İçeriğe atla

Kolberg Muharebesi (1945)

Kolberg Muharebesi
Doğu Pomeranya Taarruzu'nun parçası

Çatışmalar sırasında yüzde seksenin harabeye dönen Kolberg kenti
Tarih4-18 Mart 1945
Bölge
Kolberg, Pomeranya, Almanya
(bugünkü Kołobrzeg, Polonya)
Sonuç Sovyetler Birliği ve Polonya zaferi
Taraflar
Nazi Almanyası AlmanyaSovyetler Birliği SSCB
Polonya Polonya
Komutanlar ve liderler
Nazi Almanyası Fritz FullriedeSovyetler Birliği Stanislav Poplavsky

Kolberg Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki Sovyet Doğu Pomeranya Taarruzu sırasında gerçekleşen bir savaştır.[1][2] Bu muharebeyle Sovyet ve Polonyalı müttefik kuvvetleri, bugünkü Polonya sınırları içinde bulunan Kolberg'i Alman kuvvetlerinden almıştır. Muharebe, 4 - 18 Mart 1945 tarihleri arasında yoğun sokak çatışmaları şeklinde cereyan etmiştir. Alman komutanlığı, 18 Mart 1945 tarihinde kent Polonya kuvvetlerine bırakılmadan önce askerî personeli ve Almanca konuşan sivil halkı deniz yoluyla tahliyeyi tamamlamıştır.

Harekât öncesi

Kolberg, 1944 yılının Kasım ayında Baltık Denizi'nde önemli bir liman kenti ve Alman birliklerince tahkim edilmiş bir kentti. Bu bölgedeki Alman savunma zincirinin önemli bir bölümünü oluşturuyordu ve Pomeranya ile Prusya arasında önemli bir bağlantı noktasıydı. Alman Yüksek Komutanlığı (OKH) Kolberg'i, bölgedeki Alman kuvvetlerinin ikmali için bir liman olarak kullanmayı planlıyordu. Aynı zamanda kenti de içine alan savunma düzeninin, Sovyet kuvvetlerinin Berlin üzerine gerçekleştirecekleri bir genel taarruza karşı müstahkem mevki olması düşünülmüştü.

Kızıl Ordu'nun 24 Şubat 1945 tarihinde başlayan Doğu Pomeranya Taarruzu ile Sovyet birlikleri, kenti ve kent savunmasındaki çoğunluğu Vistül Ordular Grubu'na bağlı Alman birliklerini tecrit etmiş ve kuşatmıştı. Kent savunmasından sorumlu Alman generali yaşlı bir subay olan General Paul Hermann'dı. Fakat sağlık nedenleriyle sorumluluğu ve yükü daha az olan bir göreve alınmıştır. Komuta, General Solonel Gerhard Troschel tarafından üstlenildi. Kentin savunmasından sorumlu komutan, 1 Mart tarihinde eski Alman Afrika Kolordusu subaylarından Albay Fritz Fullriede idi.

Kuvvetler

Alman savunması, Vistül Ordular Grubu'ndan çeşitli birliklerden oluşuyordu. Bu birliklerden bir kısmı kent savunmasında görev aldı, diğerleri ise sadece kuşatmanın yarılmasında görev yapmıştır. Muharebe gücü yüksek birliklerin çoğu 3. Panzer Ordusu'nun birlikleridir. Örneğin 33rd Waffen Grenadier Tümeni - SS Charlemagne (1. French) ve 15. Waffen Grenadier Tümeni - SS (1. Latvian) gibi. Yerel milisler ve Yurt Muhafızları'yla birlikte Alman savunması, menzilleri 8 – 15 km. arasında değişen yaklaşık 60 parça top, bir zırhlı tren, 15 kadar tank ve bir düzine kadar farklı türden araçla destekleniyordu. Zaman zaman hava unsurlarından ve cep muharebe gemileri Lützow ile Amiral Scheer'den deniz topçusu olarak yararlanıldı.

