İçeriğe atla

Kolera Risalesi

Kolera Risalesi, 1820 yılında Hindistan'da başlayan ilk kolera pandemisi (salgını) için yazılmıştır. O günkü koşullar dolayısıyla İstanbul'a 1931'de ulaşmıştır.

Halkı uyarmak için Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi küçük bir kitap yazmıştır. Devlet Basımevi'nde 4000 kadar kopyası basılarak devlet yetkililerine ve mahalle muhtarlıklarına dağıtımı yapılmıştır. Kitapta hastalığın tesirleri, tedavi yöntemiyle ilgili hususlar yüzeysel olarak ele alınmıştır. Bu eser taşıdığı önem dolayısıyla batı dillerine çevirilmiştir.

İç bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Refik Saydam</span> 4. Türkiye başbakanı

İbrahim Refik Saydam, Türk hekim ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolera</span> ince bağırsağın bakteriyel enfeksiyonu

Kolera, Vibrio cholerae isimli bakteri türünün bazı suşlarının neden olduğu bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığıdır. Hiç belirti göstermeyebileceği gibi hafif ya da ağır seyredebilir. Klasik belirtisi birkaç gün süren büyük miktarlarda sulu ishaldir. Kusma ve kas krampları da eşlik edebilir. İshalin şiddetine bağlı olarak saatler içinde dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği oluşabilir. Bu durum gözlerin içe çökmesi, ciltte soğukluk ve elastikliğin azalması ile el ve ayak derisinde buruşmaya yol açar. Dehidratasyon deri renginin maviye dönmesine sebep olabilir. Belirtiler bakterinin vücuda alınmasından iki saat ile beş gün sonrasında başlar.

<span class="mw-page-title-main">Sagopa Kajmer</span> Türk rap sanatçısı, DJ ve şarkı yazarı

Sagopa Kajmer gerçek adıyla Yunus Özyavuz ya da bilinen eski adlarıyla DJ Mic Check ve Silahsız Kuvvet ; Türk rap müzisyeni, müzik yapımcısı, söz ve şarkı yazarı ve DJ'dir. 17 Ağustos 1978'de Samsun'da doğdu. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Samsun'da tamamladı. Samsun'da yerel bir radyoda DJ'lik yaparak işe başladı. Daha sonra üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirerek mezun oldu.

Kolera doğum adıyla Esen Güler, Türk rap şarkıcısı.

<i>Ağır Roman</i> 1997 yapımı Türk filmi

Ağır Roman, 1997 yapımı bir Mustafa Altıoklar filmidir. Filmin senaryosu Metin Kaçan ve Mustafa Altıoklar'a aittir. Başrollerde Müjde Ar, Okan Bayülgen, Mustafa Uğurlu, Burak Sergen, Savaş Dinçel ve Küçük İskender oynamıştır. Film Metin Kaçan'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır ve Türk sinemasının en ses getiren filmlerinden biridir. Eser adını ağır bir Roman oyun havasından alır.

Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.

<i>Bendeki Sen</i>

Bendeki Sen, Sagopa Kajmer ve Kolera'nın 7 Haziran 2010 tarihinde Melankolia Müzik etiketi ile çıkarmış oldukları ikinci düet rap albümüdür. Albümde bir tanesi scratch track olmak üzere toplam 16 şarkı vardır. Albümün prodüktörü Sagopa Kajmer'dir. Albümdeki "Merhametine Dön" ve "Bir Dizi İz" adlı şarkılara klip çekilmiştir. Bendeki Sen, TRT 2011 Müzik Ödülleri, Yılın En İyi Albümü Oylamasında ilk 5'e kaldı. "Onlarıda Anlıyorum" ve "Scratch Diploma" hariç tüm şarkılar düettir. Temmuz 2018'de "Merhametine Dön" ve "Bir Dizi İz" parçalarının video klipleri resmî YouTube hesabından, albüm ise Spotify, Apple Music, Deezer gibi dijital platformlardan Sagopa Kajmer tarafından kaldırılmıştır. Aynı zamanda albümdeki bazı şarkılardan Kolera'nın bölümlerini kaldırarak, 2021'de çıkardığı Tek isimli derleme albümünde toplamıştır.

