İçeriğe atla

Kolera Günlerinde Aşk (film)

Kolera Günlerinde Aşk
Love in the Time of Cholera
"Kolera Günlerinde Aşk" (Love in the Time of Cholera) filminin sinema afişi.
YönetmenMike Newell
YapımcıScott Steindorff
SenaristRonald Harwood
Gabriel García Márquez (roman)
OyuncularGiovanna Mezzogiorno
Javier Bardem
Benjamin Bratt
MüzikAntônio Pinto
Görüntü yönetmeniAffonso Beato
KurguMick Audsley
StüdyoNew Line Cinema
Stone Village Pictures
DağıtıcıNew Line Cinema
UIP Filmcilik Türkiye dağıtım.
CinsiSinema filmi
TürüDram,aşk
RenkRenkli
Yapım yılı2007
Çıkış tarih(ler)i4 Ekim 2007 Brezilya Rio Festivali
Süre139 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe45 Milyon $
Resmî sitesi

Kolera Günlerinde Aşk (İngilizce özgün adıyla Love in the Time of Cholera), 2007 ABD yapımı dramatik aşk filmidir.

Hakkında

Senaryosunu Nobel ödüllü Latin Amerikalı yazar Gabriel García Márquez'in 1985 tarihli aynı adlı romanından (İspanyolca:El Amor en los Tiempos del Cólera) Ronald Harwood'un uyarlayıp yazdığı filmi Mike Newell yönetmiştir. Garcia Márquez'in eserleri daha önce de Latin Amerikalı ve İtalyan yönetmenler tarafından sinemaya aktarılmıştı, ama bu film Hollywood'da yapılmış ilk Garcia Márquez uyarlaması olma özelliğini taşıyor. Márquez romanlarının özgün dili olan İspanyolca dışında bir dilde sinemaya aktarılmasını istemiyordu. Filmin yapımcısı Scott Steindorff kitabın film haklarını alabilmek için Gabriel García Márquez'in peşinden 3 yıl boyunca koşmuş ve sonunda istediğini alabilmişti.

Görüntüleri Affonso Beato'ya ait olan filmin müziklerini de Brezilyalı besteci Antonio Pinto yapmıştır. Önemi rollerde Giovanna Mezzogiorno, Javier Bardem, Benjamin Bratt, John Leguizamo ve Liev Schreiber oynamışlardır. Filmin tema müziği olan Despedida'nın bestesini Pinto ile birlikte yapıp yorumlayan Shakira, şarkının sözlerini de yazmıştır. Shakira da Márquez gibi Kolombiyalıdır. Filmin bu tema şarkısı 2008'de En İyi Özgün Şarkı dalında Altın Küre ödülüne aday gösterilmişti.

Filmin çekimlerinin büyük bölümü García Márquez'in memleketi olan Kolombiya'nın tarihi şehri Cartegena'da yapılmıştır. Filmde 19. ve 20. yüzyıllar arasında 50 yıllık bir zaman dilimine yayılan ve üç kişi arasında geçen tutkulu bir aşk öyküsü anlatılmaktadır.

Özet

19.yüzyılın sonlarında Kolombiya'nın Cartagena kentinde genç bir telgraf memuru olan romantik ve şair ruhlu Florentino Ariza (Javier Bardem) zengin bir katır tüccarının kızı olan Fermina Daza'ya (Giovanna Mezzogiorno) ilk görüşte aşık olur. Aralarında gizliden gizliye devam eden bir mektup trafiği başlar. Ancak genç kızın babası Lorenzo Daza (John Leguizamo) bu ilişkiyi öğrenince çılgına döner ve onların evlenmelerine asla izin vermeyeceğine yemin eder. Ayrıca kızını da alarak bir süreliğine şehirden uzaklara giderler. Fermina aradan zaman geçip de tekrar şehre döndüğünde Florentino'ya olan naif aşkının küllenmiş olduğunu anlar ve ondan uzaklaşır. Bir süre sonra Fermina bölgede patlak veren kolera salgını ile mücadele eden ve aynı zamanda seçkin bir aristokrat olan Dr. Juvenal Urbino (Benjamin Bratt) ile evlenir ve birlikte Paris'e giderler. Uzun yıllar Paris'te kaldıktan sonra Cartagena'ya döndüklerinde Fermina ilk aşkını unutmuş gibi görünür. Bu arada artık varlıklı bir iş adamı olan Florentino ilk aşkını hiç unutmamıştır. Büyük bir sabırla ilk aşkı ile tekrar bir araya gelebilmek için yarım asırdan fazla sürecek bir bekleyiş içine girecektir.

