İçeriğe atla

Kodokushi

Kodokushi (孤独死) ya da yalnız ölüm, insanların yalnız ölüp uzun bir süre öldüklerinin ortaya çıkmaması olan bir Japon fenomenidir. Fenomen ilk olarak 1980'de söz edilmeye başlandı. Kodokushi, ekonomik sıkıntılar ve Japonya'nın artan yaşlı nüfusu nedeniyle büyüyen bir sorun haline geldi. Aynı zamanda koritsushi (孤立死) ve dokkyoshi (独居死) diye de anılmaktadır.

Tarihi

Yerel haberlerde ilk yayınlanan vaka 2000 yılında Japonya'da 69 yaşındaki bir adamın ölümünden 3 yıl sonra bulunmasıydı; kira ücreti ve faturaları banka hesabından otomatik olarak çekiliyordu ve iskeleti ancak kalan parası bittiği zaman keşfedilebildi. Bedeni kurtçuklar ve böcekler tarafından yenmişti.

İstatistikler

Kodokushi hakkındaki istatistikler genelde ya yanlış ya da doğruluk oranı iyi olmayan bilgilerdir. Japonya'nın milli kamu yayın kuruluşu NHK, ülke çapında 2009 yılında 32,000 yaşlı insanın tek başına öldüğünü açıkladı. Tokyo'da 1,049 yalnız ölümün olmasıyla, kodokushi sayıları 1983 ve 1994 yılları arasında üçe katlandı. Benzer sayılar 2011'de de açıklandı. Osaka'daki bir nakliyat şirketi nakliyat şirketlerinin aldığı işlerin %20'sinin (yılda 300 iş) yalnız ölen insanların eşyalarını taşımak olduğunu açıkladı. 2006'daki cenazelerin yaklaşık olarak %4.5'i kodokushi vakalarıdır.

Kodokushi çoğunlukla 50 yaş ve üzeri insanları etkilemektedir.

Nedenler

Kodokushi'deki artışa neden olabileceği düşünüldüğü birçok fikir önerildi. Önerilen fikirlerden biri sosyal izolasyon. Japonya'daki akrabalarıyla yaşayan yaşlı insan sayısı azalıyor, onun yerine yalnız yaşıyorlar. Yalnız yaşayan yaşlı insanlar, aile ve komşular arasında çok fazla bağları olmadıkları için, tek başına ölmeleri ve bulunamamaları ihtimali artıyor.

Kodokushi için ekonomik nedenler de gösterildi. Çoğu kodokushi vakası fakirlik ödeneği alan ve az sayıda finansal kaynaklara sahip olan insanlardı. McDonald "Japonların dayanma ve şikayet etmeme huyu" olarak nitelendirdiği, gamanı, insanların devletten ve komşularından yardım istemeyi uzaklaştırdığı için gösterdi. Kodokushi kurbanları hakkında devlet ve ailesel yardım açısından değerli dikkati görmedikleri söyleniyor.

Ek olarak, Japonya'daki ekonomik resesyon, 1990'dan beri yazılı kaynaklarda yalnız ölümlerin artışına neden olan bir sebep olarak yer aldı. 1990'dan beri, birçok Japon iş adamı erken emekliliğe zorlandı. Bu insanların birçoğu hiç evlenmedi ve iş kültüründen uzaklaştırıldıkları zaman sosyal olarak izolasyona girdiler.

Tokyo Üniversitesinin Ölüm Enstitüsünün baş çalışanı Masaki Ichinose kodokushi'nin Japonya'nın ölümü umursamayan kültüründen kaynaklandığını söylüyor. Yüzyıllar önce, Japonlar ölüme karşı bir şey yapıyorlardı, örneğin bedeni aile üyeleri gömerdi. Buna karşın, modern Japonya'da, bir ölüme tanıklık etmek daha zor ve ölüm pek de üzerinde durulan bir konu değil.

