Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.
Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.
Bükreş Antlaşması, 28 Mayıs 1812 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında bugünkü Romanya'nın Bükreş şehrinde imzalanan, 5 Temmuzda onaylanan ve 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasıdır.
Ren,, Avrupa kıtasının en büyük nehridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar. İsviçre-Lihtenştayn, İsviçre-Avusturya ve kısmen İsviçre-Almanya sınırlarından geçer. Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından geçip kuzeye kıvrılır, Almanya'da Renanya'dan geçerken batıya döner ve Hollanda topraklarını da katettikten sonra Rotterdam'da Kuzey Denizi'ne dökülür. 1230 km. uzunluğuyla Batı Avrupa'nın önemli nehirlerinden biridir. 9.973 kilometrekarelik bir alanı boşaltır ve adı Keltçe Rēnos'tan gelir. Almanya'da nehrin adını taşıyan Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz adlarını taşıyan 2 eyalet vardır.
Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания
Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.
Kodor Vadisi, Tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya sınırları içinde bulunan fakat hukuken Gürcistan sınırları içerisinde bulunan bölge. Vadinin ana yerli halkı çoğunluğu oluşturan Svanlar olup Gürcistan devleti tarafından "Gürcü" adıyla anılırlar.
Kodori Vadisi Çatışması, Ağustos 2008 tarihinde Gürcü-Oset Savaşı sırasında Rus destekli Abhaz milisler ile Gürcistan Silahlı Kuvvetleri arasında gerçekleşen çatışmalardır.
Bzıb, Gürcistan sınırları içinde bulunan Abhazya Cumhuriyeti'nde en uzun ırmak.
Yukarı Abhazya, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan edip tanınmamış Abhazya'nın kuzeydoğusundaki etkin Gürcistan kontrolü altındaki bir bölgeyi tanımlamak için 2006'da ortaya çıkan bir terimdir. Bölge büyük ölçekte Kodor Vadisi'nden ibarettir. 1992-1993 Abhazya Savaşı sırasında bölgede Abhaz hakimiyeti sağlanamadı ve 2006 Kodor krizi sonrası bölgede kesin olarak Gürcü hakimiyeti sağlandı. Bölgede bulunan Çhalta köyü 2006 yılında sürgündeki Abhazya Özerk Cumhuriyeti fiili başkenti hâline geldi. Bölge halkı 2006 Gürcistan yerel seçimlerinde oy kullandı. 2008'de Kodori Vadisi Çatışması sonrası Rus-Abhaz birlikleri bölgede kontrolü ele geçirdi.
Taiyuan, Çin'in Şansi eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. 6959 km² alanı olan şehirde 2010 yılı itibarıyla 4,201,591 kişi yaşamaktadır. Resmi statüsü il düzeyi şehirdir. Şehrin adının anlamı "Büyük Ovalar"dır. Şehir Fen Nehri'nin kıyısında, nehrin oluşturduğu verimli bölgenin kuzeyinde bulunur. Nehir üzerine beş köprü inşa edilmiş olup şehre Taiyuan Wusu Uluslararası Havalimanı hizmet vermektedir.
Abhazya Güney Kafkasya bölgesinde yer almaktadır. De facto olarak bağımsız bir cumhuriyettir ama çoğunlukla uluslararası tanımlamalarda Gürcistan içinde bir özerk cumhuriyet olarak kabul edilmektedir. Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır.
Abhazya Prensliği, Gürcistan Krallığı içerisinde devam eden iç karışıklıklar içerisinde ortaya çıkmış feodal karakterli eski bir devlettir. Bağımsızlığını kaybetmesinden sonra önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından sonra da Çarlık Rusyası tarafından belli ölçüde otonomi elde edip varlığını sürdürse de, 1864 yılında Rusya tarafından tamamen ele geçirilmiştir.
Enguri Barajı, Gürcistan'daki Enguri Nehri'nin üzerinde yer alan bir hidro elektrik barajıdır. Günümüzde 271.5 metrelik yüksekliğiyle dünyadaki en yüksek ikinci beton kemer barajı olma özelliğini taşımaktadır. Jvari kentinin kuzeyinde konumlanmıştır. Bazı bölümleri Abhazya'da bulunan Enguri hidroelektrik santralinin (HES) bir parçasıdır.
Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'da, Abhazya'nın Sohum Bölgesi'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel amacı, çevresindeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır.
Samurzakano Batı Gürcistan'da Güneydoğu Abhazya'da bulunan tarihi bir bölgedir. Samurzakanolular bölgenin yerli halkıdır.
Chondrostoma colchicum veya Türkçe kullanılan adıyla karaburun balığı sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır.
Kelasuri, Abhazya'dan geçip Karadeniz'e akan bir nehirdir.
Gürcistan'daki buzullar çoğunlukla Büyük Kafkas Dağları'nda konumlanmıştır. 2015 verilerine göre Gürcistan'daki 637 buzul 355,80 km2'lik alanı kaplar. Çağdaş buzullar, 4500 m ve daha yüksek zirvelerin bulunduğu Enguri, Rioni, Kodori ve Terek Nehri havzalarında yoğunlaşmıştır. Gürcistan buzullarının %89,32'si bu havzalarda yer almaktadır.
Bzıb, Gürcistan'ın Abhazya bölgesinin Gagra rayonunda bulunan kent tipi bir yerleşim yeridir. Bzıb nehrinin yanında. Şu anda harabe halinde olan 9.-10. yüzyıldan kalma bir kilise ve yakınlarda bir Orta Çağ kalesi bulunmaktadır. Kale yıkıldığında kasaba daha az önemli hale geldi ve kasaba, belki de 1730 civarında Abhazya'nın soylu evi Şervaşidze'den ayrılan İnal-Ipa klanının kontrolüne geçti.