Kente, 4 - 7 Mart tarihleri arasında esas olarak Kızıl Ordu birlikleri, 8 - 14 Mart tarihleri arasında da Sovyet kontrolündeki Polonya birlikleri taarruz etti. Ancak, 8 Mart'tan sonraki tarihlerde de kente taarruzlara katılan Kızıl Ordu birlikleri olmuştur. Taarruza katılan esas Sovyet birliklerinden 45. Tank Tugayı 4 - 7 Mart arasında, 272. Piyade Tümeni ise 6 - 9 Mart tarihleri arasındaki taarruzlara katılmıştır. Polonya kuvvetleri ise 1. Belarus Cephesi Komutası altındaki 1. Polonya Ordusu'na bağlı birliklerdir ve 6. Piyade Tümeni 7 Mart'tan, 3. Piyade Tümeni 9 Mart'tan ve 4. Piyade Tümeni ise 12 Mart'tan itibaren çatışmalara katılmıştır. Polonya birliklerinin mevcudu 28 binin üzerindedir.

Savaş

Kente ilk taarruz 4 Mart 1945 tarihinde 1. ve 2. Belarus Cephesi kuvvetlerince başlatıldı. Bazı birlikler kente saat 08:00 dolaylarında girdilerse de daha sonra püskürtüldüler. Aynı gün civardaki bir başka kent, Kölsin (şimdiki Koszalin) Sovyet birliklerinin eline geçti ve Sovyet kuvvetleri Kolberg bölgesinde toplanmaya başladılar.

Sovyet Yüksek Komutanlığı (STAVKA) 6 Mart'ta kuşatmayı Sovyet kuvvetlerinden müttefiki Polonya kuvvetlerine aktarmaya karar verdi. Sovyet komutanlığı 8 Mart'ta Polonya Halk Ordusu'ndan bazı birimleri kente yönelen taarruz kuvvetlerine kattı. Bu birimler, General Stanislav Poplavski komutası altındaki Polonya 1. Ordu'suna bağlı 3. ve 6. Piyade Tümenleri idi. Bundan sonra Polonya 1. Ordusu kenti almakla görevlendirildi, ancak bu birliklerin giriştikleri ilk taarruz da püskürtüldü. Alman kuvvetleri inatla kenti savundular ve sivillerin tahliye işlemlerini sürdürdüler. Alman savaş gemilerinin topçusu, kara kuvvetlerinin elinde yeterli tanksavar silahı olmadığından savunmayı desteklemiştir.

Ağır tankların ve topçunun desteğinde 4. Polonya Piyade Tümeni 12 Mart'ta yeni bir taarruz başlattı. Taarruz ilerlemekle birlikte ağır kayıplar verildi ve 14 Mart'ta durduruldu. Alman kuvvetleri bu arada yapılan bir teslim önerisini geri çevirdiler.

Taarruz 15 Mart'ta yeniden başlatılırken Alman kuvvetleri bir miktar takviye aldılar. Yine de Polonya kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmak mümkün olmadı ve bu birlikler demiryolu istasyonunun bir bölümünün yanı sıra Salt Adasını işgal etti.

Alman savunması 16 Mart'ta Polonya kuvvetlerinin büyük bir bölümünü geri attı ve kuvvetlerin çoğu limanın savunmasında toplandı. Polonya kuvvetleri, demiryolu istasyonundaki savunmayı destekleyen zırhlı trenin imhasının ardından 16 Mart'ta demiryolu istasyonuna, bir ilaç fabrikasına ve kentin hipodromuna yönelik olarak yeniden taarruza geçtiler.

Alman kuvvetleri 17 Mart'ta savunma hatlarının büyük bir bölümünü tahliye ettiler. Yaklaşık 2 bin kişilik küçük bir artçı kuvvet, çekilmeyi örtmek için savunma hatlarında kalmıştır. Aynı sırada Alman kuvvetlerinin büyük kısmının kentten tahliyesine başlandı. Polonya kuvvetleri, Alman kuvvetlerinin büyük bir bölümü tahliye edildikten sonra demiryolu istasyonu ve limanda kontrolü ele geçirdiler. Kentin kontrolünün bütünüyle Polonya kuvvetlerinin eline geçmesi 18 Mart 1945 tarihinde gerçekleşmiştir. Son Alman direnek noktası bugünkü deniz feneri civarında oluşturulmuştu.

Sonuç

Yoğun çatışmalar sonucu kentteki binaların yüze sekseni yıkılmıştır. Polonya birliklerinin rol aldığı çatışmalar, en yoğun sokak savaşları arasında yer almıştır. Polonya ordusunun kayıpları yaklaşık olarak bin ölü ve 3 bin yaralıdır.

