İçeriğe atla

Kollu bariyer

Buenos Aires'te yer alan bir hemzemin geçitte, elle çalıştırılan bir demir bariyer (1948).

Kollu bariyer (ayrıca, demir bariyer ve çıkış kapısı olarak da bilinir), kontrollü bir noktadan araç veya yaya erişimini engellemesine izin vermek için döndürülen bir çubuk veya direktir.[1] Tipik olarak, bariyer kapısının ucu dikey bir yayda ve dikey bir pozisyona yükselir. Kollu bariyerler genellikle karşı ağırlıktadır, bu nedenle direk kolayca devrilir. Bunlar genellikle her iki yönde de trafiği engellemek için uçtan uca eşleştirilir veya ofset edilir. Bazı geçitler ayrıca, indirilirken üst kolla 300 ila 400 mm altına asılan, yaklaşma görünürlüğünü arttıran ve bariyer kaldırılırken ana direk ile düz bir şekilde uzanmak üzere bağlantılara asılan ikinci bir kola sahiptir. Bazı bariyerler ayrıca, bir eksen içerir, bariyer kaldırılır, en dıştaki yarısı yatay kalır, bariyer yükseltildiğinde baş aşağı bir L'ye benzer.[2]

Otomatik bariyerler

Yeni Güney Galler, Avustralya düzey geçişinde otomatik kollu bariyerleri.
Hollanda'daki bariyer.

Otomatik bariyerler için çeşitli teknolojiler vardır. Bunlardan biri güvenilirliği nedeniyle yaygın olarak kullanılan elektro-mekanik yöntemidir. Diğer teknolojiler genellikle üreticiye özgüdür. Bu elektro-mekanik cihazlar, ısı üretmeden sürekli çalışabilen 24VDC tahrik üniteleri ile birlikte gelir, böylece elektro-mekanik bomlu bariyerler sürekli olarak ve yoğun bir görev döngüsü içerisinde çalıştırılabilir.[3]

Kullanım

Kapılar genellikle hemzemin geçiti, baskül köprü, park etme tesislerinde, kontrol noktalarında ve sınırlı alanlara girişlerde bulunur. Bunlar ayrıca geçiş gişelerinden geçişleri kontrol etmenin normal bir yöntemidir. Ayrıca kaza temizliği, yolun kapatılması durumunda yol işçileri veya kanuna gerek kalmadan trafiği sınırlandırmak üzere otomatik olarak kontrol edilen bazı otoyol giriş rampalarında da bulunabilir.[4] Bazı bariyerler otomatik, diğerleri manuel olarak çalıştırılıyor. Manuel kapılar bazen normal bir kapı şeklinde asılır. Bazı yerlerde, beton bariyerler, bomboş geçitler, banliyö sokaklarında trafik sakinleştirici bir önlem olarak kurulmakta, trafik engellemekte, acil servisler ve otobüsler gibi yetkili araçların daha kısa ve doğrudan yoldan faydalanmasını sağlamaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asansör</span>

Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Daha yüksek ve derin yapıların yapılmasıyla, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşabilmesi ihtiyacı asansörleri zorunlu kılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal kontrol</span> üretim tipi

Sayısal kontrol veya tam ismi ile bilgisayarlı sayısal kontrol, işleme takımlarının ve 3B yazıcıların bir bilgisayar aracılığıyla otomatik olarak kontrol edilerek şekil verilecek iş parçasının üzerinde operasyonda bulunan talaşlı imalat işlemidir. Bir CNC makinesi, kodlar ile programlanmış talimatı takip ederek manuel bir operatöre ihtiyaç duymadan, spesifikasyonları karşılamak için belli bir malzeme bazındaki iş parçasını istenilen şekle gelene kadar, manuelden daha hassas bir şekilde işler.

<span class="mw-page-title-main">Otopark</span> araç park edilen yer

Otopark, motorlu taşıtları toplu halde park etme için açık ya da kapalı alandır. Birçok belediye, binalar için minimum sayıda park yeri gerektirir. Otoparklar araçların disiplin içinde park etmesi ve trafiği sıkıştırmaması için yapılmıştır. Park edilen taşıtların trafiğe olumsuz etkilerini en aza indirmek, yol içi parklanmayı önleyerek, trafik sıkışıklığını önlemek, özel otomobil sahiplerini toplu taşıma araçlarına kaydırmak amaçlardandır.

Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mekatronik</span> Mekatronik , insanların ruhundaki bileşenleri birbirlerine karışmadan yok olana kadar çarpışmasını sağlayan bir alet ismidir

Mekatronik, mekanik ve elektronik kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi'nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında "mekatronik" kelimesini kullanmıştır.Mekatronik kelimesi aynı zamanda Avrupa Kıtası'nda da yıllardır kullanılmaktadır. Her ne kadar Amerika ve İngiltere'de ayrı bir çalışma ve uygulama alanı olarak kabulü yavaş gerçekleşse de, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde açılmakta olan ders sayısındaki artış, mekatroniğin bütün dünyada ayrı bir disiplin olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak birçok alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik hemen her evin içinde kullanılan elektronik cihazların üretiminde kullanılmaktadır.

Hızlı prototipleme, bilgisayarda hazırlanan üç boyutlu CAD çizimlerinden direkt olarak elle tutulur fiziksel modeller elde etmemizi sağlayan imalat teknolojisidir. Hızlı prototipleme cihazları vasıtasıyla bilgisayarda çizimi yapılmış her türlü ürünün birebir modelini saatler içerisinde elde etme imkânı doğmuştur. Hızlı prototipleme cihazları kendi içerisinde farklılıklar göstermekle beraber prensipleri aynıdır. Bu yöntemde fiziksel modeller tabandan başlayarak katman katman yüzeylerin üst üste eklenmesiyle oluşturulur..

