İçeriğe atla

Kolhoba

Kolhoba veya litropi (Gürcüceკოლხობა, Lazcaკოლხობა / Ǩolxoba) her yıl ağustosun sonu ve eylülün başında, Gürcistan'ın Sarpi köyünde kutlanan bir Laz festivalidir.[1] İlk olarak 7 Ağustos 1978'de Sarpi'de kutlanan Kolhoba, o zamandan beri her yıl kutlanmaktadır. Kolhoba, Lazistan bölgesinde kutlanan antik bir festivalin yeni adıdır. Bu bayramda Lazistan sakinleri kıyıda toplanır ve denizde yüzerler. Festivalde bölge sakinlerinin eski yaşam tarzları ve Antik Yunan zamanında Argonotların Kolhise olan yolculuğundaki insan ilişkileri canlandırılır. Kolhoba festivaline tiyatro gösterileri ve çeşitli aktiviteler eşlik eder. Kolhoba, Lazların halka açık başlıca festivallerden biri olarak kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ "batumelebi.netgazeti.ge". 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cadılar Bayramı</span> 31 Ekimde kutlanan geleneksel kostümlü bayram

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Festival</span> belli bir sanat dalına ya da sanatçıya ayrılmış gösteri dizisi

Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir. İlk kez 1200'lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Festivaller genelde doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip, temizlendiği olgulardır.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Akmescit, Pazar</span>

Akmescit, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aktepe, Pazar</span>

Aktepe, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Elmalık, Pazar</span>

Elmalık, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Handağı</span>

Handağı, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Irmakköy, Pazar</span>

Irmakköy, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kesikköprü, Pazar</span>

Kesikköprü, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sivrikale, Pazar</span>

Sivrikale, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yavuzköy, Pazar</span>

Yavuzköy, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yücehisar</span> Pazarda bir köy

Yücehisar, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Komilo</span>

Komilo, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sarpi, Gürcistan</span>

Sarpi, Gürcistan'da, Türkiye ve Gürcistan sınırında, Karadeniz kıyısında köy. Türkiye-Sovyetler Birliği sınırının belirlendiği 1921'de tek köyün ikiye bölünmesi sonucunda iki köy ortaya çıkmıştır. Bu köyün Türkiye'de kalan bölümü Sarp köyüdür. Sovyet döneminde, Sarpi bölgesine girmek için özel izin gerekiyordu. Bu rejim, 1995’e kadar geçerli olmuştur.

Lazistan, Lazların yaşadığı coğrafi ve tarihi bölgedir. Karadeniz'in güneydoğu kıyısı boyunca ince bir şerit halinde uzanır ve Güney Kafkasya'nın güneybatı ucu ile Anadolu'nun kuzeydoğu ucunu kapsar.

Şaloş Regalim, Üç Hac Festivali'dir. Antik İsrail ve Yehuda zamanında İsrailoğulları Tora'da emredildiği üzere Pesah, Şavuot ve Sukot bayramlarında Kudüs'e hacca giderlerdi. Kudüs'teki bu festivale katılanlar Kohen (rahip) önderliğinde Kudüs Tapınağında ibadet ederlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Roma festivalleri</span> Vikimedya liste maddesi

Roma festivalleri ya da Latince söylenişiyle feriae, Roma İmparatorluğu'nda yılın belli zamanlarında farklı tanrısal varlıklar için kutlanılan bayram ya da festival günleridir. Bu festivallerin en önemlileri Saturnalia(günümüzde Noel) ve Consualia, Lupercalia ve Bona Dea kutlamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Lazları</span>

Gürcistan Lazları Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yaşayan, Güney Kafkas dillerini konuşan etnik gruplardan biridir. Gürcistan'da yaklaşık 2,000 Laz yaşamaktadır. Gürcistan'daki Laz kimliği büyük ölçüde Gürcü kimliği ile birleşmiştir ve "Laz" kelimesi sadece bölgesel bir kategori olarak kullanılmaktadır. Kolkhoba her yıl ağustosun sonu ve eylülün başında Gürcistan'ın Sarpi köyünde kutlanan bir Laz festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Helimişi</span>

Hasan Helimişi Laz ressam ve şairdir. Lazca ve Türkçe yazdığı şiirleri ve Laz motiflerini temel alan resimleriyle tanınmıştır.