İçeriğe atla

Kohima

Kohima
Şehir
Kohima şehir görüntüsü
Hindistan üzerinde Kohima
Kohima
Kohima
Kohima'nın Hindistan'daki konumu
ÜlkeHindistan Hindistan
BölgeKuzeydoğu Hindistan
EyaletNagaland
İlçeKohima
Yüzölçümü
 • Toplam20 km²
Nüfus
 (2001)[1]
 • Toplam78.584
 • Yoğunluk5000/km²
Zaman dilimiUTC+05.30 (IST)

Kohima, Hindistan'ın Nagaland eyaletinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 78,584'tür.

Kaynakça

  1. ^ "Census of India 2001: Data from the 2001 Census, including cities, villages and towns (Provisional)". Census Commission of India. 16 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Estonlar</span> Estonyada çoğunluğu oluşturan Ural halkı

Eston, Estonya'nın çoğunluğunu oluşturan ve ülkenin resmi dili olan Estoncayı konuşan etnik gruba verilen isimdir. Estonlar, binlerce yıl önce Uralların ötesinden bulundukları bölgeye göç etmişlerdir. Konuştukları dil Ural Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri grubundandır. Finler ve Macarlarla tarihi yakınlıkları vardır. Estonya sözcüğünün bölgenin Baltık denizinin doğusu olması nedeniyle doğuda yaşayanlar manasında Eastern'den türediği söylenir. 600 yıl önce Baltık Denizi kıyısındaki limanları geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmedabad</span>

Ahmedabad, Hindistan'ın Gücerât eyâletinde 5.570.585 (2011) nüfuslu şehir. Bombay'ın kuzeyinde Sabarmati Nehri civarındadır. 1411 yılında Sultan Ahmed Şah tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slovenler</span> Güney Slavlarından bir etnik grup

Slovenler Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Slovenceyi konuşan ve çoğunluğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland Körfezi</span>

Tayland Körfezi eskiden Siyam Körfezi, Güney Çin Denizi'nde girinti. Güneybatıdan kuzeye kadar Tayland'ın, kuzeydoğuda Vietnam'ın güney kesimi ile Kamboçya'nın kıyısını oluşturur. 320.000 km²'lik bir alan kaplar. Körfez kıyıları Vietnam'daki Bai Bung Burnu'ndan başlayıp, Malezya sahilindeki Kota Bharu'da biter. Tayland kesimindeki Bangkok, Pattani, Songkhla, Pak Phanang ve Chanthaburi, Kamboçya'nın Ream, Kampot ve Keb ile Vietnam'ın Rach Gia körfezdeki büyük limanlardır. Mercan resifleri nedeniyle dalış turizmi için önemli mekanları barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonlar</span> Güney Slav etnik grubu

Makedonlar, Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Güney Slav etnik grubudur. Güney Slav dili olan Makedoncayı konuşurlar. Makedon etnik unsurunun yaklaşık üçte ikisi Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşar. Ancak diğer ülkelerde bir dizi topluluklar da vardır.

Maloud, Hindistan'ın Pencab Eyaleti'nin Ludhiana bölgesinde yer alan bir kasabadır. 2001 sayımına göre nüfusu 7160'dır. Nüfusun %53'ü erkek, %47'si kadındır. Okuma yazma oranı %69'dur. Erkekler arasında okuma yazma oranı %74, kadınlar arasında ise %63'tür. Maloud'da yaşayanların %12'si altı yaşın altındaki çocuklardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk diasporası</span> Türkiye dışında yaşayan Türkler

Türk diasporası, Türkiye'den ve eski Türk (Osmanlı) topraklarından dışarı göç etmiş Türklerin dünyadaki tahmini nüfusunu anlatmak için kullanılan terimdir. Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Türkler iki grupta özetlenebilir:

Thiruvananthapuram, Hindistan'ın Kerala eyaletinin başkenti ve Thiruvananthapuram Bölgesi'nin merkezidir. Hindistan ankarasının en güney ucuna yakın batı kıyısında yer almaktadır. Mahatma Gandhi tarafından "Hindistan'ın her zaman yeşil kenti" olarak adlandırılmıştır. Şehir dalgalı arazide alçak kıyı tepeleri ve yoğun ticaret sokakları ile karakterizedir. Şehir 752.490 yerli nüfusa sahiptir ancak yaklaşık 1.680.000 kentsel yığılma nüfusu vardır. Thiruvananthapuram, eyaletin yazılım ihracatının % 80'ine katkıda bulunur ve eyaletin en büyük bilişim teknolojisi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Pencap, Hindistan</span>

