arasındaki bitki, hayvan, hastalık, kültür ve teknoloji değiş tokuşunu içerir.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Gambino, Megan (Ekim 4, 2011). "Alfred W. Crosby on the Columbian Exchange". Smithsonian Magazine.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kristof Kolomb</span> İtalyan kaptan, kâşif ve sömürgeci (1451–1506)

Kristof Kolomb, Atlantik Okyanusu'na yaptığı dört seferi tamamlayarak coğrafî keşifleri başlatan ve Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kâşiftir. Katolik hükümdarlar tarafından desteklenen keşifleri; Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile Avrupalıların ilk temâsı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Madencilik</span> maden cevherlerinin araştırılması, çıkarılması ve işletilmesiyle ilgili teknik ve yöntemlerin bütünü

Madencilik, yeraltındaki maden cevherlerinin araştırılması, çıkarılması ve işletilmesiyle ilgili teknik ve yöntemlerin bütünüdür. Yer kabuğunda bulunan cevher, endüstriyel hammadde, kömür ve petrol gibi ekonomik ekli doğal hammaddeyi sağlamaktır. Ekonomik önemi bulunan mineralleri rasyonel bir şekilde endüstriye sağlamak için geliştirilmiş uygulamalı bilim dalıdır. Maden yataklarının aranması, projelendirilmesi, işletilmesi ve çıkarılan madenin zenginleştirilmesi ile ilgili işlemleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Haritası</span> Piri Reisin oluşturduğu dünya haritası

Pîrî Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan birisidir. Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir. Avrupa ve Afrika'nın batı kıyıları ile Güney Amerika'nın doğu kıyılarını göstermektedir. Aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağın bütünleştirilmesiyle hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Virjin Adaları</span> Takımadalar

Virjin Adaları, Atlas Okyanusu ile Karayip Denizi arasında bulunan, Küçük Antiller bölgesine dâhil edilen adalar topluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika</span> Tek bir kıta veya kara kütlesi olarak birlikte ele alındığında Kuzey Amerika ve Güney Amerika

Amerika veya Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'de Yeni Dünya olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika ve bunlara bağlı adalardan meydana gelen kıtalar ve adalar topluluğu. Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'deki kara alanının çoğunu kapsar ve Yeni Dünya'yı oluşturur. Amerika sözcüğü birçok dilde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) anlamında da kullanıldığı için kavram karmaşasına neden olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sömürgecilik</span> Bir devletin başka toplumları siyasal ve ekonomik olarak egemelik altına alma politikası

Sömürgecilik; kolonicilik, kolonyalizm ya da müstemlekecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Santo Domingo</span> Dominik Cumhuriyetinin başkenti

Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti. Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir. Hispaniola Adası güneydoğu kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bing Crosby</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1903 – 1977)

Harry Lillis Crosby, Amerikalı şarkıcı, oyuncu. Amerikalı bir şarkıcı ve ilk multimedya yıldızı olarak kabul edilen yarım yüzyıllık bir sanat kariyeri olan bir aktördü, Bing Crosby 20. yüzyılın en çok satan ve başarılı müzikal eylemiydi, Crosby rekor satışlarında, radyo sıralamalarında ve gelirde liderdi. film dünya çapında yirminci yüzyılın en önemli ve etkili karakterlerinden birini canlandırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Dönme dolap</span> eğlence aracı

Dönmedolap, lunaparklarda bulunan, dik bir tekerlekten oluşan döner bir çark.

<span class="mw-page-title-main">Pinzón Kardeşler</span>

Pinzón Kardeşler, Palos de la Frontera doğumlu İspanyol denizci, kâşif ve balıkçı kardeşler. Martín Alonso, Francisco Martín ve Vicente Yañez adlarındaki üç kardeş de Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya doğru ilk seferine katılmıştır. Pinzón Kardeşler tarihçiler tarafından bu tarihsel yolculuğun çok önemli bir parçası olarak değerlendirilse de yeterince tanınmamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Trinidad</span> Trinidad ve Tobagoya Bağlı Ada

Trinidad, Trinidad ve Tobago adalarından en büyük ve en fazla nüfusa sahip olanıdır. Yerel halk adanın daha önceki adının Awarak dilinden gelen ve "vızıldayan kuşlar toprağı" anlamına gelen "Iëre" kelimesinden geldiğini varsayar. Kristof Kolomb adaya "La Isla de la Trinidad" demiştir. Adanın adı günümüzde hala bu şekilde kabul edilmektedir.

<i>1492: Cennetin Keşfi</i>

1492: Cennetin Keşfi, ABD, Fransa, İspanya, İngiltere ortak yapımı, 1992 çıkışlı tarih filmi. Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinin 500. yılı dolayısıyla yapılan iki filmden biri olan 1492: Cennetin Keşfi, bu keşfin Avrupa'daki etkileri ve Kolomb'un yeni dünyadaki yerleşim çabalarını konu alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Tainolar</span>

Tainolar Bahamalar, Büyük Antiller ve Küçük Antiller'in kuzeyinde yaşamış ve denizcilikle uğraşmış bir Amerika yerli halkıdır. Tainolar Güney Amerika'da yaşayan Arawak halkından olup Arawakan Dil Ailesi'nde yer alan Taino dilini konuşmaktaydılar.

<span class="mw-page-title-main">Kolomb Dünya Fuarı</span>

Kolomb Dünya Fuarı ya da Kolomb Dünya Sergisi, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesinin 400. yıl dönümünün kutlanması ve anılması için 1893 yılında Chicago'da düzenlenen uluslararası fuar. Amerika'da 400. yıl kutlamaları için uluslararası bir fuar açılacağın duyurulmasından sonra fuar yeri için çeşitli eyaletler kendi aralarında bir rekabete girdi. Fuar için bir demir yolu kavşağı ile 10 milyon dolar tutarında bir bütçe vadeden Chicago eyaleti ise bu rekabeti kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Columbiana County</span> Ohio eyaletinde bölge

Columbiana ili veya Columbiana County, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2010 sayımına göre 107.841'dir. İlin merkezi Lisbon olup en büyük şehri Salem'dir. İl adını Amerika'nın kaşifi Kristof Kolomb'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Francisco de Bobadilla</span>

Francisco Fernández de Bobadilla, Kastilya emri altında bir memur ve şövalyeydi. Aynı zamanda Moya ve Penalosa Marki'si, Kristof Kolomb'un müdavimi ve Kraliçe Isabella'nın yakın arkadaşı olan Beatriz de Bobadilla'nın kardeşiydi. Hâkim olarak Hispanyola adasına gönderildi ve burada hükûmetindeki usulsüzlük suçlamalarından dolayı Kolomb'u tutukladı. 1500'den 1502'ye kadar Hint Adaları Valisi olarak görev yaptı. Denizde, konvoyunun bir kasırgaya yakalanması sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Kolomb</span>

Ferdinand Kolomb, Kristof Kolomb'un ikinci oğludur. Annesi Beatriz Enriquez de Arana, babası ile evlenmemiş ancak ileriki yaşamında sürekli kendisine arkadaşlık yapmış bir kadındı.

<span class="mw-page-title-main">1502'de bilim</span>

Bilim ve teknolojide 1502 yılı, bazıları aşağıda sıralanan olayları içermektedir.

Belén Nehri, Panama'da bulunan bir nehirdir.