Oyuncu kadrosu

Filmden bir sahne. Fermina (Giovanna Mezzogiorno) ve Dr. Juvenal Urbino (Benjamin Bratt]) evleniyorlar.
Aktör/Aktris Rolü
Giovanna MezzogiornoFermina Urbino (Daza)
Javier BardemFlorentino Ariza
Benjamin BrattDr. Juvenal Urbino
John LeguizamoLorenzo Daza
Liev SchreiberLotario Thugut
Hector ElizondoDon Leo
Marcela MarAmerica Vicuña
Catalina Sandino MorenoHildebranda
Juan Ángel40 yaşındaki Marco Aurelio
Liliana GonzalezMarco Aurelio'nun karısı
Catalina Botero40 yaşındaki Ofelia Urbino
Miguel Angel Pazos GalindoOfelia'nın kocası
Maria Cecilia HerreraUrbino'nun karısı
Luis Fernando HoyosUrbino Urbino
Gina Bernard ForbesDigna Pardo
Alicia BorracheroEscolástica
Fernanda MontenegroTránsito Ariza
Gerardo Norberto Arango EcheverriRahip
Dora CadavidBaş rahibe
María Eugenia ArboledaGala Placidia

Film hakkında notlar

  • Filmin müziklerini yapan Brezilyalı besteci Antonio Pinto daha önce de City of God ve Lord of War filmlerinin müziklerini bestelemişti.
  • Güvenlik sorunları nedeniyle filmin önce Brezilya'da çekilmesi planlanmıştı. Ancak sonradan çekimlerin Gabriel García Márquez'in de memleketi olan Kolombiya'nın tarihi şehri Cartegena' da yapılmasına karar verilmiştir.
  • Film eleştirmenler tarafından fazla beğenilmemiş,özellikle de iyi bir roman uyarlaması olmadığı konusunda eleştiriler almıştır. Time dergisi büyük roman uyarlamalarının en kötüsü şeklinde bir nitelemede bulunarak okuyucularına "filmi seyretmeyin, onun yerine romanı tekrar okuyun" önerisinde bulunmuştur. Buna karşılık filmin yapımcısı Scott Steindorff film gösterime verilmeden önce Mexico'da Gabriel Garcia Marquez'e özel bir seansta gösterdiğinde yazarın uyarlamadan memnun kaldığını özel bir röportajında belirtmişti.

Filmin Müzikleri

Filmde kullanılan müzik parçaları şunlardır:

  • "Despedida" - Beste: Shakira ve Antonio Pinto, Sözler: Shakira, Yorumlayan: Shakira
  • "Le Fiacre" - Beste: Xanrof, Yorumlayan: Yvette Guilbert
  • "Danza Sara" - Yorumlayan: Banda Ritmos de Sucre
  • "Maria Tere" - Beste: Rafael Martinez Escalona, Yorumlayan: Bovca e sus Vallenatos
  • "Toccata" Senfoni No. 4 - Beste: Charles Marie Widor, Yorumlayan: Phillip Ledger
  • "Pensive Polka Redowa" Ro 106 Op. 68 - Beste: Louis Gottschalk, Yorumlayan: Phillip Martin
  • "La Minor 3 Numaralı Koral" - M40 Quasi Allegro - Beste: Cesar Franck
  • "La Vida Vale La Pena" - Beste ve Yorum: Petrona Martinez Villa
  • "O Soave Fasciulla" (Puccini'nin La Boheme Operasından)
  • "Juanita" - Beste - Yorum: Miguel Antonio Hernandez Vasquez
  • "Navidad Negra" - Beste: Jose Barros, Yorumlayan: Pedro Laza e sus Pelayeros

Çıkış tarihleri

Filmin bazı ülkelerdeki gösterime çıkış tarihleri şunlardır:[1]

Diğer adları

ABD'de İngilizce olarak çekilmiş "Kolera Günlerinde Aşk" (Love in the Time of Cholera) filmi hemen tüm ülkelerde özgün adının tam anlamına gelecek yerel adlarla gösterime girmiştir. Filmin bazı ülkelerdeki gösterim adları şunlardır:[2]