<span class="mw-page-title-main">Kapı</span>

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı, sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Perde</span>

Perde, gerelti ya da gergi genellikle kumaştan üretilen ve dikey vaziyette asılan, görüntü engelleyici eşya. Pencere perdeleri genellikle iç mekanın görülmemesi ya da ışığın yoğunluğunu ayarlamak için kullanılır. Kumaş perdeler dışında, plastikten ya da ahşaptan yapılan ve bol parçalı, jaluzi adı verilen eşya da perdeye benzer şekilde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı fizik</span>

Hesaplamalı fizik, fizik sorunlarını çözebilmek için sayısal algoritmaların üretilmesi ve gerçeklenmesini içerir. Genelde kuramsal fizikin bir alt dalı olarak değerlendirilir ancak bazen de kuramsal ve deneysel fizik arasında orta bir dal olarak da düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Kol saati</span> saate daha kolay ulaşabilmeleri için tasarlanmış, saat kadranına sahip ve bileğe takılan bir araç

Kol saati, insanların saate daha kolay ulaşabilmeleri için tasarlanmış, saat kadranı'na sahip ve bileğe takılan bir araç. Kol saatleri kendi aralarında üçe ayrılır: Analog saat, dijital saat ve akıllı saatler.

Bariyer veya barikat, bir eylem veya nesneyi engelleyen fiziksel bir yapıdır. Dilimizde ‘Engel’ manasıyla ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lüleburgaz Tren İstasyonu</span>

Lüleburgaz Tren İstasyonu, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan bir tren istasyonudur. İstasyon, şehir merkezinin 5.9 km güneyinde Durak Mahallesi'nde İstasyon Caddesi üzerinde yer almakta olup İstanbul-Edirne ve İstanbul-Uzunköprü bölgesel trenlerine hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik park</span>

Otomatik park ya da otomatik park etme, paralel, dik veya açılı park etmek için, bir aracı trafik şeridinden park yerine taşıyan otonom bir araba manevra sistemidir. Otomatik park sistemi, aracı yönlendirmek için çok fazla dikkat ve deneyimin gerekli olduğu kısıtlı ortamlarda sürüş konforunu ve güvenliğini artırmayı amaçlamaktadır. Park manevrası, mevcut alan içinde çarpışmasız hareket sağlamak için ortamdaki fiili durumu hesaba katan direksiyon açısı ve hızının eş güdümlü kontrolü ile gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Mareograf</span> su seviyesindeki değişimleri ölçen cihazdır

Mareograf, dikey bir veriye göre deniz seviyesindeki değişimi ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Mareograf, marigraf, deniz seviyesi kaydedici ve limnimetre olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Araba kapısı</span>

Araba kapısı, otomobillerde bulunan kapıdır. Arabaya girmek ve çıkmak için tasarlanmıştır. Genellikle bir menteşe üzerine, bazen de kapı açıklığı boyunca özel bir ray üzerine monte edilir. Araba kapıları manuel veya elektrikli olarak açılabilir. Elektrikli kapılar genellikle minibüslerde, modifikasyonlu arabalarda veya lüks araçlarda bulunur. Modern arabalar 2 kapı, 4 kapı veya 5 kapılıdır. Araba kapısı Kapı paneli, kapı kolu, anahtar, elektrikli pencere regülatörü, araba sütunu, elektrikli kapı kilitlerinden oluşur. Kapı araba anahtarı ve ve akıllı anahtar ile açılır kapanır.

<span class="mw-page-title-main">Turnike</span>

Turnike, bir geçiş türüdür. Bir alana giriş ve çıkışları kontrol etmek amacıyla kullanılan elektronik geçiş sistemleridir. Bir seferde yalnızca bir kişinin geçmesine izin verir.Son zamanlarda biyometrik veya Optik turnike çeşitleri yaygın şekilde kullanılmaktadır. Tek yönlü insan trafiğini zorlamak için bir turnike yapılandırılabilir. Ek olarak, bir turnike geçişi yalnızca jeton, bilet, geçiş kartı veya başka bir ödeme yöntemi ile sınırlayabilir. Modern turnikeler artık retina taraması, avuç içi damar izi tanıma, parmak izleri, yüz tanıma ve taranabilen diğer bireysel insan özellikli biyometriyi içeriyor. Ücretli erişim durumunda, toplu ulaşım, ücretli tuvalet veya erişimi yetkili kişilere kısıtlamak için turnike kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Döner kapı</span>

Döner kapı, bir kapı türüdür. Tipik olarak üç veya dört kapıdan oluşur. Merkezi bir şafta asılır ve silindirik bir mahfaza içinde dikey bir eksen etrafında döner. Döner kapılar hava kilidi görevi görerek hava cereyanını önledikleri ve böylece bina için ısıtma veya soğutma kaybını azalttığı için enerji açısından verimlidir. Döner kapılar, kapılar arasındaki boşluk yeterince küçükse, aynı anda tek bir kişinin girişini kısıtlamak için güvenlik cihazları olarak da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman</span>

Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (AMT), motorlu taşıtlara yönelik bir şanzıman türüdür. Esasen, debriyajı ve/veya vites değiştirmek için otomatik aktüatör ile donatılmış geleneksel bir manuel şanzımandır.