<i>Orda Olmak</i>

Orda Olmak, Kolera'nın 23 Ekim 2012 tarihinde çıkardığı rap müzik albümüdür. Albümdeki şarkıların müziklerini Kolera'nın eski eşi Sagopa Kajmer yapmıştır. Tüm şarkıların sözleri Kolera'ya aittir. "Yine de Çok Cesur" adlı şarkıda Kolera'ya eski eşi Sagopa Kajmer eşlik etmiş ve albüm Melankolia Müzik etiketi ile raflardaki yerini almıştır. Kolera, "Kim Buna Dayanır?" ve "Gerilim, Macera ve Suç" şarkılarını albüm çıkmadan önce single olarak yayınlamıştı. Ayrıca albüm "D&R" müzik markette, "Rap" kategorisinde en fazla satan albüm ve "Genel" kategoride en fazla satan 3. albüm olmuştur.

<i>İnziva</i> (albüm)

İnziva, Türk rapçi Kolera'nın 15 Temmuz 2008 tarihinde çıkarmış olduğu albümüdür. Albümde 17 şarkı vardır. Şarkıların söz ve müzikleri Kolera'ya aittir. Kolera'nın ikinci solo albümüdür. Albümün prodüktörlüğünü rap sanatçısı ve Kolera'nın eski eşi olan Sagopa Kajmer üstlenmiştir. Bu Şarkıyı Zevk İçin Yaptık adlı parça albümden önce internet üzerinden single olarak yayınlanmıştır.

<i>Kolostrofobi EP</i>

Kolostrofobi EP, Kolera'nın 28 Aralık 2008 tarihinde çıkarmış olduğu 4 şarkılık EP'dir. Kolera'nın ilk solo EP'sidir.

İlk kolera salgını, aynı zamanda ilk Asya kolera salgını veya Asya kolerası olarak bilinen, Kalküta çevresinde oluşmuş ve Güneydoğu Asya, Ortadoğu, Doğu Afrika ve Akdeniz kıyılarına kadar yayılmış bir salgın hastalıktır. Kolera daha önce birçok kez Hindistan'a yayılmışken, bu salgın daha da ilerledi; sona ermeden önce Çin ve Akdeniz'e kadar ulaştı. Bu salgının sonucunda Avrupa'nın baskısıyla bölgeye gönderilen Britanyalı askerler de dahil olmak üzere yüz binlerce kişi öldü. Salgın, 19. ve 20. yüzyıllar süresince hem Asya hem Avrupa'da yayılan birkaç kolera pandemisinin ilkiydi. Salgın, benzeri görülmemiş bir şekilde çok sayıda bölgeye yayılmış ve Asya'daki hemen hemen her ülkeyi etkilemiştir.

1970 İstanbul kolera salgını, 1961 ile 1975 arasında yayılan Yedinci kolera pandemisinin bir parçasıdır. Salgın ilk olarak Sağmalcılar'da baş göstermiş, Esenler ve Taşlıtarla'ya da sıçramıştır. Salgının kaynağının Habipler köyündeki dereye karışan çöp suları olduğu düşünülmektedir.

<i>Tek</i> (albüm)

Tek, Sagopa Kajmer'in 19 Şubat 2021'de yayımladığı 24 şarkılık derleme albümüdür. 2005-2011 tarihleri arasında Kolera ile düet yaptığı şarkılardan Kolera'nın şarkı söylediği kısımları çıkarıp bu albümde toplayan Sagopa Kajmer, albümün yayımlandığını resmî Twitter hesabından duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">1810'lar</span> onyıl

1810'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1810'da başlayıp 31 Aralık 1819'da sona eren onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">1853 Kopenhag kolera salgını</span>

1853 Kopenhag kolera salgını, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleşen şiddetli kolera salgınıdır. 1853 yılındaki 3. kolera salgının parçasıdır. 4.800 kişi salgın nedeniyle ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yedinci kolera salgını</span> 1961-1975 Kolera Pandemisi