  • Özgün adı (İngilizce) - "Love in the Time of Cholera"
  • Brezilya -" O Amor nos Tempos do Cólera"
  • Almanya - "Die Liebe in den Zeiten der Cholera"
  • İspanya - "El amor en los tiempos del cólera"
  • Fransa - "L'amour au temps du choléra"
  • İtalya - "L'amore ai tempi del colera"
  • Türkiye - "Kolera Günlerinde Aşk"

Kaynakça

  1. ^ "Kolera Günlerinde Aşk (2007)/Release dates" (İngilizce). IMDb. 18 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Kolera Günlerinde Aşk (2007) / Also Known As (AKA)" (İngilizce). IMDb. 18 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

6 Mart, Miladi takvime göre yılın 65. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 300 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya</span> Güney Amerikada bir ülke

Kolombiya veya resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. Yüz ölçümüne göre Güney Amerika'nın 4., dünyanın ise 26. en geniş ülkesidir. Ülke 32 departman ve aynı zamanda en büyük şehir olan Bogotá Başkent Bölgesi'ne ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel García Márquez</span> Nobel Ödülü sahibi Kolombiyalı yazar (1927–2014)

Gabriel García Márquez veya tam adıyla Gabriel José de la Conciliación García Márquez, tüm Latin Amerika'da Gabo lakabıyla bilinen Nobel Edebiyat Ödüllü Kolombiyalı yazar, romancı, hikâyeci ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolera Günlerinde Aşk</span> Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquezin romanı

Kolera Günlerinde Aşk, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Gabriel García Márquez'in bir romanıdır.

<i>Titanik</i> (film, 1997) 1997 yapımı Amerikan filmi

Titanik, James Cameron'ın yönetmenlik, senaristlik, ortak yapımcılık ve ortak kurgu yönetmenliğini yaptığı, 1997 yılı Amerikan yapımı epik, felaket ve romantizm temalı sinema filmi. Titanic'in batışı üzerine kurgulanan filmin başrollerini, geminin felaketle sonuçlanan ilk seyahati sırasında birbirine âşık olan farklı toplumsal sınıflara mensup iki genci canlandıran Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Cusack</span> Amerikalı oyuncu ve yapımcı

John Paul Cusack, Amerikalı oyuncu, yapımcı ve yazar. BAFTA, Altın Küre ve Ekran Oyuncuları Derneği adaylıkları mevcuttur. 20 yıldan uzun bir süre boyunca eleştirmenler tarafından beğenilen, veya gişede başarılı olan popüler ve kült filmlere imza atmıştır. Genelde seçiciliği ve Hollywood ünlüsü olmaktan uzak durması ile bilinen oyuncu, buna rağmen 2010 senesinde Hollywood Walk of Fame'de bir yıldız sahibi olarak onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aşk</span> aşırı sevgi ve bağlılık duygusu

Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır. Bunun umutsuz, güçlü ve insanı hasta edecek derecede saplantılı haline ise "kara sevda" adı verilmektedir. Çeşitli kültürlerde aşk, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişiler arası sevgiden en basit zevke kadar bir dizi güçlü, olumlu duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Cinsel veya romantik bir ilişki olursa, partnerlere aşıklar/sevgililer de denir. Bununla birlikte aşk ile ilgili tam bir evrensel tanıma kültürel farklılıklar nedeniyle ulaşılamakta zorlanılmaktadır. En yaygın olarak aşk, güçlü bir çekim ve duygusal bağlanma hissi anlamına gelir.

<i>Aşk Hikâyesi</i> (film, 1970)

Aşk Hikâyesi 1970 ABD yapımı romantik-dramatik filmdir. Özgün adı Love Story olan film Kasım 1971'de Türkiye'de de gösterime girmiştir. Film birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de gişe rekorları kırmış, haftalarca gösterimde kalmıştır.

<i>Hayalet Gemi</i> (film, 2002)

Hayalet Gemi 2002 ABD Avustralya ortak yapımı korku gerilim filmidir. Özgün adı Ghost Ship olan film 24 Ocak 2003'te Türkiye'de sinemalarda gösterime girmişti.