Kentin alındığı gün olan 18 Mart, Polonya için önemli bir tarihi gündür. I. Dünya Savaşı sonrasında Danzig limanına ulaşan bir kara bağlantısı, Almanya'dan alınmış Polonya'ya verilmişti. Böylece Polonya, Baltık Denizi kenarında bir liman edinmiş oldu. Ancak Alman istilasından sonra bu deniz bağlantısı yeniden kurulmuş olmaktadır.

Kızıl Ordu birliklerinin 1945 yılında bölgeye yaklaşmasıyla, değerli askeri malzeme, Almanca konuşan sivil halk ve onbinlerce mülteci (yaklaşık 70 bin) kuşatma bölgesinden ve 40 bin Alman askeri de kuşatılan kentten, Alman Deniz Kuvvetleri'nin Anibal Harekâtı ile bölgeden tahliye edilmiştir. Kentte örtme kuvveti olarak kalan yaklaşık 2 bin kişilik kuvvet, son deniz seferiyle kentten tahliye edildi.

Kaynakça

  1. ^ Wells, Anne (2013). Historical Dictionary of World War II. Scarecrow Press. ISBN 978-0810854574. 
  2. ^ Wistrich, Robert S. (2016). Who's who in nazi germany. Londra: Routledge. ISBN 978-1138171558. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Taarruzu</span> Savaş

Viyana Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Sovyet 3. Ukrayna Cephesi tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana'nın işgali amacıyla girişilen bir taarruzdur. Taarruz, 2 Nisan 1945'te başlatılmış, 13 Nisan 1945'te sona ermiştir. Kent kuşatıldı ve taarruzun büyük bölümde kuşatma altında kaldı.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1941-1942)</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Kırım Seferi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman ve Rumen ordularının Kırım Yarımadası'nın işgali ve Sivastopol'ün düşürülmesi için giriştikleri bir askeri seferdir. Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Aşağı Dinyeper'e kadar ilerleyen Alman 11. Ordusu ve Rumen 3. Ordusu, Kırım'ı anakaraya bağlayan Perekop Kıstağı'nda Kızıl Ordu savunmasını 29 Ekim 1941'de aşmış, hızla Kırım işgal ederek Sivastopol'ü kuşatmıştır. Ancak Kızıl Ordu'nun Kırım Cephesi kuvvetlerinin Kerç Yarımadası'na 26 Aralık 1941'de bir çıkarma yapmaları üzerine Sivastopol taarruzu durdurulmuştur. Daha sonra Mihver kuvvetlerin Kerç Yarımadası'nda yerleşmiş olan Sovyet kuvvetlere taarruz etmiştir. Yenilgiye uğrayan Kızıl Ordu birlikleri geride tüm ağır silahlarını ve çok sayıda tutsak bırakarak denizden tahliye edilmiştir. Sivastopol'e ikinci taarruz 2 Haziran 1942 tarihinde başlatıldı ve bir aydan biraz fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra 3 Temmuz 1942 tarihinde kent Alman-Rumen kuvvetlerinin eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Muharebesi</span> Kuşatma

Budapeşte Muharebesi, Sovyet kuvvetlerinin II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru sınırı geçerek Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye yönelen genel taarruzlarının devamında kentin kuşatılması ve alınması sırasında yaşanan çatışmalardır. Macar ve Alman birliklerince savunulan kent, 29 Kasım 1944 tarihinde Kızıl Ordu'ya bağlı birlikler ve artık Sovyetler Birliği'nin müttefiki olan ve Almanya'ya savaş ilan etmiş bulunan Rumen ordusu tarafından kuşatıldı. Kuşatma, kenti savunan kuvvetlerin 13 Şubat 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasıyla sona erdi. Kenti kuşatan Sovyet güçleri, Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi'ne bağlı birliklerdir. Savunmadaki kuvvetler, Alman Waffen-SS birlikleri ile Macar Ordusu'dur. Budapeşte kuşatması II. Dünya Savaşı boyunca yaşanan en kanlı kuşatmalardan biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rumyantsev Harekâtı</span>

Rumyantsev Harekâtı, Belgorod - Harkiv Stratejik Taarruz Harekâtı’nın kapalı adıdır. Harekât, Kızıl Ordu tarafından 3 Ağustos 1943 ve 23 Ağustos 1943 tarihleri arasında Wehrmacht'ın 4. Panzer Ordusu ve Kempf Ordu Müfrezesi’ne karşı yapıldı. Harekât, Voronej ve Step Cepheleri tarafından Kursk çıkıntısının güneyinde, Belgorod ve Harkov civarında ve derinliğinde icra edilmiştir.