Kodokushi artışındaki tahmin edilen psikolojik nedenlerden biri de sosyal apati ve hayat stresi. Sosyal izolasyon stresli anlardan kaçabilmek için kullanılan bir başa çıkma mekanizması olarak kullanılıyor. Araştırmacılar "şu anki düşüncelerin kodokushi'yi nasıl "kötü bir ölüm" olarak tanımladığını ve aile, komşuluk ve iş bağları gibi "geleneksel" sosyal bağların azalmasına bir kanıt olarak gösterdiğini" ve genellikle eski aile ve topluluk bağlarını canlandırmak amacıyla yeni sosyal ödenek sistemleri gelmesi gerektiğini analiz etti.

Karşı uygulamalar

Japonya'nın bazı bölgeleri yalnız ölümleri engellemek için kampanyalar ve uygulamalar başlattı. Japonya'da Shinjuku bölgesinin yöneticileri sosyal kodokushi farklındalık kampanyası başlattı, amaçlarından bazıları etkinlikler düzenlemek ve yaşlı vatandaşların durumunu kontrol etmek.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Bombardımanı</span>

Tokyo Bombardımanı, 10 Mart 1945'te, ABD'nin Tokyo'yu Napalm bombalarıyla yüklü 275 tane B-29 uçağıyla bombalaması. Bu, tarihteki en çok insanın öldüğü hava saldırısıdır. Kayıplar 185.000'e kadar çıkmaktadır. Tokyo'nun %7'sine tekabül eden 41 kilometrekaresi yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Osaka</span> Japonyada bir şehir

Osaka Japonya'da Honshū'nun Kansai bölgesi'nde belirlenmiş şehirdir. Osaka Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir ve Japonya'da Tokyo ve Yokohama'dan sonra üçüncü en kalabalık şehirdir. 2020 nüfus sayımında 2.7 milyonluk nüfusuyla, aynı zamanda Keihanshin Metropolitan Bölgesi'nin en büyük bileşenidir, Japonya'daki en büyük ikinci metropol alanı ve 19 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın 10. en büyük kentsel alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yukio Mishima</span> Japon yazar (1925 – 1970)

Yukio Mishima, Japon romancı ve oyun yazarı. Milliyetçi örgütü Tate no Kai 盾の会 başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kentleşme</span>

Kentleşme, kentsel yaşam biçimlerinin gelişimi olarak tarif edilmektedir. Başka bir deyişle, dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi, yeni fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık ilişkiler ağı, iş dallarının farklılaşması ve kendine özgü bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Kentleşme, kente göç eden bireyin ya da kentte ikamet eden nüfusun değişim sürecini oluşturur ve sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile ele alınır. Kentlileşme sosyal bakımdan, kente özgü tavır ve davranış biçimlerinin benimsenmesi ile gerçekleşirken kırsal alanlarda yaşayanlar daha farklı ekonomik ve sosyo-kültürel yaşam biçimine sahiptir.

Kıtlığın iktisat bilimindeki anlamı için lütfen bakınız : Kıtlık (ekonomi)

<span class="mw-page-title-main">Richard Sorge</span> japon jet

Richard Sorge, II. Dünya Savaşı'ndan önce Japonya’da görev yapan, Sovyetler Birliği'nin casusu. Casuslar içerisinde en başarılıları arasında gösterilir. Casus kod adı Ramsay’dır. Almanya’da ve Japonya’da gazeteci olarak çalışmıştır. 1941'de Tokyo'da yakalanan Sorge, 1944'teki idamına kadar SSCB ile olan bağlantısını reddetse de SSCB ancak 1964 yılında Sorge'u kahraman olarak tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<i>Onibaba</i> (film)

Onibaba, 1964 Japonya yapımı fantastik korku filmidir. Film birçok ülkede genellikle özgün adıyla, ara sıra da özgün adının o dildeki anlamına karşılık gelen adlarla gösterilmiştir. Türkiye'de de birkaç kaynakta filmin adı Onibaba olarak belirtilmiş olmakla birlikte, tek bir kaynak filmin Türkçe adının Kadın Katiller olduğunu belirtmiştir.

