İçeriğe atla

Koichiro Matsuura

Koichiro Matsuura
9. UNESCO Genel Direktörü (1999-2009)
Doğum29 Eylül 1937 (87 yaşında)
Yamaguchi, Japan
MilliyetJapon
MeslekDiplomat
İmza

Koichiro Matsuura (松浦 晃 一郎, d. 29 Eylül 1937), Japon diplomattır. UNESCO'nun eski Genel Direktörüdür.

Kariyeri

Tokyo Üniversitesi'nde hukuk ve Haverford College'da (Pennsylvania, ABD) ekonomi okudu. Diplomatik kariyerine 1959 yılında başladı. Matsuura'nın yaptığı bazı görevler arasında, Japonya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Bürosu Genel Direktörü (1988), Dışişleri Bakan Yardımcısı (1992–1994), (1994-1999) yılları arasında Japonya'nın Fransa Büyükelçisi yer almaktadır.[1]

UNESCO Dünya Mirası Komitesinin Başkanı olarak bir yıl görev yaptıktan sonra, 12 Kasım 1999'da UNESCO'nun dokuzuncu Genel Direktörü oldu.[2] İlk olarak 1999'da altı yıllık bir dönem için seçildi. 12 Ekim 2005'te dört yıllığına yeniden seçildi. Kasım 2009'da yerini Irina Bokova aldı. Kariyeri boyunca Matsuura'ya birçok üniversiteden fahri doktora takdim edildi.[3][4][5] 2009 yılında Fransa'nın Légion d'honneur nişanı, 2012 yılında ise Japonya'nın Kutsal Hazine Nişanı ile ödüllendirildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Leader Profile: Koichiro Matsuura, Director-General, UNESCO". Devex. 21 Haziran 2007. 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  2. ^ https://plus.google.com/+UNESCO (14 Kasım 2017). "UNESCO's former Directors-General". UNESCO (İngilizce). 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  3. ^ "Koichiro Matsuura". eng.rudn.ru. 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  4. ^ "Bilkent News Interactive". bilnews.bilkent.edu.tr. 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  5. ^ "Koichiro Matsuura, right, director-general of UNESCO..." koreatimes (İngilizce). 23 Temmuz 2008. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  6. ^ "ENTREVUE AVEC KOICHIRO MATSUURA | Actualités". www.international.gouv.qc.ca. 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Arsène Wenger</span> Fransız futbolcu ve futbol menajeri (d. 1949)

Arsène Wenger, Fransız eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Baykam</span> Türk ressam

Bedri Baykam, Türk ressam, köşe yazarı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2008 yılını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün tavsiyesi üzerine Uluslararası Dil Yılı ilan etti. Birleşmiş Milletler kararnamesi aynı zamanda Birleşmiş Milletler websitesinde altı resmi dil arasında tam eşitliğin gereğine dikkat çekti. The resolution also reaffirmed the need to achieve full parity among the six official languages on United Nations websites.

<span class="mw-page-title-main">Julian Huxley</span>

Sir Julian Sorell Huxley, İngiliz evrimsel biyolog ve hümanist. Doğal seçilim kuramını savunan Huxley 20. yüzyılın önde gelen Yeni-Darwincilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Huxley 1935-1942 yılları arasında Londra Zooloji Topluluğunun sekreterliğini yürütmüştür. 1946-1948 yılları arasında UNESCO'nun ilk Genel Direktörü olarak görev yaptı.

Turhan Fırat Türk Büyükelçi

<span class="mw-page-title-main">Catherine Colonna</span> Fransız diplomat ve siyasetçi (d. 1956)

Catherine Colonna Fransız siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Birol</span> Türk ekonomist ve enerji uzmanı

Fatih Birol, Türk elektrik mühendisi, ekonomist ve enerji uzmanı. 1 Eylül 2015'ten beri Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı'nda icra direktörlüğü görevini yürütmektedir. Bundan önce, 1995–2015 tarihleri arasında aynı kurumda baş ekonomist ve Küresel Enerji Ekonomisi Direktörü olarak görev aldı. Ayrıca Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Fahri Başkanlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Özoral</span>

Erkan Özoral, Türk diplomat. 2016-2021 yılları arasında Türkiye'nin Bakü büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tedros Adhanom Ghebreyesus</span>

Tedros Adhonam Ghebreyesus 2017'den beri Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü olarak görev yapan Etiyopyalı bir mikrobiyolog ve uluslararası kabul görmüş sıtma araştırmacısıdır. Afrika Birliği tarafından onaylanan ilk doktor olan ve ilk Afrikalı'dır. Etiyopya hükûmetinde iki üst düzey görev aldı: 2005-2012 yılları arasında Sağlık Bakanı ve 2012-2016 yılları arasında Dışişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Azoulay</span>

Audrey Azoulay, 2016'dan 2017'ye kadar Fransa'nın Kültür Bakanı olarak görev yapmış Fransız politikacıdır. 10 Kasım 2017'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Genel Direktörü olarak atandı ve örgütün ikinci kadın lideri oldu.

<span class="mw-page-title-main">İrina Bokova</span> Bulgar siyasetçi ve diplomat

Irina Georgieva Bokova, Bulgar politikacı ve UNESCO'nun eski Genel Direktörü.

<span class="mw-page-title-main">Amadou Mahtar M'Bow</span> Senegalli siyasetçi (d. 1921)

Amadou-Mahtar M'Bow, Senegalli eğitimci ve UNESCO eski Genel Direktörü.

<span class="mw-page-title-main">Jaime Torres Bodet</span>

Jaime Mario Torres Bodet, Meksikalı diplomat, yazar ve eski UNESCO Genel Direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">René Maheu</span> Fransız filozof (1905 – 1975)

René Gabriel Eugene Maheu bir Fransız felsefe profesörü ve UNESCO'nun eski Genel Direktörü

Uluslararası Muğam Merkezi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir sanat ve müzik merkezidir. Azerbaycan müziğinin belirli bir türü olan muğamı tanıtmayı, korumayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Merkez, Bakü Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin İbrahim Taha</span> Çadlı diplomat ve siyasetçi

Hüseyin İbrahim Taha, Çadlı diplomat ve siyasetçi. Şubat-Aralık 2017 arasında kısa bir süre Çad Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. 17 Kasım 2021'de Suudi Yusuf Bin Ahmed El Useymim'in yerine İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği görevine seçildi.