Belgorod Muharebesi, Stavka'nın Belgorod – Bogoduhov Taarruz Harekâtı sırasında gerçekleşen muharebedir. Belgorod – Bogoduhov Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu ile Alman kuvvetleri arasında, Kursk Muharebesi'ni izleyen Rumyantsev Harekâtı'nın bir bölümüdür.

Şyaulyay Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1. Baltık Cephesi kuvvetlerince girişilmiş bir taarruzdur ve genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. Taarruz, Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın üçüncü evresinde girişilen bir harekâttır ve ana taktik hedefi Şyaulyay kenti olarak, Alman kuvvetlerinin Litvanya'dan çıkarılmasını amaçlamaktadır.

Vilnüs Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yaz genel taarruzu olan Bagration Harekâtı'nın üçüncü evresinde gerçekleşmiş olan bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 5 - 13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti ve Sovyet zaferiyle sonuçlandı.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Königsberg Kuşatması</span> Taarruz harekâtı

Königsberg Kuşatması, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet kuvvetlerinin giriştiği Doğu Prusya Taarruzu'nun son harekâtıdır. Sovyet kaynaklarının da dahil olduğu bazı kaynaklarda Königsberg Taarruzu olarak geçmektedir. Sovyet 3. Belarus Cephesi kuvvetleri, kente taarruzun ardından dört gün süren sert çatışmaların ardından, bugün adı Kaliningrad olan kente kontrolü sağladılar. Kentin Sovyet birliklerince kuşatılması 1945 yılının Ocak ayı sonlarında başlamıştı. Königsberg ile Pillau limanı arasındaki kara köprüsünü elde tutmak / ele geçirmek için şiddetli çatışmalar yapıldı. Fakat 1945 yılının Mart ayına gelindiğinde Königsberg, artık esas cephe hattının yüzlerce kilometre gerisinde kalmıştı. Sovyet birlikleri üç gün süren taarruzlarıyla Alman mevzilerini savunulamaz duruma düşürünce, 9 Nisan 1945'te Alman birlikleri teslim oldu ve bölgedeki çatışmalar sona erdi.

Heiligenbeil Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın son haftalarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen büyük bir kuşatma savaşıdır. Bu kuşatma sırasında gerçekleşen ve Sovyet planlamasında Braunsberg Taarruz Harekâtı olarak geçen operasyonla sonunda Alman 4. Ordu'su neredeyse tümüyle imha olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Pomeranya Taarruzu</span>

Doğu Pomeranya Taarruzu ya da Doğu Pomeranya Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'nun Pomeranya ve Batı Prusya'daki Wehmacht kuvvetlerine karşı giriştiği ve 10 Şubat - 4 Nisan 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiş bir genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Sovyet kaynaklarında birbirini izleyen alt operasyonlar olarak değerlendirilmektedir.

Konitz-Köslin Taarruz Harekâtı 10 Şubat - 6 Mart 1945
Danzig Taarruz Harekâtı 7 - 31 Mart 1945
Arnswalde-Kolberg Taarruz Harekâtı 1 - 18 Mart 1945
Altdamm Taarruz Harekâtı 18 Mart - 4 Nisan 1945

Zemland Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Sovyet kuvvetleriyle Alman-Fin kuvvetleri arasında gerçekleşen bir muharebedir. Harekât, Sambia Yarımadasında icra edilmiştir.

Memel Kuşatması ya da Memel Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı'dır. Memel, Klaipėda'nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel'in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Odessa Kuşatması (1941)</span>

Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.

19. Ordu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'na bağlı bir kara ordusudur. II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1941 yılı Haziran ayında teşkil edilmiş, 1945 ya da 1947 yılında lağvedilmiştir.

Velikiye Luki Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Kalinin Cephesi kuvvetlerinin, Sovyet 1942 - 1943 Kış Seferi sırasında, Alman 3. Panzer Ordusu'na karşı, Velikiye Luki'yi geri almayı amaçlayan bir harekâttır. Operasyonun ayrıca Rjev-Syçevka Stratejik Taarruzu Harekâtı'nın kuzey kıskacını oluşturması da düşünülmüştür.