<i>Yaşamak</i> (film, 1952)

Yaşamak, 1952 Japonya yapımı psikolojik, dramatik bir filmdir. Özgün adı Ikiru'dur. (生きる) Ikiru Japoncada yaşamak anlamına gelmektedir. "Japon sinemasının imparatoru" olarak da adlandırılan Akira Kurosawa'nın yönettiği, aynı zamanda Shinobu Hashimoto ve Hideo Oguni'yle birlikte senaryosunu da yazdığı filmin başlıca rollerinde Takashi Shimura, Shin'ichi Himori, Haruo Tanaka ve Minoru Chiaki oynamıştır. Siyah-beyaz görüntülerini Asakazu Nakai'nin çektiği "Ikiru"nun özgün müziğini, Kurosawa'nın gedikli bestecisi Fumio Hayasaka yapmıştır. Hayasaka, Kurosawa'nın yönettiği Sarhoş Melek (1948), Rashômon (1950), Budala (1951) ve Yedi Samuray (1954) gibi birçok filmin müziğini bestelemişti. Aynı şekilde Asakazu Nakai de Kurosawa'nın birçok filminde görüntü yönetmeni olarak yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye demografisi</span> Türkiyede yaşayan çoğunluk ve azınlıklar

Bu maddede Türkiye sınırları içinde yaşayan nüfusa ve bu nüfusun çeşitli özelliklerine ait veriler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yasuhiro Nakasone</span> Japon siyasetçi (1918 – 2019)

Yasuhiro Nakasone 27 Kasım 1982 ve 6 Kasım 1987 tarihleri arasında Japonya Başbakanlığı görevinde bulunmuş Japon siyaset adamı. Brian Mulroney, Ronald Reagan, Helmut Kohl, François Mitterrand, Margaret Thatcher ve Mikhail Gorbachev gibi önemli Dünya liderleriyle eşzamanlı olarak başbakanlık görevini sürdüren Nakasone, ülkesinde özelleştirme konusunda attığı adımlarla ve gerek başbakanlığı döneminde, gerekse de sonrasında Japon milliyetçiliğini canlandırma konusundaki faaliyetleriyle tanınmaktadır.

Gerontofobi, kısaca yaşlanma korkusu, fobisidir. Birçok insan bu fobiye sahiptir. Kavram, Türkçe "yaşlı adam" anlamına gelen Yunanca γέρων – gerōn kelimesi ile Türkçe "korku" anlamına gelen φόβος – phobos kelimelerinin birleşiminden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Çin demografisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin demografisi

Çin, 1.425.671.352 kişilik nüfusuyla Asya'nın en kalabalık ikinci ülkesi olmasının yanı sıra dünyanın da en kalabalık ikinci ülkesidir.

Türkiye'de işsizlik, resmi olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Uluslararası Çalışma Örgütünün hesaplama yöntemini kullanılarak işgücü ve işsizlik istatistiklerinin araştırılıp raporlanmasıyla saptanır.

<span class="mw-page-title-main">Hideo Kojima</span> Japon video oyunu tasarımcısı

Hideo Kojima bir Japon video oyun tasarımcısı, yönetmeni, yapımcısı ve yazarıdır. Metal Gear, Boktai ve Death Stranding oyun serilerinin yapımcılığını yapmıştır. Hala Death Stranding 2 oyununu Kojima Productions stüdyosuyla birlikte geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Hindistan'da ilk COVID-19 vakası 30 Ocak 2020'de tespit edilmiştir. 9 Mayıs 2020 itibarıyla, Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı ülkedeki toplam 59.662 vaka, 17.847 iyileşen ve 1981 ölüm sayısını doğrulamıştır. Hindistan'da COVID-19 hasta oranı %1,7'dir ve bu sayı, salgından en kötü etkilenen ülkelerden büyük ölçüde düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Akio Morita</span> Japon iş insanı (1921 – 1999)

Akio Morita Japon iş insanı ve Masaru Ibuka ile birlikte Sony'nin kurucu ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nüfus artış hızı</span>

Nüfus artış hızı, bir ülkenin veya bölgenin nüfusunun belirli bir dönemdeki artış oranıdır. Genellikle yıllık olarak hesaplanır ve bir ülkenin nüfusunun ne kadar hızla büyüdüğünü gösterir. Nüfus artış hızı, doğum ve ölüm oranları, göç ve göçmenlerin sayısı gibi faktörlere bağlıdır.