<i>Son Gösteri</i> film

Son Gösteri 1971 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Last Picture Show dur. Senaryosunu 1966 tarihli aynı adlı kendi romanından Larry McMurtry'nin Peter Bogdanovich'le birlikte yazdığı filmin yönetmeni de sinema eleştirmenliğinden yönetmenliğe geçmiş olan Peter Bogdanovich'tir. Önemli rollerinde Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ben Johnson, Cloris Leachman, Ellen Burstyn, Eileen Brennan, Clu Gulager, Randy Quaid ve Bill Thurman'ın oynadıkları bu siyah beyaz filmin görüntü yönetmeni Robert Surtees'dir. Film 1950'lerin başında Teksas'ın küçük ve ücra bir kasabasında hızla değişen çağa uyum sağlamaya çalışan bir grup gencin hikâyesini geleneksel bir üslupla anlatırken Hollywood'un klasik filmlerine de bir saygı duruşunda bulunuyor. Film 1972 yılında 8 dalda birden aday olduğu Akademi Ödülleri'nden en iyi yardımcı kadın ve erkek oyuncu ödüllerini aldı.

<i>Siyah Orfe</i> (film)

Siyah Orfe 1959 Fransa Brezilya ve İtalya ortak yapımı romantik fantastik filmdir. Özgün adı Orfeu Negro dur. İngilizce konuşulan ülkelerde Black Orpheus adı ile gösterime sunulmuştur. Film Türkiye'de 1 Ocak 1962'de gösterime girmiştir.

Kolera Günlerinde Aşk, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<i>Kahirenin Mor Gülü</i>

Kahire'nin Mor Gülü 1985 ABD yapımı fantastik komedi filmidir. Özgün adı The Purple Rose of Cairo olan film video salgını sırasında Türkiye'ye geldiği için önce Aralık 1985'te VHS ve Betamax formatlarında dağıtımı yapılmış, daha sonra Kasım 1986'da televizyonda gösterilmiştir.

<i>Daima Lilya</i>

Daima Lilya, 2002 İsveç - Danimarka ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Lilja 4-ever olan film Türkiye'de ilk kez 12 Nisan 2003'te 22. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildikten sonra 15 Ağustos 2003'te de sinemalarda vizyona girdi.

<i>Aşk Hocası</i>

Aşk Hocası, 1963 ABD yapımı bilimkurgu komedi filmidir. Özgün adı The Nutty Professor (İng: Çatlak Profesör) olan film Türkiye'de Mayıs 1965'te sinemalarda gösterildikten sonra 1972 yılının Mart ayında da Türk Sinematek Derneği'nde "Jerry Lewis Toplu Gösterisi" kapsamında Türkçe altyazılı olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selena</span> Amerikalı şarkıcı (1971 – 1995)

Selena Quintanilla-Pérez, kısaca Selena olarak bilinen, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı. Billboard'un En İyi Latin Şarkıları listesinde, yedisi bir numara olan, ilk 10'da yer almış on dört teklisiyle "90'lı yılların en iyi Latin sanatçısı" ve "On yılın en çok satan Latin sanatçısı" olarak anılmıştır. Aynı zamanda 1994 ve 1995'in en başarılı teklilerine sahiptir: "Amor Prohibido" ve "No Me Queda Más". Kendisine "Tejano'nun Kraliçesi" ve Meksika'nın Madonna'sı denilmiştir. Selena ilk albümü Selena y Los Dinos'u 12 yaşında çıkarmıştır. 1987 Tejano Müzik Ödülleri'nde Yılın Kadın Vokalisti ödülünü kazanmış ve birkaç yıl sonra EMI ile kayıt sözleşmesi yapmıştır. 1990'ların başında ünü özellikle de İspanyolcanın konuşulduğu ülkelerde büyümüştür.

<i>Exotica</i> (film) film

Exotica, 1994 Kanada yapımı erotik dramatik filmdir. Film Türkiye'de 18 Ağustos 1995 tarihinde birçok ülkede olduğu gibi özgün adıyla gösterime girmiştir.

En İyi Şarkı Altın Küre Ödülü, ilk kez 1962 yılında verilmeye başlanan ve 1965 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak Hollywood Foreign Press Association tarafından verilen ödüldür. Ödül bir sinema filmi için özel olarak yazılmış şarkıların bestecilerine sunulmaktadır. Şarkıyı seslendiren sanatçı aynı zamanda besteciler arasında da yer almıyorsa ödül alamaz.

<span class="mw-page-title-main">Laura Harring</span>

Laura Harring, Amerikalı-Meksikalı oyuncu ve eski model. 1985 yılında Miss USA seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edith Grossman</span>

Edith Marion Grossman, Amerikalı çevirmen ve yazar.