Pencap, Hindistan'ın kuzeybatısında ve büyük Pencap Bölgesi'nde yer alan eyalettir. Eyalet doğuda yine Hindistan eyaletlerinden olan Himaçhal Pradeş, güney ve güneydoğuda Haryana, güneybatıda Rajasthan ve batıda Pakistan'ın Pencap eyaleti ile çevrilidir. Ayrıca kuzeyden yine Hindistan eyaletlerinden Cemmu ve Keşmir ile komşudur. Eyaletin başkenti, bir Birlik Bölgesi olan ve aynı zamanda komşu eyalet Haryana'nın da başkenti olan Chandigarh'tır.

<span class="mw-page-title-main">Silvassa</span>

Silvassa, Hindistan'ın Dadra ve Nagar Haveli birlik bölgesinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 21,890'dır.

<span class="mw-page-title-main">Itanagar</span>

Itanagar, Hindistan'ın Arunaçhal Pradesh eyaletinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 34,970'tir.

<span class="mw-page-title-main">Gandhinagar</span>

Gandhinagar, Hindistan'ın Gucerat eyaletinin başkentidir. Şehir, Sabarmati Nehri'nin batı kıyısında ve Mumbai'den 464 km uzaklıkta yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 195,891'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cemmu</span>

Cemmu, Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir eyaletinin kış başkentidir. Şehir Tawi Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 522,613'tür.

<span class="mw-page-title-main">Bengalliler</span>

Bengalliler, Güney Asya'da yaşayan bir Hint-Aryan etno-linguistik gruptur. Anadilleri Bengalce olup Han Çinlileri ve Araplardan sonra dünyanın üçüncü büyük etnik grubudur.

Hindistan'da İslam, ülke nüfusunun %14,2'sine tekabül eden yaklaşık 172 milyon insan ile Hindistan'ın en büyük ikinci dinidir. İslam, ilk olarak Arap tüccarlar tarafından 7. yüzyılın başlarında Hindistan'ın batı kıyısında yer alan Malabar ve Konkan-Gucarat'a gelmiştir. Kerala'daki Çeraman Cuma Mescidi'nin, Mâlik bin Dînar tarafından 629 yılında inşa edilen Hindistan'daki ilk cami olduğu düşünülmektedir.

Santalice, Santalca veya Santali dili, genellikle Assam, Bihar, Carkhand, Mizoram, Orissa, Tripura ve Batı Bengal'de konuşulan, Ho ve Mundari dilleri ile ilişkili bir Avusturoasya dili. Bu dil ailesinin Munda grubunda yer alan ve grubun en yaygın olarak konuşulan üyesi Santalice, Hindistan Anayasası uyarınca Hindistan'ın tanınmış bölgesel dillerinden biridir. 7.6 milyon civarında konuşura sahip dil, Hindistan, Bangladeş, Bhutan ve Nepal'e yayılmıştır. Dil ayrıca Vietnamca ve Kmerceden sonra en büyük üçüncü Avustroasya dilidir. Santalice, Santalların milli dilidir.

Thrissur, Hindistan'ın güneybatısındaki Kerala'nın on dört ilinden biri ve en büyük ikinci şehri. Şehrin merkezinde bir tapınak vardır. Arkeolojik buluşlarla ve tarihiyle Kerala'nın kültürel başkenti olarak bilnir. Eyalet başkenti Thiruvananthapuram'ın 300 kilometre uzağındadır. Thrissur, Pooram festivaliyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan demografisi</span>

Hindistan dünyanın en büyük ikinci nüfusuna sahiptir. 2019 BM Araştırmasına göre Hindistan'ın nüfusu 1.352.642.280'dir.

Civil parish, İngiltere'deki en düşük yerel yönetim birimidir. Cornwall'ın törensel kontluğunda 218 civil parish bulunmaktadır. Sadece Wolf Rock belediyeye ait olmayan alandır.