1961–1975 kolera pandemisi (yedinci kolera pandemisi olarak da bilinir) yedinci büyük kolera salgını ve esas olarak 1961 ile 1975 yılları arasında meydana gelmiş ancak etkisi günümüze kadar devam etmiş salgındır. El Tor adlı türe dayanan bu salgın, 1961'de Endonezya'da başladı ve 1963'te Bangladeş'e daha sonra 1964'te Hindistan'a, ardından 1966'da Sovyetler Birliği'ne sıçradı. Temmuz 1970'te Odessa'da bir salgın oldu ve 1972'de Bakü'de salgın raporları ortaya çıkmış ancak Sovyetler Birliği bu bilgiyi saklamıştır. 1973 yılında Kuzey Afrika'dan İtalya'ya ulaştı. Japonya ve Güney Pasifik'te, 1970'lerin sonlarında birkaç salgın görüldü. 1971'de dünya çapında bildirilen vaka sayısı 155.000 idi. 1991 yılında 570.000'e ulaştı. Hastalığın yayılmasına modern ulaşım ve toplu göçler yardımcı oldu. Ancak ölüm oranları hükûmetler modern tedavi edici ve önleyici tedbirler almaya başladıkça belirgin bir şekilde düştü. %50 olan olağan ölüm oranı, 1980'lerde %10'a ve 1990'larda %3'ün altına düştü.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı kolera salgını</span>

Altıncı kolera salgını (1899-1923), Hindistan'da başlayan, 800.000'den fazla insanı öldüren ve Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Rusya'ya yayılan büyük bir kolera salgınıydı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci kolera salgını</span> 1826-1837 yılları arasında tüm Dünyada görülen kolera salgını

İkinci kolera salgını (1826-1837), ayrıca Asya kolera salgını olarak da bilinir, Hindistan'dan Batı Asya üzerinden Avrupa, Büyük Britanya ve Amerika'ya, ayrıca doğuya Çin ve Japonya'ya ulaşan bir kolera salgınıdır. Kolera, 19. yüzyılda diğer tüm salgın hastalıklardan daha hızlı bir şekilde daha fazla ölüme neden olmuştur. Tıp topluluğu o zamanlar kolera'nın yalnızca bir insan hastalığı olduğuna, zaman içinde birçok seyahat aracıyla yayıldığına ve sıcak dışkı bulaşmış nehir suları ve kontamine yiyecekler yoluyla bulaştığına inanıyordu. İkinci salgın sırasında bilim camiasının, kolera nedenleri hakkındaki inançlarında değişiklik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü kolera salgını</span> 1846-1860 yılları arasında tüm Dünyada görülen kolera salgını

Üçüncü kolera salgını (1846–1860), UCLA'daki araştırmacıların 1837 gibi erken bir tarihte başlamış olabileceğine ve 1863'e kadar sürmüş olabileceğine inandıkları, on dokuzuncu yüzyılda Hindistan'da ortaya çıkan ve sınırlarının çok ötesine ulaşan üçüncü büyük kolera salgınıdır. Bu salgın, 19. yüzyıl salgınları arasında en yüksek ölüm oranına sahip olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci kolera salgını</span>

Beşinci kolera salgını (1881–1896) 19. yüzyıldaki beşinci büyük uluslararası kolera salgınıdır. Asya ve Afrika'ya yayılmış ve Fransa, Almanya, Rusya ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerine ulaşmıştır. 1893 ve 1894 yılları arasında Rusya'da 200.000 ve 1887 ile 1889 arasında Japonya'da 90.000 can almıştır. Almanya'nın Hamburg kentindeki 1892 salgını, Avrupa'nın en büyük salgınıydı; o şehirde yaklaşık 8.600 kişi öldü. Birçok bölge sakini, salgının öldürücü etkisinden şehir yönetimini sorumlu tutsa da, uygulamalar büyük ölçüde değişmeden devam etti. Bu, yüzyılın son ciddi Avrupa kolera salgınıydı.